31 de març del 2007

CiU de Tortosa baixa a la vora del riu

La crescuda de l'Ebre ha coincidit en el temps amb la presentació de la majoria de llistes electorals de Tortosa. En aquest sentit, tinc la impressió que els més confiats en què han aconseguit una molt bona candidatura són Ferran Bel i el seu equip. A CiU també estan crescuts, i més després de veure els problemes que altres formacions polítiques estan tenint per fer la seua llista. Amb tot, a CiU no veuen de la mateixa manera els problemes d'ERC i els problemes del PSC. Però al marge d'això, a CiU estan tan confiats que creuen que ja ha passat prou temps perquè la seua candidatura puga fer-se una fotografia de grup al costat del riu. Ho vam veure ahir al bloc de Ferran Bel. L'Ebre és ara l'escenari escollit per al ressorgiment electoral de CiU, quan fa només quatre anys va ser l'element que va provocar la seua descomposició i desfeta a Tortosa, pel suport de CiU al transvasament projectat del PP. De totes maneres, CiU s'ha refet millor que el PP tortosí, i ara Bel no haurà de pagar el peatge de ser un candidat poc rodat i desconegut. Però crec que els de CiU s'han precipitat, i que han baixat massa aviat a la vora del riu. La memòria dels ofesos és llarga...

ICV de Tortosa exclou els dos regidors actuals de la candidatura

L'assemblea d'Iniciativa per Catalunya (ICV) a Tortosa va aprovar dimecres la seua candidatura per a les eleccions municipals del 27 de maig. La llista ecosocialista, que estarà encapçalada per l'advocat Jaume Forcadell, no inclou cap dels dos regidors d'ICV a l'Ajuntament tortosí, Sisco Lahosa i Jana Muñoz. Forcadell ha confeccionat una llista molt renovada, amb l'historiador Jordi Jordan com a número dos de la candidatura. Jordan, que actualment era el cap municipal de Joventut, també és conseller nacional de Joves d'Esquerra Verda. El tercer lloc de la llista també és per a una persona força jove, Salma Abou-Hlais, llicenciada en química i coordinadora de Dones amb Iniciativa a Tortosa. D'altra banda, la principal sorpresa és la incorporació de l'exregidor socialista Pere Royo, que ocuparà la setena posició de la candidatura de Forcadell. Altres cares conegudes són Fede Sancho, propietari de la cafeteria Andrògina del barri de Ferreries; Pili Andreu, professora de literatura a l'IES de l'Ebre; el fotògraf Abraham Sebastià o Iñaki Copoví, que durant anys va treballar en l'organització de la Festa del Renaixement de Tortosa. L'encarregat de tancar la llista d'ICV a Tortosa és el fotògraf jubilat Pepe Ramos, un dels històrics de la formació a Tortosa i exregidor a l'Ajuntament.

El Punt (31-Març-2007)


Foto: Bloc de Jordi Jordan.

Tortosa i Adigsa sortegen 14 pisos de lloguer per a joves al barri de Remolins

L'Ajuntament de Tortosa i l'empresa pública Adigsa van sortejar ahir al matí 14 pisos de lloguer per a joves al nou sector residencial del parc de la Fira, al barri de Remolins. Els habitatges, que van ser construïts per l'Institut Català del Sòl, estan ubicats entre l'avinguda de Remolins i el carrer de Pasqual, en el marc d'una promoció de 17 habitatges i dos locals comercials. Al sorteig s'hi van presentar 27 sol·licituds, de les quals van acceptar-ne 20. Tots els pisos tenen dos dormitoris i una superfície d'entre 52 i 62 metres quadrats. El saló de plens de l'ajuntament va ser l'escenari del sorteig, en què van participar l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté; el regidor d'Urbanisme, José Martín, i el director d'Adigsa a Tarragona, Jordi Navarro. De fet, Navarro va ser l'encarregat d'explicar als nous llogaters dels pisos que el 17 d'abril tornaran a convocar-los a una reunió, per explicar-los les condicions del contracte. Els pisos estaven adreçats a joves menors de 35 anys, en règim de lloguer i a un preu assequible, que els llogaters podran ocupar sense límit de temps. Sabaté va explicar que la voluntat de l'Ajuntament ha estat facilitar l'accés a l'habitatge de la població més jove, i alhora fomentar el mercat de lloguer. A més, tant l'alcalde com Navarro van detallar que tres pisos més de la mateixa promoció es destinaran a reubicar algun dels veïns afectats per les obres del pla integral del nucli antic.

El Punt (31-Març-2007)

Gandesa tindrà la primera planta de la multinacional alemanya Jokey a l'Estat

L'empresa especialitzada en la producció de plàstics ha comprat quatre hectàrees a l'Incasol

L'Ajuntament de Gandesa ha aconseguit atraure una gran inversió industrial al municipi, amb la instal·lació de la primera planta que la multinacional alemanya Jokey tindrà a l'Estat espanyol. L'empresa es dedica a la fabricació de productes de plàstic, i la fàbrica de Gandesa ocuparà inicialment uns 50 treballadors. La previsió és que la planta comenci a produir a partir del gener de l'any que ve, ja que la multinacional ja ha comprat quatre hectàrees al polígon de Gandesa i fa un mes va presentar el projecte constructiu a l'Ajuntament. La capital de la Terra Alta ha lligat aquesta inversió gràcies al pla de reindustralització que impulsa l'Estat.


L'alcalde de Gandesa, l'independent Miquel Aubà, va detallar que la nova empresa que s'instal·larà al polígon de Gandesa és una multinacional alemanya relacionada amb la fabricació de plàstics, que fa un mes va materialitzar la compra de quatre hectàrees a l'Institut Català del Sòl (Incasol). Segons l'alcalde, l'empresa ja ha presentat el projecte constructiu de la planta, que podria començar a produir l'1 de gener del 2008. Aubà va afegir-hi que la previsió inicial és que Jokey creï 50 llocs de treball a la seua planta de Gandesa, la primera factoria que la multinacional alemanya instal·larà a l'Estat espanyol. De fet, l'alcalde va precisar que Jokey ja té una empresa de distribució a l'àrea de Barcelona, però que ara ha volgut traslladar part de la seua producció a la península Ibèrica. «Així podrà fabricar aquí els seus productes, en comptes d'importar-los des de les seues plantes de l'estranger», va afegir-hi.
En aquesta línia, va explicar que Jokey té una desena de fàbriques arreu del món, on treballen unes 1.500 persones. De fet, l'empresa està dividida en dues divisions diferents: una d'especialitzada en la fabricació d'envasos de plàstic, com per exemple galledes per a pintura i carmanyoles, i una altra en la producció de mobles de bany. Segons el web de l'empresa, Jokey ja té 10 centres de producció a Europa, Amèrica i Àfrica, concretament a Alemanya, França, Polònia, la República Txeca, Turquia, Bielorússia, Canadà, Algèria i Egipte. La seua arribada a Gandesa va ser possible, segons va admetre Aubà, gràcies al pla de reindustralització amb què el Ministeri de l'Interior subvenciona l'establiment de grans empreses en algunes zones rurals amb problemes per desenvolupar-se. En aquest sentit, l'alcalde va remarcar que l'Ajuntament també ha donat altres facilitats a l'empresa, com la contractació d'un gabinet d'enginyeria en què saben parlar alemany; o haver servit de pont entre Jokey, l'administració de la Generalitat i la companyia Fecsa. «Hem de tenir en compte que la planta de Jokey gastarà tanta electricitat com tota la població de Gandesa», va advertir Aubà.

> Un negoci familiar d'abast mundial

La multinacional Jokey, que assegura que produeix diàriament tres milions de productes de plàstic amb 350 màquines de motlles d'injecció que pesen fins a 2.000 tones, va nàixer fa 38 anys de la mà de la família Kemmerich, amb una primera factoria a Fähnrichtstüttem (Alemanya). A la desena de centres de producció que té repartits per tres continents, Jokey fabrica uns 300 tipus diferents de contenidors de plàstic, des de recipients per a productes alimentaris fins a contenidors hermètics per a productes tòxics, però també carcasses per a ordinadors. A més dels avantatges econòmics i logístics que ha rebut per fer possible la implantació a Gandesa, l'empresa també s'ha interessat per la possible transformació de l'N-420 en una autovia.

El Punt (31-Març-2007)

30 de març del 2007

Amb una sola roda per l'avinguda de la Generalitat (de l'autor de 'Bombes casolanes')

L'autor d'aquell estremidor vídeo que ens mostrava uns joves tortosins fabricant bombes casolanes, per intentar passar millor l'avorrida tarda dels diumenges, ens ha deleitat ara amb una altra ocurrència. S'ha fet enregistrar en vídeo fent un cavallet, és a dir, anant amb una sola roda de la moto per bona part de l'avinguda de la Generalitat, des del Carrilet fins a la rotonda del Bimil·lenari. Ho acabo de veure ara a You Tube.

L'oposició fa el buit a la conferència de balanç de l'alcalde d'Amposta

Com que no vaig poder assistir a la conferència que l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, va pronunciar ahir al vespre convidat pel Col·legi de Periodistes i l'Associació de Comunicadors de la Regió de l'Ebre (ACRE), avui m'he afanyat a connectar-me al bloc del company Manel Zaera. Per tant, podeu tenir una primera crònica de la conferència de Roig clicant aquí mateix. El que m'ha sorprès, com diu Manel, és que cap membre dels partits que actualment estan a l'oposició assistissin al balanç de l'alcalde. Només pel fet que Roig ha estat l'alcalde d'Amposta durant els últims 20 anys i ara es retira, i perquè era la primera vegada que s'organitzava una conferència pública d'aquest tipus (amb preguntes dels periodistes), crec que valia la pena assistir-hi. De fet, dimecres va fer-se també la conferència de l'alcalde de Gandesa, i al públic hi era el president de la cooperativa i candidat de CiU, Pere Royo, escoltant les paraules de Miquel Aubà. És impensable que el 2 de maig, quan féssim la conferència de Joan Sabaté a Tortosa, no hi siguin la majoria dels candidats de les altres forces polítiques, o com a mínim gent d'altres partits que no siguin el PSC. A vegades se'm queixen que els periodistes ebrencs parlem massa de la política de Tortosa, quan a Amposta també passen moltes coses. Però quan passen coses així, em pregunto si l'oposició ampostina està interessada realment en allò que es fa al seu ajuntament.

Foto: manelzaera.blogspot.com

Sabaté refà la llista del PSC a Tortosa per la renúncia del seu fitxatge estel·lar

L'alcalde de Tortosa i candidat del PSC a la reelecció, Joan Sabaté, ha hagut de refer la seua candidatura, després que la doctora Gràcia Garcia haja renunciat a ocupar el quart lloc de la llista. El PSC tortosí va anunciar fa just una setmana que Garcia era la principal novetat de la candidatura, però posteriorment va transcendir que Garcia només s'havia compromès a ocupar un lloc secundari en la llista i que havia manifestat a Sabaté el seu malestar pel fet d'ocupar una posició de sortida. Els esforços socialistes per mantenir-la com un «gran fitxatge, perquè és una professional molt ben valorada i amb molt de carisma», han estat estèrils, i Garcia ha demanat ocupar la dotzena posició. Segons un comunicat difós ahir pel PSC, ha estat «per qüestions laborals, ja que té dificultats per combinar la seua tasca professional amb el càrrec de regidora a l'Ajuntament». La nova candidatura de Sabaté situa l'actual regidor de Promoció Econòmica, Rafel Lluís, al quart lloc. A més, Sabaté ha fet un altre canvi per garantir la paritat, i ha situat la biòloga Eva Ortega al número 19, que anteriorment ocupava el regidor Francesc Juan. La presentació oficial serà aquesta nit en un sopar de militants.

El Punt (30-Març-2007)

La PDE presenta una moció a Tortosa per defensar el cabal ecològic

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va entrar ahir una moció popular al registre de l'Ajuntament de Tortosa, amb l'aval de 864 signatures. L'objectiu és que el ple de Tortosa, però també la resta d'administracions locals i comarcals del territori, donin el seu suport unànime a la proposta de cabal ecològic per a l'Ebre. El cabal proposat per la comunitat científica, que la comissió de sostenibilitat va aprovar el 8 de març, se situa dintre d'una forquilla entre 7.305 i 12.783 hectòmetres cúbics a l'any. Per la seua banda, l'Ajuntament va recordar que dissabte al vespre la PDE rebrà la medalla d'or de la ciutat de Tortosa.
El Punt (30-Març-2007)

Gandesa inicia el nou pla urbanístic per assolir els 5.000 habitants de manera «ordenada i sostenible»

L'alcalde de Gandesa, Miquel Aubà, ha explicat que l'Ajuntament ja ha rebut els estudis previs del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM), i que en les properes setmanes iniciaran la fase per fomentar la participació ciutadana. Segons Aubà, el projecte inicial del POUM podria aprovar-se en el proper ple de l'Ajuntament, i el període perquè els ciutadans donin la seua opinió sobre el nou planejament durarà uns sis mesos. Aubà va obrir dijous al vespre el cicle de conferències que han organitzat el Col·legi de Periodistes i l'Associació de Comunicadors de la Regió de l'Ebre (ACRE), perquè els alcaldes de Gandesa, Amposta, Móra d'Ebre i Tortosa facin balanç de la seua acció de govern durant aquesta legislatura. L'alcalde gandesà, que també va acceptar les preguntes del públic, va avançar que el POUM preveu la creació d'una zona lúdica, amb l'objectiu que s'hi puga instal·lar un gran complex comercial que reforci els atractius de la capital de la Terra Alta. D'altra banda, Aubà va precisar que el projecte del POUM encara no concreta quin pot ser el creixement de Gandesa en el propers anys, però va recordar que el pla territorial de les Terres de l'Ebre preveia que la població podria assolir els 5.000 habitants en els propers vuit anys.
«Ara ja tenim més de 3.000 habitants empadronats, amb un 18% de població immigrada, però calculem que a Gandesa hi viuen unes 4.000 persones», va matisar. Aubà va remarcar que el POUM ajudarà Gandesa a continuar creixent de manera «controlada, ordenada i sostenible». De fet, va explicar que s'han construït 205 habitatges nous a Gandesa, i que també hi ha 36 pisos destinats a joves.

El Punt (30-Març-2007)

29 de març del 2007

La unió UPE-IPE i el lapsus FIC-UIC

El president de la Unió dels Pobles de l'Ebre (UPE), Joan Josep Carles, i el portaveu d'Independents per l'Ebre (IPE), Josep Maria Franquet, van fer pública ahir l'anunciada fusió entre les dues formacions, que podem interpretar com la primera conseqüència de la retirada del veterà Vicent Lluesma de la política. Lluesma volia que el seu últim projecte polític tingués una continuïtat després de la seua jubilació, i Franquet necessitava sumar esforços amb els altres independents, per tornar a presentar-se amb una candidatura forta. De fet, Franquet no ha acabat la legislatura tan bé com voldria: el seu grup municipal té un regidor al govern de Joan Sabaté (ell mateix) i un altre a l'oposició (Amparo Moreno), una situació absolutament insòlita en els ajuntaments seriosos. De totes maneres, la fusió dels dos grups d'independents és una decisió lògica, i més tenint en compte que tant Lluesma com Franquet són dos homes de missatge tortosinista i de centre-dreta. No és per penjar-me cap medalla, però crec que vaig ser dels primers que va plantejar, al novembre del 2006, els efectes d'una unió d'IPE i UPE a Tortosa. Ahir es va materialitzar aquesta fusió, i vaig aprofitar per enregistrar un vídeo. Per cert, he subtitulat el moment en què Carles té un lapsus i confon la FIC amb la UIC...



Finalment, aquí teniu altres reflexions que he fet anteriorment sobre aquest mateix tema:
-Tortosins i independents
-Lluesma se'n va, Franquet vol fer una candidatura i Faura es resisteix a marxar
-Els efectes d'una unió d'IPE i UPE a Tortosa

Missatge de La Marfanta al poble de Múrcia, sobre la crescuda de l'Ebre

El govern de Múrcia ha tornat a insistir aquests dies amb la necessitat d'executar el transvasament de l'Ebre, aprofitant que el riu baixa força més cabalós del que és habitual. L'amic Lluís Algueró, del bloc Meteo Tortosa, m'ha fet arribar l'enllaç d'una notícia que explica que el govern de José Luis Valcárcel (PP) ha presentat en les darreres hores un vídeo de l'última riuada, amb imatges enregistrades a Saragossa, l'embassament de Mequinensa, la zona de l'Aiguabarreig, Tortosa, Amposta i altres poblacions del Delta. Diuen literalment que "el río arroja al mar más de 1.200 metros cúbicos al día, el equivalente a 40 canales del trasvase previsto en el PHN". I com que del que es tracta és de fer vídeos, i aprofitant que tenia aquestes imatges del riu a Tortosa que vaig enregistrar ahir, he preparat un pedagògic Mensaje al pueblo de Murcia, perquè els ciutadans d'aquesta regió i d'altres zones del llevant peninsular tinguin un contrapunt veraç a la propaganda dels seus governs, i puguin informar-se millor...

Tortosa reconeix 1,6 milions en factures fora del pressupost

L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat aquesta setmana el reconeixement de les factures realitzades fora del pressupost del 2006, que ascendeixen a 1,6 milions d’euros. Així, uns 1,1 milions d’euros són per actuacions sense consignació al pressupost, mentre que més de 450.000 euros són per partides infradotades. El regidor d’Hisenda, Josep Maria Franquet, va afirmar que la generació d’extrajudicial era «inevitable», però va remarcar que ja controlen millor aquesta pràctica. Amb tot, Franquet va admetre que les factures sense consignació van pujar en 170.000 euros respecte del 2005, i que els diners s’han destinat majoritàriament a les àrees d’imatge i equipaments. L’oposició va criticar que, al marge de les factures imprevistes per l’acabament del nou pavelló del recinte firal, el govern municipal hauria d’haver calculat millor la despesa corrent. El pressupost extrajudicial es cobrirà amb el romanent de tresoreria i amb la liquidació del pressupost del 2006, que segons va dir Franquet ahir serà «el millor de la història de Tortosa».

El Punt (29-Març-2007)

Els independents de Franquet es fusionen amb UPE per «ser decisius» al nou govern de Tortosa

«Per primer cop a la història, els independents de Tortosa ens presentarem junts», va confirmar ahir el portaveu d'Independents per l'Ebre (IPE), Josep Maria Franquet. Al costat del president de la Unió dels Pobles de l'Ebre (UPE), Joan Josep Carles, Franquet va afegir-hi que també per primer cop dues llistes independents sobreviuran a una legislatura, i que es presentaran amb les sigles UPE-FIC. El seu principal objectiu és mantenir la força electoral que van aconseguir fa quatre anys de manera separada. Així, esperen aconseguir un mínim de tres regidors, per ser «decisius» en la formació del futur govern de Tortosa. Amb tot, Carles va advertir que encara no han decidit qui serà el candidat de la coalició d'independents, ni tampoc els diferents llocs de la nova llista.

El Punt (29-Març-2007)

28 de març del 2007

Una enquesta dóna tres regidors a ERC a Tortosa, tot i la crisi interna

El president de la federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, Gervasi Aspa, va confirmar ahir que una enquesta recent dóna tres regidors a ERC a Tortosa, tot i la crisi interna. De fet, just ahir es va consumar la dimissió del president d'ERC a Tortosa, Pantxo Martorell, així com de la resta de membres de l'executiva local que estaven en desacord amb la llista proposada pel candidat republicà, Ricard Forés. «El partit ha quedat com ells han volgut que quedi, perquè la secció local és sobirana», va valorar. Aspa va afegir-hi que la regional de l'Ebre dóna suport a Forés, «perquè falten dos mesos per a les eleccions i perquè va ser el candidat triat per la majoria dels militants». «Hauria estat millor afrontar el repte electoral amb més tranquil·litat, però estem convençuts que farem un molt bon resultat a Tortosa», va destacar Aspa. De fet, va detallar que ERC ja ha rebut els resultats d'una enquesta telefònica que ha realitzat fa pocs dies, i que confirma el seu creixement a Tortosa. «Segons el sondeig, tenim més que assegurats els tres regidors», va dir abans de precisar que encara han de processar la resta de resultats.

El Punt (28-Març-2007)

Per saber més:
-La crisi d'ERC culminarà avui amb la dimissió de l'executiva local
-El president d'ERC a Tortosa dimiteix per les discrepàncies amb Forés per la candidatura
-El cap de llista d'ERC a Tortosa i un 25% de la militància demanen la destitució de l'executiva local (El Punt)
-Els dos sectors d'ERC de Tortosa s'enfronten pels quatre primers llocs
-El desacord per la llista d'ERC a Tortosa força una assemblea de militants
-«Tortosa necessita un canvi, però tinc moltes reserves de governar amb CiU»
-Les enquestes confirmen la lluita PSC-CiU

Faura serà el candidat del PP i no es tanca «cap porta» per assolir l'alcaldia de Tortosa

L'alcaldable respecta que Curto haja decidit deixar el partit

El portaveu del grup municipal, Antonio Faura, serà finalment el candidat del PP a l'alcaldia de Tortosa. Tot i que havia manifestat la seua intenció d'abandonar la política activa quan acabés el mandat, la impossibilitat de trobar un relleu amb experiència ha fet que Faura haja acceptat ser el candidat. Amb tot, Faura va garantir que la llista del PP serà «molt renovada».

Antonio Faura va convertir-se en el portaveu del PP a l'octubre del 2004, quan l'anterior cap de llista, Joaquim Fabra, va decidir abandonar la política municipal i els seus càrrecs al partit. En aquell moment, el PP es va marcar l'objectiu de renovar el partit i trobar un candidat solvent, amb l'objectiu de recuperar el terreny electoral perdut l'any 2003, ja que a Tortosa van quedar amb dos dels sis regidors del 1999. «El nostre objectiu és guanyar les eleccions i assolir l'alcaldia de Tortosa», va dir ahir Faura amb confiança, després d'assegurar que confeccionarà una llista «tan renovada com sigui possible». De fet, l'alcaldable va avançar que els cinc o sis primers llocs de la llista del PP «tindran menys de 40 anys». «Tenim molta gent jove, molt preparada, però per encapçalar la candidatura faltava l'experiència d'haver estat a l'Ajuntament durant un mandat», va precisar Faura. El candidat va afegir-hi que el PP «està obert a qualsevol plantejament de futur», per aconseguir que Tortosa tinga «un govern estable durant tot el mandat», per primera vegada des de la recuperació de la democràcia.

> «La gent és lliure»

«Les persones som lliures de fer el que considerem oportú, i per tant penso mantenir la gran amistat que tinc amb Carlos Curto», va afirmar ahir Antonio Faura. Curto, expresident del PP a Tarragona i regidor tortosí, ha manifestat que pensa abandonar el partit després de les eleccions municipals del 27 de maig, ja que se sent «desenganyat» i «decebut» per l'actitud del PP en tots els àmbits. D'altra banda, Faura no va descartar participar en un govern amb l'exportaveu del PP i actual regidor independent, Josep Maria Franquet, que avui té previst anunciar que també serà candidat per IPE. «Però primer Franquet ha de ser elegit regidor», va precisar Faura.

El Punt (28-Març-2007)

Per saber més:
-Problemes al PP per designar els caps de llista de Tortosa i Amposta
-Faura reitera que és molt probable que no es presenti com a alcaldable del PP
-El PP triga massa en proclamar el seu candidat a l'alcaldia de Tortosa
-Lluesma se'n va, Franquet vol fer una candidatura i Faura es resisteix a marxar
-Faura (PP) confirma que deixarà la vida municipal
-El PP diu que Tortosa necessita cares noves

27 de març del 2007

'Amposta, amb nom de dona' (el vídeo promocional de la candidata Marta Cid)

La candidata d'ERC-EA a l'alcaldia d'Amposta, Marta Cid, ja ha activat la seua web, que finalment també té estètica de bloc. Ho podíem llegir ahir al bloc Les Municipals 2007 a l'Ebre, i avui he entrar per pegar-hi una miradeta. Només puc dir que està realment bé, a l'altura de les espectatives creades. Hi trobem tres grans apartats, Al servei de les persones, Motor Cultural i Ciutat educadora, que es corresponen als tres eixos programàtics que Cid ha presentat fins al moment. També hi ha una biografia de l'exconsellera, una sala de premsa i la carta que Cid va enviar a totes les llars d'Amposta per anunciar que seria l'alcaldable d'ERC-EA. Amb tot, el que més m'ha cridat l'atenció són els banners que han incorporat amb enllaços a l'àlbum de fotos de Marta Cid a Flickr, o al compte de la candidata republicana a You Tube. De moment, només hi ha un vídeo preelectoral, molt treballat tècnicament, en què apareixen tant Cid com el portaveu d'ERC-EA a l'Ajuntament, Carles González. El vídeo el podeu veure tot seguit:


L'absència al ple de la regidora Muñoz aixeca les suspicàcies de l'oposició

L'absència de la regidora d'ICV Jana Muñoz va aixecar ahir les suspicàcies del principal grup de l'oposició, CiU. Muñoz, que és la representant del grup d'Iniciativa a la comissió informativa d'Urbanisme, no va assistir al ple en què s'havia de verificar el text refós del pla d'ordenació urbana municipal (POUM). Ahir, tots els grups de l'Ajuntament excepte Vicent Lluesma (UPE) van opinar sobre aquest tràmit tan important, però el portaveu d'ICV, Sisco Lahosa, no va dir res. Un podria pensar que és perquè no s'ha de presentar a les eleccions i no li calia aprofitar la seua quota de pantalla, però també és força conegut que Lahosa té la informació urbanística directament de José Martín, ja que el seu allunyament de Muñoz ha arribat fins a l'extrem que la regidora no informa el portaveu d'ICV del que es diu a la comissió d'Urbanisme. Segons ha interpretat CiU, Muñoz no va anar al ple per no haver de votar un POUM amb el que no estaria d'acord. La situació encara és més estranya, ja que ahir també es votava la zonificació de Tortosa del pla contra la contaminació lluminosa, que ha estat una iniciativa portada per Jana Muñoz. Es va posar a l'ordre del dia per obligar la regidora de Medi Ambient a assistir al ple? El més greu és que l'absència de la regidora encara va deixar més precària la minoria de govern de Joan Sabaté, que va necessitar dels vots dels dos regidors del PP i de Lluesma per poder aprovar amb la majoria necessària el text refós del POUM.

Tortosa aprova el nou pla urbanístic però deixa en suspens 4.400 pisos

Sabaté vol que el Parlament reconega l'especificitat de l'Ebre i canvie els criteris d'inundabilitat

Amb la verificació del text refós, el nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) de Tortosa va quedar ahir a punt perquè la comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre l'envie a la Generalitat i puga ser publicat als diaris oficials. Així, la previsió de l'Ajuntament és que el nou planejament puga entrar en vigor a principi del mes de maig, tot i que quatre plans parcials quedaran en suspens perquè Urbanisme no ha autoritzat encara la requalificació d'unes 45 hectàrees que estan en zona inundable. Per desbloquejar la situació, el consistori ha de redactar un pla d'emergències, que la Generalitat vol ampliar al conjunt de poblacions de l'Ebre.

En l'exposició al ple, el regidor d'Urbanisme, José Martín, va detallar que el nou POUM entrarà en vigor amb la seua publicació als diaris oficials, però va precisar que encara no serà efectiu a les quatre hortes de Tortosa i en una zona de Vinallop. Abans, caldrà que l'Ajuntament redacte el pla d'emergències que demanen la comissió d'Urbanisme i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), per reduir el risc d'inundacions i per definir les mesures a prendre en cas d'inundació. De manera immediata, la mesura afecta els plans parcials de l'horta del Temple, de l'horta de Sant Vicent, de l'horta del Pimpí i de l'horta del Parc Nou, entre Ferreries i Jesús. «Deixen en suspens els quatre plans parcials que havien de vertebrar el creixement de Tortosa», va advertir el portaveu de CiU, Ferran Bel, que va recordar que a les quatre hortes s'havien de construir més de 4.400 habitatges. Amb tot, Martín va matisar que en un cas extrem la mesura només tindrà conseqüències negatives sobre els terrenys d'aquests plans parcials que ara es volen requalificar com a sòl urbà. Segons els càlculs del regidor, que El Punt ja va avançar ahir, en el cas que la Generalitat tampoc acceptés el futur pla d'emergències Tortosa podria perdre 2.700 dels habitatges projectats.

> Una moció i potser un contenciós

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va destacar que l'Ajuntament havia pogut arribar a un acord «raonable» amb Urbanisme, i que el POUM podrà tirar endavant tot i que caldrà deixar en suspens quatre plans parcials. Amb tot, Sabaté es va comprometre a portar una moció al ple, per demanar al Parlament una modificació de la llei d'urbanisme. L'objectiu seria reconèixer l'especificitat de les poblacions de l'Ebre i permetre una aplicació més flexible dels criteris d'inundabilitat, «ja que la llei va fer-se pensant en les lleres dels barrancs del Maresme». D'altra banda, sobre els diversos creixements extensius que l'Ajuntament ha de justificar, Sabaté va recollir el suggeriment d'Antonio Faura (PP), i va afirmar que no descarta presentar un recurs contenciós administratiu, per defensar l'autonomia municipal.

> Vuit anys de tramitació

El portaveu de CiU també va lamentar que l'Ajuntament haja acceptat una retallada important del creixement dels nuclis de Jesús, Vinallop i els Reguers. Ferran Bel va remarcar que el POUM és «un resum del que ha estat la gestió urbanística» del govern de Joan Sabaté, «feta amb presses i convenis sobre la marxa, però també excessivament lenta, durant gairebé vuit anys». Tots els portaveus de l'oposició, excepte Vicent Lluesma, van dir que el retard havia perjudicat el creixement de la ciutat.

El Punt (27-Març-2007)

26 de març del 2007

Bertomeu (PP) fa boicot a Ràdio Ebre (Ser)

A Tortosa, fins ara semblava que només un sostre separava els estudis de Ràdio Ebre (Cadena Ser) i la seu del Partit Popular (PP). A partir d'ara també els separa la campanya iniciada pel PP per boicotejar els mitjans del grup Prisa, entre els quals es troba aquesta emissora privada ebrenca. El president comarcal del partit, Joan Bertomeu, ha estat el primer polític del territori que ha complert la crida al boicot contra la Cadena Ser, i ahir va rebutjar formalment ser entrevistat per les nostres companyes de Ràdio Ebre. Si els periodistes fóssim un col·lectiu com cal, el que hauríem de fer és impulsar un boicot contra el PP, fins que recapacitin i s'aixequi el veto contra els mitjans del grup Prisa. Però al marge de les batalles entre partits polítics i empreses de comunicació, els periodistes tenim l'obligació de vetllar pel dret a la informació que tenen els ciutadans. Per tant, el debat és llarg i complicat. En qualsevol cas, voldria manifestar la meua solidaritat amb els periodistes dels mitjans de Prisa que estan patint aquest boicot, tant informatiu com econòmic. Durant la polèmica pel transvasament, El Punt va ser un dels mitjans que no va rebre ni un cèntim del Consorci del Pla Integral del Delta (Cpide), però els seus directius (del PP i de CiU) mai ens van deixar d'atendre. De la mateixa manera, també alguns ajuntaments de l'Ebre governats per CiU van anular les seues suscripcions i anuncis institucionals, per pressionar-nos i obligar-nos a canviar la nostra línia editorial. Però mai vaig tindre cap problema per parlar amb els seus alcaldes i regidors.
Per saber més, podeu llegir el que ja ha dit el Col·legi de Periodistes, clicant aquí mateix.

La inundabilitat de Tortosa farà deixar en suspens 2.700 pisos del pla urbanístic

La Generalitat considera la redacció d'un pla especial d'emergències per a tots els municipis de la conca de l'Ebre

El ple de l'Ajuntament de Tortosa té previst verificar avui el text refós del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), un dels últims tràmits abans de la publicació als diaris oficials i la seua corresponent entrada en vigor. Amb tot, unes 45 hectàrees del nou sòl urbanitzable, incloses en els quatre plans parcials més importants del plantejament nou, quedaran inactives fins que l'Ajuntament haja enllestit el pla d'emergències municipal, que li reclama la Generalitat. El POUM preveu uns 12.500 habitatges, però la mesura podria afectar directament els terminis per construir més de 2.700 pisos en una part dels sectors de l'horta de Sant Vicent i de l'horta del Temple, i en la totalitat de l'horta del Pimpí i del Parc Nou, entre Ferreries i Jesús.

El regidor d'Urbanisme, José Martín, va explicar que han aconseguit pactar una sortida «positiva i intel·ligent», per fer compatible l'entrada en vigor del POUM nou i la suspensió provisional d'unes 45 hectàrees del nou sòl urbanitzable. Segons Martín, la mesura ha estat possible gràcies a la negociació intensa entre l'Ajuntament i la Generalitat, que reclama la redacció d'un pla d'emergències municipal abans d'autoritzar completament la requalificació del sòl als plans parcials de les anomenades quatre hortes de Tortosa. «En grans línies, és cert que el POUM s'articula al voltant del creixement urbà en les quatre hortes, però la mesura afectarà només quatre dels 15 plans parcials del planejament nou», va argumentar el regidor. Martín va precisar que en els pròxims mesos el POUM entrarà en vigor en un 95%, i que només 45 de les 474 hectàrees de sòl nou urbanitzable quedaran condicionades a la redacció i a l'aprovació del pla d'emergències.
En aquest sentit, el regidor va recordar que l'Ajuntament ja ha realitzat dos estudis sobre la inundabilitat de Tortosa, amb motiu de l'aprovació definitiva del POUM. Segons Martín, si han esperat a última hora per realitzar el pla d'emergències és perquè l'Ajuntament ha volgut defensar davant de la Generalitat els interessos de Tortosa en vista d'una aplicació «excessivament estricta» de la llei d'Urbanisme, que prohibeix expressament la construcció en zones inundables. «No pot ser que Tortosa quedi condemnada a no créixer més al voltant de l'Ebre, després de més de 2.000 anys de relació», va lamentar Martín.

> «L'Ebre no és una riera del Maresme»

El pla d'emergències que ha de redactar l'Ajuntament tortosí haurà de definir com s'actuaria en cas d'una inundació greu, pel possible desbordament de l'Ebre. Segons els estudis previs, tot Tortosa és inundable si es té en compte un període de retorn de 500 anys, però l'Ajuntament adverteix que el calaix actual del riu té una capacitat per encabir fins a 2.800 metres cúbics per segon sense desbordar-se. El regidor d'Urbanisme, José Martín, va recordar que l'última riuada d'aquestes característiques va ser l'any 1982, quan l'Ebre va sobreeixir a l'altura del mercat central, a la baixa del pont de l'Estat, a Remolins i a l'horta del Pimpí. «L'Ebre és un riu molt regulat, que es desborda molt lentament, i avui hi ha avanços tecnològics que ens permeten preveure el seu comportament amb 10 hores de marge», va remarcar. Martín va afegir que el perill de construir a la vora de l'Ebre és menor que anys enrere, i que, per tant, el riu «no es pot comparar» amb qualsevol riera del Maresme, molt més imprevisible.

> El cas tortosí com a model regional

Tortosa deixarà en suspens uns 800 habitatges a l'horta del Temple; uns 260 a l'horta del Pimpí; 700 a l'horta de Sant Vicent i 1.000 més al Parc Nou, entre Ferreries i Jesús. En realitat, són més de la meitat dels 4.260 pisos projectats a les quatre hortes. El portaveu de CiU, Ferran Bel, va afirmar que és «increïble» que quatre dels plans parcials més importants encara es trobin en aquesta situació d'incertesa, i que no estiga clar qui farà el pla d'emergències. En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme va matisar que, a partir del cas de Tortosa, la Generalitat ha considerat la redacció d'un pla d'emergències per a tot el tram català de l'Ebre, en què hi participarien els departaments d'Interior i Política Territorial, l'Agència Catalana de l'Aigua, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i tots els municipis que travessa el riu. Amb tot, Tortosa encarregarà el pla d'emergències de manera imminent, per tenir-lo a punt en quatre o cinc mesos. Mentrestant, José Martín va precisar que la resta del POUM serà efectiu, i que l'Ajuntament ja podrà donar llicències.

El Punt (26-Març-2007)

Augmenten la pressió contra el musclo zebrat i la mosca negra de l'Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha tret a concurs públic el contracte per desenvolupar la segona campanya de control de l'estat larvari del musclo zebrat a tota la conca. L'objectiu del projecte, que té un pressupost de 221.000 euros, és fer mostrejos i anàlisis de la població de larves en un total de 120 punts, 70 embassaments i 50 afluents de tota la conca de l'Ebre –25 rius més que en la campanya de l'any passat–. La nova bateria de mostrejos es desenvoluparà entre els mesos de juliol i setembre, que és quan es produeix la reproducció d'aquesta espècie invasora. Des del 2004, la CHE ha portat a terme diferents estudis sobre el musclo zebrat i la seva evolució, però va intensificar la lluita contra el mol·lusc a partir de l'estiu de l'any passat, quan van detectar-se les primeres larves a l'altura de Saragossa i en embassaments i afluents de tota la conca.
D'altra banda, la setmana passada va saber-se que la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics col·laborarà amb la delegació de la Generalitat a Lleida, ja que la mosca negra ha aparegut a la part baixa del riu Segre i s'està estenent cap a la capital lleidatana. Tot i que no hi ha res concretat, és possible que els tractaments antilarvaris que es fan a l'Ebre també s'ampliïn als rius Segre i Cinca. A l'Ebre, el pròxim tractament contra la mosca negra, amb el producte biològic BTI, podria fer-se al llarg d'aquesta setmana.

Foto: Abraham Sebastià

25 de març del 2007

Qui fa les obres a Amposta i a Tortosa?

Pel que m'expliquen, Tortosa i Amposta tenen algunes coses en comú. Quan dius que l'Ajuntament ha adjudicat una obra, la primera cosa que et pregunten és: "I qui la farà, Lubasa?". En el cas de la capital del Montsià, Lubasa no s'emporta tantes obres, però no perquè no s'hi presente als concursos. Ho dic perquè un amable lector ens ha fet arribar el document de l'obertura de pliques, realitzada el passat 20 de març, per adjudicar les obres del futur Arxiu Històric Comarcal del Montsià, en què havien concorregut diferents ofertes de Teyco, Lubasa, Construccions Nestor Solé, Monllau i Cartera de Proyectos. Segons m'expliquen, el responsable d'executar les obres serà Monllau, que garanteix que farà l'arxiu per 1,62 milions d'euros i amb un termini d'execució de 12 mesos i mig.

Comando Bel

Els militants i simpatitzant de CiU ens han pintat una imatge tan desastrosa de Tortosa, que ara és una temptació veure la candidatura de Ferran Bel com el comando espacial que ha de salvar no només la ciutat, sinó també el planeta. El que està clar és que s'està preparant una confrontació electoral de proporcions galàctiques...

Roben tots els radiadors de la UIC

Ahir publicàvem una notícia insòlita, a les pàgines de successos d'El Punt. En els últims dies, uns desconeguts s'han emportat tot el que han pogut de les instal·lacions de l'antic campus ebrenc de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Aprofitant l'abandonament de l'edifici, els lladres van entrar dues vegades i es van dedicar a arrencar tots els radiadors de la calefacció de les antigues oficines de Fabra. Dies després, van tornar a assaltar l'edifici abandonat, i van endur-se diferents aparells de la cafereria, com una caixa registradora, una planxa per fer entrepans i un ampoller. En aquest sentit, cal recordar que al setembre el govern de Tortosa havia decidit posar a la venda les antigues indústries Fabra, que fa gairebé set anys va haver d'adquirir per garantir el manteniment de la UIC a la ciutat. L'operació va representar la contractació d'un crèdit d'1,5 milions d'euros, i ara el complex sembla que no té un futur clar, excepte el de ser un objectiu suculent per als rapinyaires.

24 de març del 2007

Vídeo musical de la nova plaça dels Dolors

La polèmica d'ERC de Tortosa als blocs ebrencs: parlen Lluís Martín i Al Turtusí

El portaveu del grup municipal d'ERC a Tortosa, Lluís Martín, ha aprofitat el seu bloc per manifestar la seua gratitud a tots els que van confiar fa quatre anys en el projecte polític que ell va encapçalar. Coincidint amb l'esclat de la polèmica per la confecció de la propera llista electoral d'ERC, Martín fa un repàs a tot allò que van aconseguir els republicans durant la seua participació als governs de Joan Sabaté.Unes accions de govern que es van estroncar quan ERC va posar en dubte la capacitat de lideratge de Sabaté, durant l'últim debat per la capitalitat del territori. Després de recordar la dedicació i professionalitat de l'anterior directora de l'IMACT, Rossenda Curto, Martín també té paraules de reconeixement per al també regidor Salvador Peiró, "sense el qual ERC de Tortosa mai hagués arribat fins on ha arribat".
D'alguna manera, les paraules de Martín em semblen un toc d'atenció al candidat Ricard Forés. Sense jo i sense Peiró ERC no seria el que és ara a Tortosa, i si pactes amb Sabaté també pots trobar-te fora del govern, podem llegir entre línies. En aquest sentit, també m'ha agradat la reflexió que ha fet Al Turtusí, militant d'ERC, des del seu exili professional al Marroc: "
Lo més curiós de tot plegat és que posaria la mà al foc i no em quemaria que qui ha posat pals al projecte de Forès són els mateixos que el van votar com a alcaldable". El nostre amic blocaire, que explica que va donar suport al sector perquè Josep Felip Monclús fos l'alcaldable d'ERC, demana ara el suport necessari per a Forés. Fins i tot en la distància, sembla que els militants propers al sector de Monclús aposten per una reconciliació amb Forés, que deixi fora de joc precisament als que van impedir que el primer encapçalés de la llista de Tortosa.

Convidem els partits a fer política ebrenca 2.0

Ahir al matí, durant una xatejada amb el blocaire Manel Zaera, vam atrevir-nos a batejar una forma de fer política que seria interessant experimentar: la política ebrenca 2.0. Es tracta de la proposta que fem a tots els partits polítics que es presentin a les eleccions del 27 de maig, perquè col·laborin activament al bloc Les Municipals 2007 a l’Ebre. Podria ser en un altre bloc, però ja que l’hem muntat i l’estem mantenint, a nosaltres ens faria il·lusió que s’hi sumessin. No es tracta només d’enviar missatges a la bústia electrònica del bloc... més aviat, la idea és que hi hagi usuaris de cadascun dels partits, perquè ells mateixos introdueixin els seus continguts al bloc, evitant omissions involuntàries i retards, col·laborant alhora per dinamitzar aquest espai que hem creat a la xarxa.
Coincideixo amb Manel en què és una experiència nova i interessant. En primer lloc, és interessant per als ciutadans, ja que el bloc pot esdevenir un lloc en què consultar la informació política del seu territori. I també pot ser un bon exercici d’impuls a la participació ciutadana -a través dels comentaris que s’hi poden fer-. Finalment, també pot resultar interessant per als polítics, ja que serà un pas més en l’adopció de les tecnologies de la informació i la comunicació en el món polític, i els oferirà la possibilitat de compartir un espai virtual comú amb altres forces polítiques, per tirar endavant un projecte comú, a la vegada que podran recollir l’opinió dels internautes sobre les seues propostes electorals. No és interessant?

La doctora Garcia, fitxatge d'última hora i principal novetat de la llista del PSC a Tortosa

L'assemblea local del PSC va ratificar dijous al vespre la llista presentada per l'alcalde de Tortosa i candidat a la reelecció, Joan Sabaté. Durant la presentació als militants, Sabaté va destacar que es tracta d'una candidatura "ben compactada", forta i paritària, que combina persones joves, gent independent i emprenedora, i regidors amb experiència dintre de la política municipal. De fet, després d'alguns canvis d'última hora, la principal novetat va ser que la sindicalista Pilar Saporta s'autodescartés per a la segona posició, i que finalment no entrés a la llista. El seu lloc va ocupar-lo l'actual regidora de Governació, Consol Cordero, mentre que el regidor d'Urbanisme, José Martín, anirà al tercer lloc de la candidatura. Amb tot, la principal sorpresa de la llista socialista és el fitxatge de la doctora Gràcia Garcia, una professional de prestigi i molt coneguda a la ciutat, que acompanyaria Sabaté com a independent. Al cinquè lloc hi haurà l'actual regidor de Promoció Econòmica, l'empresari Rafel Lluís, que tot i no entrar als pronòstics inicials finalment va desplaçar fins a la vuitena posició el cap de gabinet de l'alcaldia, Eduard Ena. Entre Lluís i Ena, ocuparan el sisè i el setè lloc dues persones de l'aparell del PSC tortosí, Cristina Bel i l'actual regidor de Presidència, Jordi Bonilla. D'altra banda, el novè lloc també és per un altre membre del nucli dur, Ricard Lleixà, mentre que a la desena posició hi ha una dona força coneguda a Tortosa, Maria López, vinculada en el seu dia al moviment en defensa de l'Ebre i també al món cultural. A més, també destaquen l'onzè lloc de la regidora de Serveis i diputada al Parlament, Dolors López; la dotzena posició de la directora territorial d'Educació, Pepín Beltran, i la incorporació del doctor Gaspar Ricart al número 13 de la llista, que tornaria a la política tortosina quatre anys després d'haver acabat la legislatura passada com a regidor independent, ja que va abandonar el grup del PP per la polèmica del transvasament. Finalment, cal remarcar la caiguda del regidor de Cultura, Francesc Juan, fins al lloc número 19, així com el fet que l'exalcalde de Flix i director d'Acció Territorial, Antoni Sabaté, tanqui la candidatura. Per la seua banda, l'alcaldable del PSC va mostrar-se convençut que té un "excel·lent equip" per tirar endavant el projecte de ciutat dissenyat i encetat en els últims vuit anys, que ha fet de Tortosa "una ciutat moderna i amb les bases consolidades perquè continuï creixent de forma sòlida, sostinguda i sostenible". La presentació oficial de la llista del PSC es farà el 30 de març a la nit, amb motiu d'un sopar de militants en què participarà el president del Senat, Javier Rojo.
*Podeu veure la llista completa al bloc Les Municipals 2007 a l'Ebre.
*També podeu llegir la notícia d'avui a El Punt, amb la presentació de les llistes del PSC a Tarragona i Reus: El PSC ofereix nous actius.
*Foto: www.metgescat.org

23 de març del 2007

Aquesta foto és meua















El setmanari La Veu de l'Ebre publica avui, a la pàgina sis del periòdic, una foto que és meua. No tinc ganes d'entrar en guerres absurdes amb cap mitjà de comunicació, i menys encara amb companys de feina, però l'episodi m'ha molestat. Principalment, perquè la foto està signada amb les sigles LVDE, com si l'haguessin fet ells o algú l'hagués cedit. Com alguns sabreu, aquesta foto il·lustrava l'entrada El president d'ERC a Tortosa dimiteix per les discrepàncies amb Forés per la candidatura, que vaig publicar el 21 de març tant a El Punt com a La Marfanta. La imatge és la mateixa, i el pixelat extrem amb què la foto apareix publicada a LVDE no fa res més que confirmar que l'arxiu ha estat baixat d'internet, i que no han pogut millorar la resolució. Un mitjà que demana que la resta citem les informacions que ells trauen en exclusiva, hauria de predicar amb l'exemple i evitar casos com aquest.

'El far del Sud' i 'Mos Entenem', dos programes de ràdio que es mouen a internet

En les últimes hores hem tingut notícies de dos programes de ràdio, fets a la regió de l'Ebre, que també s'estan movent molt a internet. En primer lloc, tenim El far del Sud, que el nostre company Albert Melero presenta i dirigeix a Ràdio Delta (107.6 de l'FM). El programa, que també té un bloc a internet per mantenir un contacte on-line amb els seus oients, comptarà avui amb Andreu Zaragoza, Montse Castellà i una secció que té molt bona pinta, Frek-news de les Terres de l'Ebre. D'altra banda, a EBREMEDIA he penjat una entrada amb les últimes novetats del programa Mos Entenem, que el també blocaire Marc Ferreres dirigeix a Ràdio Joventut de Masdenverge, al 96.3 de l'FM. El programa ha esdevingut un dels més innovadors i dels que ha assolit un abast regional més important. També un dels més avançats quant a emissions on-line, a través del web de Radio Joventut. El següent pas dels seus responsables ha estat crear el Planeta Mos Entenem, que gràcies a l'associació Atictes ara ja engloba els webs Mos Entenem, Mosenchufem, Ebrelanparty i Sala Metro. Avui divendres comencen la nova etapa del programa de ràdio, precisament marcada en aquests i altres canvis en el contingut del programa.

Per saber més:
-El planeta Mos Entenem entra en òrbita

Suspens fins a última hora per aprovar la llista del PSC de Tortosa

El PSC de Tortosa tenia previst aprovar ahir a la nit la llista socialista per les eleccions municipals del 27 de maig, però en el moment de tancar aquesta edició encara no es coneixien amb certesa els integrants de la candidatura, que tornarà a encapçalar l'actual alcalde, Joan Sabaté. El dubte principal era saber el nom de la persona que ocuparia el segon lloc, ja que algunes fonts hi situaven Pilar Saporta, que treballa al Consell Comarcal del Baix Ebre i està vinculada al sindicat CCOO. A primera hora de la tarda altres fonts ja indicaven que Saporta hauria baixat alguns llocs, i que el segon lloc de la candidatura podria ser per a l'actual regidora de Governació, Consol Cordero. Això situaria Saporta al número tres, tot i que podria intercanviar-se el número quatre amb el regidor d'Urbanisme, José Martín. Al cinquè lloc, totes les fonts situaven el cap de gabinet de l'alcaldia, Eduard Ena, però el seu nom va deixar de sonar a última hora. En llocs de sortida hi havia un dona de l'aparell de partit, Cristina Bel; l'actual regidor de Presidència, Jordi Bonilla, i també s'especulava amb una oferta a l'independent Gaspar Ricart.

El Punt (23-Març-2007)

CiU presenta a Tortosa i Amposta unes llistes electorals renovades

Bel fa tornar Anna Algueró a la política, i Ferré fitxa Pere Vidal per al número 2

CiU revoluciona la maquinària preelectoral i ja té tancades les llistes a les dues principals ciutats del territori. La federació presenta a Amposta una llista renovada, que l'alcaldable Manel Ferré va qualificar de «jove i preparada», i Ferran Bel va destacar l'activisme social i el perfil professional dels integrants de la candidatura de Tortosa. Bel va sorprendre amb la recuperació d'Anna Algueró per a la política, i l'exdelegat de Medi Ambient Pere Vidal serà el número 2 de Ferré.

[...]El repte del tortosí Ferran Bel també és important, ja que el seu objectiu serà recuperar l'alcaldia per a CiU, després de vuit anys de governs de Joan Sabaté (PSC). Per fer-ho, Bel ha confeccionat una llista molt renovada, i el convergent va afirmar que estava «molt satisfet i segur que és una candidatura per guanyar». «Hi ha molta gent que, en l'àmbit privat, de l'empresa i de les entitats ha demostrat la seua capacitat de fer coses per la gent, i que tenen molta experiència a l'hora de gestionar els recursos públics», va destacar Bel. Així, el candidat va remarcar el perfil de la número 2, Anna Algueró, que va continuar el seu activisme social després de ser regidora dels governs de Vicent Beguer, entre els anys 1987 i 1995. De fet, Algueró és actualment la presidenta de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de les Terres de l'Ebre (Afate). «No tenia la intenció de tornar a la política, però m'han convençut i em farà molta il·lusió acompanyar Ferran Bel, perquè crec que serà un bon alcalde», va dir Algueró. Per la seua banda, el candidat d'Unió, Joan Caballol, que ocuparà el quart lloc de la llista, també va destacar el caràcter «equilibrat» de la candidatura, amb un «altíssim valor humà». Una altra cara nova serà la de Meritxell Roigé, al cinquè lloc.

El Punt (23-Març-2007)
Podeu llegir la notícia completa a El Punt

Els veïns desallotjats del carrer Montcada de Tortosa tornen a casa

L'Ajuntament de Tortosa va determinar ahir que la desena de veïns dels números 33 i 35 del carrer Montcada ja podien tornar a casa, després que els serveis tècnics inspeccionessin l'estat dels edificis. Amb tot, els tècnics no van poder accedir al primer pis del número 35 perquè estava deshabitat i no van localitzar els propietaris. Així, tenint en compte l'escletxa que va detectar-se a la paret mitgera, l'Ajuntament va recomanar que tant el primer pis com els baixos del número 35 no haurien d'ocupar-se fins que es realitzi una intervenció de rehabilitació del mur afectat. En aquest sentit, l'Ajuntament va instar els propietaris a realitzar urgentment els treballs de consolidació pertinents, sota la direcció tècnica d'un arquitecte, i els va recordar que són els responsables de la conservació i seguretat de l'edifici. Per la seua banda, el propietari dels baixos del número 35 va aclarir que fa uns quatre mesos ja va advertir per escrit l'Ajuntament del risc que corrien els veïns per l'aparició de l'escletxa. Fins ara, els baixos estaven llogats pels arqueòlegs que han fet les excavacions prèvies a la construcció de l'edifici dels serveis territorials de la Generalitat.

El Punt (23-Març-2007)

22 de març del 2007

L'actriu tortosina Belén Fabra, entrevistada avui a les pàgines culturals del diari El Mundo

Avui, fullejant el diari El Mundo, m'he trobat amb una sorpresa agradable, ja que he vist que li feien una entrevista a l'actriu tortosina Belén Fabra. Contràriament a aquesta costum tan tortosina de l'enveja, m'agrada quan veig que algú de la nostra ciutat té èxit lluny de casa. L'entrevista a Fabra s'explica perquè l'actriu és finalista al I Premio Valle-Inclán de Teatro, pel seu paper a l'obra de teatre Plataforma, de Calixto Bieito, que la tortosina protagonitza juntament amb un dels meus actors espanyols favorits, Juan Echanove. A l'entrevista, Fabra explica que va haver de compartir el càsting amb alguna gogó, i que fins i tot Echanove es pensava que ella era una gogó, als primers assajos... També és interessant quan explica que els seus estudis de dansa i expressió corporal van ajudar-la a l'hora de sortir despullada a l'escenari. Ja havia vist Fabra en algun paper menor, com en el famós anunci del iogur o en algun episodi de la sèrie Hospital central, però sembla que gràcies a Plataforma li han començata arribar ofertes importants. Ah, ara veig que Belén Fabra també ha escrit un petit article a El Cultural del diari El Mundo, que és un dels organitzadors d'aquests premis de teatre que es fallaran dilluns. Que què feia jo fullejant El Mundo? Em faig la col·lecció de pel·lícules en DVD dels germans Marx, i avui donaven Los Hermanos Marx en el Oeste.

Reedito
Si voleu saber com ha quedat el veredicte dels premis de teatre, cliqueu aquí mateix.

Ferran Bel revela que el número 2 de CiU a Tortosa serà Anna Algueró

El candidat de CiU a Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat aquest matí que la número 2 de la seua llista electoral serà Anna Algueró, actual presidenta de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer i Altres Demències de les Terres de l'Ebre. Amb 55 anys, Algueró ja va ser tinent d'alcalde de l'Ajuntament tortosí entre 1987 i 1995, durant els governs de Vicent Beguer. Tot seguit, teniu un vídeo amb el moment en què Bel anuncia la tornada d'Algueró a la política activa, 12 anys després.


Estudiants de periodisme visiten Amposta i Tortosa coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua

Un grup d'estudiants de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) tenen previst visitar avui, 22 de març, diferents poblacions de les Terres de l'Ebre. En primer lloc, els estudiants visitaran l'Ajuntament d'Amposta per assistir a la conferència Amposta, ciutat digital, a càrrec de Francesc Josep Fosch. Després dinaran en un restaurant del Delta de l'Ebre, i participaran en el col·loqui La gent de les Terres de l'Ebre i la cultura catalana, a càrrec de l'escriptor Xavier Garcia. A primera hora de la tarda, visitaran la seu del Col·legi de Periodistes a Tortosa, i assistiran a una conferència sobre la feina del periodista al món local, amb la presència de periodistes i corresponsals de la zona. Tot seguit, també hi ha programada una visita a la redacció de La Veu de l'Ebre, així com a la Casa de l'Aigua, on s'ha previst una xerrada del portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, sobre el transvasament de l'Ebre i els mitjans de comunicació. Aquesta activitat també forma part del programa pel Dia Mundial de l'Aigua, en què també hi col·labora el Col·legi de Periodistes a les Terres de l'Ebre. Podeu llegir l'article complet al bloc Ebreperiodistes.

La crisi d'ERC a Tortosa culminarà avui amb la dimissió de l'executiva local

El partit dóna suport a Forés i estudia nomenar una gestora

El president d'ERC a Tortosa, Pantxo Martorell, i cinc membres més de l'executiva local presentaran avui la seua dimissió, per les greus discrepàncies que mantenen amb el cap de llista, Ricard Forés. De fet, l'alcaldable té el suport de la cúpula del partit, que podria nomenar una junta gestora i que ja ha previst fer una assemblea de militants el pròxim 31 de març.


A més de Martorell, avui també dimitiran la secretària d'organització, Caritat Garcia-Celma; el secretari de finances, Jordi Moreso; la secretària d'imatge i comunicació, Pepi Sanz; la secretària d'acció social, Pili Panisello, i el regidor Salvador Peiró. En canvi, per no vulnerar els estatuts del partit, el portaveu del grup municipal d'ERC, Lluís Martín, no deixarà l'executiva local, tot i que també dóna suport a la decisió de Martorell. «No és convenient ni necessari que ho faci», hi va afegir Martorell abans de precisar que no havia obligat ningú a presentar la dimissió en bloc. Per la seua banda, Garcia-Celma va explicar que ja han rebut la carta de la convocatòria per a l'assemblea de militants, que l'alcaldable Ricard Forés ha forçat per destituir-los. Forés, amb qui El Punt no va poder contactar ahir, té el suport del 25% dels militants.

El Punt (22-Març-2007)


Per saber més:
-El president d'ERC a Tortosa dimiteix per les discrepàncies amb Forés per la candidatura
-El cap de llista d'ERC a Tortosa i un 25% de la militància demanen la destitució de l'executiva local (El Punt)
-Els dos sectors d'ERC de Tortosa s'enfronten pels quatre primers llocs
-El desacord per la llista d'ERC a Tortosa força una assemblea de militants
-«Tortosa necessita un canvi, però tinc moltes reserves de governar amb CiU»

Nadal prioritza el desdoblament de l'eix de l'Ebre entre Tortosa i Amposta

El conseller també anuncia la millora de la carretera d'Ulldecona i una variant a Santa Bàrbara

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va anunciar ahir que la Generalitat ha decidit prioritzar el desdoblament de l'eix de l'Ebre (C-12) entre Amposta i Tortosa, amb la millora de la carretera de la Carrova en els propers dos anys, així com l'inici de la construcció de la variant de Roquetes i Tortosa. De fet, Nadal va manifestar la voluntat del govern de consensuar amb els ajuntaments un traçat que afecti el mínim possible la zona de xalets del Canalet. A més, el conseller va anunciar la construcció de la variant de Santa Bàrbara, dintre de la millora de la carretera d'Ulldecona, que costarà 18 milions.

Segons el conseller Nadal, dintre de l'últim trimestre d'enguany la Generalitat traurà a concurs públic les obres de millora de la carretera entre Vinallop i Ulldecona, amb un pressupost de 18 milions d'euros. En aquest sentit, Nadal va destacar que el projecte inclourà la construcció d'una variant a Santa Bàrbara, i va afegir-hi que el govern també té previst traure a concurs les obres del pont entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, que costarà uns 13 milions d'euros. Però, a més a més, el conseller va confirmar la voluntat de l'executiu de prioritzar el desdoblament «per etapes» de l'eix de l'Ebre, i especialment del tram entre Tortosa i Amposta i el tram Vinallop-Aldover, equivalent a la variant de Roquetes i Tortosa. Segons Nadal, el govern prioritzarà les actuacions en aquests trams perquè concentren les densitats més altes de trànsit de vehicles. «Un cop enfocat l'anàlisi, l'estudi informatiu, la redacció dels projectes i la preparació del calendari de les obres, es resoldran els problemes de trànsit en allò que és competència de la Generalitat», va afirmar Nadal. Així, el conseller va remarcar que el desdoblament de l'eix de l'Ebre es farà en coordinació amb les millores que el Ministeri de Foment planifiqui per a la carretera N-420.

>
Una solució per al Canalet

El conseller Joaquim Nadal va precisar que les obres del desdoblament de l'eix de l'Ebre podrien començar d'aquí a dos anys si es compleix el calendari fixat per la Generalitat. A més, Nadal va afirmar que coneixia la polèmica per l'impacte del traçat de la variant de Tortosa sobre la zona de xalets del Canalet, però pràcticament va descartar l'opció d'allunyar la nova carretera fins a la falda del Caro, paral·lela al canal Xerta-Sénia. Amb tot, Nadal va precisar que «hi ha la voluntat d'estudiar totes les alternatives i de veure quina és la millor solució sense afectar l'efectivitat viària». Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va valorar molt positivament el compromís de Nadal per negociar amb Madrid el tercer pont, agilitar el desdoblament de l'eix de l'Ebre i minimitzar l'impacte de la variant sobre la zona de xalets del Canalet.


>
Acabament de la plaça dels Dolors

El conseller Joaquim Nadal va certificar ahir l'acabament de les obres de la nova plaça dels Dolors i de l'entorn del Palau Abària, que han costat gairebé 2,7 milions d'euros. Tant Nadal com l'alcalde tortosí, Joan Sabaté, van destacar que les obres representen una millora urbanística i social d'aquesta zona del nucli antic, i van mostrar-se clarament partidaris dels esponjaments. El delegat del govern, Lluís Salvadó, també va emmarcar les obres de la plaça en el procés d'implantació de la Generalitat al nucli històric de Tortosa.

El Punt (22-Març-2007)

Disqus for Marfanta