31 de gener del 2007

Salvadó i Sabaté: tornar a començar

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va fer dilluns al matí la seua primera visita institucional a l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, com es pot veure en aquesta fotografia cedida per l'Ajuntament. La trobada va servir perquè Salvadó i Sabaté fessin un repàs a alguns dels temes d'actualitat que afecten ambdues administracions. També per reprendre la normalitat institucional que hauria d'haver-hi sempre, entre dues de les administracions més importants del territori. Durant l'anterior etapa de Salvadó al càrrec, els malentesos i la diferència de criteris amb Sabaté van ser massa freqüents, o com a mínim aquesta és la impressió que es tenia de tot plegat, vist des de fora. No dic que la diferència d'opinions fos negativa o improductiva, ja que finalment van aconseguir desbloquejar, per exemple, l'emplaçament del campus de la URV. El que vull dir és que la imatge de les relacions entre Salvadó i Sabaté no va ser gaire bona, molt sovint provocada per les filtracions (interessades o no, i enviades tant des d'ERC com des del PSC) sobre les punyalades institucionals que s'intercanviaven. Aquesta foto és una bona manera de tornar a començar...

Nadal ajorna la posició de la Generalitat sobre el millor traçat per continuar l'autovia de l'Aragó

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va evitar ahir concretar quina és la posició actual de la Generalitat sobre el millor traçat per aconseguir que la nova autovia de l'Aragó (A-68) arribi al mar per Catalunya. «No farem d'aquesta qüestió un motiu de controvèrsia partidària, ja que el govern optarà per la solució o les solucions que més tinguin a veure amb aquestes terres i amb el conjunt del país», va advertir Nadal. De fet, el conseller va precisar que abans de decantar-se perquè l'autovia acabi al port de Tarragona o al port dels Alfacs volen posar al damunt de la taula «totes les expectatives», i parlar amb els diferents territoris i també amb el Ministeri de Foment. «Ja tindrem temps de descartar-ne alguna», va sentenciar Nadal, que tampoc va precisar si la Generalitat té previst accelerar el desdoblament de l'eix de l'Ebre (C-12). En aquest sentit, Nadal va poder parlar ahir uns minuts amb el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, que li va manifestar que la Generalitat s'ha de comprometre a desdoblar l'eix de l'Ebre i també la C-43, perquè Foment aposti per la perllongació de l'autovia de l'Aragó fins al port dels Alfacs. Nadal era a Tortosa per la presentació del flixenc Antoni Sabaté com a nou responsable d'Acció Territorial a l'Ebre. L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va valorar ahir molt positivament l'acord assolit dilluns per les cambres de comerç de Reus i Tortosa pel traçat que hauria de seguir l'A-68. Sabaté va celebrar que les cambres «hagin posat seny» i que també apostin per un final bifurcat a través del desdoblament de l'N-420 i de la C-43 i l'eix de l'Ebre. A més, Sabaté va avançar que sotmetrà a l'aprovació del ple una moció dilluns que ve, per aconseguir la posició institucional de l'Ajuntament de Tortosa a la proposta de les cambres de comerç. Finalment, el diputat del PSC per Tarragona, Francesc Vallès, també va recordar ahir que la solució de consens adoptada per les cambres de comerç es correspon amb la proposta dels socialistes del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Vallès va lamentar que ERC acusés el PSC de «vendre fum», així com «el desconcert i les contradiccions» de CiU del Camp i l'Ebre sobre l'autovia.

El Punt (31-Gener-2007)

30 de gener del 2007

Emigdi Subirats parla avui de la blocosfera ebrenca al gratuït Més Ebre

El diari gratuït Més Ebre ha publicat avui un interessant article sobre la blocosfera ebrenca, signat pel també blocaire Emigdi Subirats. Si voleu, podeu descarregar-lo i llegir-lo clicant en el següent enllaç, en format PDF. A l'article, que també pot llegir-se des de fa uns dies al seu bloc, l'Emigdi parla de la trobada que els blocaires ebrencs farem el 3 de febrer a Tortosa, i afirma que el més interessant és que els blocaires i lectors estem apostant per un nou mitjà de comunicació que permet una enorme varietat temàtica. També coincideixo amb l'Emigdi en la valoració que l’ebresfera té un nivell molt acceptable, que no desentona gens amb la blocosfera de la resta dels Països Catalans.

Espanya proposa deixar el canal navegable entre Amposta i la Ràpita per al 2020

M'ha agradat tornar a llegir el bloc d'Antoni Espanya, candidat del PSC a l'alcaldia d'Amposta i delegat d'Agricultura. L'entrada més recent parla sobre el procés de redacció i tramitació administrativa del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM), en què els socialistes van presentar una trentena d'al·legacions. Espanya recorda que el vot del PSC ha anat variant al llarg del temps, ja que en un primer moment van abstenir-se perquè confiaven que l'equip de govern incorporaria les aportacions més importants del seu grup. Finalment, el PSC va votar-hi en contra, ja que el POUM no renunciava a un model excessivament expansionista en la creació de sòl industrial, a la vegada que continuava sent "poc sensible en l'àmbit deltaic". De fet, després de remarcar les modificacions més destacables introduïdes per la comissió territorial d'Urbanisme -de la qual Espanya també forma part, com a delegat d'Agricultura-, l'alcaldable socialista proposa ajornar projectes com el canal de navegació Carles III, les marines i les milers de noves hectàrees per urbanitzar per al 2020, que és quan caducarà el nou pla general. "Amb prou feines tenim la ciutat endreçada i encara hem de començar a aplicar el nou POUM", adverteix Espanya. Serà que el virus del sentit comú només afecta els polítics quan estan a l'oposició?

Atictes pren el relleu a Internautes d'Amposta

L'amic Jesús Ferré ens explica al bloc Amposta Xarxa Ciutadana que l'associació Internautes d'Amposta ha passat a dir-se Atictes (Amics i Amigues de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació), després de 5 anys realitzant projectes locals a la xarxa i activitats socioculturals per la gent de les Terres de l’Ebre. Atictes, xarxa social per compartir fa diferents projectes que trobareu explicats al web de l’entitat. La majoria de les activitats són predominantment presencials (xerrades, party o sopar), si bé hi ha un projecte més aviat virtual i d’àmbit local (axc.cat). Amposta Xarxa Ciutadana és hereu del primer web del municipi (Amposta Web Site, 1996) i d’una llista de correu que funciona des del 1998. L’associació va ser fundada al 2001, i en els últims tres anys ha organitzat les tres edicions de les jornades àtic2ª, la festa internauta Ebre Lan Party i el cicle mensual de xerrades Nits a l’àtic.


La coordinadora reclama que el Parlament també rebutgi el cementiri nuclear a tot el territori català

Una delegació de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya va reunir-se ahir al vespre amb el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, amb l'objectiu de reclamar el suport del govern i del Parlament en la campanya per evitar que el cementiri de residus radioactius s'instal·li en territori català. «Fins ara, ja hi ha 30 ajuntaments de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona que han dit que no volen el cementiri nuclear, al seu municipi o a la resta de Catalunya», va recordar el portaveu de la coordinadora, Sergi Saladié. En la mateixa línia, Saladié va remarcar que el rebuig del territori també inclou els acords dels quatre consells comarcals de les Terres de l'Ebre i del Priorat, que han aprovat mocions institucionals en contra del cementiri nuclear. «La Generalitat també hauria d'afegir-se a aquest posicionament que és majoritàriament contrari, per evitar confrontacions socials al territori», va reclamar. De fet, el portaveu va advertir que Catalunya «ja està fent tard» si ens comparem amb altres comunitats autònomes de l'Estat que ja s'han oposat a rebre el magatzem centralitzat de residus radioactius. Així, Saladié va recordar que l'Aragó, Galícia, el País Valencià i Extremadura ja han pres partit contra el cementiri nuclear, com a govern o a través dels seus parlaments autonòmics. El portaveu va detallar que Salvadó es va comprometre a sol·licitar una reunió amb el president del Parlament, i va afegir que la coordinadora també es reunirà amb els diferents grups parlamentaris per explicar-los quina és la situació. «Altres comunitats s'han espavilat a dir institucionalment que no volen el cementiri, mentre a Catalunya només som líders per la resposta contundent que hem donat des del territori», va concloure.

El Punt (30-Gener-2007)


Foto: Web de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya

CiU de Tortosa canvia el seu representant a Campredó per reimpulsar la creació de l'EMD

El grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Tortosa va informar ahir que el regidor Joan Sanahuja és el nou vicepresident del consell assessor de la pedania de Campredó, lloc que fins ara ocupava el també regidor Pere Panisello. El nomenament de Sanahuja també implica que Francesc Aragonès ocuparà la vocalia del consell que fins ara tenia el nou vicepresident. En aquest sentit, CiU va recordar que la vicepresidència dels consells assessors dels pobles de Tortosa correspon a la candidatura més votada en cada nucli de població. Sanahuja va lamentar la «falta de voluntat de Joan Sabaté» a l'hora d'impulsar el procés de creació de l'entitat municipal descentralitzada (EMD), i va afegir-hi que CiU intentarà fer el possible per iniciar els tràmits de manera immediata. De fet, Sanahuja va exigir a Sabaté que torni a reunir la comissió mixta, després de la paràlisi dels últims sis mesos. Finalment, Sanahuja va denunciar el «trist paper» que ha fet l'alcalde pedani, Rafel Lluís, «ja que no ha defensat gens els interessos de Campredó i s'ha limitat a fer d'altaveu de Sabaté».

El Punt (30-Gener-2007)

Pallarès tornarà a ser l'alcaldable de CiU al Perelló

L'actual alcalde del Perelló, Salvador Pallarès, tornarà a encapçalar la candidatura de CiU en les eleccions municipals del maig. Pallarès va dir ahir que és molt possible que el proper siga el seu últim mandat, encara que va afirmar que l'afrontarà amb «il·lusió renovada» per acabar de complir els objectius fixats ara fa setze anys, quan va assolir l'alcaldia. L'alcaldable de CiU va destacar el «revulsiu» que els seus governs han representat per al Perelló en els últims anys, així com les bones relacions que ha establert l'Ajuntament amb les diferents administracions.

El Punt (30-Gener-2007)

Daniel Rius renuncia al càrrec de regidor d'Urbanisme

El regidor ampostí d'Urbanisme, Daniel Rius, tenia previst renunciar al seu càrrec ahir a la nit, durant la celebració del ple ordinari de l'Ajuntament. Així ho va anunciar l'alcalde Joan Maria Roig, que va detallar que el lloc de Rius serà ocupat per Joan Ramon Massip, actual regidor d'Esports i responsable de l'àrea de Serveis i Manteniment. Rius ja havia manifestat la seua decisió d'abandonar el càrrec quan el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) d'Amposta rebés l'aprovació definitiva per part de la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre, un tràmit que va produir-se divendres.

El Punt (30-Gener-2007)

Sabaté pren avui possessió com a responsable d'Acció Territorial

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, presidirà avui a la tarda la presa de possessió del flixenc Antoni Sabaté com a nou responsable d'Acció Territorial a l'Ebre. L'acte es farà a la delegació de la Generalitat, a la seu del Palau Abària de Tortosa.

El Punt (30-Gener-2007)

29 de gener del 2007

«Tortosa necessita un canvi, però tinc moltes reserves de governar amb CiU»

El nou candidat d’ERC avança quins criteris aplicarà en la confecció de la candidatura dels republicans, les línies generals del programa electoral i els possibles pactes de govern després de les eleccions municipals del maig

Com a nou alcaldable, deu estar preparant la llista electoral. Ja sap com vol que siga el nou equip d’ERC a Tortosa?
–«Encara estem treballant, però la idea és fer una llista en què hi hagi tantes dones com homes, amb gent coneguda a la ciutat i amb el perfil d’ERC. Volem gent de tots els barris i pedanies, del món cívic, que representi el partit i també la Tortosa que voldríem. El gruix de la llista serà de militants, però també hi haurà independents. A més, algun militant històric tancarà la candidatura.»
–Tenint en compte la divisió interna, ha previst un encaix per als actuals regidors d’ERC i per a l’altre candidat a alcaldable?
–«Encara no ho hem pensat, si bé és cert que és una qüestió que, com la redacció del programa electoral, haurem de tancar els pròxims dos mesos. La divisió interna no em preocupa, ja que va ser fruit d’un moment puntual. Quan érem un partit menut a Tortosa, difícilment podíem tenir moltes diferències. Però ara ERC està creixent, i les divergències són bàsicament de tipus estratègic. El que tenim és més diversitat interna, però crec que això és normal en un partit que està creixent. Després de les eleccions per elegir el candidat hem tingut més altes que baixes de militants.»
–Com pensa afrontar la campanya electoral?
–«Crec que serà una campanya molt dura, en què els candidats del PSC i CiU es trauran els ulls. Però nosaltres plantejarem una campanya molt serena, per explicar el nostre model de ciutat, sense entrar en les desqualificacions personals.»
–Creu que ERC té opcions de participar en el pròxim govern?
–«Al marge dels bons resultats que ens donen les enquestes, sembla que tothom té força assumit que Esquerra pujarà el nombre de regidors i que estarem al pròxim govern. Això ens fa molta il·lusió i ens dóna més forces per explicar el nostre programa i aconseguir els millors resultats de la història d’ERC a Tortosa. Hem d’aprofitar que hi ha molts indecisos, i que a la nostra ciutat hi ha molta gent decebuda amb el PSC, amb voluntat de canvi.»
–Per tant, Tortosa necessita un canvi d’alcalde o un canvi en les formes de governar?
–«Un canvi en les formes de governar. El PSC té unes formes de governar que han fet difícil el treball en equip i les relacions amb els altres partits. L’alcalde, Joan Sabaté, s’ha barallat amb tothom i ha continuat la tradició tortosina de no acabar els mandats amb els mateixos governs amb què els iniciava. ERC s’esforçarà per fer un pacte i garantir que el nou govern de Tortosa duri els quatre anys, deixant de banda els personalismes i els autoritarismes.»
–Recentment, Sabaté ha vinculat el canvi de candidat d’ERC amb la reedició del govern d’esquerres a Tortosa...
–«El pacte de govern el farem segons els resultats electorals, i també el programa de cadascú. Si l’alcalde ha dit això, em sembla bé. Al marge de la sintonia personal, la lleialtat i la complicitat han de ser bidireccionals.»
–Com veu la figura del candidat de CiU?
–«Ferran Bel és un bon candidat, però pertany a un partit que es diu Convergència. Tortosa necessita un canvi, però tinc reserves de pactar amb CiU. Van governar 20 anys i no en podem estar gaire satisfets, perquè van consolidar un model de creixement urbà desequilibrat. CiU no va tenir gens clara la defensa de l’Ebre. Ens sentim molt lluny del que va fer CiU a Tortosa, en la seua etapa al govern municipal.»

«Tortosa ha d’arreglar el diumenge»

–Quins seran els principals eixos del programa electoral d’ERC?
–«Volem destinar més diners a la millora de la via pública. Cal millorar la neteja i soterrar tots els contenidors, i fer més zones de vianants i de jocs infantils, i una xarxa de carrils bici. Tortosa necessita recuperar el seu específic al corredor del Mediterrani, repensar la ciutat per al turisme i no oblidar la implantació de noves indústries, sobretot aquelles empreses mitjanes, innovadores i d’alt valor tecnològic. També cal millorar l’oferta comercial, per evitar que molta gent marxi».
–Quin és el seu model social?
–«El de les ciutats mitjanes d’Europa. Hem de fer escoles bressol municipals, millorar l’atenció domiciliària, facilitar l’accés a l’habitatge i resoldre els problemes de convivència, fent que tots tinguem els mateixos drets i deures. També necessitem treballar l’oci, perquè una de les coses que Tortosa ha d’arreglar és el diumenge, un dia en què sembla que no s’hi pot fer res.»

El Punt (28-Gener-2007)

La blocosfera de CiU a l'Ebre creix amb l'arribada del tortosí Enric Simó

Si en l'entrada anterior us comentava la posada en funcionament del bloc del deltebrenc Robert Bellaubí, ara us he de parlar d'una altra novetat que m'ha arribat amb poques hores de diferència. Es tracta del bloc del tortosí Enric Simó, regidor de l'Ajuntament de Tortosa des de l'any 1995. A més, Simó és vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, president d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a Tortosa i membre del consell nacional. Al marge de donar-li la benvinguda a la blocosfera ebrenca, vull agrair personalment les paraules d'elogi que dedica a La Marfanta, que segons Simó "ha esdevingut l'espai blocaire referent al territori". D'altra banda, Simó centra una de les seues primeres entrades a comentar la designació de l'empresari Joan Caballol com a nou candidat d'Unió de Tortosa a les properes eleccions municipals. Una circumstància que sembla el primer pas perquè el mateix Simó deixi aviat la política municipal, per centrar-se exclusivament en les seues obligacions professionals i familiars. A tall d'anècdota, recordar-vos que la dona de Simó, Meritxell Roigé, també té un bloc.

El deltebrenc Robert Bellaubí (JNC) és l'última novetat a la blocosfera de l'Ebre

Robert Bellaubí, delegat del CEN de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) a les Terres de l'Ebre, és l'última novetat de la blocosfera ebrenca. Bellaubí, que serà l'encarregat de coordinar l'arribada massiva de la gent de CiU a l'ebresfera, ha volgut donar exemple i aquest cap de setmana ha obert el seu bloc a internet, a l'adreça http://bellaubi.blogspot.com. De moment, només hi podem llegir diferents entrades sobre l'actualitat de la JNC al país i al territori, així com l'anunci de la visita d'Artur Mas per presentar la candidata de CiU a Deltebre, Imma Juan. La presentació de Juan com a alcaldable de CiU es farà divendres al vespre, al centre cívic de Deltebre. Bellaubí, que com jo també va nàixer en el bonic mes de maig del 1977, és diplomat en Ciències Empresarials, executiu de comptes en una entitat financera, i corresponsable de l'àrea d'energia i sostenibilitat de la JNC.

27 de gener del 2007

Tortosa comença la millora dels passos de vianants dels carrers principals

L'Ajuntament de Tortosa ja ha iniciat els treballs per millorar la senyalització viària horitzontal de tot el municipi, en el marc del nou pla d'ordenació del trànsit urbà. De fet, el consistori ja havia repintat els passos de vianants propers als centres d'ensenyament, que s'havien pintat de manera especial en el marc de la iniciativa Camins segurs a l'escola, que la regidoria de Medi Ambient va dur a terme durant l'última Setmana de la Mobilitat Sostenible. Després de les obres de millora a l'avinguda de la Generalitat, a càrrec de la direcció general de Carreteres, també es van repintar els passos de vianants i les marques horitzontals de la principal artèria viària de la ciutat. En la mateixa línia, els operaris van pintar ahir els passos de vianants del tram de la rambla de Catalunya que no es va adequar durant les obres fetes també per Carreteres, entre el passeig de l'Ebre i el carrer Tarragona.
D'altra banda, l'Ajuntament de Tortosa també ha previst repintar els passos de vianants i altres marques als carrers Cervantes, Teodor González, Argentina i Berenguer IV. A més, es pintaran les línies corresponents a l'avinguda Felip Pedrell, a l'avinguda de Remolins i al carrer Barcelona. De fet, la reordenació del trànsit urbà afectarà un mínim de 13 vies urbanes, amb l'objectiu de millorar el recorregut i les freqüències de pas dels vehicles. Així, l'Ajuntament pretén aconseguir una circulació més fluida i ampliar el nombre de places d'aparcament.
En aquest sentit, la regidora de Governació, Consol Cordero, va explicar fa uns quants dies que l'objectiu és crear més de 400 places de pàrquing en diversos carrers dels barris del Temple, de Ferreries i de Remolins. L'Ajuntament haurà de canviar el sentit de circulació d'alguns carrers, que passaran a ser d'un sol sentit. Això permetrà tenir més espai públic per fer més places de pàrquing, ja que la intenció de Governació és substituir els actuals aparcaments en línia per aparcaments en bateria.
El Punt (27-Gener-2007)

Carod visita demà la Fira de l'Oli de Móra la Nova

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, té previst visitar Móra la Nova demà al matí, amb motiu de la cinquena edició de la Fira Intercomarcal de l'Oli de la Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat. Carod, que estarà acompanyat pel delegat de la Generalitat a l'Ebre, Lluís Salvadó, signarà al llibre d'honor de l'Ajuntament i es reunirà amb els membres del consistori. Tot seguit, anirà al nou pavelló firal de Móra la Nova, on visitarà els diferents expositors de la Fira de l'Oli. Finalment, Carod aprofitarà la seua visita per presentar el nou candidat d'ERC a Móra la Nova. Jesús Álvarez Vilàs encapçalarà la primera llista dels republicans a Móra la Nova des del 1991.

El Punt (27-Gener-2007)

Solé Biosca repeteix com a candidat del PSC a Móra d'Ebre

El restaurant La Sirga de Móra d'Ebre va ser ahir al vespre l'escenari de l'acte de presentació de l'alcaldable del PSC, Josep Solé Biosca, que a les eleccions municipals del maig tornarà a encapçalar la llista dels socialistes morencs. El 2003, Solé Biosca va accedir a l'alcaldia després de signar amb ERC un pacte de govern que va deixar l'exalcalde Santiago Campos a l'oposició, ja que CiU havia perdut la majoria absoluta.

El Punt (27-Gener-2007)

Continuen els dubtes sobre les bombes aparegudes al solar en obres de Tortosa

Les dues grans peces esfèriques que durant les últimes setmanes han aparegut en un solar en obres al barri tortosí de Ferreries no són ni bombes d'aviació, ni mines de la Guerra Civil, ni artefactes explosius de les guerres carlines. Segons el portaveu de la unitat de desactivació d'explosius de l'armada, el comandant Escribano, en realitat només són «boles de ferro oxidades i amb banyes». Així ho va revelar ahir el setmanari La Veu de l'Ebre, que citava les paraules del militar. «A l'interior de la bola no hi havia cap càrrega explosiva ni res semblant», va concloure Escribano després d'haver-la fet esclatar de manera controlada.

El Punt (27-Gener-2007)

El temporal passa de llarg però emblanquina els Ports

El temporal de neu ha passat de llarg a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, però sense provocar incidències importants. Amb tot, la matinada de dijous a divendres va deixar precipitacions considerables en alguns pobles de la Terra Alta i al massís dels Ports, que com la serra de Cardó van quedar emblanquinats. Així, a Horta de Sant Joan es van acumular 15 centímetres de neu; a Arnes, 10 centímetres, i a Prades, un gruix de 5 centímetres. De fet, Arnes i Horta van ser les úniques poblacions en què el Consell Comarcal de la Terra Alta va decidir suspendre el transport escolar fins a l'IES de Gandesa. Però al matí la situació ja s'havia normalitzat completament, i s'havia restablert el trànsit entre Horta i Arnes, segons va explicar el president comarcal, Pere Marí. «Sobretot vam actuar de manera preventiva, tenint en compte que la Generalitat havia activat l'alerta», va dir Martí, que va detallar que la nevada va ser menor a Gandesa, Vilalba dels Arcs, la Fatarella i el Pinell de Brai. Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Montsià, Alfons Montserrat, va explicar que dijous a la tarda havien decidit suspendre el transport escolar d'ahir, també com a mesura preventiva, però que no tenia constància de cap incidència important pel temporal. «Ens hem limitat a tirar sal a les carreteres», hi va afegir. En aquesta mateixa línia, la gerent del Consell Comarcal del Baix Ebre, Meritxell Roigé, va explicar que havien comprat dues tones més de sal, en previsió que la nevada fos generalitzada i que calgués repartir-la als diferents municipis. «Finalment, el temporal no ha tingut gaire afectació a la comarca, encara que vam enviar més sal als pobles de muntanya, com Paüls, Alfara de Carles, els Reguers i Benifallet, que ens n'havien demanat més», va detallar Roigé. La gerent del Consell Comarcal del Baix Ebre va afegir que l'associació de veïns dels Ports i altres particulars també havien anat a buscar sal. De fet, molts veïns ja van pujar ahir a Caro per disfrutar d'un dia de sol amb els Ports nevats.

El Punt (27-Gener-2007)

26 de gener del 2007

Aparcament als terrenys de Renfe

Aquesta imatge es va poder veure fa uns dies al barri de Sant Llàtzer, i ens l'envia un bon amic perquè servisca de denúncia del mal estat de la zona d'aparcament d'aquesta part de la rambla Canigó. Personalment, mai he estacionat el vehicle en aquesta zona, perquè sempre he tingut por que em passés precisament això... Què haurà pensat el propietari del cotxe, quan hagi anat a buscar-lo i s'haja trobat amb el morro del vehicle abocat a la via del tren? "Encara sort", penso jo... I si em permeteu la broma, us diré que sembla que algú ha entès malament això del projecte per fer un pàrquing als terrenys de Renfe.

Els periodistes i comunicadors de l'Ebre creen els premis Micro Obert i Micro Tancat

El Col·legi de Periodistes de Catalunya a les Terres de l'Ebre i l'Associació de Comunicadors de la Regió de l'Ebre (ACRE) han convocat tots els professionals de la informació i de la comunicació del territori a escollir els guanyadors dels Premis Micro Obert i Micro Tancat de la regió de l'Ebre de l'any 2006. El guardó Micro Obert té l'objectiu de fer un reconeixement públic i simbòlic a totes aquelles persones o institucions que durant l'any 2006 han fet la feina més fàcil als periodistes, i per tant han permès oferir als ciutadans una informació veraç, millor contrastada i per tant més plural. En canvi, amb el premi Micro Tancat els periodistes i comunicadors volen donar un toc d'atenció a totes aquelles persones o institucions que, durant el mateix període, no han destacat per una política comunicativa transparent o cordial. Per no condicionar els vots en cadascuna de les categories, la comissió d'enllaç del Col·legi de Periodistes i l'ACRE han proposat proposar 20 noms, 20 candidats. Els que vulguin participar en les votacions, podran adjudicar 3, 2 o bé 1 punt a cadascun dels candidats, i posar-los en una categoria o en l'altra. Els resultats es faran públics en el marc del sopar que els periodistes i comunicadors de l'Ebre celebraran el proper 2 de febrer, en un restaurant de Tortosa.

L'Ebrebloc i la Colla Jove de Dolçainers promocionaran la Festa del Renaixement















El bloc de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa avançava ahir en primícia la participació del seu grup d'abanderats, dolçainers i tamborers a la primera trobada de Blocaires Ebrencs, l'EBREBLOC, que es farà a Tortosa el proper 3 de febrer. Així, a voltes del mig dia, just abans del dinar, la Colla Jove oferà la seua primera actuació renaixentista del 2007 a la ciutat. L'escenari de l'actuació serà la plaça de la Cinta, aproximadament a les 13.30 hores, i servirà per donar el tret de sortida a la difusió de la Festa del Renaixement que any rera any desenvolupa la Colla Jove, arribant a tot arreu del país i projectant la festa també a l’exterior. "En aquesta ocasió, la confluència de blocaires pot ser una nova eina de presentació i transport del nostre espectacle i també de la ciutat, la festa i el territori", conclou l'entrada que podem llegir al bloc de la Colla Jove. Per la meu part, i com a membre de l'organització de l'Ebrebloc, només puc agrair sincerament l'interès que ha demostrat la Colla Jove de Dolçainers per col·laborar voluntàriament i participar de forma activa en la trobada de blocaires ebrencs.

El Síndic de Greuges dóna la raó als veïns afectats per la pedrera de Tivissa i fa un toc d'atenció a l'Ajuntament

«La carta del Síndic de Greuges ens ha restaurat la confiança que teníem en les administracions», va afirmar ahir Veronika Spahni, la portaveu dels veïns de Tivissa afectats pels treballs d'ampliació de la pedrera d'àrids El Català. La portaveu veïnal es referia a la carta que el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, els va fer arribar el 16 de gener passat, després d'haver estudiat la seua queixa per les diferents molèsties que els han ocasionat les obres. De fet, els veïns van crear el novembre del 2005 una plataforma per denunciar la situació i reclamar la intervenció de l'Ajuntament, que tot i així acabava de signar un conveni per allargar la seua relació amb l'empresa. Segons la carta de Ribó, el Síndic recorda que al març del 2006 va demanar informació sobre els fets a l'Ajuntament de Tivissa i als departaments d'Indústria i de Medi Ambient. «Aquests departaments em van trametre els seus informes en dates de 9 de maig i 14 de juny del 2006, però l'Ajuntament no ho va fer fins al 29 de novembre del 2006», afirma Ribó. De fet, a l'octubre va saber-se que l'empresa hauria d'afrontar una multa d'entre 100.000 i un milió d'euros, ja que els departaments d'Indústria i Medi Ambient havien decidit obrir diferents expedients sancionadors a l'empresa titular de la pedrera, amb seu al Perelló, per haver explotat sense permís unes tres hectàrees de terrenys municipals, catalogats d'utilitat pública i com a àrea forestal protegida. El Síndic afirma que ja ha fet les «recomanacions oportunes» a l'Ajuntament tivissenc, perquè resolgui el cas «amb la màxima celeritat possible». Segons Ribó, Tivissa hauria de deixar sense efecte el conveni amb l'empresa, aturar l'explotació i exigir la restauració dels danys causats als béns i als boscos municipals, i ordenar al titular de la pedrera l'aplicació de mesures correctores per evitar les molèsties per sorolls, pols i trànsit de camions. El Síndic és encara més dur a l'hora de dirigir-se a l'Ajuntament, de qui primer diu que ha comès una «actuació irregular», tot i que després matisa l'acusació i diu que el consistori no va actuar «quan era exigible». Segons Ribó, amb el conveni entre l'Ajuntament i l'empresa s'ha volgut donar «una aparença de legalitat a les extraccions fetes fora del perímetre autoritzat». De fet, el Síndic recorda que les autoritzacions per a l'extracció d'àrids no són competència municipal, sinó de la Generalitat, i remarca que l'Ajuntament s'ha situat «fora de les seves competències». Ribó afegeix que el consistori ha incentivat «l'incompliment de la legislació vigent», a canvi d'ingressar «quantitats diverses». Finalment, el Síndic lamenta el «grau de relaxament» de l'Ajuntament en l'exercici de les competències municipals, la protecció del medi ambient i la defensa del patrimoni propi.

El Punt (26-Gener-2007)

25 de gener del 2007

Antoni Sabaté, delegat de Política Territorial

L'emissora Imagina Ràdio informa aquest matí que el socialista Antoni Sabaté serà el nou director dels serveis territorials de Política Territorial, confirmant així un dels rumors que circulaven des de feia setmanes en cercles polítics i periodístics. Es tracta d'una delegació de nova creació i per tant encara per desplegar al territori, i un cop confirmat el futur nomenament de Sabaté només caldrà saber qui ocuparà la direcció territorial d'Interior, que correspon a ICV. Sabaté va ser alcalde de Flix i també ha ocupat la direcció dels serveis territorials de Cultura, fins que ha estat substituït pel també flixenc Xavier Vega, anterior responsable dels serveis territorials d'Educació fins a l'expulsió d'ERC de l'anterior govern tripartit. Per cert, no sé que li ha degut passar, però avui no hem pogut entrar correctament al bloc d'Antoni Sabaté.

Poble Nou serà africà per un dia

Si fa dos anys el delta de l'Ebre ja va servir per al rodatge de la pel·lícula Sahara, amb l'ara nominada Penélope Cruz buscant un tresor al costat de Mathew McConaughey, aquest dissabte la pedania ampostina de Poble Nou del Delta es convertirà en un poble típic d'un país africà, amb motiu de la filmació d'un espot publicitari. El Delta és un escenari perfecte per al rodatge d'algunes pel·lícules, anuncis i videoclips. Recordo que quan era menut ja hi havia un anunci de rellotges, crec que de Radiant Dakar, que va filmar-se aprofitant les dunes de Riumar. Només van haver de llogar un camell... M'agradava molt veure aquell anunci, i saber que s'havia rodat aquí. Anys més tard, l'exregidor Ramon Cardús va organitzar una fira de cinema i col·leccionisme, en què vaig poder veure per primer cop algunes pel·lícules de Tarzan, molt frikis i de baix pressupost, en què la selva africana també era substituïda pel bosc de ribera. Més recentment, el grup U2 també va enregistrar un videoclip a Deltebre. L'anunci que ara es filmarà a Poble Nou correspon a la nova campanya de l'obra social de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), per afavorir l'adopció de nens del Tercer Món. Així, les escoles i els carrers de Poble Nou s'ambientaran de tal manera que simularan un orfenat i la vila d'algun país africà.

Primer round fotogràfic entre Sabaté i Salvadó per la visita de la consellera de Treball

La consellera de Treball de la Generalitat, Maria del Mar Serna, va visitar ahir Tortosa, en la que era la seua primera visita oficial a les Terres de l'Ebre. A l'Ajuntament, Serna va ser rebuda per l'alcalde Joan Sabaté i per part de la corporació municipal. A més, va estampar la seua signatura al Llibre d'Honor de la Ciutat, com recull la primera imatge que va enviar l'Ajuntament de Tortosa a primera hora del migdia. En acabat, Sabaté va acompanyar la consellera fins al Palau Abària, on Serna va reunir-se amb el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó. El curiós de la primera fotografia és que només apareixen Sabaté i la consellera, de la mateixa manera que a la segona imatge, enviada a primera hora de la tarda, només veiem a Salvadó i Serna. De fet, hi ha una tercera fotografia (també enviada per la Delegació) en què l'enquadrament encara és més tancat, i novament només apareixen el delegat i la consellera. En aquest sentit, segur que ahir moltes redaccions es van trobar amb el dilema d'elegir entre les dues fotografies, a l'hora de posar una o altra fotografia... Si posaves la primera, afavories la imatge de Sabaté i cuidaves l'equilibri Ajuntament-Generalitat, però deixaves ERC fora d'escena. I si triaves la segona, Salvadó sortia guanyant i mantenies l'equilibri PSC-ERC, però ni l'Ajuntament ni Sabaté sortien enlloc. Tot això compta.

Les obres de la plaça dels Dolors de Tortosa entren en la recta final, després de més de set anys

Després de més de set anys de treballs en aquest sector del nucli antic de Tortosa, les obres de la nova plaça dels Dolors han entrat aquesta setmana en la seua recta final, amb la instal·lació del mobiliari urbà i la plantació de tarongers i palmeres, els dos tipus d'arbres que decoraran el nou espai. La plaça es troba entre el carrer del Vall i el carrer Montcada, just al costat del Palau Abària, la seu de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. Les obres d'urbanització, amb un pressupost de 666.000 euros, han estat a càrrec de la Generalitat com a complement de la rehabilitació del Palau Abària, i han inclòs la restauració de la portalada i les arcades de l'antiga església dels Dolors. En un primer moment, la previsió era que les obres de la plaça s'acabessin a finals del 2005, però després els terminis per l'acabament de l'obra es van ajornar per abans de l'estiu passat, fins al punt que l'organització de la Festa del Renaixement havia programat la instal·lació d'un dels campaments d'època en aquest espai. Però les obres van acumular un últim retard, per la necessitat d'instal·lar una subestació elèctrica que subministrés l'electricitat al mateix Palau Abària i a la nova biblioteca.
De fet, la construcció de la plaça dels Dolors és un projecte que l'Ajuntament de Tortosa arrossegava des de fa anys. En realitat, l'enderrocament de cinc immobles i de l'antiga església dels Dolors va començar al setembre del 1999, tot i que el projecte va ser aprovat al febrer del 1998, quan Antonio Faura (PP) era el regidor d'Urbanisme, al govern de Marià Curto (CiU). Però els treballs van acumular diferents problemes, com la protesta d'uns operaris subcontractats que van encadenar-se a les obres, o el continu robatori de maquinària. Més tard, el projecte va vincular-se a la rehabilitació del Palau Abària, les obres del qual van començar al gener del 2002.

El Punt (25-Gener-2007)

Tortosa reforça el programa educatiu «Descobreix la teua ciutat»

El regidor d'Ensenyament, Sisco Lahosa, va presentar ahir la dinovena edició de Descobreix la teua ciutat, el programa educatiu que el consistori, el Camp d'Aprenentatge del Delta de l'Ebre i el Centre de Recursos Pedagògics del Departament d'Educació organitzen anualment, adreçat als alumnes de tot el municipi de Tortosa, i de les poblacions de Tivenys i Alfara de Carles. En total, hi participaran 4.674 alumnes, des de l'educació infantil fins a quart d'ESO. Les activitats començaran aquesta mateixa setmana i duraran fins al 25 de maig. Els alumnes participaran en diferents activitats destinades a donar-los a conèixer els principals serveis i espais de la ciutat, com ara el transport públic, la depuradora, l'ajuntament, el mercat municipal, el parc Teodor González, el riu Ebre i el port. També se'ls explicarà la història de la ciutat i les tres cultures que hi van conviure (cristiana, jueva i musulmana), i el patrimoni cultural com ara la catedral i les muralles, i també elements simbòlics com ara la llegenda de la Cucafera. El programa ha començat aquesta setmana amb l'activitat El mercat: rebost de la ciutat.

El Punt (25-Gener-2007)

Foto: Ajuntament de Tortosa

Apareix una segona bomba al solar en obres de Tortosa

Les obres que la setmana passada va començar la cooperativa Macla en un solar del barri tortosí de Ferreries, al carrer Illa de Gènova, han deixat al descobert una segona bomba sense esclatar. La troballa es va fer dimarts al vespre i la policia va tornar a acordonar el solar, amb la previsió que ahir al matí es desplacessin a Tortosa els tècnics en desactivació d'explosius de l'armada amb base a Cartagena. Dimecres passat, l'aparició de la primera bomba va fer pensar que es tractava d'un artefacte de l'aviació, llançat sobre Tortosa durant la Guerra Civil. Però ara tot apunta que les dues bombes, de forma esfèrica i grans dimensions, podrien ser dues mines usades en les guerres carlines, el segle XIX, per dificultar el trànsit fluvial.

El Punt (25-Gener-2007)

24 de gener del 2007

I Montilla, quan pensa vindre?

El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va anunciar ahir que set consellers i el vicepresident del govern tenen previst visitar el territori durant el proper mes. Segons Salvadó, el desembarcament dels consellers i de Josep-Lluís Carod-Rovira serà, entre d'altres coses, per fer-los veure sobre el terreny quines són les prioritats de les Terres de l'Ebre. Sobretot, a aquells membres del govern català que debuten en el càrrec. Amb tot, també podria estrenar-se al territori el conseller d'Economia, Antoni Castells, que durant l'anterior etapa del tripartit només va visitar l'Ebre per fer una reunió de treball que no va fer-se pública. Mentrestant, continua sense saber-se quan serà la primera visita oficial del nou president de la Generalitat, José Montilla. El líder de CiU, Artur Mas, ja ha fet una visita al territori després de les eleccions al Parlament, i en pocs dies s'anunciarà una altra expedició del convergent al Baix Ebre. Si continua sense trepitjar el territori i sense deixar-se veure de tant en tant per les Terres de l'Ebre, Montilla encara farà bones les (pobres) xifres de visites del seu antecessor, Pasqual Maragall...

Roberto Bellaubí coordinarà el desembarcament de CiU a la blocosfera de l'Ebre

Un jove militant de Deltebre, Roberto Bellaubí, serà l'encarregat de coordinar el desembarcament de CiU a la blocosfera ebrenca. Així ho ha explicat aquesta setmana el diputat i alcalde de l'Ampolla, Francesc Sancho, que va detallar que el disseny i posada en funcionament d'una xarxa de blocaires de CiU a l'ebresfera serà una de les potes de l'oficina parlamentària virtual que la federació de les Terres de l'Ebre penjarà a internet. L'oficina virtual serà el complement a la nova oficina parlamentària que CiU obrirà cada dilluns a la seu de Tortosa, amb l'objectiu de recollir les demandes dels ciutadans i traslladar-les al govern català. Per tant, és d'esperar que en els properes setmanes es noti un increment de l'activitat de membres de CiU a la blocosfera ebrenca. En l'àmbit català, el web www.ciu.info ja té un espai en què anima els militants a obrir-se un bloc a internet, la xarxa de blocs de CiU. Pel que fa a Bellaubí, va ser el número 16 de la llista d'Imma Juan, a les últimes eleccions municipals.

El Museu del Vent col·laborarà amb l'Ajuntament de Tortosa en la promoció del patrimoni cultural

L’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i el president de l’Associació Museu del Vent, Armand Castell, van signar ahir un conveni de col·laboració amb la voluntat de promoure i divulgar el coneixement del patrimoni cultural de les Terres de l’Ebre i del municipi de Tortosa. D’acord amb el conveni, l'Ajuntament i el Museu del Vent podran proposar als seus membres la col·laboració en estudis, informes o intercanvi d’informació, i podran concertar la realització o participació conjunta en projectes de recerca, cursos, seminaris, conferències o exposicions. Pel desenvolupament i seguiment del conveni, també es constituirà una comissió mixta de coordinació, formada per dos membres de cadascuna de les entitats, que es reunirà un mínim d’una vegada a l’any per analitzar les activitats realitzades i establir el programa d’activitats i altres acords conjunts.

El fiscal demana la inhabilitació i una multa per al barraquista d'Alcanar

Gimeno declara a petició de la defensa i referma que la Generalitat vol regularitzar la caça en barraca

El fiscal va demanar ahir la inhabilitació i una multa d'uns 4.600 euros per a Miguel Chimeno, el caçador en barraca d'Alcanar que va ser jutjat a Tortosa per un presumpte delicte contra la fauna i la flora, així com per haver desobeït les ordres dels agents rurals. Chimeno és el primer dels 60 caçadors del Baix Ebre i del Montsià que durant els pròxims mesos seran jutjats per la via penal, a partir de les denúncies instruïdes pels agents rurals i el Seprona durant el 2005. De fet, una vuitantena de caçadors van mobilitzar-se ahir als jutjats, per donar suport moral a Chimeno i reclamar la legalització de la caça en barraca com a mètode tradicional.

El portaveu de l'Associació Cinegètica de Barraquistes del Baix Ebre i del Montsià, Xavier Fontana, va reiterar ahir que les denúncies als caçadors no haurien d'haver-se instruït per la via penal, i va atribuir la situació a «l'enfrontament personal» entre barraquistes i agents rurals. «Els agents del Seprona sempre són molt correctes, però amb els forestals sempre tenim problemes», va lamentar Fontana, que va remarcar que la caça en barraca és una pràctica ancestral. Fontana va advertir que una sentència condemnatòria representaria la fi de la caça en barraca, mentre la Generalitat està pendent que la Unió Europea autoritzi el nou reglament que permetria, com a excepció, la continuïtat d'aquest mètode de caça tradicional al Baix Ebre i al Montsià.
De fet, els arguments de la defensa de Miquel Chimeno es van fonamentar en el caràcter tradicional de la caça en barraca, així com a rebutjar la tipificació de delicte penal. L'advocat va insistir que fins ara totes les sancions per caça en barraca s'havien tramitat per la via administrativa, i va sol·licitar al jutge l'absolució del caçador d'Alcanar. En aquest sentit, el cas jutjat ahir es remunta a la nit del 18 de novembre del 2005, quan els agents rurals van inspeccionar la barraca que Chimeno té al seu càmping d'Alcanar. A partir de les preguntes que el fiscal i la defensa van realitzar tant a l'acusat com als agents rurals, va quedar demostrat que Chimeno estava caçant amb un reclam electrònic, i que no es trobava a la barraca sinó dormint en una casa propera. L'acusat es va negar a entregar l'aparell als agents, com es va poder veure en un DVD enregistrat pels forestals. A més, el fiscal va assenyalar que si Chimeno dormia no podia controlar en tot moment la quantitat i les espècies d'ocells que quedaven enganxades a la barraca. Per tant, el fiscal va remarcar que la caça en barraca és un mètode «massiu, no selectiu i indiscriminat». De fet, l'altre punt en què es van centrar les preguntes del fiscal i de la defensa va ser la possibilitat que tenen els caçadors d'alliberar aquelles aus protegides o amenaçades que cauen a la barraca, amb l'ús d'un dissolvent que els permet netejar el vesc de les plomes.

>Declaració de Gimeno

Per sorpresa, la defensa va sol·licitar la declaració del director dels serveis territorials de Medi Ambient. Víctor Gimeno, que va explicar que ell mateix va ser imputat per la fiscalia per un presumpte delicte de prevaricació amb motiu de la tramitació de les denúncies als barraquistes, no va poder certificar que la caça en barraca siga una pràctica selectiva, però va defensar el seu caràcter «ancestral». Gimeno també va parlar del reglament que la Generalitat ha enviat a Brussel·les, per regularitzar la caça en barraca.

> Pràctica selectiva o indiscriminada

Durant la campanya del 2005, el cos dels agents rurals va instruir 45 denúncies a caçadors de barraca pel fet d'haver utilitzat un art prohibit, capturar espècies protegides o amenaçades, o bé caçar en àrees privades sense permís. Per la seua banda, el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil va tramitar una quinzena de denúncies més, i la fiscalia va decidir actuar d'ofici, ja que la caça en barraca amb vesc i reclam electrònic està prohibida per la legislació estatal i comunitària. La Unió Europea considera que la caça en barraca, una modalitat cinegètica molt arrelada a les comarques del Baix Ebre i del Montsià, però també molt estesa al País Valencià, és una pràctica no selectiva i massiva. Els caçadors admeten que a les barretes untades amb vesc poden quedar enganxades altres espècies protegides o amenaçades, però recorden que les aus són capturades vives i poden alliberar-les.

El Punt (24-Gener-2007)

Per saber més:
-Nombroses mostres de suport al caçador imputat (El Punt)




La plataforma presenta un contenciós per la línia d'evacuació de la Terra Alta

L'assemblea de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta va informar ahir que ha decidit presentar un recurs contenciós contra la decisió de l'administració de desestimar el recurs d'alçada contra l'autorització de la línia d'alta tensió d'Aerta, que servirà per evacuar l'electricitat produïda pels parcs eòlics que es construiran a la comarca. Segons el comunicat emès ahir per la plataforma, Aerta ha ignorat que una part del traçat de la línia d'evacuació travessa espais inclosos en la Xarxa Natura 2000, amb l'objectiu de protegir espècies protegides com l'àguila cuabarrada. El col·lectiu també recorda que encara no s'han complert tots els requisits previs a la construcció de la línia elèctrica, que requeria l'avaluació d'impacte ambiental. A més, la plataforma detalla que hi ha grans zones que encara no han estat prospectades en relació amb l'afectació sobre la fauna protegida, i reitera que els projectes eòlics no tenen en compte la sostenibilitat i el creixement econòmic del sector agrari, turístic i de serveis de la comarca. Finalment, la plataforma reclama que es revisin el pla energètic de Catalunya i els mapes d'implantació eòlica, per fomentar l'estalvi i l'autosuficiència. «No podem i no deixarem sacrificar tot el territori de la Terra Alta, per concentrar i massificar els centres productors d'una energia poc rendible, que es consumirà molt lluny de la nostra terra», diu el comunicat de la plataforma.

El Punt (24-Gener-2007)

Tortosa projecta un edifici multiús al barri de Santa Rosa de Bítem

L'Ajuntament de Tortosa ha tret a concurs públic la construcció d'un edifici d'usos múltiples al barri de Santa Rosa, de la pedania de Bítem. El pressupost de contractació de l'obra és de 70.000 euros, i el termini d'execució de les obres serà de quatre mesos. La construcció de l'edifici d'usos múltiples al barri de Santa Rosa és una de les obres previstes per l'Ajuntament a les diferents pedanies, dintre del pressupost d'enguany, amb una partida de 58.000 euros.

El Punt (24-Gener-2007)

El Baix Ebre aprova els ajuts als actes d'interès comarcal

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre va aprovar divendres les bases per a l'atorgament de subvencions per activitats d'interès comarcal realitzades durant l'any 2007. Els beneficiaris d'aquestes subvencions poden ser els ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, particulars, entitats i associacions sense afany de lucre. Les activitats han d'estar dirigides preferentment al desenvolupament cultural, esportiu, lingüístic, artístic i social, amb un interès comarcal o municipal amb repercussió en el conjunt de la població. També tindran prioritat aquelles iniciatives que contribueixin a garantir les oportunitats per a les dones, les vinculades al desenvolupament de la gent jove i les destinades a promoure l'equilibri territorial de les Terres de l'Ebre.

El Punt (24-Gener-2007)

23 de gener del 2007

Educació reformarà l'institut Bau de Tortosa per fer-hi l'escola d'hoteleria

Les obres representaran el trasllat de la biblioteca i els laboratoris a un nou edifici del mateix centre

El Departament d'Educació ha decidit reformar les instal·lacions de l'IES Joaquim Bau de Tortosa, amb l'objectiu de situar-hi definitivament l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre. L'escola ocuparà el mòdul en què actualment hi ha el bar, la cuina i la biblioteca, que serà traslladada al nou edifici que Educació construirà en uns terrenys cedits per l'Ajuntament dins del recinte del centre, junt amb els nous laboratoris. Per tant, la decisió invalida el conveni signat a finals del 2005 entre Educació i l'Ajuntament, que establia que l'escola d'hoteleria s'instal·laria a l'antic mercat de Ferreries després de restaurar l'edifici.

La consolidació de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre a l'institut Joaquim Bau de Tortosa representarà també una reforma important de les instal·lacions del centre. Segons va confirmar ahir la directora dels serveis territorials d'Educació, Pepín Beltran, la seu de l'escola se situarà al mòdul que actualment ocupen el bar, la cuina i la biblioteca de l'institut. En aquest sentit, paral·lelament es construirà un edifici annex en uns terrenys cedits per l'Ajuntament, per traslladar-hi la biblioteca i construir els nous laboratoris del centre. «Volem aprofitar que fem el nou edifici per fer uns nous laboratoris, ja que els actuals estan obsolets i al límit de l'actual normativa de prevenció i riscos, i és més difícil restaurar-los que fer-los nous», va afirmar Beltran. Fins ara, l'IES Joaquim Bau té una vintena d'alumnes del cicle de grau mitjà de cuina, però Beltran va remarcar que les obres serviran perquè a partir del curs 2007/2008 també s'hi puga impartir el curs de grau mitjà de sala, per formar cambrers. La directora d'Educació hi va afegir que en els pròxims cursos també s'oferirà el grau superior de cuina.
«De fet, responem a una demanda explícita, feta pel mateix institut», va destacar el regidor d'Educació, Sisco Lahosa, que també va explicar els motius que han deixat sense efecte el conveni signat fa un any amb l'exconsellera d'Educació, Marta Cid. Lahosa i Beltran van admetre dificultats per dur a terme la reforma del mercat de Ferreries, però van assenyalar que el nou acord és fruit d'una gestió correcta de les competències, ja que ara l'Ajuntament només es limitarà a cedir els terrenys.

> Lahosa: «Era un conveni draconià»

«Es donaven unes condicions massa draconianes perquè l'Ajuntament pogués tirar endavant una proposta d'aquest calat», va afirmar ahir el regidor Sisco Lahosa sobre el conveni signat a finals del 2005 amb el Departament d'Educació. Però Lahosa va recordar que l'Ajuntament tenia l'obligació de negociar que l'escola d'hoteleria s'instal·lés a Tortosa, ja que altres municipis del territori també aspiraven al centre. El regidor hi va afegir que no era normal que l'Ajuntament assumís la cessió de l'edifici i el cost de les obres, que segons algunes fonts podrien haver superat els 9 milions d'euros, i per tant va destacar que Educació haja fet un replantejament favorable de la qüestió. Per la seua banda, la directora dels serveis d'Educació, Pepín Beltran, va avalar els arguments de Lahosa, i va detallar que l'ensorrament del sostre de l'escola municipal de cuina, on provisionalment es feien les classes pràctiques, va «accelerar» la presa de decisions sobre la seu definitiva.

El Punt (23-Gener-2007)

Tortosa impulsa una gimcana per valorar la diversitat lingüística

L'Ajuntament de Tortosa i el Departament d'Educació van presentar ahir la Gimcana de les llengües, un joc de preguntes sobre curiositats de la diversitat de llengües que es parlen al món a la ciutat. La gimcana, que durarà del 16 de febrer al 26 de maig, tindrà preguntes de sis categories, perquè hi puga participar la població en edat escolar i la gent adulta. Les butlletes amb les preguntes aniran apareixent, cada setmana, en alguns mitjans de comunicació, però també es podran recollir en diferents punts de la ciutat, com la biblioteca. Els interessats a participar en la gimcana hauran de respondre a les preguntes i dipositar les butlletes a les bústies que es repartiran a Tortosa.

El Punt (23-Gener-2007)

CiU insta la Generalitat a liderar el debat sobre la continuïtat de l'autovia A-68 per l'Ebre

El diputat i alcalde de l'Ampolla, Francesc Sancho, va aprofitar ahir la presentació de l'oficina parlamentària de CiU a les Terres de l'Ebre per instar la Generalitat a liderar el debat sobre la continuïtat de l'autovia d'Aragó (A-68) pel territori. Sancho va lamentar l'actual «nebulosa de propostes i projectes de futur», i va citar expressament el «desgavell» i la «imatge de divisió» que hi ha a l'Ebre sobre el traçat que hauria de tenir la nova autovia. En aquest punt, Sancho va reclamar que la Delegació del Govern o l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) convoquin una reunió amb tots els alcaldes i les forces polítiques del territori, amb l'objectiu de dibuixar una proposta conjunta que també tinga el suport de la Generalitat. El diputat de CiU va recordar que la Generalitat valenciana ja està fent els deures, amb pressions al govern estatal per aconseguir que l'A-68 es faci amb un desdoblament de l'N-232 i acabi al port de Vinaròs. «Mentrestant, tots sabem que la Generalitat no està fent res, i que el conseller Joaquim Nadal està dormint a la palla», va dir.

El Punt (23-Gener-2007)

22 de gener del 2007

L'Ebrebloc, avui a Ràdio Tortosa

L'emissora municipal Ràdio Tortosa, que podeu sintonitzar al 103.3 de l'FM, té previst repetir avui al vespre l'entrevista que m'han fet al migdia, dins del magazin Tortosa Avui que presenta la periodista Núria Mora. La repetició del magazin comença a partir de les vuit del vespre, per tant espero que l'entrevista s'emeti cap a les nou de la nit. A l'entrevista hem parlat fonamentalment de l'Ebrebloc, la primera trobada de blocaires ebrencs que hem organitzat pel pel proper 3 de febrer, i que es farà a la nova biblioteca de Tortosa. L'encarregat d'inaugurar la trobada serà l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, que en realitat també és un blocaire ebrenc, ja que a internet també podeu llegir el seu bloc, www.joan-sabate.blogspot.com. Com ja sabreu, després del taller per saber com es fa un bloc, una petita exposició sobre la blocosfera ebrenca i una pausa cafè, hi haurà l'acte central de l'Ebrebloc, una taula redona amb blocaires de primera divisió catalana: JAVIER LEIVA, SAÜL GORDILLO i DANIEL CLOSA. La taula redona serà completada per tres blocaires ebrencs, MANEL ZAERA, JOSEP EMILI FONOLLOSA i MERITXELL ROIGÉ. En acabar el debat i el col·loqui amb el públic, la previsió és que fem un dinar de germanor en un restaurant de Tortosa, encara per determinar. Finalment, els Blocaires Ebrencs també ha organitzat un acte de caràcter més lúdic, un Blocs&Beers, que es farà el mateix dissabte a la tarda, a la cafeteria La Tertúlia de la plaça de l´Ajuntament.

Tortosins i independents

Una de les incògnites preelectorals a Tortosa és quantes llistes independents es presentaran als comicis municipals del maig. El portaveu d'Unió dels Pobles de l'Ebre (UPE), Vicent Lluesma, ja ha dit que vol deixar la política municipal, mentre que l'actual portaveu d'Independents per l'Ebre (IPE), Josep Maria Franquet, ha confirmat que voldria tornar a formar una candidatura. De fet, sembla que a Tortosa l'important no siga si Joan Sabaté (PSC) o Ferran Bel (CiU) guanyaran les eleccions, sinó què farà Franquet i quantes llistes independents hi haurà. Això és important, ja que durant aquest mandat que ara s'acaba l'Ajuntament ha tingut set grups municipals. Tothom veu els independents tortosins com un problema crònic, però també saben que després potser els necessitaran per poder governar...

Presència (21-Gener-2007)

L'Ajuntament neteja les pintades del Carrilet

Avui vull felicitar l'Ajuntament de Tortosa per haver netejat les pintades que fa unes setmanes van aparèixer a un costat i l'altre de l'antiga locomotora del Carrilet. La màquina, que com molts sabreu està instal·lada com a monument turístic al parc municipal Teodor González, és l'objectiu d'habituals actes vandàlics i altres bretolades, l'última de les quals havia estat la pintada de grafits de grans dimensions, per algú que signa com a Jake. Un individu que també ha fet pintades del mateix estil a la nova plaça dels Dolors, just a les parets del Palau Abària, la delegació del Generalitat a les Terres de l'Ebre. Però mentre les pintades sí que han estat netejades del Carrilet, la plaça del Palau Abària continua igual... Què hem de fer els periodistes, com a periodistes i ciutadans, davant de pintades com les de Jake? Crec que el millor és denunciar-les i demanar que es netegin, tot i que la publicitat gratuïtat i la notorietat social puga animar aquest personatge a fer més pintades. Quantes més faci, més fàcil serà enganxar-lo in fraganti. I llavors, si continua tenint tantes ganes de pintar, l'Ajuntament li podria fer pintar els passos de vianants, que falta fa!

La biblioteca de Tortosa té premsa internacional

La biblioteca pública Marcel·lí Domingo de Tortosa ha posat en marxa un nou servei de premsa internacional, que permet els usuaris llegir una sèrie de diaris del dia d'arreu del món, en tamany real i de forma gratuïta. Gràcies a la tecnologia i a través del satèl·lit, els diaris internacionals arriben a les biblioteques abans que als quioscs del país d’origen i s’imprimeixen en DIN A3, resultant una còpia exacta de l’edició en paper original. Es tracta d'un servei que només tenen 16 biblioteques més d'arreu de Catalunya, a més de la biblioteca tortosina. Així, cada biblioteca pot triar, en funció de les seues necessitats, els diaris que vol imprimir cada dia, d'un total de 180 capçaleres en més de 20 idiomes, i de 60 països diferents. L'objectiu del servei és proporcionar als territoris aquells diaris que s'adeqüen a les seues necessitats específiques, tant per la població immigrada que hi viu com per l'interès de la població autòctona. De fet, la premsa internacional permet apropar el coneixement de noves cultures i idiomes, ja que és un veritable instrument de participació de participació i d'integració en la societat, per part de la població immigrada. Alguns dels diaris internacionals que es podran trobar a la biblioteca de Tortosa, que amb aquest nou servei amplia la seua vocació territorial, són els següents: Al Hayat (Líban), Washington Post (EEUU), Clarin (Argentina), O Stado de Sant Paulo (Brasil), Público (Portugal), Komsomolskaya (Rússia), El Colombiano (Colòmbia), Rahasthan Patrika (Índia), Tiajin Ribao (Xina), Akbar El Youm (Egipte).

21 de gener del 2007

El camí natural de l'Ebre «perd» mig quilòmetre entre Tortosa i Amposta

Medi Ambient ja ha instal·lat la senyalització del GR-99 que unirà el Delta amb el naixement del riu

La senyalització del camí natural de l'Ebre, el GR-99 que a partir de l'any que ve connectarà el Delta amb el naixement del riu, a Fontibre, i també amb l'oceà Atlàntic, ja ha provocat la primera anècdota. Segons els primers cartells de fusta que el Ministeri de Medi Ambient ha instal·lat al territori, no hi ha la mateixa distància si vas de Tortosa a Amposta que si fas el camí entre Amposta i Tortosa. Així, mentre que l'indicador que hi ha instal·lat al passeig de les Bicicletes afirma que falten 14 quilòmetres per arribar a Amposta, l'indicador que hi ha a la rampa del pont Penjat diu que fins a Tortosa hi ha 13,5 quilòmetres, 500 metres menys.

Les guies de navegació fluvial indiquen que la distància que separa Amposta i Tortosa són 17 quilòmetres. Però si optem per recórrer aquesta mateixa ruta a peu o en bicicleta, ens trobarem que és 500 metres més curt anar d'Amposta a Tortosa (13,5 quilòmetres) que al revés (14 quilòmetres). Així ho indiquen els cartells del camí natural de l'Ebre (GR-99), que el Ministeri de Medi Ambient ja ha instal·lat al passeig de les Bicicletes de Tortosa i a la rampa del pont Penjat d'Amposta. Només entre el Delta i el naixement del riu, a Fontibre, el camí natural de l'Ebre tindrà uns 1.150 quilòmetres senyalitzats. A les Terres de l'Ebre, el GR-99 aprofitarà el camí de sirga de la Ribera d'Ebre i la via verda del Baix Ebre fins al Delta, després de travessar el riu per l'antic pont del tren a Tortosa, que Medi Ambient preveu reformar i habilitar a finals d'enguany.

> Inauguració a l'Expo de Saragossa

El govern té previst inaugurar el camí natural entre el delta de l'Ebre i Finisterre, a l'oceà Atlàntic, en el marc de l'Expo 2008 que l'any que ve es farà a Saragossa. Així ho va anunciar fa uns dies el secretari general per al Territori i la Biodiversitat, Antonio Serrano, que va assegurar que també estaran finalitzats 6.000 quilòmetres de camins naturals i vies verdes. Segons Serrano, el ministeri ha previst una sèrie d'actuacions sobre el domini públic hidràulic, amb l'objectiu de crear una gran xarxa que connecti aquests itineraris d'arreu de l'Estat. De fet, l'executiu prepara un pla d'itineraris naturals d'interès estatal, per potenciar la mobilitat sostenible, el turisme ecològic, la cultura i la salut. El primer gran itinerari natural que el Ministeri de Medi Ambient ha previst impulsar és el que connectarà el Delta amb Finisterre, aprofitant rutes existents com ara vies verdes, lligallos i camins naturals.

El Punt (21-Gener-2007)

20 de gener del 2007

El cel és a Jesús, o Jesús és al cel?

Els veïns de l'EMD de Jesús fa dies que comenten, uns amb sorpresa i altres amb malestar, la colorista decoració de la façana que acaben de pintar els propietaris d'una acadèmia d'idiomes. L'edifici, com podeu observar a la fotografia, es troba en un dels carrers principals del poble, just al costat de la parada de l'autobús. L'altre dia, aprofitant que havia d'anar a Jesús per fer unes altres fotos, vaig prendre aquesta imatge, en què es pot veure la façana repintada, amb tota la seua magnitud. Com a mínim, podem admetre que la façana de l'acadèmia està molt ben pintada, i que la casa del costat també necessitaria una maneta de pintura... A més, com a estratègia de màrqueting també funciona molt bé. Si jos fos un xiquet i mons pares m'haguessin d'apuntar a anglès, els demanaria que ho fessin a l'acadèmia que té el cel blau i globus de colors a les parets. Però hem de tenir en compte que les administracions han de fer complir als particulars una certa disciplina cromàtica, perquè si tothom comencés a pintar la façana com volgués, en lloc de les Terres de l'Ebre semblaríem els països del Carib. Més encara: una república bananera! No sé si això, en aquest cas, seria competència de l'Ajuntament de Tortosa o de l'EMD de Jesús, si és que és competència d'algú...

Un tortosí, en un reportatge de Canal 9 sobre les presons peruanes i el tràfic de cocaïna

Un veí de Tortosa, empresonat al penal peruà de Chorrillos, ha estat entrevistat per Canal 9, dintre del reportatge L'últim vol que el programa Dossiers va emetre aquesta setmana. Amb tot, avui teniu una altra oportunitat per veure el reportatge, a partir de les 20.10 hores del vespre a la redifusió que farà el canal Televisió Valenciana Internacional (TVVi), que emet a través del satèl·lit (disponible, per tant, a Digital+ i altres operadors). A la presó d'homes de Chorrillos i al penal de dones de Santa Mónica, a Perú, hi ha empresonats un bon número de ciutadans espanyols que formen una gran colònia, molt sovint en condicions infrahumanes. Perú és el primer productor de cocaïna del món, i Espanya és la porta d'entrada d'aquesta droga a Europa. Entre Perú i Espanya hi ha un pont de 12 hores de vol, que molts espanyols aprofiten per transportar cocaïna. Però el viatge no sempre surt bé, i a les presons peruanes hi ha uns 140 ciutadans espanyols que compleixen condemna. De fet, Perú és el segon país del món en què hi ha més espanyols empresonats.

Les empreses de l'antiga carretera de València demanen una rotonda en l'accés a l'eix de l'Ebre

Carreteres només preveu eliminar el gir a l'esquerra, per millorar la seguretat

Un grup d'empresaris i veïns de l'antiga carretera de València van fer públic ahir un document per manifestar el seu malestar per la supressió de l'accés directe a la C-12 (eix de l'Ebre) en direcció a Amposta, una mesura de seguretat prevista per la direcció general de Carreteres en les obres que ja està executant en la mateixa via. Els empresaris han alertat que ja han perdut activitat comercial i reclamen la construcció de la rotonda que l'Ajuntament ha dibuixat al pla parcial de l'horta de Sant Vicent.

El col·lectiu format per un grup de veïns i nou empresaris de l'antiga carretera de València, als afores de Tortosa, no volen que la direcció general de Carreteres elimini l'accés directe a l'eix de l'Ebre en direcció a Amposta. L'eliminació del carril d'espera és una mesura per millorar la seguretat en el trànsit, en el marc de les obres que fa Carreteres per renovar les diferents travesseres urbanes, abans de cedir la seua titularitat a l'Ajuntament. Però els afectats consideren que el millor seria construir-hi la rotonda dibuixada per l'Ajuntament al pla parcial de l'horta de Sant Vicent, ja que a partir d'ara els conductors hauran de girar a la dreta i arribar fins a la rotonda de Soldebre, per poder fer el canvi de direcció i marxar cap a Vinallop i Amposta. «Si finalment es fa el que preveu Carreteres, que només vol estalviar-se la rotonda per abaratir costos, les empreses perdrem aparador i usuaris», va advertir el portaveu dels afectats, Jordi Chavarria. En aquest sentit, va recordar que l'antiga carretera de València té més de 1.000 usuaris diaris, i que al sector hi ha una desena d'empreses amb més de 100 treballadors. Segons Chavarria, des que van començar les obres ja s'ha pogut constatar el col·lapse circulatori que produeix l'eliminació de la sortida cap a l'esquerra, tant al carrer Amposta com a la rotonda de Soldebre. Un caos que encara s'agreujarà més, va alertar Chavarria, quan l'estació de servei Estadi ampliï el seu pàrquing de vehicles industrials, que tindrà una capacitat per a un centenar d'autocars i camions de gran tonatge. Segons Chavarria, els tràilers ja tenen molts de problemes per fer els girs a la rotonda de Soldebre, que no té les mides òptimes.

> Dos mesos «tallats»

El portaveu de les empreses de l'antiga carretera de València, Jordi Chavarria, va explicar que el projecte de Carreteres ha perjudicat els negocis, fins i tot abans que comencessin les obres. Així, fa dos mesos van instal·lar-se uns cartells en què indicaven que la carretera ja estava tallada, però els treballs encara no s'havien iniciat, i això els ha fet perdre clients. Chavarria reclama el suport de l'Ajuntament, per aconseguir que Carreteres incloga la rotonda al projecte. En aquesta línia, l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va confirmar que havien negociat la rotonda amb Carreteres, però va advertir que el projecte hauria encarit el pressupost. «Fins ara, la titularitat de la via és de Carreteres, i és millor ser prudents i esperar-nos uns mesos, fins que comenci la urbanització de l'horta de Sant Vicent», va dir.

El Punt (20-Gener-2007)

Sabaté ja és el candidat del PSC a Tortosa

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va ser proclamat dijous a la nit com a candidat del PSC a les properes eleccions municipals. Sabaté, llicenciat en geografia i història, va accedir a l'alcaldia de Tortosa l'any 1999, amb una candidatura única que agrupava el PSC i ICV. En l'actualitat, a més d'alcalde és senador i president de la federació de l'Ebre del PSC. Sabaté va afirmar que manté la «il·lusió per continuar fent coses per Tortosa», i també que confia a guanyar les eleccions per continuar el projecte iniciat ara fa vuit anys. Amb aquestes paraules i la seua proclamació com a candidat del PSC per tercer cop consecutiu, Sabaté va tancar un llarg període de rumors i especulacions sobre la seua intenció de tornar a aspirar a la reelecció. El candidat socialista va precisar que vol presentar un equip «força renovat», amb una aposta clara per la paritat de gènere i «amb gent experimentada» que reculli la sensibilitat dels ciutadans. Per tant, Sabaté va reclamar als militants del PSC que treballin «dur» per aconseguir un suport més ampli dels veïns de Tortosa, i afrontar el nou mandat amb més estabilitat. «La meua expectativa és sortir reforçat, per tirar endavant tots els projectes que tenim previstos, d'acord amb el model de ciutat que hem dissenyat i que estem desenvolupant», va dir Sabaté. L'alcaldable socialista va destacar l'impuls al polígon Catalunya Sud, el campus de la URV, l'aplicació del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat) i la redacció del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM).
Sabaté també va fer una enumeració de les actuacions dutes a terme durant la seua etapa com a alcalde, com són la nova biblioteca, el pavelló firal i el poliesportiu, els nous col·legis de Campredó i Ferreries, la construcció de nous casals i la millora de les instal·lacions esportives a les pedanies. Finalment, l'alcalde va destacar que durant l'últim mandat han donat solució a reivindicacions històriques com ara la rehabilitació de l'antic mercat del peix i l'obertura del nou vial de Santa Clara. En l'apartat de projectes de futur, Sabaté va remarcar la importància de la construcció de la marina seca i el port fluvial de Ferreries, així com la recuperació i urbanització dels terrenys de Renfe.

El Punt (20-Desembre-2007)

19 de gener del 2007

Conferència a Amposta sobre la societat de la informació, dintre de Nits a l'àtic

Avui hi ha una nova conferència del cicle Nits a l’àtic, sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). L'encarregat de pronunciar la conferència d'avui és el doctor per la URV Àlex Arenas, que examinarà l'actual societat de la informació com a successora de la societat industrial. Segons el ponent, la societat de la informació presenta nous reptes d’enteniment que fan necessari l’ús de tècniques d’anàlisi novedoses, per esbrinar la seua estructura. Per què ens organitzem d’una determinada manera? Quina és l’evolució dels nostres lligams electrònics amb altres persones? La conferència començarà a les deu de la nit, i després hi haurà un torn obert de paraules. L'acte es farà a El Casal i està organitzat per l'entitat Internautes d’Amposta, la URV i el projecte Amposta Ciutat Digital, amb la col·laboració de la UOC.

"No lo laves, planta flores"

L'actual sequera ha agreujat la brutícia dels cotxes que, com el meu, es passen els dies i les nits al carrer. Però la falta de pluja també ha aguditzat el sentit de l'humor de la gent. Aquesta fotografia l'he pogut fer aquest mateix matí en un carrer de l'EMD de Jesús. Així, podem veure aquesta furgoneta extremadament bruta i algú que hi ha deixat un missatge que m'ha fet molta gràcia: "No lo laves, planta flores". Però amb aquesta sequera, millor que planti garrofers o ametllers, o algun altre arbre de secà, no?

Els "actes oficials" i l'aparcament reservat de la consellera Capdevila a Tortosa

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va fer dimencres la seua primera visita oficial a l'Ajuntament de Tortosa. La consellera va reunir-se amb l'alcalde, Joan Sabaté; el delegat del Govern, Lluís Salvadó; el regidor de Benestar Social, Sisco Lahosa; i el delegat territorial d'Acció Social, Ismael Piñas, per fer un repàs als temes del seu departament que afecten el municipi de Tortosa. Poc després, la consellera Capdevila tenia una entrevista concertada amb un mitjà de comunicació del territori. Per arribar-hi, la consellera va preferir desplaçar-se en cotxe, tot i que anar caminant per la ciutat és una acció molt saludable, social i alhora cívica. Els veïns de la zona van denunciar a La Marfanta que l'Ajuntament havia limitat els aparcaments perquè s'hi feia un "acte oficial" just davant de les oficines del mitjà de comunicació. Una entrevista no és cap acte oficial, ens diuen... Jo diria que sí. Als sous dels polítics, també entra que els periodistes els féssim preguntes i entrevistes. Quan ens responen, les seues paraules també són declaracions oficials.

Tanca amb vernís per al mercat del peix

Només acaben de començar, però no puc tenir més que paraules d'elogi per a les obres de reforma de l'antic mercat del peix. En primer lloc, Infraestructures Comercials de Tortosa SL (la societat concessionària de la rehabilitació i explotació comercial de l'edifici), ens va sorprendre amb un cartell espectacular en què ens mostrava com serà el resultat final del projecte. Després, la constructora Güeche va fer un tancament exemplar de tot el sector afectat per les obres. I ara, els operaris de l'empresa fins i tot han envernissat la tanca de fusta. Feia anys que la plaça Barcelona no tenia una imatge tan digna, i això em fa pensar que el nou mercat del peix ha de quedar bé per força, si quan comencin les obres (les de veritat) continuen tenint la mateixa cura. Quan les coses es fan bé, també cal dir-ho...

Més sobre l'abocador de cartrons















Fa uns dies vam denunciar l'aparició d'un abocador espontani de cartrons i embalatges comercials en un solar de la plaça Emili Sanz, a pocs metres de l'Ajuntament de Tortosa. Més o menys, comentàvem que no enteníem que no s'evités l'abocament incontrolat dels cartrons, però també que estaria bé que l'Ajuntament habilités contenidors especials per als cartrons, papers de regals, embalatges i altres residus que els comerços de la zona centre necessiten abocar durant la campanya de rebaixes, quan l'activitat comercial és frenètica. De fet, el telèfon de recollida de cartrons a domicili no resulta eficient o suficient... Ara algú ha optat pel que sembla una opció mixta. És a dir, han envoltat una part del solar amb unes tanques, i els comerciants poden abocar els seus cartrons. En qualsevol cas, la imatge final no és gens bona.

Disqus for Marfanta