30 d’abril del 2008

La PDE enfocarà la lluita social i jurídica per evitar la construcció de la canonada

La plataforma del Delta també rebutja la interconnexió de xarxes i acusa l'alcalde de Sant Jaume de «traïció» al territori

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que es troba immersa de ple en la preparació de la manifestació del 18 de maig a Amposta, focalitzarà la seua lluita social i jurídica a evitar la construcció de la canonada que haurà de portar l'aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. El portaveu Manolo Tomàs, que confia que les obres no arriben a enllestir-se, va explicar ahir que el col·lectiu ja ha començat a contactar amb els veïns i els grups ecologistes dels municipis afectats per les obres de la canonada, per intentar obstaculitzar el projecte. «Hem d'evitar la construcció d'aquesta canonada, perquè després voldran fer altres transvasaments a través dels regadius Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, i potser reforçar la concessió del minitransvasament», va advertir.

Al mateix temps que continuen els preparatius de la manifestació d'Amposta, la PDE està enllestint la batalla jurídica per evitar l'aplicació del reial decret llei 3/2008, que autoritza la recuperació de la interconnexió de les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). En aquest sentit, el portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, va assenyalar ahir que no poden permetre la construcció de la nova canonada, ja que tot seguit l'Estat i la Generalitat també voldran aprofitar el canal Xerta-Sénia i el regadiu Segarra-Garrigues per transvasar l'aigua de la conca de l'Ebre al nord de Castelló i a l'àrea metropolitana de Barcelona. «A més, també podrien reforçar el minitransvasament a Tarragona, ja que potser amb la concessió actual del CAT no en tindran prou», va dir Tomàs.
En aquest sentit, el portaveu de la PDE va remarcar que ja han iniciat els contactes amb els grups ecologistes i els veïns dels municipis afectats pel traçat de la nova canonada. La infraestructura ha de tenir uns 60 quilòmetres i, en paral·lel a l'autopista AP-7, unirà els dipòsits del CAT a Tarragona amb les instal·lacions d'ATLL a Olèrdola, prop de Vilafranca del Penedès. Després de la constitució de la Taula de la Sequera, en què el científic Narcís Prat va demanar una moratòria d'un mes per a la construcció de la canonada, va afegir-hi Tomàs: «Ja sabem que la Generalitat no té cap intenció de retardar l'execució del projecte, encara que demà mateix comence a ploure i es recuperen els nivells dels embassaments». No obstant això, el portaveu de la PDE va valorar que no creu que l'obra s'acabe del tot: pels punts febles del mateix reial decret llei; per les característiques tècniques de la canonada, i també per les modificacions que els diferents socis del tripartit voldrien incloure al projecte. «Això ha començat com un passeig militar però serà un desastre», va pronosticar Tomàs, que va denunciar que les cúpules nacionals del PSC, ERC i ICV hagin cedit davant dels interessos econòmics de les empreses que voldrien executar les obres. «Aquí hi ha gent, com Aigües de Barcelona (Agbar) i ‘la Caixa', que juga amb diferents baralles de cartes en una mateixa partida, ja que també han retardat les obres de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat», va recriminar Tomàs. El portaveu va concloure que l'altre debat que la PDE pretén encetar a Catalunya és el de la recuperació dels aqüífers de Barcelona.

>Compartiran protestes

La nova Plataforma en Defensa del Delta de l'Ebre (PDDE) també s'oposa frontalment a la interconnexió de xarxes. Per tant, rebutja «tot l'argumentari tècnic i polític per justificar la canonada i convertir-la en un mal menor», com va afirmar el portaveu Hernán Casanova, que va advertir que serà una infraestructura «permanent i estructural» pel cost del projecte, 180 milions d'euros. Casanova ja va anunciar que la PDDE assistiria a la manifestació convocada el 18 de maig per la PDE a Amposta, i ahir Manolo Tomàs també va deixar la porta oberta perquè la PDE participe a la cadena humana que la plataforma del Delta ha convocat per l'11 de maig a Sant Jaume d'Enveja i Deltebre. «En la lluita del territori ha de participar tothom, perquè si el 18 de maig hi ha una macromanifestació el moviment social haurà recuperat la iniciativa», va dir.

El Punt (30-Abril-2008)

Més informació a El Punt:
-El Congrés aprova el transvasament amb el sí d'ICV i l'abstenció de CiU i ERC
-«Hem patit restriccions i no ens ha passat res»
-
El Mossos investiguen des de final del 2007 si hi ha avionetes antipluja
-
Agbar inicia avui les proves a les noves instal·lacions per rebre aigua amb vaixell
-
A ERC no li agrada però ho veu un mal menor
-
CiU no s'hi pot oposar perquè ho va concebre
-
Unió de Joves reclama la dimissió de Montilla
-
Iglesias diu que no és un transvasament
-
CiU d'Amposta precisa el rebuig a la moció d'ERC
-
Agbar inicia avui les proves per rebre aigua amb vaixell al port de Barcelona
-
Tarragona, també a punt

Tensió a Sant Jaume d'Enveja per la posició de l'Ajuntament sobre la interconnexió

El ple de Sant Jaume d'Enveja va rebutjar dilluns a la nit, amb els vots del PSC, ERC i CiU, la moció que havia presentat la PDDE. El seu portaveu, Hernán Casanova, va lamentar que només el regidor d'ICV, Ramón Navarro, votés a favor de la moció, que rebutjava la interconnexió de xarxes i els transvasaments, i que criticava amb duresa la gestió que la Generalitat ha fet de la sequera. De fet, el ple va aprovar una moció més suau consensuada pel PSC, ERC i CiU, que rebutjava la interconnexió però acceptava la mesura com a solució urgent. «Han volgut nedar i guardar la roba, quan el que calia era mullar-se, sense matisos», va recriminar Casanova, que va acusar l'alcalde de Sant Jaume, Joan Castor Gonell, i els regidors del PSC, ERC i CiU de practicar un «servilisme partidista». «La seua posició és ridícula i trista, ja que Gonell havia estat un activista important de la PDE local, però ara és un traïdor a la causa, que és la defensa del Delta», va lamentar.

El Punt (30-Abril-2008)

La dimissió de Millan és una baixa «puntual», segons ERC de l'Ebre

La federació de l'Ebre d'ERC va difondre ahir al vespre un comunicat per valorar positivament que els republicans no donessen suport al reial decret que autoritza el transvasament a Barcelona. Segons va dir el president regional, Gervasi Aspa, ara cal avançar en la proposta tècnica per connectar la nova canonada a la futura planta dessalinitzadora de Cunit. A més, Aspa va voler destacar la «cohesió» d'ERC a l'Ebre, i va remarcar: «La gent d'Esquerra de les Terres de l'Ebre estem on sempre hem estat». De fet, sobre la dimissió de l'alcalde d'Ulldecona, Josep-Lluís Millan, el president d'ERC a l'Ebre va dir que es tracta d'una «baixa puntual», ja que «la resta d'alcaldes, regidors i càrrecs orgànics del partit continuen treballant pel projecte nacional d'Esquerra» i per la defensa de l'Ebre, «sent lleials al territori i les seues institucions». Amb tot, Aspa va afegir-hi que la federació d'ERC respecta la decisió de Millan i li agraeix «la feina feta fins ara».
D'altra banda, el president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, va confirmar que assistirà a la manifestació del 18 de maig a Amposta, però que continua la feina per «intentar incidir» en la posició nacional d'ICV.

El Punt (30-Abril-2008)

Tortosa enllesteix el Seqtebre per actuar en cas d'accident químic

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va presentar ahir el pla Seqtebre d'emergència en cas d'accident químic. El document, que ha estat redactat per professionals del mateix Ajuntament, inclou els protocols a seguir en una situació de sinistre a les plantes de Polialco (Ercros) i Celulosa de Levante (Celesa), les úniques empreses del municipi que són considerades de risc químic. Bel va precisar que l'Ajuntament ja tenia un pla d'emergències municipal, que actualment es troba en procés de revisió i del qual depenen diferents plans sectorials, encara per redactar. Amb tot, l'alcalde va concretar que no és el cas del pla Penta d'emergència nuclear o del pla Infocat, ni tampoc del pla Inuncat, que es realitzarà a partir de l'estudi d'inundabilitat que està redactant l'Agència Catalana de l'Aigua.
Per la seua banda, el Seqtebre preveu totes les actuacions i assigna les funcions que hauran de desenvolupar les persones que formen part dels equips d'emergències, des de l'alcalde fins als grups locals logístics i d'acollida, sanitari i d'ordre i d'avisos. El pla també inclou la informació detallada de les zones hipotètiques d'afectació en cas d'accident químic, que bàsicament són els nuclis de població de Campredó i Vinallop. A més, també analitza tots els productes químics de risc, així com la seua composició i els seus efectes en cas d'accident químic. Bel també va anunciar que durant el 2008 es farà un simulacre d'accident, al marge del que faran les empreses de manera interna.

El Punt (30-Abril-2008)

Més informació a El Punt:

-Emergències posa a prova avui mig centenar de sirenes d'alerta química

Foto: Ajuntament de Tortosa

29 d’abril del 2008

La nova plataforma del Delta reclama la dimissió de Montilla, Carod i Saura

El col·lectiu convoca una protesta per l'11 de maig i confia a poder refer la complicitat amb la PDE

La nova Plataforma en Defensa del Delta de l'Ebre (PDDE) va deixar clara ahir la seua oposició als transvasaments, i per tant també a la interconnexió de xarxes que la Generalitat i l'Estat han previst per resoldre la falta d'aigua a Barcelona. El col·lectiu, hereu de l'antiga comissió de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) que va propiciar la signatura del Compromís per l'Ebre, va declarar-se molt dolgut amb el govern català i va reclamar la dimissió de José Montilla, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura, per haver vulnerat l'acord. La PDDE ja ha convocat la primera mobilització i espera tenir el suport de tot el moviment social.

«La unitat del moviment social contra el transvasament de l'Ebre s'ha de manifestar als carrers.» Amb aquestes paraules, el portaveu de la PDDE, Hernán Casanova, va deixar entreveure un intent per refer la «complicitat» entre la nova plataforma i la PDE. De fet, va assenyalar que el treball i la mobilització de la plataforma del Delta és «compatible» amb la línia d'acció de la PDE, ja que ara comparteixen «la mateixa causa i els mateixos objectius». Així, Casanova va remarcar que assistiran a la manifestació que la PDE ha convocat pel 18 de maig a Amposta, ja que la «indignació» del moviment social per la recuperació de la interconnexió de xarxes «és la mateixa». En aquest sentit, a la plataforma del Delta també esperen que la PDE i el conjunt del territori se sumen a la seua primera protesta: una cadena humana que es farà l'11 de maig al cor del Delta, entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja.
La també portaveu de la PDDE, Blanca Rullo, va precisar que l'acte de l'11 de maig es farà amb el lema Un pont d'honestedat, i que la cadena humana que embolcallarà el riu farà servir el pas de barca de Sant Jaume i Deltebre. En la mateixa línia, la plataforma està preparant una altra acció de protesta amb tota la pagesia del Delta, les cambres arrosseres i els propietaris de maquinària agrícola, que encara té la data per definir però que podria provocar un veritable col·lapse circulatori a la plana deltaica. La mesura és radical però el malestar de la PDDE també és important. Així, Rullo va lamentar que els membres del tripartit hagen comès un «engany flagrant al territori», amb jocs de paraules per «amagar el transvasament» i amb l'incompliment del Compromís per l'Ebre, document promogut per alguns dels membres de la nova plataforma quan formaven part de la comissió de relacions institucionals de la PDE. «El govern català no ha fet els deures per resoldre la falta d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona, després de quatre anys, perquè potser ha perdut el temps parlant de qüestions com ara la reforma de l'Estatut», va valorar Rullo. La portaveu de la PDDE va denunciar que l'Ebre haurà de pagar, «un altre cop, les conseqüències de la mala gestió dels recursos hídrics», i per això va demanar la dimissió del conseller de Medi Ambient. Però a més, Rullo també va reclamar la dimissió de Montilla, Carod-Rovira i Saura, just els representants del PSC, ERC i ICV que van signar el Compromís per l'Ebre amb la PDE l'octubre del 2003. De fet, la plataforma del Delta té previst presentar diverses queixes, i fins i tot una demanada judicial, pel que considera «el trencament d'un contracte electoral».

>Decepció amb el tripartit i oposició a la interconnexió

Un dels portaveus de la PDDE, Hernán Casanova, va negar rotundament que siguin «afins al PSC», com se'ls ha recriminat en algun moment, entre d'altres coses per haver regalat el pin d'or de la PDE a José Montilla. «Som antitransvasistes, estem en contra de la interconnexió CAT-ATLL i també som transversals ideològicament», va assenyalar Casanova. «Afinitats amb el PSC, cap ni una», va insistir-hi abans de destacar que si els membres de la nova plataforma fossin «servils» amb els socialistes, ERC o ICV, no estarien demanant la dimissió dels líders del tripartit. De fet, la també portaveu Blanca Rullo va relatar que només Joan Saura va acceptar reunir-se amb la PDDE, però que paradoxalment estava molest perquè volien oposar-se al transvasament. També van ser «decebedores» les trobades amb Joan Sabaté (PSC), que va fer una defensa «aferrissada» de la interconnexió urgent, i amb Marta Cid, «sense ànims que ERC deixés un govern transvasista».

El Punt (29-Abril-2008)

Més informació a El Punt:
-CiU rebutja una moció d'ERC a Amposta de suport a la plataforma
-Abstenció republicana sobre la fórmula estatal per executar el transvasament
-ERC vota a Tarragona contra una moció de CiU a què havia donat suport al Consell del Tarragonès
-Contra la sequera a contrarellotge
-Volen que s'investiguin les avionetes antipluja
-
Problema de credibilitat
-
Caldrà una «conjunció astral» política per fer-lo
-
El govern d'Aragó només recorrerà contra el decret si acaba afectant l'Ebre

L'alcalde d'Ulldecona deixa ERC pel transvasament a Barcelona

Millan afirma que justificar la interconnexió és una «traïció» a la gent de l'Ebre

L'alcalde d'Ulldecona, el republicà Lluís Millan, serà la primera baixa d'ERC pel suport del partit a la interconnexió de xarxes que portarà l'aigua de l'Ebre a Barcelona. Com ja havia anunciat dijous, Millan ha pres la decisió d'esgarrar el carnet després que ERC anunciés ahir que els seus diputats a Madrid s'abstindran en la votació sobre el reial decret llei de la sequera. L'alcalde oficialitzarà la seua decisió al ple de dilluns, però va dir que encara cal valorar si afectarà el pacte de govern d'Ulldecona.

«Em sembla inconcebible, penós i lamentable que ERC es plantege l'abstenció en la votació del decret llei al Congrés dels Diputats», va afirmar ahir l'alcalde d'Ulldecona, que deixarà Esquerra després de 21 anys com a militant. En aquest sentit, Lluís Millan va precisar que aquesta setmana reunirà la secció local d'ERC per comunicar-los la seua «decisió personal», ja que no intenta implicar l'altre regidor republicà, Josep Rodrigo. De fet, Millan va afegir-hi que encara no havia comunicat la seua baixa al president regional d'ERC, Gervasi Aspa, amb qui ahir sí que va parlar per tenir la seguretat que finalment Esquerra no s'oposarà avui al decret de la interconnexió.
Segons l'alcalde, al ple de dilluns portarà una moció del grup d'ERC contra els transvasaments, per fixar la posició de l'Ajuntament d'Ulldecona sobre la qüestió. Amb tot, Millan va aclarir que la seua renúncia a la militància d'ERC no hauria d'afectar el pacte de govern amb el PSC, tot i que els socialistes donen suport a la interconnexió de xarxes com a mesura d'emergència. «En tot cas, serà l'actual secció local d'ERC qui haurà de pronunciar-se», va afegir-hi Millan, que a l'octubre hauria de ser substituït a l'alcaldia per la diputada Núria Ventura. «Em pensava que al territori hi hauria més baixes als partits, si finalment s'aprovava el transvasament, però no voldria jutjar ningú ni ser cap exemple», va advertir l'alcalde d'Ulldecona. «Però en el meu cas, no estic enganxat a cap cadira, i per davant de tot hi ha la coherència personal i la meua dignitat», va dir. Segons Millan, el suport a la interconnexió és una «traïció a la gent de l'Ebre que durant anys ha lluitat contra els transvasaments».

>Salvadó no assistirà a la manifestació d'Amposta

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, va anunciar ahir que dirigents d'Esquerra a les Terres de l'Ebre, així com «càrrecs orgànics i institucionals» dels republicans al territori participaran en la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha convocat pel 18 de maig a Amposta. Amb tot, Ridao va confirmar que no hi haurà altres «dirigents nacionals del partit», però va afegir-hi que no desautoritzaran els càrrecs que hi vagin perquè ho faran per «coherència». En qualsevol cas, qui no hi serà és el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, segons va confirmar el mateix Lluís Salvadó en declaracions a Ràdio Ebre. Salvadó havia amenaçat de dimitir si el govern tirava endavant el transvasament del Segre.

El Punt (29-Abril-2008)

Foto: Roser Royo (El Punt)

Ecologistes en Acció consultarà a Europa si l'Estat incompleix la directiva d'aigües

El grup Ecologistes en Acció consultarà a la Comissió Europea si l'Estat espanyol està incomplint la directiva marc de l'aigua amb la realització de la interconnexió de xarxes. Segons els ecologistes, el reial decret llei 3/2008 i la interconnexió de xarxes CAT-ATL que autoritza podrien incomplir la directiva marc de l'aigua en quatre dels seus objectius principals: la recuperació de costos, la gestió de la demanda, la participació ciutadana i el bon estat ecològic de les masses d'aigua. Així, Ecologistes en Acció adverteix que el finançament del transvasament de l'Ebre a través de la interconnexió és una «trampa econòmica» que incompleix el principi de recuperació de despeses, i que el caràcter permanent de l'obra vulnera el principi de la gestió de la demanda. A més, la figura del reial decret anul·la qualsevol tipus de procés participatiu, així com l'obligació de fer estudis d'impacte ambiental i períodes d'exposició pública. Finalment, Ecologistes en Acció considera que la impermeabilització de les sèquies i els canals de reg del Delta i el no-retorn al medi del «suposat excedent dels regants» no permetria la recàrrega dels aqüífers del Delta ni la millora de les llacunes.

28 d’abril del 2008

El cartell de la manifestació d'Amposta recorda l'eslogan del PSC

Avui s'ha començat a fer públic el cartell de la Plataforma en Defensa de l'Ebre que anuncia la manifestació contra el transvasament a Barcelona, que es farà el proper 18 de maig a Amposta. Al marge de l'omnipresent nus antitransvasament, hi ha un parell d'elements del cartell que m'han cridat l'atenció. En primer lloc, que s'haja reaprofitat el lema Los transvasaments no són la solució, que aquí també vam recuperar per a la campanya Posa't lo pin, amb un banner que podeu penjar al vostre bloc o web si us voleu afegir a aquesta iniciativa. L'altra és que al cartell hagen requadrat la frase Si tu no véns, ells lo faran, que inevitablement recorda el Si tu no hi vas, ells tornen, amb què el PSC va basar una part de la seua última campanya electoral. En aquell moment, el PSC advertia que si els catalans no anàvem a votar, tornarien al govern gent com Rajoy, Acebes i Zaplana, que al dibuix del cartell socialista apareixen amb un posat amenaçador i prepotent. La PDE ha volgut fer un joc de paraules amb aquest eslogan i recordar que la mobilització social és clau per aturar qualsevol agressió al territori, ja que els partits polítics no sempre compleixen allò que prometen durant la campanya electoral.
D'altra banda, una de les últimes novetats en relació a la manifestació del 18 de maig a Amposta és que el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, no té previst assistir-hi, ara per ara. Segons he escoltat aquest matí a la Cadena Ser, Salvadó no es manifestarà al costat de la PDE contra la interconnexió de xarxes, tot i que altres càrrecs i militants d'ERC al territori sí que ho faran. Això pot dir, sobretot, que Salvadó confia que el 18 de maig encara serà el delegat del Govern català a l'Ebre, perquè ni ell haurà dimitit ni el president José Montilla encara no l'haurà cessat. En aquest sentit, la resistència de Salvadó a deixar el càrrec, fins i tot després de les dures però sinceres declaracions de Montilla, està alimentant les crítiques de l'oposició, que hi veuen un excessiva voluntat d'Esquerra de conservar les cadires. El més curiós és que això ho diuen gent que pertany o simpatitza amb partits, com CiU, que també dóna suport a la interconnexió de xarxes, que proclama el fracàs de la nova cultura de l'aigua i que demana transvasaments com a solucions estructurals.

27 d’abril del 2008

ERC també vol aprofitar la interconnexió per a la dessalinitzadora de Cunit

El consell nacional d'ERC que ahir va celebrar-se a Amposta va aprovar la resolució contra els transvasaments que havia presentat la federació de l'Ebre. Amb tot, el text és força contradictori, ja que encara que critica el reial decret llei 3/2008, que el govern de l'Estat va aprovar per autoritzar l'ampliació urgent del minitransvasament de Tarragona fins a Barcelona, finalment accepta l'obra i proposa integrar-la a la futura planta dessalinitzadora de Cunit. En la línia manifestada dijous a Tortosa pel president del Consorci d'Aigües de Tarragona, l'ecosocialista Daniel Pi, ERC s'apunta a la tesi que permet que tant els republicans com ICV acaben donant suport al transvasament de l'Ebre a Barcelona. Així, Esquerra va refermar el seu Compromís per l'Ebre, el document signat a l'octubre del 2003 amb el PSC, ICV i la Plataforma en Defensa de l'Ebre, però els consellers nacionals d'ERC consideren que "ja no es pot aturar" la construcció d'aquesta infraestructura "temporal i d'emergència" que va defensar Joan Puigcercós, tot i que adverteixen que és una mesura estructural per resoldre un problema puntual, i que podria ser inviable des del punt de vista tècnic i econòmic. No sé fins a quin punt aquesta resolució convenç els militants d'Esquerra a les Terres de l'Ebre, ni els càrrecs que han afirmat que deixarien el partit si ERC no rebutjava la interconnexió de xarxes. De fet, el que fa ERC és reconèixer que la interconnexió és tot un senyor transvasament a Barcelona. Per tant, el que caldria fer tot seguit és construir una altra canonada, un ramal d'uns 15 quilòmetres, per unir la planta de Cunit amb la interconnexió que ara portaria l'aigua a la capital, perquè la solidaritat puga ser bidireccional. La resolució va aprovar-se amb 95 vots a favor i només 2 vots en blanc. Enmig de tot això, Puigcercós va confirmar que els republicans de l'Ebre es manifestaran el 18 de maig a Amposta, i el líder de CiU, Artur Mas, que ahir visitava Batea, va acusar el tripartit d'enganyar la gent de les Terres de l'Ebre. Per la seua banda, l'exconseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, va manifestar la seua perplexitat per l'altra proposta d'ERC de transvasar aigua a Barcelona des del canal Segarra-Garrigues. De fet, va donar «la benvinguda a ERC al club dels transvasistes».

Foto: Web d'Esquerra

Més informació a El Punt:
-ERC creu que la bidireccionalitat de l'aigua comporta ampliar la conducció fins a Cunit>
-Un informe francès diu que Catalunya vol el Roine per covardia de no optar per Rialb
-El transvasament del Roine preveia portar 630 hm³ anuals i costava 2.530 milions
-Entre els rius grans i nuclearitzats
-Aigua al Llenguadoc-Rosselló
-Reduir en 10 m³/s el que es gasta al regadiu
-Mas diu a la Terra Alta que molta gent de les Terres de l'Ebre se sent «enganyada» pel govern
-Bellvei enllesteix les obres per portar l'aigua de l'Ebre al nucli
-ERC dóna el vistiplau a ampliar la conducció d'aigua de l'Ebre
-Castelló ha reduït el consum d'aigua més d'un 10% el primer trimestre

Socialista, catalanista, pacifista i antitransvasista

El suplement Domingo, que el diari El País inclou encartat a les seues pàgines centrals, ofereix avui un extens perfil de la nova ministra de Defensa. "Soy pacifista" és el titular de l'article sobre Carme Chacón, que té entre cella i cella que la societat puga entendre que l'Exèrcit espanyol és ara una força de pau. Si llegim tot el perfil, veurem coses com que Chacón és socialista (afirmen que fou qui va presentar Zapatero als socialistes catalans), catalanista (però se sent tan catalana com espanyola) i culé (des de la finestra del seu despatx es pot veure la façana enorme de l'estadi Santiago Bernabéu). Potser per això últim, la primera decisió de Chacón com a ministra, al marge del famós ¡Capitán, mande firmes! i el seu ¡Viva España! ¡Viva el Rey!, ha estat restringir l'accés des dels ordinadors de Defensa als webs de diaris esportius.
Afirma Chacón que és pacifista, i que això no vol dir que siga antimilitarista; per tant, no dubta a destacar la qualitat tècnica i humana de les tropes espanyoles. I com que el seu despatx de Madrid queda tan lluny de l'Ebre, en cap moment de l'article es parla de la polèmica per l'aigua, encara que hi ha ebrencs que fan broma dient que la Chacón traurà els tancs al carrer si ens neguem a portar l'aigua a Barcelona. Aquests dies que Chacón ha estat a les primeres pàgines de tots els diaris del món, amb la seua panxa fashion passant revista als soldats, el territori ha recuperat les frases i les imatges del seu míting de la passada campanya electoral a Tortosa. Chacón va dir que els socialistes eren l'única garantia per deixar el transvasament de l'Ebre "al calaix". El 26 de febrer, l'encara candidata per Barcelona va recordar que la derogació del transvasament va ser una de les primeres decisions del govern de Zapatero, i va reiterar que els socialistes apostaven per la reutilització i les dessalinitzadores. Però només dos mesos després, el nou govern de Zapatero i el govern català han acordat ressuscitar la interconnexió de xarxes, un dels projectes derogats del Plan Hidrológico Nacional (PHN). Per tant, si Chacón ha deixat de ser antitransvasista, només ens queda qüestionar que també siga pacifista, catalanista, culé i socialista. I ja posats a ser escèptics, fins i tot dubtem que sota la camisa no porte un coixí...

L'incident radioactiu d'Ascó i el debat sobre el model energètic

Les conseqüències de la fuita radioactiva a la central nuclear d'Ascó van fer-se públiques en plena crisi política i social per la gestió de la sequera a Catalunya, tot i que l'incident es va produir al novembre de l'any passat. Així, la notícia ha passat, potser inevitablement, a un segon pla informatiu, tot i que els fets ocorreguts al complex nuclear de la Ribera d'Ebre són més greus del que van dir-nos inicialment. A més, l'opacitat comunicativa del titular de la central, que va derivar en la destitució fulminant del seu director, justificava per si sola que els mitjans haguessin fet un seguiment més intensiu de l'episodi de contaminació radioactiva. El periodisme d'investigació, aquell que a cavall dels anys setanta i vuitanta van practicar veritables especialistes del tema nuclear com Joaquim Roglan i Josep Gonell, dóna ara molt poques alegries. El control de la informació sobre el que passa a les centrals nuclears és absolut, fins al punt que hi ha alcaldes de l'entorn d'Ascó que només n'han sabut els detalls a través de la premsa que els trucava perquè valoressen els comunicats del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Uns comunicats que, sobretot al principi, només permetien llegir entre línies la gravetat de l'episodi.
Sort de la pressió que han fet els grups ecologistes, que han permès als ciutadans tenir una informació més contrastada. Ahir, els experts que defensen un futur sense nuclears van alertar que l'incident d'Ascó podria haver estat un avís d'un possible "macroaccident", i per tant consideren que tenen més raons per qüestionar que es continuï apostant per aquesta energia. Pel que sembla, no fan la mateixa interpretació els partidaris de l'energia nuclear, tot i que l'incident d'Ascó posarà una taca difícil de netejar en la seua companya política, econòmica i mediàtica per afavorir la construcció de noves centrals i per trobar un emplaçament per al cementiri dels residus radioactius de tot l'Estat. En aquest context, Enresa tira pel recte i proposa la construcció, a Ascó mateix, d'un cementiri individual, cosa que implicaria que les centrals nuclears d'Ascó I i II haurien d'allargar la seua vida útil. El govern de l'Estat té ara una patata calenta, ja que no ha solucionat el problema de la gestió dels residus radioactius i és incapaç de proposar un calendari de tancament de les centrals nuclears, que alguns encara veuen com una font segura, potent i barata per generar molta energia, factor important en períodes de desacceleració econòmica com l'actual. Mentrestant, Catalunya continua a la cua de la producció de les energies renovables (el 52% de l'electricitat consumida al país encara és d'origen nuclear), i el president José Montilla anuncia l'aprovació imminent del decret per regular la construcció de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques. Un decret que porta mesos de retard, i que com les centrals nuclears tornarà a posar les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona en la cruïlla del debat sobre el model territorial i el model energètic.

Més informació:
-Els experts antinuclears consideren l'incident d'Ascó com un «avís» d'un possible «macroaccident»
-Els ecologistes s'oposen al magatzem
-Els municipis de l'àrea nuclear s'oposen frontalment al dipòsit de residus d'Ascó
-Contradiccions sobre el camió
-Ascó s'enfronta ara al fantasma dels residus
-El CAT diu que la fuita no ha contaminat el riu
-Ascó I: una trista realitat que ens fa pensar en la ficció
-El fiscal busca indicis de delicte a Ascó I
-Els alumnes de Torroella que van anar a Ascó també donen negatiu
-Un camió va transportar partícules radioactives d'Ascó fins a Reus
-Detecten radioactivitat vora l'Ebre i en un magatzem de ferralla de Reus
-La central nuclear d'Ascó demana disculpes als alcaldes de la zona
-Protecció Civil diu que no hi ha risc radiològic
-Busquen partícules radioactives a Ascó, Flix i Vinebre
-El director de la nuclear d'Ascó, destituït
-Els alcaldes volen que Endesa respongui per l'«engany» sobre la fuita d'Ascó I
-CCOO denuncia la precarietat laboral a Ascó
-Transparència informativa posada en dubte
-El CSN detecta més radiació de la que deia Ascó i l'acusa d'amagar informació

26 d’abril del 2008

Els regants de tota la conca de l'Ebre descarten vendre l'aigua a Barcelona

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre argumenta que el decret aprovat pel govern estatal és inconstitucional

La reunió que representants del govern de l'Estat i de la Generalitat van mantenir ahir al vespre a Saragossa, amb l'objectiu de negociar la compra dels drets d'aigua dels regants de la conca de l'Ebre, va acabar sense acord. El president de la Federació de Regants de la Conca de l'Ebre (Ferebro), César Trillo, va reiterar l'oposició de les comunitats a vendre part dels seus drets per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona a través d'una nova canonada. De fet, Trillo va anunciar que una assemblea dels regants haurà de ratificar al maig si mantenen aquesta posició, però es va comprometre a buscar «fórmules imaginatives per resoldre el problema puntual que té Barcelona». Així, la solució passaria per un major estalvi d'aigua a la conca, però sense comprometre cap comunitat.

«El que ha quedat molt clar és que no hi haurà venda de l'aigua, i que tenim un acord d'assemblea pel qual ens oposem a qualsevol detracció de l'Ebre en favor d'altres conques», va manifestar César Trillo a la sortida de la reunió. Amb tot, el president de Ferebro va precisar que «entenen» que Barcelona podria tenir un problema de falta d'aigua per beure, i que la voluntat dels regants de l'Ebre és «trobar una solució amb imaginació, entre tots els usuaris de la conca i sense trencar la unitat de gestió». En aquest sentit, Trillo va apuntar que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) seria l'òrgan encarregat de trobar una solució al problema «puntual» de Barcelona, sense que això afectés els drets adquirits de cap de les comunitats de la conca. Per tant, el president de Ferebro va concretar que la solució passaria perquè tota la conca estalviés aigua, amb l'objectiu que no hi haja un detriment del cabal de l'Ebre ni afectacions a la zona del Delta mentre duri el perllongament del minitransvasament de Tarragona fins a Barcelona. Trillo va afegir-hi que els regants de la conca de l'Ebre tornaran a parlar-ne en l'assemblea que faran durant les primeres setmanes de maig, però va avançar que demanarà a les comunitats que mantinguen la seua posició unitària contra la detracció de més aigua per a usos fora de la conca. De fet, l'última sessió ordinària va fer-se només fa deu dies, el 15 d'abril, i ja van ratificar la posició contrària a nous transvasaments.
La reunió d'ahir a Saragossa es va convocar després que la Generalitat decidís negociar amb regants de fora de Catalunya la compra dels drets d'aigua per abastir la interconnexió de xarxes, un cop frustrada la negociació amb els regants del Delta. De fet, el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, va viatjar ahir a Saragossa amb la intenció d'enfortir el rebuig de la federació a la compravenda dels drets d'aigua. Així, fonts de l'entitat van explicar que Pegueroles tenia previst argumentar que el reial decret llei 3/2008, que va aprovar el govern estatal, podria ser inconstitucional. De fet, l'Ajuntament de Saragossa va aprovar ahir una moció de la Chunta Aragonesista, amb una esmena d'IU, que insta el govern d'Aragó a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquest decret que autoritza el transvasament de l'Ebre a Barcelona.

El Punt (26-Abril-2008)

Foto: Agència EFE

Més informació a El Punt:
-«No volem ni una gota de l'Ebre»
-Sospites judicials
-Puigcercós va dir a Saura que els líders d'ERC no es manifestaran a Amposta
-ERC vol completar l'aportació de les dessaladores amb el Segarra-Garrigues
-Els crítics d'ERC i la Federació de l'Ebre volen que el consell nacional rebutge el transvasament
-Reclamen que ERC no doni suport al decret al Congrés
-CiU demana la compareixença de Carod, Pueyo i Salvadó
-Un 83% de 700 enquestats a Tarragona consideren que «no s'ha fet una bona gestió de la sequera»

Jotes contra el transvasament a la plaça dels Dolors

La plaça dels Dolors de Tortosa, al costat de la seu de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, va ser ahir al vespre l'escenari d'un acte festiu i reivindicatiu que va organitzar el Casal Popular Panxampla. Amb el lema Cantem i ballem jotes en defensa del territori, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i altres col·lectius van compartir escenari amb grups de jota de les Terres de l'Ebre, amb formacions com ara Pepet i Marieta, Els Pàndols i Sofia Morales, de Terrer Roig, i Pere Gumbau, de Saragatona.

El Punt (26-Abril-2008)

Belloch (PSOE) diu que sí que és un transvasament

L'alcalde de Saragossa, el socialista Juan Alberto Belloch, insisteix a desmarcar-se de la línia oficial del PSOE, i no té cap dubte que la canonada que portarà l'aigua de l'Ebre a Barcelona sí que és un transvasament. «Els juristes diran finalment allò que és, però en termes polítics és un transvasament i un transvasament necessari, imprescindible», va admetre Belloch. L'exministre també va afegir-hi que és un transvasament compatible amb l'estatut aragonès, ja que és una detracció «perfectament sostenible des del punt de vista mediambiental». Amb tot, Belloch va assenyalar que el transvasament a Barcelona no hauria d'enterbolir el debat de l'Exposició Internacional de Saragossa, dedicada a l'aigua, ja que es tracta d'una polèmica «regional».

El Punt (26-Abril-2008)

Tortosa estudia recórrer contra el decret llei del transvasament

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va anunciar ahir que l'Ajuntament estudia la viabilitat de recórrer a la via jurídica per anul·lar el reial decret llei 3/2008, que permet transvasar aigua de la conca de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. Bel va recordar que el ple de Tortosa ja va rebutjar la interconnexió de xarxes, però que tornarà a sotmetre a votació la posició del consistori, si finalment decideixen presentar un recurs. «A més, també ens haurem de pronunciar com a membres del Consorci d'Aigües de Tarragona», va afegir-hi. Bel va remarcar que Tortosa podria presentar un recurs contenciós administratiu per les característiques del decret, ja que el govern de l'Estat vol tramitar el projecte per la via d'urgència, sense exposició pública ni període d'al·legacions. A més, l'alcalde tortosí va alertar de la disposició addicional quarta, ja que «obre la porta» a decretar altres transvasaments d'urgència a altres àmbits territorials.

El Punt (26-Abril-2008)

Degoteig de mocions als ajuntaments ebrencs contra la interconnexió

El ple de l'Ajuntament d'Amposta debatrà dilluns una moció d'ERC en què el PSC podria quedar sol defensant la interconnexió de xarxes. Per la seua banda, el consistori de Roquetes també votarà dimarts una altra moció d'alcaldia contra el transvasament a Barcelona, que el govern municipal format per ERC, CiU, independents i grup mixt voldria consensuar amb el PSC, a l'oposició. L'alcalde de Roquetes, el republicà Francesc Gas, va explicar que la moció reclama una política hidrològica basada en la nova cultura de l'aigua; denuncia que la interconnexió és un transvasament a Barcelona, i qüestiona l'existència d'excedents hídrics als pous del Camp de Tarragona i al conjunt de la conca de l'Ebre. A més, la proposta també renova el suport de Roquetes a la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

El Punt (26-Abril-2008)

De la Vega nega la falta d'acord amb Catalunya per les obres de la canonada

La vicepresidenta primera del govern de l'Estat, Maria Teresa Fernández de la Vega, va negar ahir que hi haja «discrepàncies» amb la Generalitat per les obres de la interconnexió de xarxes. De la Vega va garantir que tenen «l'objectiu compartit» perquè els barcelonins tinguen aigua, i va afegir-hi que hi ha un acord per fer-ho «sense traure una gota més del riu Ebre». La ministra va explicar que els dos governs encara estan negociant el conveni per construir la canonada que portarà l'aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. La previsió, al marge de quins siguen els regants que cedeixen l'aigua, és començar les obres en 15 dies, tot i que encara no s'ha decidit qui adjudicarà els treballs ni si la Generalitat haurà de fer les expropiacions.

El Punt (26-Abril-2008)

25 d’abril del 2008

La canonada de la interconnexió es podria aprofitar per a la dessalinitzadora de Cunit

El president del CAT proposa un acord amb les Terres de l'Ebre perquè l'aigua dessalinitzada puga anar cap al sud i al nord

El president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), Daniel Pi, va proposar ahir a Tortosa que la nova canonada per portar aigua a Barcelona puga també ser aprofitada per al projecte de la nova planta dessalinitzadora de Cunit. Pi va concretar que «el nou tub» podria garantir el subministrament d'aigua, tant cap al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre com cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, més enllà de la temporalitat que marca el reial decret. Per fer-ho possible, Pi va assenyalar que ja s'haurien fet les primeres gestions polítiques, però va remarcar que també caldria assolir un gran acord amb les Terres de l'Ebre, amb totes les garanties tècniques i jurídiques. Segons Pi, això evitaria que s'haguessin de construir dues canonades diferents per traslladar l'aigua.

Pi va comparèixer ahir a Tortosa per fer un balanç de la gestió del consorci del minitransvasament a Tarragona en els últims quatre anys, però va acabar parlant del projecte per portar aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. De fet, el president del CAT va fer una proposta insòlita, que fins ara ningú havia posat damunt de la taula. Així, va suggerir que s'aprofite la nova canonada com una infraestructura més de la futura dessalinitzadora de Cunit. Pi va precisar que encara no ha vist el projecte de la interconnexió de xarxes, però va avançar que la nova canonada entre Tarragona i Olèrdola tindria capacitat tècnica per transportar els 20 hectòmetres cúbics anuals que podrien dessalinitzar-se a la planta de Cunit. «No tindria sentit construir aquesta canonada per a casos d'emergència i després fer-ne una altra per a la dessalinitzadora», va afirmar Pi, que va afegir-hi que ja s'han fet les primeres gestions per integrar un projecte amb l'altre. Pi també va recordar que el projecte de la dessalinitzadora de Cunit no pretén ser una interconnexió de xarxes encoberta, com va denunciar la Plataforma en Defensa de l'Ebre, encara que abastirà tant la xarxa del CAT com la d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). «Això es fa així per reduir la dependència de l'Ebre, però també per evitar que tot el cost de la dessalinitzadora recaigui sobre una xarxa modesta com la del CAT», va assenyalar Pi.
El president del CAT va remarcar que la seua proposta podria tenir una doble utilitat, ja que la planta dessalinitzadora reduirà la dependència que té el Camp de Tarragona respecte de l'aigua de l'Ebre, mentre que la nova canonada bidireccional permetria que també pogués enviar-se aigua des de Barcelona, en cas que s'arribés a produir algun tipus d'emergència. Pi va suggerir que es podrien establir tot tipus de garanties jurídiques per fer que l'aigua només viatgés cap al nord en casos d'extrema necessitat, en la línia del que estableix el decret llei aprovat pel govern de l'Estat; però que també es podrien prendre altres tipus de mesures. «Les garanties jurídiques també valen, però, si hem de quedar tots més tranquils, també es podria desmuntar un tram de canonada», va concloure Pi.
En la mateixa línia, Pi va matisar que la interconnexió urgent que han previst el govern de l'Estat i la Generalitat no implicarà fer obres que afectin directament el consorci. Amb tot, el president del CAT va afegir-hi que «si el projecte ho disposa» es podria utilitzar el nou dipòsit que el consorci ha construït a Tarragona, «perquè quedi ben clar quina és l'aigua que s'envia a Barcelona i no hi hagi cap dubte».

>L'esperança de Jaume Forcadell

El president d'ICV a les Terres de l'Ebre i regidor tortosí, Jaume Forcadell, va remarcar que encara no pot valorar la proposta que ahir va fer Daniel Pi, ja que confia que la interconnexió de xarxes no s'acabi fent. «Aquesta és una opció que parteix de l'execució de l'obra, però encara no han redactat el projecte i des d'ICV a l'Ebre esperem provocar una reflexió sobre la necessitat de fer la nova canonada», va dir. Forcadell va precisar que esperen que les obres no s'acaben fent, ja que «encara queda molt de partit per jugar» i confien que s'impose el sentit comú. El president d'ICV a l'Ebre, que ahir no va acompanyar Pi tot i que és membre del consell d'administració del CAT, va afegir-hi que fins a la setmana que ve no debatran el seu futur al partit.

El Punt (25-Abril-2008)

Més informació a El Punt:
-14 milions per al CAT
-Als arrossars falta aigua
-Beneficis per al medi ambient
-Els governs engeguen la negociació per comprar aigua a tota la conca de l'Ebre
-Altres transvasaments
-Les protestes de la PDE se centraran en cinc membres de l'executiu català
-«És un dia històric»
-Empresaris, col·legis professionals i ecologistes signaran un manifest contra el transvasament de l'Ebre

L'alcalde d'Ulldecona deixarà ERC si el partit no s'oposa al decret del transvasament

L'alcalde d'Ulldecona, Josep-Lluís Millan, va anunciar ahir que pensa abandonar ERC si el partit no rebutja oficialment el reial decret 3/2008 que permet allargar el minitransvasament de l'Ebre a Barcelona. Millan va remarcar que ERC hauria d'estar a l'altura i complir el Compromís per l'Ebre, el document que el PSC, ERC i ICV van signar a l'octubre del 2003 amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). El republicà va preguntar-se on queda la credibilitat dels polítics «si no compleixen allò que signen», i va assenyalar que recuperar el projecte de la interconnexió de xarxes és «una traïció a la gent de les Terres de l'Ebre». Segons Millan, la mesura acordada pel govern de l'Estat i la Generalitat és «inacceptable», i caldria que els càrrecs i militants de base que el PSC té a l'Ebre «no amaguin el cap sota l'ala» i facin costat als representants d'ERC i ICV. «Haurien de ser més valents i tenir opinió pròpia», va dir Millan.
De la mateixa manera, l'alcalde d'Ulldecona va confirmar que abandonarà ERC si els republicans ebrencs no poden convèncer «els companys de Barcelona» i Esquerra no rebutja al Congrés dels Diputats el decret de la interconnexió de xarxes. «No formaré part d'un partit transvasista, perquè la coherència i la credibilitat està per damunt de tot», va dir Millan, que va remarcar que si el transvasament a Barcelona tira endavant amb el suport d'ERC pensa llençar el carnet «al riu». L'alcalde d'Ulldecona, que va precisar que la seua posició sobre el tema no hauria d'afectar el pacte de govern municipal amb el PSC, va suggerir que ERC hauria de presentar una moció de censura al president José Montilla, per la polèmica per l'aigua però també per altres qüestions com el recurs de l'Estatut al Tribunal Constitucional. De fet, Millan es va mostrar molt dolgut per les paraules de Montilla, que dimecres va instar el delegat de la Generalitat a l'Ebre, el republicà Lluís Salvadó, a abandonar el càrrec si no està d'acord amb la interconnexió. Millan va remarcar que qui hauria de reflexionar sobre la seua continuïtat al càrrec és Montilla, per haver incomplert el Compromís per l'Ebre. En la mateixa línia, el president ebrenc d'ERC, Gervasi Aspa, va lamentar els «tics estalinistes» de Montilla, a qui va acusar de voler imposar al govern un «pensament únic més propi d'altres temps». Però la regional d'ERC, que ahir a la nit es reunia al Perelló per preparar una resolució contra la interconnexió que portarà al consell nacional que Esquerra farà demà dissabte a Amposta, va matisar que no compartia totes les paraules d'Aspa.

El Punt (25-Abril-2008)

Més informació a El Punt:
-El president d'ERC a les Terres de l'Ebre titlla Montilla d'«estalinista» i la direcció el desautoritza
-
ERC vol complementar amb el Segarra-Garrigues l'aportació de les dessalinitzadores

Foto: Ajuntament d'Ulldecona

24 d’abril del 2008

I si hagués plogut per Sant Jordi?

El bon temps i l'escriptor Carlos Ruiz Zafón han estat els gran triomfadors de Sant Jordi. El bon temps, perquè no va ploure, i Ruiz Zafón, perquè el seu nou llibre va ser el més venut de la diada. No entraré a valorar que Ruiz Zafón siga l'autor més comprat per Sant Jordi, ja que durant l'última setmana he acabat adquirint La sombra del viento, La trilogía de la niebla i també El juego del ángel, però sí que voldria lamentar que es parle de bon temps si no plou, quan el país travessa la pitjor sequera de la història recent de Catalunya. O és que ahir ja no hi havia sequera, al marge de la sequera de gols del Camp Nou? Algú va arribar a resar a la Moreneta o al mateix Sant Jordi, perquè la pluja no aigualís el Dia del Llibre? Vivim en un país cínic i hipòcrita, que hauria plorat si la desitjada pluja, la que hauria d'incrementar la reserva dels embassaments, hagués caigut ahir durant la festassa de Sant Jordi. És la mateixa hipocresia del sector turístic del país, que d'una banda clama perquè els missatges alarmistes sobre la sequera podrien espantar els turistes aquest estiu, mentre per l'altra banda demana més aigua per poder fer més hotels, més piscines i més camps de golf. Però ara l'atenció i la tensió mediàtica de la capital, un cop aprovada la interconnexió de xarxes i garantida l'aigua, ja no és si plou o no plou, sinó saber quina empresa farà les obres. A veure quin Sant Jordi ens salva d'aquest drac.
Tot seguit, podeu veure un vídeo de la diada de Sant Jordi a Tortosa, ahir al vespre...


23 d’abril del 2008

A Tortosa lliguem la brossa als pilons

Si hi ha una zona del barri de Ferreries que necessita urgentment la instal·lació de contenidors soterrats, al meu entendre, és el carrer Pizarro, just al costat de l'IES de l'Ebre. A qualsevol hora del dia, qualsevol dia de la setmana, la vorera està plena de brossa i tot tipus de deixalles fora dels contenidors. No només capses de cartró o bosses d'escombraries, sinó també mobles vells, electrodomèstics espatllats i altres artefactes atrotinats que donen una imatge pèssima de la via pública. Evidentment, gran part de la culpa és dels veïns que tiren la brossa fora dels contenidors, o que no porten els mobles vells i els electrodomèstics a la deixalleria, però també cal advertir que només hi ha un contenidor de rebuig i un altre de fracció orgànica. Avui no he pogut evitar fer-vos aquesta fotografia, ja que m'ha cridat l'atenció la bossa d'escombraries que algú ha deixat penjada en un dels pilons que pretenen evitar que els vehicles pugen damunt de la vorera. No hauria estat més fàcil i ràpid obrir el contenidor i llençar la bossa? Qui pot tenir la poca feina i la poca vergonya de fer alguna cosa així? Cal dir que a la zona també s'han vist bosses d'escombraries dintre de les papereres, i també recordar que els pilons no eviten, en aquest cas, que els conductors incívics continuen estacionant damunt de la vorera. De fet, la vorera està molt malmesa a una banda i l'altra del carrer, i fa uns dies un vehicle de la neteja va haver de ser rescatat d'un petit esvoranc. A veure si l'Ajuntament de Tortosa es decideix a fer algun dia una reforma integral d'aquest carrer, un dels més degradats del barri tot i que es troba connectat a tres dels vials més renovats de Ferreries: l'avinguda Colom, el carrer Marquès de Comillas i la Rambla de Catalunya. Es podria aprofitar l'obra per soterrar-hi una illa de contenidors.

El decret del transvasament a Barcelona obre la porta a més captacions d'emergència

El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar ahir el reial decret llei 3/2008 de 21 d'abril, que permet allargar el minitransvasament de l'Ebre fins a l'àrea metropolitana de Barcelona. La Plataforma en Defensa de l'Ebre i altres grups ecologistes com el Gepec ja van advertir ahir que la disposició addicional quarta del decret deixa la porta oberta a fer altres transvasaments d'emergència si es declara la situació d'extrema sequera en altres territoris de l'Estat. En aquest context, no és d'estranyar que la Generalitat Valenciana proposés ahir que el PSOE i el PP es marquen l'objectiu d'assolir un gran pacte d'Estat sobre l'aigua, dissenyat a llarg termini i amb "estudis rigorosos i previsions sòlides" sobre les necessitats hídriques de totes les conques. A més, el govern valencià ha exigit al govern de l'Estat més respecte i "el mateix tracte" que li ha donat a Catalunya. "Donem suport a la solució urgent que donaran al problema d'abastiment a Barcelona, però exigim un tractament igual. Si es donen aquestes condicions i és possible reprendre el rigor i abandonar els prejudicis i el sectarisme, podem arribar a acords molt beneficiosos per al futur de la Comunitat", va dir el conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, José Ramón García Antón. De fet, el conseller valencià va insistir en què obtenir "una part de l'aigua sobrant de l'Ebre" és una mesura "imprescindible" per "garantir la sostenibilitat del desenvolupament, el medi ambient, el manteniment de l'agricultura, el turisme i la seguretat dels abastiments urbans de la Comunitat Valenciana" i altres territoris que presenten dèficit hídric. El president del govern de l'Estat, José Luis Rodríguez Zapatero, ha obert la capsa del trons i per això es mereix una enganxina antitransvasament al front, com aquella que fa només dos mesos també va rebre el popular Mariano Rajoy. A més, el PSOE va rebutjar ahir una proposta del PP perquè Zapatero comparegués al Congrés dels Diputats per explicar el transvasament a Barcelona. El portaveu socialista, José Antonio Alonso, va justificar el rebuig perquè la petició del PP s'havia presentat "a última hora i de forma sorpresiva". Joan Ridao va utilitzar els mateixos arguments per justificar el vot negatiu d'ERC per evitar la compareixença de Zapatero al Congrés, i va afegir-hi que la política hidrològica es podrà debatre durant la convalidació parlamentària del reial decret llei.

Domingo Tomàs assumeix la Festa del Renaixement i pot deixar la presidència de la Colla Jove

La Festa del Renaixement de Tortosa, que enguany se celebrarà del 24 al 27 de juliol, ja té nova estructura organitzativa. L'alcalde Ferran Bel i el regidor de Festes, Jordi Folqué, van presentar ahir una nova estructura especialitzada i més externalitzada. Com ja vam avançar, el nou director de la Festa del Renaixement és l'actual president de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, Domingo Tomàs, una persona molt vinculada a la cultura popular i també a les diferents celebracions que s'organitzen a la ciutat. Però al marge de fer una aposta per la professionalització de la Festa del Renaixement, l'alcalde va voler fer una crida a la participació ciutadana i al creixement del nombre de voluntaris, ja que la festa s'ha de fer gran "amb la col·laboració de tots". Per la seau banda, Tomàs va dir que no té "por escènic" per afrontar l'organització dels espectacles de gran format de la Festa del Renaixement, i que apostaran per la qualitat dels actes i dels espectacles, per marcar la diferència amb les altres festes de recreació històrica que es fan al país. A més, va dir que impulsaran la creació d'una estructura organitzativa forta i estable, que permete involucrar la ciutat durant tot l'any en la preparació de la Festa del Renaixement. Finalment, Tomàs també va anunciar un dels canvis més importants en el programa, ja que la desfilada de la mostra d'armes, que en les últimes edicions es feia el dissabte a la nit, tornarà a celebrar-se el diumenge, perquè siga el gran acte de cloenda de la festa. L'objectiu d'aquesta mesura és que el públic puga gaudir el dissabte a la nit de l'animació, dels espectacles, de les tavernes i de la vida nocturna de la Festa del Renaixement. Però també evitarà les crítiques del sector de la restauració, que fa anys que lamentava que el trasllat de la desfilada al dissabte els perjudicava la previsió de negoci del mateix dissabte a la nit i del diumenge, ja que no quedava cap acte important que retingués els turistes a Tortosa durant l'últim dia de la Festa del Renaixement.

>Eleccions a la Colla Jove
Paral·lelament, el web de la Colla Jove de Dolçainers ha fet públic que, després d'una reunió interna mantinguda aquest dissabte, s'han convocat unes eleccions per elegir la nova composició de la junta directiva de l'entitat, fins ara presidida per Domingo Tomàs. Les eleccions se celebraran l'1 de maig, des de les deu del matí fins a dos quarts de deu de la nit, i podran votar tots aquells membres de la Colla Jove de Dolçainers que siguen majors d'edat. No obstant, amb l'objectiu de fer aquest procés més participatiu, els menors d'edat també podran votar en una urna especial. Els interessats a presentar una candidatura ho poden fer fins a les dotze de la nit del dia 30 d'abril. Segons fonts properes a l'entitat, un dels possibles candidats a presidir la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa seria l'actual vicepresident i portaveu, Ignasi Irazuzta.

Més informació:
-Les obres del nucli antic de Tortosa forçaran el trasllat a altres espais de part dels actes de la Festa del Renaixement
-Domingo Tomàs serà el nou director de la Festa del Renaixement de Tortosa
Foto: Ajuntament de Tortosa

22 d’abril del 2008

Vídeo del nus de sal per al conseller Francesc Baltasar



Aquestes imatges s'han produït fa aproximadament una hora. Tal com s'havia anunciat, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) s'ha concentrat davant de l'hotel Corona de Tortosa, on el conseller Francesc Baltasar mantenia diferents reunions per explicar al territori el projecte del govern català i espanyol per fer arribar l'aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. La PDE l'ha rebut amb crits de Lo riu és vida, no al transvasament! i també amb la proclama Baltasar, dimissió! A més, ha escampat sal a la porta de l'hotel dibuixant un nus antitransvasament, com a símbol del rebuig del moviment social al projecte per fer la interconnexió de xarxes CAT-ATLL. L'acte s'ha desenvolupat amb normalitat però envoltat d'una forta presència policial, tot i que la Generalitat ha evitat desplegar els Mossos d'Esquadra, que com Medi Ambient també depenen d'una conselleria governada per ICV, i ha optat per les forces antidisturbis del Cuerpo Nacional de Policía. A la concentració han participat alguns alcaldes d'ERC a la Ribera d'Ebre, com Antoni Borrell o Bernat Pellisa, i també l'exregidor d'ICV a Tortosa, Sisco Lahosa. Podeu veure més imatges de la Concentració Salina al meu àlbum de Flickr i al fotolog de La Marfanta, així com al nou bloc de la PDE.

La revista Info Catalunya de la Generalitat ja parlava al març de la interconnexió de xarxes

Segur que algú de vosaltres ha rebut a casa el número de març de la revista Info Catalunya, la publicació que editen el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya i la Direcció General d'Atenció Ciutadana. El butlletí es distribueix gratuïtament a totes les llars, però crec que per garantir la correcta distribució cal subscriure-s'hi, cosa que explicaria que l'haja deixat de rebre. L'última setmana, com que he passat uns dies al Prat de Llobregat (sí, on s'ha de construir la famosa dessaladora), he pogut veure que el número de març d'Info Catalunya dedicava una doble pàgina a les mesures que està aplicant la Generalitat per garantir l'aigua davant la "sequera històrica" que pateix el país.
Tot i que vaig obrir la revista amb la mosca al nas, la meua sorpresa va ser comprovar que enlloc es parlava del transvasament del Segre, descartat oficialment pel govern català pels volts del 12 d'abril, sinó de fer una interconnexió de xarxes. He escanejat les pàgines de la publicació perquè ho comproveu vosaltres mateixos (podeu clicar damunt de la imatge per veure-la a pantalla completa). Hi ha una infografia en què es llegeixen les diferents mesures en marxa: dessalinització, descontaminació d'aigües subterrànies, millora de les xarxes per minimitzar pèrdues, interconnexió de les xarxes, reutilització d'aigües depurades, eficiència en l'ús de l'aigua i estalvi. En concret, al text especifica que s'esperen obtenir 35 hectòmetres cúbics "provinents de la interconnexió i l'eficiència de les xarxes", a disposar "a partir del segon semestre de l'any que ve". Vol dir això que la interconnexió es mantindrà també a partir del segon semestre del 2009, tot i que ens han dit i repetit que la canonada només s'utiltizarà fins a l'entrada en marxa de la dessaladora del Prat, cosa que hauria de passar al maig?
Però encara se'ns passen pel cap altres preguntes. Com és que una revista feta perquè puga sortir al març parla de la interconnexió de xarxes, però no de portar l'aigua dels pous de Tarragona en vaixell o del transvasament del Segre, que són les solucions extremes que es defensaven aleshores? Es considerava la captació des del Segre i l'ús de vaixells una interconnexió de les xarxes, o se'ns estava ocultant informació? Qui gasta per rentar-se les dents (2-12 litres) la mateixa aigua que per beure i cuinar (10 litres/dia)? L'únic que queda clar és que la previsió de la Generalitat és fer com a mínim una interconnexió de xarxes (veure mapa) a través de la planta dessalinitzadora Costa Sud, que s'ha de construir a Cunit, com ahir a la nit va confirmar el conseller Francesc Baltasar al programa La Nit al Dia. En efecte, al mapa podem veure que els 20 hectòmetres anuals de la dessaladora de Cunit podran anar tant cap al sud com cap al nord.

Disqus for Marfanta