22 de març del 2008

Comunicat de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa sobre la processó del Silenci

La banda de Dolçaines i Tambors de la confraria Natzarens de la Passió, formada per la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, fruit de la col·laboració desinteressada d’aquesta en la Setmana Santa Tortosina, ens veiem en la necessitat d’emetre aquest comunicat per tal de deixar clar el nostre posicionament respecte la polèmica generada en abandonar l’inici de la processó del Silenci per motius aliens a la nostra voluntat.
Lamentem els fets i malentesos que han propiciat la nostra marxa de la Processó del Silenci de Tortosa, atès que 5 minuts abans del inici de la mateixa el president de l’Agrupació de Confraries el Sr. Josep Borrell ens comunica que no podem sortir amb les dolçaines de la nostra banda a la processó.
Donada la composició de la nostra banda amb 35 dolçaines, i 45 tambors, no entenem com es pot arribar a l’extrem temerari d’anunciar aquestes decisions un cop tota la gent està preparada per sortir; segurament en un comunicat així en la suficient antelació hagués evitat l’espectacle donat pels retrets i desconsideracions de torn el Sr. Josep Baubí, responsable de premsa de l’agrupació, al qual aprofitem per declarar persona non grata per la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa.
La provocació a la bronca i la falta de consideració d’algun que altre confrare ha estat corresposta en un abandonament de la processó en discreció i silenci per respecte als creients i públic en general per part de tota la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, entitat que representa la Banda dels Natzarens de la Passió.
Per aquests motius exposats de manera resumida, anunciem que la Banda de Dolçaines i Tambors de la confraria Natzarens de la Passió no participarà a la processó del St. Enterrament d’avui divendres.
Esperem una resposta per part de l’agrupació de confraries i un disculpa pública de les parts implicades per garantir per anys propers la participació d’aquesta banda nombrosa i emblemática en les activitats de la setmana santa tortosina, a la vegada que demanem la dimissió del president de l’agrupació de confraries el Sr. Josep Borrell, condició sine qua non per tornar ha escoltar Silenci Blanc, Natzarents de la Passió o la Saeta entre altres.
Amb aquest comunicat també volem agrair les mostres de suport rebudes per persones d’altres confraries i públic i fidels en general.

Ignasi Irazusta Cardús (vicepresident portaveu de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa)

74 comentaris:

  1. volia fer-li arribar la meva opinió com a tortosina i com a dolçainera de la colla jove de Tortosa

    també adjunto algunes opinions de gent que per falta de internet no ho pot fer i que m'ha legat a mi la responsabilitat de fer sonar la seva veu.

    Avui divendres sant a les 12 de la nit havia de sortir la processó del silenci, amb la participació del meu grup la Colla Jove de Tortosa, que després de moltes reunions i discussions va poder arribar a l'acord amb l'organització que les nostres dolçaines toquen on toquen els nostres tambors.
    a tres minuts de l'inici de la processó, alguns dels cofrades majors han vingut a avisar al nostre cap de que les dolçaines no podien tocar, per tant com a colla hem decidit plegar els nostres instruments i marxar amb la nostra il.lusió cap a un altre lloc, tot s'ha de dir que hi havia més d'un cap caxo per no poder participar.
    No es pot saber el temps que portem assajant el repertori de Setmana Santa amb dolçaina, per a que ara vinguin i ens diguin que les dolçaines fem massa soroll i per tan no és correcte que surtin. Igual que jo hem estat uns quants més que hem lluitat per poder arribar a interpretar aquestes peces per aquesta ocasió, hores de tocar i assajar el pas per a que tot surtís amb la qualitat que es mereix Tortosa.

    Com ja li he dit li adjunto més opinions de mares, fills i companys relacionats amb mi que no podem fer-li arribar les seves opinions

    Pot veure que totes tenen el seu nom i el seu DNI

    Desitjo que pugi parla sobre aquest tema
    i que es pugui tenir l'opinió d'alguns de nosaltres que també som tortosins

    Moltes gràcies

    Atentament

    Noemí Tauroni

    Sóc un membre de la colla Jove de DOLÇAINERS i tamborers de Tortosa que fa mesos que s’ha estat preparant amb il.lusió per poder participar a la setmana santa de Tortosa. Tinc un nen de dos anys que he deixat a càrrec d’una amiga per poder sortir a la processó del dijous a la nit i m’he trobat que a tres minuts de la sortida programada de dita processó ens han dit que les dolçaines no podiem tocar. No hi ha dret que ens facin això després de tantes reunions de les cofradies en les quals s’havia deixat ben clar que sortiem tots: dolçaines i tabals. Sempre m’he sentit orgullosa de ser tortosina però estic començant a avorrir alguns tortosins.



    Imma Azara Lapeira

    52606666-P



    Com a tortosina implicada en la processó del silenci, on tot tortosí de qualsevol cofradia pot fer la seva participació de la manera que sigui en un dia com avui em sento indignada, ja que després de no deixar-nos actuar, un home a qui jo ni coneixia, m’ha ofès com a persona i a la Colla a la que pertanyo. En primer lloc jo estava parlant amb una persona anònima i aquest home, que no coneix l’educació, s’ha ficat al mig d’una conversa aliena deixant per terra la nostra colla i després de males maneres, no respectant que era la processó del silenci ha començat a pujar el to de la veu. Només dir que estic ofesa amb el senyor periodista



    Dolors T. A.

    47628344-j



    Com a tamborers de la Colla Jove ens sentim indignats pel tracte que hem rebut per part d’alguns membres de la junta de les cofradies de Setmana Santa. A natros la notícia de què les dolçaines no haurien de tocar a la processó del silenci ens ha agafat desprevinguts, ja que ens ho han notificat al moment de sortir. Què pretenien que les dolçaines només desfilessin sense tocar o que marxessin cap a casa?a saber… Natros com a tamborers si les dolçaines no toquen natros tampoc, perquè som una colla i anem tots a una.



    Joan Enric Roig Andreu (47938121-A)

    Joan Roig Gisbert (47938271-W)



    Sóc mare d’un nen que ha invertit moltes hores d’assaig per poder tocar la dolçaina durant les processos de setmana santa. Com ell n’hi han molts més que han estat esperant amb molta il.lusió sortir al carrer i fer arribar a la gent els tocs de Setmana Santa que havien après. El que no comprenc és que havent reunions on es parla del que es farà en cada processó en concret hagi hagut aquest malentès pocs minuts abans de començar la processó del silenci. Que si toquem, que si no toquem…, marxant finalment cap a casa amb una espina al cor perquè han jugat amb la il.lusió de uns nens inocents.

    Cinta Balart Aixendri

    40922466-S

    ResponElimina
  2. Això que dieu és molt raonable, però els fanàtics no entenen de raons...

    ResponElimina
  3. No són els fanàtics els que tenen que entendre les raons. És la gent que ja les enten però no saven que dir, perque saven que tenim raò i per porta la contraria ara seu hastan pensan que dir.

    ResponElimina
  4. 2:47
    Per mi que faiguen totes les processons que vulguen ,que tocon lo bombo, la dolçania , lo guitarró......, jo personalment no prohibiria cap instrument musical, jo fa dies que no actuo a la Marfanta, per canta sol ja tinc la dutxa.

    ResponElimina
  5. La gent, hauria de sapigue d'un bon principi que tot canvia, inclùs les processons, tot se fa nou, les tradicions bé que han canviat i la gent ho ha d'admitir, ja que ha Sevilla ho no se per on toquen les trompetes, no?

    ResponElimina
  6. Els radicals son els musulmans, veta aqui els católics ultres.
    Aixós es un altre exemple de que prediquen lo que no creuen, EL RESPECTE.

    ResponElimina
  7. Aqui domes hi ha dos culpables Borrell i l'actual "Alcalde" Ferran Bel (fb) que aquesta vegada ho a fet malamenti, segur que no sera l'ultima vegada que ho farà malament.
    Que pasa amb la me tia que va estar preparant el meu tratge?
    Que pasa amb els pares que van plegar del treball més pronte per portar al seu fill o filla a tocar.

    ResponElimina
  8. pregunte sense respostes no cal que t'hi escarransis. =S

    ResponElimina
  9. Em sorprèn, Borrell és el president de les confraries. Per`perquè es nombra l'alcalde?. No crec que tingui res que veure amb la processó del silenci.
    Alguns tot sigui embolicar la troca, fiquen polítics i alcaldes inclòs quan fan l'amor.

    ResponElimina
  10. Com a confrare, lamento molt tot el que va passar la nit de dijous sant a la plaça dels Dolors, al carrer Montcada.
    Com a persona que porta molt endins, la setmana santa des de fa molts anys, lamento tot cor, tot el que va passar.
    Vull demanar disculpes, públicament, a les persones i al col•lectiu, que s’hagin sentit pogut sentir ofesos per les meves paraules. Van ser moments de nervis, que lamento que s’hagin produït.
    Afegir, per últim que, l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa va sorgir l’any 1.978, per iniciativa d’un grup de confrares que volin salvar la processó del diumenge de rams.
    L’Agrupació, està integrada per dos representants de cadascuna de les 10 confraries de la ciutat, i que es reuneixen tots els dijous de l’any.
    Tot el que comporta la setmana santa, és aprovat per la majoria dels representants de les confraries.
    La Processó del Silenci, surt per primera vegada l’any 1.996, recuperant una antiga processó del segle XVI.

    Gràcies, Josep Baubí Lasierra

    ResponElimina
  11. Baubi, lamentan el que va passar, que vols dir? que assumeixen que no tenieu cap dret ni rao amb la decissio que es va prendre? o nomes vol dir que aixo: que ho lamentes?.
    Demanes disculpes per les teves paraules, pero, pel que he llegit mes amunt el problema de fons no son les teves paraules sino la decissio de no deixar sortir la colla amb les dolçainers.
    Perque no invites a Borrell que done publiques explicacions als afectats i a la opinio publica en general?

    ResponElimina
  12. Una "colla" y como en este caso tan numerosa, el abanico existente de edades, formaciones personales, ideas politicas diferentes, religiosas, etc.., son respetadas, pero lo unico que no estamos dispuestos a que nó no respeten es la falta de consideración a la hora de hacernos pasar por un tubo, por asi decirlo, los sacrificios, la dedicación, los esfuerzos de los mas pequeños por llegar a buen fin, intentando dominar las diferentes modalidades en la colla, como dolçaina, percusió, banderes, malabarismes, etc., ya no solo por eso, pequeños... muy pequeños, con toda la ilusión de salir, juventud que deja su vida habitual, que viene incluso de distancias a tener en cuenta, todo para que venga un alumbrado de turno que por cierto "llevaba besta, pero no iba tapado, como es posible? claro le estorbaria para llevar el bastón de mando, que ilusión, eh? cuanto trabajo a lo largo del año. Total,
    que parece ser que lo tenian claro, pero nó nos enteramos, quizas iban a completar nuestra percusió hasta 80 instrumentos, aportación del Sr. Borrel, claro está, para que no se quedara ninguno de la colla sin poder salir a acompañar al Nazareno, no como penitente, porque para eso estan otras peresonas muy respetables, y que por costumbre llevan la cara tapada, nosotros somos una banda, nó unos penitentes, sí unos sacrificados y abnegados sin tener en cuenta las edades, eso sí, llenos de ilusión en cada actuación que tenemos, y si en alguna existe compensación a parte de la ya gratificante de ser un participe, es para poder subtener una colla que solo aspira a dar a conocer que las alegrias y satisfaciones son menos caras de las que a diario nos encontramos. No sean tan papistas, la vida es algo mas simple, pero mucho mas rica de la que aspirarias mas de uno de vosotros.
    Una banda de musica tiene su uniforme, una banda de corneta y tambores tiene la suya, nosotros hacemos los posibles por tener una tunica ...... Nos pegamos el año y las vacaciones de Semana Santa esforzandonos en los acordes de la misma, con dolçainas y percusió, no es la Saeta, lo bastante triste como para tocarla en el Silenci, de que habla la letra? Basta ya¡
    Hacemos el sacrificio durante todo un año, en fines de semana y aun mas profundo en vacaciones, alguien se apunta a una colla... ¿no es bonito demostrar lo obtenido en las procesiones, independientemente del dia en que sean? Alguien dá más...?

    ResponElimina
  13. i perqué sempre hem d'acaba pegant-mos ?, i perqué tants de personalismes protagonistes ? sirà perqué no acollem, ni aribem a més, tan uns com els altres ?
    Pau i be

    ResponElimina
  14. shhhhhhhh........ SILENCI...

    ResponElimina
  15. poca faena teniu... els bons catòlics haurien de precupar-se d'altres coses pensava...
    el que no entenc és com és que "nostre senyor" no ha posat una mica de llum en tot l'assumpte. Pareix mentida que entre bons catòlics passen estes coses...

    quanta farsa, quanta hipocresia, deixeu-vos d'històries perquè en coses així es demostra la misèria moral de molta gent tortosina: de cara fora tots gent debota que ha de demostrar-ho, a missa i a la processó els primers, malparlant de de qui té conductes "inmorals"... també els primers... i després les vostres actituds diàries són de pena, i fins i no feu res del que prediqueu.

    encara resultarà que la gent atea convençuda està més a la vora del que vatros dieu que va dir Jesucrist que no pas vatros i tota la reconsagrada església catòlica apostòlica i romana, i tot lo beatam que l'acompanya...

    vinga, tranquils que si vos aneu a confessar rebreu lo perdó i podreu continuar fent com fins ara. els ateus no tenim tanta sort, quan fem algo malament hem de carregar en la responsabilitat i mirar d'arreglar les coses.

    ResponElimina
  16. Cal destriar la fe personal de cadascú de manifestacions socials on es mescla aquesta amb tradicions populars. Malgrat tot, tot està format per persones que, sortosament no som perfectes.
    Si en quelcom t'he ofès o molestat, saltant-me els límits de la meva llibertat, per a què estiguis tant aïrat contra els creients, personalment, en la part que em correspon, et demano disculpes.
    Ara bé, jo t'agrairia que no confonguis les situacions: les meves incapacitats i dificultats per no fer les coses malament, o per no fer un món millor, no les carregues contra aquella fe que jo professo. Mai se m'acut carregar a règims polítics que s'autoanomenaren ateus de les aberracions de l'arxipèlag "Gulag" o dels camps de concentració "nazionals-socialistes".
    Per fortuna molts amics i company de les meves lluites diàries són ateus, i malgrat també totes les parafernalies d'aquesta doctrina laicista, res a veure amb tot l'abans esmentat.
    Torno a reiterar: no sé perquè estas tant enfadat, però probablement no sempre en som un bon exemple: això no vol dir una bona utopia.

    ResponElimina
  17. No voldria entrar en polèmiques absurdes, però si estem parlant d'una processo del silenci on nomes surten tambors, que hi pinten les dolçaines?

    ResponElimina
  18. Que ho haguessin decidit abans, ells van acordar que les dolçaines surtien, tres o quatre setmanes abans.
    Van canviar d'opinió a cinc minuts de començar.
    deixant de banda això, a la processó del silenci de altres llocs, surten cornetes, trompetes, i altres instruments de vent. També canten i toquen saetes
    El silenci l'aguarden aquells qui miren la processó.
    I si volem una processó del silenci, que hi pinten els tambors?

    ResponElimina
  19. Los tambors NO fan soroll , les dolçaines SI.
    Los xiquets i xiquetes que van ensajar tant temps per sortir , es mereixen un Respecte.
    No os desanimeu i ensajeu , tots los xiquets que practiqueu la dolçaina i l ´any que ve os dixaràn sortir .
    Que te més tambors que dolçaines , l´important és que los xiquets i xiquetes faiguen algo.

    ResponElimina
  20. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  21. El culpable és Domingo, mai deixa fer res, si no pq no estava el dia de la tamborada??, Domingo com sempre has de donar la nota!

    ResponElimina
  22. Jo ja patia que no sortis el nom de Domingo, sou algo patetics .
    Pel que fa a la tamborada no estabem com tampoc em estat altres anys,queda clar i tat que no pasa res .

    ResponElimina
  23. Claro, com sempre el culpable és Domingo, aquell que fa les coses com s'han de fer, no com altres.

    Aquí la gent fa el que li dona la gana i la culpa sempre per a Domingo.
    Tanta embeja és la vostra?

    Com a membre de la Colla Jove, mostrar la meva indignació cap a l'organització de la Setmana Santa.

    ResponElimina
  24. El que ha fet be Domingo és l'espectacular actuació del diumenge de rams, i entenc que això fa mal.

    jo com espectador un 10 per Domingo i tota la seva colla, tant de bo el silenci de la nit del dijous sant hagués comptat amb intervencions puntuals de les vostres dolçaines, només pensar-ho s'em posa la pell de gallina.

    Espero que l'any que ve informeu dia lloc i hora de les vostres actuacions, allà on aneu jo vindre.

    ResponElimina
  25. Gràcies anònim anterior.
    Hi ha que dir que la il·lusió de continuar treballant i l'esperança de seguir endavant no mo la lleva ningú.
    Lo que això sí, una mica de professionalitat per part dels organitzadors...

    ResponElimina
  26. associació de cofradies, pregunteuli al que patix a la creu si el seu destí no seria mes descansat acompanyat del só tipic i tradicional d'aquestes terres.

    Jo crec que li faría ilusió.

    quina llastima que propers anys aguem de sortir fora de tortosa per poder-ho sentir no? peqrue fora els deixaran tocar i a casa no?

    endavan Domingo, informam a mi tambe on anireu a tocar el dijous Sant de l'any que be, que jo aniré a veure l'imatge d'un home a la creu i emocionarme sentin el Dolç só de la dolçaina.

    I, molta embeja hi ha per aqui...

    ResponElimina
  27. l'any passat a la processó del silenci va ploure...

    Voleu dir que la culpa no va ser de Domingo també... jajaja Judes dimissió

    ResponElimina
  28. Per cert Judes és Borrell

    ResponElimina
  29. Gustau, si el fet d'haver-me suprimit el comentari, et fa sentir mes be....... endavant.
    En franquessa, tampoc estaba molt segur de posar-lo, pero una cosa no treu l'altra.
    Nomes dir-te, que al menys per a mi, ni he insultat, ni he dit res que no sigue cert ni he atemptat contra cap persona ni molt menys he acusat de cap delicte ningu.
    Aixo si continuo esperant explicacions publiques del Sr. Borrell com a maxim responsable.

    ResponElimina
  30. C A T Ò L I C S E X P U L S I Ó!
    Igual que van fer ells amb nosaltres!

    ResponElimina
  31. L'Associació de Confraries ha faltat al compromís adquirit de permetre l'actuació de dolçainers i tabalers a la Processó del Silenci i hauria d'indemnitzar la Colla Jove, perquè aquesta va declinar actuacions cobrant fora de Tortosa, pel goig de participar en la Setmana Santa tortosina.

    ResponElimina
  32. Me consta que los actos de la Semana Santa han sido un exito, pero lo que me sorprende es la sectaria actitud del Sr. Domingo Tomas, pues según tengo entendido, desde su más tierna infancia goza de la amistad del Sr. Borrell, lo que me lleva a pensar, si no existen intereses "ocultos" con la única finalidad de hechar por tierra tantos esfuerzos dirigidos a situar la Semana Santa de Tortosa en el lugar que le corresponde.
    Que yo sepa, en la procesión del Silencio sólo intervienen los tambores y esto es así, porque según me consta, así figura en las actas de la entidad.
    Sr Tomas: ya nos contará (si es que puede) a que intereses sirve pero el daño causado tanto a al cofradía cuyo hábito viste, cómo a la Agrupación de Cofradias, ha sido nimportante y nada más, la próxima vez, reflexione ántes de hablar, y cuando lo haga que sea sin ofender a nadie.

    ResponElimina
  33. ¿Y que representa que tenía que hacer?
    Mandar a las dolçainas a su casa, fragmentar la formación, separar el grupo (un grupo musical tiene las características de que van todos a una)...
    Una falta de respeto es lo que les han hecho a ellos. Que yo sepa, las cosas se avisan con antelación.

    ResponElimina
  34. Crec que tots els membres de la Colla, volem una explicació i unes disculpes publiques per part del Sr. Borrel, que sortir a la processó sap, però practicar gestos de bona conducta es veu que no, ja que la colla, com alguna gent ha dit, esta formada per diferents persones de diverses idees politiques, edat, gustos,..., pero que estem units per hores de treball i il·lusió per tal de poder tocar aquell instrument que els nostres avis ja tocaven, i no permetrem en cap moment que un ignorant ens les fruste.

    Aprofito aquest missatge per preguntar a la gent com ha pogut arribar una persona així a ser president de l'Agrupació de Confraries de Setmana Santa????

    Borrell Dimisió!!!

    ENCARA ESPEREM LA TEVA RESPOSTA

    ResponElimina
  35. No se quines actes i si es així ens podien haver avisat abans i problema solucionat ,no tenim cap interès en fer malbé la gran setmana santa Tortosina si no segur que no seriem 70 persones tocant el diumenge de rams .

    ResponElimina
  36. Jo crec que el só de les dolçaines és molt bonic i molt xulo, pero penso que per la processó del Silenci..mmm..no.. Per a mi, no és la música adequada..

    El só de la dolçaina sempre ha estat associat a la festa, alegria, als balls, cantics.. i no a una processó.

    Ara bé, crec que si estava acordat des d'un principi, haguèssin tingut que sortir!així s'haurien evitat les discusions que han sorgit desprès i la gent Tortosina haguès pogut opinar sobre si li agradaria que per a un pròxim any, aquestes tornéssin a sortir.

    ResponElimina
  37. no dire qui soc,
    només vull dir que si des de l'any 1996 es va acordar que només sortirien tambors el dijous a la nit...
    Perqué Domingo ha tingut que crear conflictes i portar dolçaines i tot??

    No s'entén.

    Borrell, no dimiteixi, ha fet que la Setmana Santa sigui un goig.

    ResponElimina
  38. Un goig?
    per això els pasos es resguarden on es reguarden, no?
    per això hi ha cada vegada més gent mirant les processons, no?
    una gran participació d'instruments i de bestes, no?

    un goig...
    depen de lo que es vulgui veure, i a lo que es vulgui aspirar

    i no sóc Domingo

    ResponElimina
  39. pareix mentira que la gent escolti:

    tan de Domingo aquí,
    Domingo allí

    Anònim Anònim ha dit...

    la notícia està mal enfocada.
    em penso que la colla, va decidir no tocar a la processó perquè es va acordar un tipus d'acompanyament i al final van voler moldejar el que s'havia acordat previament, deixant de costat a 35 persones d'un grup de 70 o 75 persones.
    si això s'hagués parlat amb anterioritat amb la claretat del mateix dijous a la nit, la Colla no hagués decidit sortir temps enrere, i no hagués hi hagut cap notícia per comentar d'aquest tipus.

    6:52 PM

    ResponElimina
  40. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  41. Tortosa es diferent.
    Podríem començar amb aquesta frase de la España profunda, això es com vaig veure que passava amb la processo del silenci .
    Una colla de joves amb il•lusió i treball fet, durant moltes hores del seu temps vàrem anar a tocar, junts amb les nostres famílies, i resulta que uns quants de la España profunda varen pensar que la nostra dolçaina no era digna de una processo austera, potser que si,vingueren de fora serien mes apreciats, dons perquè no podem tocar la nostra dolçaina , en una tradició religiosa perquè fa soroll, i en altres indrets estan apreciant el ritme de les cornetes.
    Per això penso que els de sempre, estan volen manar sense cap ritme de democràcia o es que no sabien que la Colla Jove es de dolçaina i timbals, o es que volien que uns toquessin i els altres, anessin caminat, pesaven que un grup de 80 persones el feia el paper sense pensar amb els seus sentiments , en fi tot això em porta a pensar que la España profunda esta encara vigent.

    ResponElimina
  42. ANÒMIN DE LES 6:33 TU TAMPOC SAPS EL QUE VAL LA NOSTRA IL·LUSIÓ I LES HORES QUE HEM PASSAT TREBALLANT PER A QUE 4 DESGRACIATS ENS HO LLEVEN. Per cert, crec que alguns habits els va pagar la colla.


    BORRELL ESPEREM LA TEVA DISCULPA

    ResponElimina
  43. Ja deixan al marge la "noticia" , i sense treure i donar raons, constato que quant per aquest bloc surt el nom de Domingo, se desferma automaticament una mena de guardia pretoriana que sembla entrenada a tal efecte. Voleu dir que en hi ha per a tant?. En principi aquesta mena de adhesions inquebrantables fan una mica de pudor a sectarisme idolatra que espanta. Per una altra part, no cal anar al mon de la politica -tant sovint denostat- per a trovar-nos amb envejes, personalismes, espentes, ansies de protagonisme etc. Tot l'anterior no treu ni gens ni mica de valor del que pugue haver fet i fasi ( Renaixement) el Sr Domingo en les seues activitats culturals i festives.
    Sort que estem parlant d'un mon d'espiritualitat, religios, solidaritat etc. O no es aixo la setmana santa?. clar que, o molt m'equivoco, o a molts dels que actuen en aquestes processons els i es igual una processo que una desfilada al renaixement.
    Mentre tant......miseries humanes?

    ResponElimina
  44. anireu tots a l'infern!!!

    ResponElimina
  45. a veure, crec que no soc qui per opinar degut a que no ser mol bé o no se realment el que va passar, peroò , ha arribat a les meues orelles que fa uns mesos crec quye concretament fa 2 o 3 mesos es va fer una reunió on es va deixar ben clar que dolçainers no. també crec que és una cosa evident que no participen dolçainers degut a que com lo propi nom de la processo indica s'ha de fer silenci i crec( desde el meu humil punt de vista) que trobo exesiu que hi participen també tambors.

    dir també, que antenc els membres de la colla jove i es pot deduïr també tot el seu esfors, pero el que no s'anten es que montin tot aquest girigall quan algu en 2 dits de frent pot deduir que si la proseso es diu silenci, ha de ser així en silenci.

    crec per la meva part que la colla jove ha exagerat mol!!! i continuo remarcant que tothom sap tot el que han ensallat i treballat aixo no u nego ni ho olvido.

    per iaxò crec que demana la dimissió de borrel es algo estúpid ja que si no s'aten ( segons tinc entes) a la reunió doncs no li podem tirar les culpes a un altre.

    P.D: crec que als de la colla jove no els hi agradarà aquest missatge però podrien pensa una mica ( sense anims d'ofendre a ningú)

    ResponElimina
  46. No val la pena dir res més. el tema s'ha estancat, no s'ha volgut entendre (amb excepcions)


    ES VA ACORDAR UNA COSA (3setmanes abans)

    I VAN VOLER FER UNA ALTRA

    A 2 MINUTS DE COMENÇAR



    Una guardiana pretoriana

    saluda al seu gran kajuna Domingo

    jajajajajaja

    vergonyós

    ResponElimina
  47. A la reunió si que es va dir al final

    DOLÇAINES SÍ

    sinó no surtia ningú del grup

    per això a la tamborada no anem

    encara que la Colla ens permet agafar els tambors per poder participar

    ResponElimina
  48. Que ningú s'ofengui, però estem en un pais laic. Les tradicions musulmanes, a la mesquita. les tradicions jueves, a la sinagoga. I evidentment les tradicions catòliques , a l'esglèsia.
    Respecte al tema de les dolçaines crec que no deixar-les sortir cinc minuts abans de l'inici és molt lleig, i més havent acordat que sortirien setmanes abans.
    Repeteixo, espero que ningú se senti ofés per la opinió d'un ateu que pensa que les religions són la causa de molts dels problemes de la societat actual.

    ResponElimina
  49. xeic kuanta sort tens un mun de fidels i fanatics a les teves influencies defensante, k si demaneses la vida dalgu seria tan vergoños k la donaria.

    Llastima k los as fet tant secs k no puguen veure la realitat per si mateixos i nomes se creuen les teus farses paraules.

    aqui se pot demostra una autentic fanatisme per tu algu seria capas d'aplaudirte i alavarte, a mi lunic que me be millo es ruire, pel pena que esteu fen tu i els teus fidels seguidors, dema se vera tot lo bo i lo dolen i se triaran moltisimes coses agrat o en desagrat de la gent no creu k aki l'unic que sobra es lo vostre gran jefe k sempre fa lo que li dona la realisima gana (com a bon divo) en la prepotencia falsedad i hipocresia este jefe arribat mol lluny pero no descuidem d dir k algun dia tindra la seua fi com tots els contes!

    ja que cada poble ciutat provincia te unes tradicions aki son este aki no li agrade que no si fike.

    si del 1996 esta establert la norma de no toca dolsaina (perdo PeR LA INDISCRESIO pero lo k menys feu es toca dolsaina el vostre instrument sanomena GRALLA!) el que as dentendre esk no pots arriba i fer com sempre o com portes fent fins ara el que et convingue as de entendre que per damun teu tens unes persones que no pots deskuidar i que no pots munta un girigall cada quant et convingue nomes per realsarte i no cumplir les normes establertes!


    i al meu agrat: el Sr Borrell l'unic que auria de fer en estos delicats instans es continua al cap davant com fins ara!

    ResponElimina
  50. TOTS SOU UN ENVEJOSOS DE LA COLLA JOVE , AI QUINS CELETS TENIU


    VISCA LA COLLA

    ResponElimina
  51. PER AL DE LES 9:39, QUE SÀPIGUE QUE A LA REUNIÓ ES VA ACORDAR QUE [B]SÍ[/B] QUE SORTIEN LES DOLÇAINES.

    I AL DE LES 10:10, MIRA QUE FA ANYS QUE TOCO ESTE INSTRUMENT I ARA ME DIUS TU QUE ARA TÉ EL NOM D'UN ALTRE INSTRUMENT...

    No sé per què li doneu tantes voltes al tema. Serà perquè sempre n'hi ha que volen tindre la última paraula...

    ResponElimina
  52. que [b]SÍ[/b]

    ResponElimina
  53. que
    vale, ja n'hi ha prou, era per a que ho entenguesseu...

    ResponElimina
  54. dolsaina, gaitar i gralla no es lo mateix sino inforten potse el que vas errat ets tu!

    jo no u toco pero d'informacio no men falta simplement m'agrada la tradició.

    la enveja no se el que es simpelement mai me l'han enseñat i dic les coses pel seu nom i a pogue ser el mes cla possible!

    el dijous sant es queda mol alluny ara nomes falta espera...

    ResponElimina
  55. Bones,

    Déu Meu la que s'ha montat durant aquesta Setmana Santa a Tortosa! M'estic actualitzant sobre allò que ha passat a la capital de les T.T.E.E. i estic "espatarrat". La única notícia "rellevant" per a molts lectors és l'actitud del Sr. Tomàs envers l'acte religiós del passat Dijous Sant!

    Sincerament, no sé que dir-vos! És trist veure la societat tortosina criticant, que jo també puc caure en temptació, i no ficant remei enlloc. A mi, personalment, l'actitud presa pel Sr. Tomàs no em sorprèn en cap moment ja que el conec molt bé i el podríem definir com "coet de metxa curta" i molts cops, per no dir sempre, reacciona d'aquestes formes; però estimats lectors, no us extranyeu d'aquesta actitud presa...Si us remonteu a edicions anteriors...sempre hi ha algun fet peculiar!

    Us recordo l'any que aquesta processó va acabar davant l'Institut Vell, la "Colla" també va fer una "gran actuació" per poder demostrar el seu ritme i no el que havíen acordat prèviament en reunions o com la gent li vulgui dir.

    El que va passar el Dijous Sant és 100% normal. Tots els que sortim a la Setmana Santa tortosina, sigui del color que sigui, ho fem per fe cristiana o per seguir la tradició familiar...No és així el cas de la Colla Jove la qual es planteja la Setmana Santa com una actuació més!

    Ells és vesteixen de Natzarents com es podrien vestir d'un altre color! Ho fan per què els hi agrada, perquè s'estimen Tortosa i ells, i el seu cap de colla, volen fer d'aquesta ciutat una ciutat digna! Possiblement el problema neix al fet que el grup de tamborers dels Natzarents no hagi nascut dintre la mateixa cofradia i l'hagin buscat fora! No vull encetar cap altra discusió simplement és una petita observació.

    Des d'aquí, tot i que NO comulgui en certes actituds amb el Sr. Tomàs, vull animar-lo per tal que continui fent coses per aquesta Tortosa, ja que si un de cada deu tortosins fes el que fa ell per aquesta ciutat...no estaríem així.

    Per a l'anònim "entès" en música...ell vull informar que a la Colla Jove MAI s'ha tocat la gralla!!! En un principi, es tocava la Dolçaina i posteriorment va passar a tocar l'instrument actual: "LA GAITA DE LES TERRES DE L'EBRE". L'instrument que toca,avui per avui, és una recuperació d'un instrument que es tocava a les nostres terres a partir d'una mostra que es troba en el nostre Museu de Tortosa.

    ResponElimina
  56. Sr. Borrell
    Sra. Montilla

    Alguns menbres de la Colla ham donat la versió de lo va passar, i, vostes.
    Perque? no parlem , i axì podrem valorar lo que realmet va passar.

    ResponElimina
  57. Estic d'acord amb l'anònim 12'30

    Felicitats a Domingo i a la seva Colla

    i n'oblido a Jordi Ginovart que també està fent un gran treball amb els seus Aguilots

    Quan s'acabe el conte

    espero que hi hagi algú que el continui, sinó anem ben arreglats

    amb la nostra MORTOSA

    com li diuen molts joves tortosins a la nostra Tortosa

    a veure si hauran de marxar cap Amposta, com molts negocis de gent tortosina

    ResponElimina
  58. jo també vull saber la versió de Borrell i Montilla

    però que no s'en vagin per les rames

    a. Es va acordar que les dolçaines surtien?

    b. quin dia es va acordar que no? a quina hora?

    Dos preguntes simples

    a. SI/NO

    b. dia i hora

    ResponElimina
  59. En l’època en què a Andalusía es permet participar a les dones en les cofradies, ens trobem amb una Tortosa que va cap enrere, no deixant participar la veu de la dolçaina que és la que porta les arrels de la nostra Tortosa.

    ResponElimina
  60. No sóc ni mare ni familiar de ningú de la colla Jove de tortosa, però penso que és indignant que siguin convocats a una processó en aquest cas la del silenci i que un cop allí se’ls hi digui que no poden tocar les dolçaines. Penso que això s’ha de pensar amb antel.lació

    ResponElimina
  61. jo,crec que com sempre el tema es parlar i criticar i si es de la colla millor deixant de part la colla s´inclou a domingo i aixi tenim a la gent que tant l´envega contents i poden dormir millor pensant que ell s´afonara pero no es aixi ja que tenim una colla de puta mare que estigue o no el capo tenim personalitat i pensem igual que ell.es indiferent el color que portem ens queda igual de be el lila,el roig i el que vulgueu imaginar.som un 10.
    el meu amic jesucrist ja que si que soc catolica va dir que estima a tots per igual amb dolçaina,tambor...

    ResponElimina
  62. Al anonimo primero:
    Usted capta las opiniones de la calle. No seria mejor buscar fuentes fidedignas de ambas partes y luego podrá opinar.

    La procesion del Silencio fue la mejor de todos los tiempos

    ResponElimina
  63. A Vienna el Via Crucis lo feen en austriac i cada u portava lo seu.
    Aquí, fem pena.
    La comedianta tortosina

    ResponElimina
  64. No, no, i no no som cap secta, son gent que estimem Tortosa,

    ResponElimina
  65. Llegint els escrits fets penso que la Colla (com per aquí es diu) te l’exclusiva de alguna cosa. La COLLA no te l’exclusiva de res y menys el seu cap ¿en quina potestat demana la dimissió de un president de la agrupació de confraries? ¿quina classe de entitat es las Colla per dir que el Sr. Baubi es persona non grata? ¿esta es la manera en que la Colla mante les tan cacareijades costums TORTOSINES afonant a aquelles que treballen en algo per honra la ciutat? TOT NO SON CAVALCADES DE REIS. El que trobo molt estrany es que la Colla que tant manté les costums TORTOSINES no sapigue a dia de avui que a la processo del silenci només toquen els tambors, desde la seva recuperació el any 1996 recuperació que es va fer desprès de moltes entrevistes en lo Sr. BISBE DE TORTOSA(que no deixava que es fes la processo per la hora en que es volia que sutigues)la va recupera la CONFRADIA DE LA PURISIMA SANG es per això que el primer any que va sortir la processo al carrer u va fer desde l’església de remolins y al vere el que passava amb el soroll dels tambors pels carrers estrets de la nostra ciutat es va decidí de cada any les bandes de TAMBORS de les confraries tocarien per tors de dolçaines y gralles de les terres de l’Ebre no es va dir res ja que no havia cap confraria que tingues aquests instruments. En els pamflets que per Setmana Santa es fan del únic que es parla es "del sonido de los tambores"( de dolçaines y gralles de les terres de Ebre tampoc s’en parla). El que cal fer es contribuí al engrandiment de la nostra ciutat no a les competències entre colles que al únic que porten es al malestar.
    A la Setmana Santa esta la colla dels arromangats y la dels enchufats es veu que la resta de cofradies no pinten ni corten a pesar de que el sacrifici es per tots el mateix y la finalitat fer sortí al carrer una processo digna per la ciutat de TORTOSA.

    ResponElimina
  66. Quina es la vostra meta¿? De que es deu parla a les suposades reunions¿?(Perquè si tan es parla a les reunions no es veu per cap lloc, se suposa que si es fan reunions es per millora o per discutí algo i d’allí trauren un profit) Qui sou vosaltres per demana la dimissió d'una persona? Esteu segurs que voleu una Tortosa digna? (Però perdoneu si voleu una Tortosa digna aneu per mal camí, un que vol una Tortosa digna no hagués fet lo que es va fer lo dijous la nit i no diria les coses que s’han anat dient) Esteu segurs que voleu el millor per Tortosa?

    S'hem fiquen els pels de punta quan llegeixo els escrits de mes amunt, dels comentaris que es senten, de les paraules en que es diuen les coses... Perquè Tortosa sempre ha de patir del mateix mal: Conflictes.

    Pensava que la finalitat de tothom qui surt a la processo era: disfruta, que la gent que contempla les processons s’en vagui contenta de la ciutat de Tortosa,...Però ara veig que va una gran diferencia entre lo que jo pensava i la realitat ara he tocat de peus a terra!!!

    En primer lloc: Hi ha moltes colles que també treballen durant molt de temps per a que quan vingui setmana santa tot surtigue perfecte ho esque això no conta...o l’únic que vos importa es vatros vatros i vatros, així que no sou els únics que vos esforceu i treballeu per a que tot surtigue be. Hi també heu d’aprendre a no sempre penjar-vos totes les medalles i ha no se sempre ser els reis de la festa.

    En Segon lloc: Que es això de l’embeixa¿? La Colla la millor¿? La Setmana Santa NO es una competició on algú guanya algo; M’equivoco, o potser si que es una competició¿? ( Si ho es dieu meu perquè no ho sabia). Crec que cadascú treu el fruit que li vol donar.


    No m’agradaria que per culpa d’alguns tot s’en anés a fer punyetes!!! no penseu sempre en vosaltres mateixos penseu en lo munt de gent que participa en la Setmana Santa Tortosina.

    ResponElimina
  67. CARTA A LA REFLEXIÓ,

    sR/sRA

    El problema és que hi ha pica
    baralles del vostre cap de colla en les altres persones de les cofradies, este cercle viciós on "tu me la fas jo té la torno", comporta fets com ara el del passat dijous.

    I jo penso, per qué uns vulguen ser protagonistes d'aquests actes, tenim de pedre l'oportunitat de fer una setmana santa digna?

    Aquest any, després d'un temps d'absencia sense tornar a tocar juntes totes les confradies, una nova tamborada ha fet encendre altra vegada la llum que anys enrera l'havien apagat els quatre de sempre, hem volgut fer un pas per olvidar temps passats, però hi ha encara qui no s'ha decidit.

    POCS QUE SOM, i mal avinguts!

    Atentament,

    Un anonim no protagonista

    ResponElimina
  68. Aqui no es parla si som los millors o de les altres entitats som pijors aqui tots fen el treball per la nostra enttitati ciutat , lo que pasa es que molts de vosaltres no sabeu de que va este guirigall.

    Domingo va deixar clar que el grup d'ell son dolçaines i tambors i axi ho va dir a la reuniò de les cofradies.

    Lo que no es pot fer es que a les 11:45 del dijous et diguen que dolçaines no, i tambors si el grup som tots i es molt lamentable.... que 35 dolçaines sen tinguem que anar cap a casa i els altres a tocar.
    (Es com si diguesen a una familia de pare, mare, fill i filla que els diguen , domes surt la mare i la filla lo pare i el xiquet no toquem perque ho dic jo).

    I la proposta de dimissió es fruit de la rabia, ja que els joves que han estat ensajan durant el seu temps lliure estan molt dolguts, i tot es consequencia dels nervis i que les coses es tenen que parlar quan es hora, i no quan ja estem vestits i a punt de fer-se la processo.

    On estaven? el que representen la cofradia nostra( perque així hen sento jo com a catolica) per dir si ó no surtiem.

    I de vegades no es con es diu si mo com se fa i que els altres menmbres de les cofradies ens diguen solament surten los tambors ¿i els altres que?. així no se fan les coses

    La Colla hi ha gent de 7,8-11,12-17,18-40..... anys i cadascu ho expressa a la seua manera.

    Ara pense-ho de tot aixo de qui es la culpa, realment.

    ResponElimina
  69. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  70. Si vols fer aquestes acusacions signa amb el teu nom i no t'esborraré el missatge.
    La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

    ResponElimina
  71. I, a tot aixo, perque no en feu ni cinc centims a la vostra pagina web?. No entenc res. Penso tambe, que l'autor de la Marfanta, no es del tot alie a l'alimentacio de la polemica, conscient, com es, del record de comentaris que sempre aplega la colla i el seu lider esperitual.

    ResponElimina
  72. Bueno ja van sortint, serà que al darrera de tot plegat tenim més coses amagades.

    Uf , Cada cop tinc el tema més clar Borrell que faci el que vulguí però la Colla de dolçainers l'any vinent no sortiu a Tortosa, porteu el nom de Tortosa ven lluny i deixeu el pavelló alt com sempre.

    Algun dia vos demanaràn que torneu, temps al temps.

    ResponElimina
  73. La nostra web ara és www.collajovetortosa.cat
    Alguna cosa relacionada en la processó del silenci està penjada.

    No cal fer més soroll deixem el tema i esperem una edició més silenciosa l'any vinent.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta