2 de juliol del 2008

Tortosa aprova un pla per sanejar les finances de l'Ajuntament que enfronta el govern amb el PSC

Els socialistes acusen Bel d'incrementar el deute per costejar despesa ordinària

La política municipal de Tortosa continua centrada en la situació financera de l'Ajuntament. La setmana passada, el govern, de CiU i ERC, va enfrontar-se amb el PSC, ara a l'oposició, pel reconeixement d'un forat de 2,6 milions d'euros en factures fora del pressupost del 2007. Per això, ahir el ple va aprovar un pla de sanejament i la contractació d'un crèdit a llarg termini de 2,3 milions d'euros. Els socialistes van tornar a acusar el govern de Ferran Bel d'haver incrementat el deute municipal.

El ple de Tortosa va aprovar ahir, amb l'abstenció del PP i ICV i el vot contrari del PSC, un pla de sanejament que substitueix l'anterior pla econòmic i financer de l'Ajuntament. Així, la regidora d'Hisenda, Matilde Vilarroya, va remarcar que el nou pla ha estat autoritzat pel Departament d'Economia i Finances de la Generalitat, que en tutelarà el compliment perquè les finances municipals estiguen sanejades el 2011. Vilarroya va afegir-hi que Política Financera també ha permès a l'Ajuntament contractar el crèdit de 2,3 milions, amb l'objectiu de cobrir el forat a les partides de la despesa ordinària, i que l'anterior govern hauria desviat per finançar inversions.
De fet, tant la regidora com l'alcalde, Ferran Bel, van assenyalar que l'aflorament del pressupost extrajudicial –fa just una setmana van aprovar factures fora del pressupost del 2007, per valor de 2,6 milions d'euros– ha provocat un romanent negatiu que ara facilita l'aplicació del pla de sanejament. «Volem posar ordre en el desgavell econòmic i financer de l'Ajuntament, que havia optat per l'endeutament i l'estalvi fictici, ja que l'anterior govern tenia les despeses amagades al calaix», va recordar Bel.

>Més endeutament a llarg termini

El grup del PSC no va acceptar que l'alcalde, Ferran Bel, digués que l'anterior govern amagava les despeses, ni que les feia aflorar després de la liquidació del pressupost per generar un estalvi «fictici» que després servia per cofinançar les obres al nucli antic. Bel també va recriminar que les obres de la llei de barris no s'acabaven fent, i que la majoria d'aquests diners i els de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) es destinaven a costejar el sobrecost d'altres obres com ara el pavelló firal de Remolins. Així, el portaveu accidental del PSC, Eduard Ena, va replicar al govern de Bel i va acusar-lo d'haver invertit la tendència que tenia l'Ajuntament de reduir l'índex d'endeutament amb els bancs, ja que en només un any ja han contractat dos crèdits. De fet, Jaume Forcadell (ICV) i Antonio Faura (PP) van abstenir-se després de valorar que el nou crèdit implica un endeutament excessiu a llarg termini. A més, Faura i Ena van advertir que el govern endeuta l'Ajuntament per finançar la despesa ordinària, cosa que Bel va voler negar categòricament.

El Punt (2-Juliol-2008)

13 comentaris:

  1. La desacceleració de l’activitat econòmica, afecta també als ajuntaments. El desgavell econòmic al que fa referència el senyor Bel no es mes que la tercera part del origen del problema. Si al mon de l’empresa apel•lem ala eficàcia i al rendiment, es fàcil deduir que l’Administració ha de fer un estricte regim i aprimar-se o ens trobarem un moment en que gastarem mes energia reactiva que activa. En aquestes condicions qualsevol empresa es reestructura a traves d’EROs o demana la antiga suspensió de pagaments...
    La implementació de les dites “noves tecnologies”, aplicades a la relació Administració/ Administrat requereix d’una gens menyspreable inversió inicial, però la aposta es molt clara.
    Encara que a llei de finançament d’ens locals es reformés, la població no podria assumir les depeses via impostos i taxes; menys en el moment actual. La solució no esta en endeutar-se mes i mes, sinó en la inversió a mig termini que ens alliberi al màxim de les despeses corrents.
    La externalització de determinats serveis, pot contribuir també a la reducció d’aquesta despesa, però el que esta clar es que s’acabà el pensar que el “barco” no s’esforçarà mai...

    ResponElimina
  2. Sr. McCalan, suposo que vol dir "enfonsarà" en lloc de "esforçarà " i encara que no entenc gaire de economia, alguna cosa he entès de la seva lliçó.Gràcies. Puc fer-li una pregunta ? Si el crèdit es per pagar despesa corrent, encara es molt pitjor. No?.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Ostras Gustau. Com han baixat els comentaris des de que vas matar els anònims.

    I si dels comentaris actuals descontes els que utilitzen un Nick de fantasia registrat, quedem dos o tres gats.

    Quina valentia dona la impunitat de l'anonimat!!

    ResponElimina
  5. No és això.
    Se nota que els opinadors estan a la platja.

    ResponElimina
  6. .. o no sabem que opinar !

    Ja que ho dius tu, quin partit instal·larà adsl wireless a les platges? - potser els votaria.

    ResponElimina
  7. Era tan fàcil insultar des de l'anonimat! Emili, Gustau i Brian, crec que els que m'insultaven a mi en particular, no estan a la platja, encara estan onejant estanqueres!!

    ResponElimina
  8. Jo que soc dels que utilitzen nick, voldria dir el que penso al respecte dels vostres comentaris, per una banda el que jo utilitzi o no el meu nom no us diria absolutament res per que soc una persona sense cap rellevància política o social, simplement m’agrada opinar, i per una altra banda crec que mai he insultat a ningú, tot al contrari, detesto els comentaris grollers. Per altra banda crec que alguna de les persones que utilitzen el seu nom també denoten un ego una mica exagerat o ganes de protagonisme.
    Respecte a la baixada de la quantitat de comentaris, no serà que algun partit a donat instruccions al seu equip de “blogeros” per que passessin a un perfil més baix? Ells sabran el per que de tot plegat.

    ResponElimina
  9. Vaja, ara es veu que opinar amb nom i cognoms és símptoma d'ego o de protagonisme. Visca el burka opinatiu! Ens posem el burka i opinem els que ens roti. Però, ai senyor, si opines amb la cara descoberta ets un malalt d'ego!

    Quines coses hem de sentir.

    ResponElimina
  10. emigdi, es facilment deduible de les teves paraules que, els que t'insulten, com no, son estanquers-espanyolistes. Res de nou baix el sol.
    Jo, que en aquest bloc he adoptat els nicks, pseudonims que m'ha rotat i tambe nom de pila autentic, ja he escrit mes d'un cop que res afegeix d'important per a la resta de marfanteros que algu no conegut publicament, com es el meu cas, escrigue amb el seu nom i cognoms.
    Costa tant d'entendre aixo?. Pel contrari, com insinua kurt valander, si ens fixem en els que escriuen a "cara descoberta" son quatre i coincideix amb persones amb blog o conegudes mediaticament i que els seus posicionaments ja son prou coneguts i publics, per tant de demostracio de valentia, com de vagades ens voleu fer creure, res de res. Jo, tambe ho he dit algun cop, el que dic aqui ho dic a la cara de qui sigue, perque intento dir-ho sense faltar, pero que aporta dir la meva identitat?. Es mes, davant d'una polemica semblant en un altre moment, vaig acabar "confesant" una identitat falsa ( jaume no se que mes ) i em vaig quedar tant content i emigdi ( que era el destinatari)..fotut.
    Tinc la teoria que per a un mateix i per als demes, el fet de no ser identificat, permet mes frescor en els comentaris, espontanietat i absencia de complexos.
    Vaix a contar una anecdota: una vegada, fa 25 ays en un miting de Roca Sunyent a la casa de la cultura, i un cop acabat el parlament, es va convidar al public a fer preguntes al Sr. Roca, una persona del public en va fer una ( per a mi prou interessant), una altra de la fila del darrera,(militant d'Unio) davant la pregunta no ajustada a guio, va dir: "va.....este es un descarregador em penso". El que deia era el de menys, l'important era qui ho deia.
    Tambe crec que si be tots els citadans anonims que per aqui ens movem, utilitzem nick; no tots els que l'utilitzen son anonims ciutadans.
    per cert, jo se si emili nieto es la mateixa persona que emili nieto alcover?, llavors de que parlem?, si tots plegats ens movem en aquest mar de confusio i enganys per exelencia que es internet ( entre altres coses, clar)

    Pd. el militant era un conegut botiguer de Tortosa amb nom, i sobre tot cognom, prou conegut.

    ResponElimina
  11. Ximo tens raó quan dius que en un roglet petit com el nostre la gent té molts prejudicis respecte les persones.

    Però per això ens hem d'amagar?

    És cert que de vegades és difícil separar l'emissor, del propi missatge, però hauríem de fer aquest esforç de sa raonament.

    Jo ho he comprovat en molts rams de la vida, en política també, que una mateixa cosa dita per una persona pot ser per a terceres persones, una genialitat o una bestiesa, depenent de la persona que ho ha dit.

    Segons Valander i Ximo, tots els articles d'opinió dels diaris, hauríen de ser signats amb un pseudònim. Així la gent analitzaria amb major intensitat la profunditat o la vanalitat d'un determinat argument. Craso error i periodistes morts de gana, doncs un mateix periodista podria adoptar diferents rols i expressar opinions contraposadas. Riquesa d'opinió? No. Farsa.

    Per últim, sobre la cançoneta de que no importa l'opinió perquè la persona no té rellevància social o política (cosa que dubto molt que sigui el cas) és falsa. Totes les opinions de totes les persones són importants mentre siguin respectuoses.

    De vegades a la Marfanta he vist sovint més atacar la persona que la idea, i això, no es pot consentir. Més si ho fan persones que es tenen per respectuoses i plurals.

    ResponElimina
  12. Ximo,
    D'estanquers-espanyolistes n'hi ha un futimer, no cal ser gaire intel·ligent per entendre-ho. No parlava, aquest cop, únicament d'aquest quan parlava d'insults, ja que, el pitjor insult que he rebut a La Marfanta va ser per part d'una suposada independentista, que va gosar acusar-me d'entrar a militar en un partit polític per guanyar un premi literari. Aquest cop no era en anònim, en això t'hauria de donar la raó, ja que amb la cara descoberta també es poden dir coses greus.
    Jo, Ximo, sóc molt contundent en les meues opinions, però no crec que mai hagis trobat que caigui en aquesta tàctica. I si un dia em descuido i ho faig, m'ho dius, que em retractaré de seguida. Ja veus que estem en posicions ideològiques molt apartades,però que sempre podem discutir amb dignitat.
    Si no tens res a fer l'11 i 12 de juliol fem un festival de Curtmetratges i documentals a Campredó, aprofito per fer-ne propaganda i difusió, ja que volem que sigui tot un èxit. Per al poble, és important!
    Salut des de Campredó,
    emigdi

    ResponElimina
  13. emili nieto, efectivament, sobre el que dius dels articles als diaris, mentres estaba escrivint el meu comentari anterior, pensaba en aixo, encara que jo ho feia en les cartes dels lectors. Realment, l'unica diferencia que hi trobo es la "solemnitat" d'un mitja i l'altre i que a internet la cosa ja s'ho porta, i a la premsa, inclus podriem parlar de drets d'autor potser, no ho se.
    Tambe et reconeixere, que a mi, tot i intentar fugir de prejudicis i a pesar de la meva propia teoria, algun cop m'ha passat de començar a llegir un article d'opinio, frenarme en la intencio de llegir l'autor, i estar d'acord majoritariament en el que diu, fins al moment de veure l'autor i pensar: "per alguna cosa ho deu dir, algun interes amaga" etc.
    "nadie es perfecto"

    Emigdi, evidenment que tu acostumes a ser respectuos en els teus comentaris que adreçes a persones individuals, ara be, quant opines ( que ho fas sovint ) sobre questions nacionals, de partits espanyols etc. i els comentaris els adreçes a colectius, si que ens sols deixar anar alguna que altra de paraula o expressio feridora cap els altres. Si, ja se el que em diras: " mai tant com els altres cap a mi o cap a Catalunya"......pero pensa que tothom (tambe els altres) te el seu coret.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta