26 de setembre del 2007

L'efemèride del dia: vetllada ciclista al velòdrom

El 26 de setembre de 1943 va fer-se una important vetllada ciclista al velòdrom de Tortosa. Ens ho recorda Francisco J. Renau al seu fabulós llibre Rapsòdia en gris, que aquests dies m'estic rellegint amb delit, aprofitant que em trobo de vacances. Renau recorda que era l'època de l'atontament col·lectiu a base de pa i circ, i que les nits al velòdrom de Tortosa eren un dels entreniments més populars en aquells primers anys del franquisme. El dia de la inauguració (2 de maig) havia guanyat la cursa la parella Sancho-Plans, i el mateix Plans va ser qui va guanyar el Campeonato Nacional de Velocidad d'aquell 26 de setembre. Com es pot veure en aquesta fotografia, el velòdrom s'havia construït en una zona envoltada d'horts (el camp de futbol de l'estadi municipal s'havia inaugurat el 15 d'agost de 1942, tot i que l'estrena oficial va ser per les festes de la Cinta, amb un partit que el Tortosa va perdre per 1-3 contra una selecció del FC Barcelona). D'altra banda, veureu que encara no hi havia els arbres monumentals de l'estadi, i que el carrer Alcanyís encara estava per urbanitzar... De fet, el 1943 tot just s'acabaven les primeres Cases Barates al barri de Ferreries.
D'altra banda, també el 26 de setembre però del 1949 van començar unes pluges torrencials que a Tortosa van durar fins l'endemà, i que van provocar la sortida dels barrancs del Rastre, de Caputxins i de la Llet, cosa molt habiutal al llarg de la història de la ciutat.
Finalment, el 26 de setembre de l'any passat perdia la vida el jove tortosí Carlos Llaó Angelats en un tràgic accident al metro de Barcelona. El noi, de només 22 anys, era molt conegut a Tortosa per la seua vinculació a diferents entitats esportives i també al Casal Popular Panxampla.

1 comentari:

  1. Gracies Gustau per recordar als grans, Carlos Llao titular a la selecció del cel.

    Visca els teus ideals crack, cap a la victoria sempre, VISCA CATALUNYA LLIURE, INDEPENDENTZIA SOSIALISMOAK.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta