31 de maig del 2009

Mayor Zaragoza: «La crisi ha demostrat que el mercat no servia per implantar la justícia social»

L'exdirector general de la Unesco reivindica Tortosa com a ciutat «gresol»

El president de la Fundació per la Cultura de la Pau, Federico Mayor Zaragoza, va presidir ahir als Reials Col·legis l'acte en què s'entregaven els premis que porten el seu nom, convocats per l'associació d'Amics de la Unesco de Tortosa. Mayor Zaragoza, que va anunciar l'inici de la Marxa Mundial per la Pau i la No-Violència a les Terres de l'Ebre, va assenyalar que la crisi econòmica ha demostrat que el sistema capitalista i les lleis del mercat no servien per implantar la justícia social al món.

«La crisi econòmica actual ja estava anunciada, perquè fa molts anys que alguns havíem dit que no es podien substituir impunement els valors democràtics i de la justícia social per les lleis del mercat», va afirmar Mayor Zaragoza. Segons l'exdirector general de la Unesco, cal que els ciutadans expressen la seua «indignació», ja que fa poc que els governs deien que no hi havia diners per al banc mundial d'aliments, mentre «la gent es moria de fam». «Però ara han aparegut centenars de milers de milions de dòlars per poder rescatar els mateixos que ens han abocat a la crisi», va lamentar. «Per això no s'ha de parlar de solucions capitalistes a la crisi, sinó de solucions que es basin en la justícia social», va dir. El president de la Fundació per la Cultura de la Pau va anar més enllà i va concloure que no és el moment de refundar el capitalisme, sinó d'establir «un nou sistema econòmic a escala mundial» A banda, també va dir que és «inacceptable» sacrificar els drets socials i els valors democràtics a canvi d'una major seguretat.

Mayor Zaragoza, amb arrels tortosines, va aprofitar la seua visita a la ciutat per anunciar l'inici de la Marxa Mundial per la Pau i la No-Violència a les Terres de l'Ebre. Així, l'exdirector general de la Unesco va reivindicar Tortosa com a ciutat «gresol», en què històricament han sabut conviure les diferents cultures. «Ens interessa que Tortosa també forme part d'aquesta xarxa de ciutats que participen en la Marxa Mundial per la Pau, i que es promoguen moltes marxes i una mobilització ciutadana contra tots els tipus de violència, com la violència escolar o la violència masclista», va dir. Mayor Zaragoza va remarcar que també promouran una «mobilització virtual, a través d'internet i els mitjans de comunicació». Mayor Zaragoza va pronunciar la conferència Diversitat, integració i pluralitat, en què va reiterar que cal aprofitar la crisi per capgirar el món, però tot advertint que no es poden aplicar les mateixes solucions que han fracassat en el passat. A més, l'exdirector general de la Unesco va revelar una conversa privada amb Nelson Mandela: el dirigent sud-africà va comentar-li que la cultura de la pau no aniria enlloc fins que les dones no prenguessin com a mínim el 20% de les decisions. En acabar la conferència, el monjo Ricard Rotllan va oficiar una sessió de meditació per la pau al món, en un pati dels Reials Col·legis guarnit amb els «pensaments de pau al vent» que els assistents podien escriure en cintes de colors. Ja al vespre, Mayor Zaragoza també va participar ahir en els actes del 25è aniversari de l'Escola Universitària d'Infermeria Verge de la Cinta de Tortosa.

Experiències premiades

La Fundació Privada Ciutadana Multicultural, de Barcelona, amb el projecte Mescladís, va guanyar ahir el III Premi Federico Mayor Zaragoza, convocat per Amics de la Unesco de Tortosa. Enguany s'hi havien presentat 33 treballs sobre bones experiències de convivència entre cultures. Mescladís és un espai de convivència entre la població autòctona i els nouvinguts, a través de tallers de cuina intercultural i activitats infantils, per a adolescents i per a la gent gran. En clau local, un altre guardó destacat va ser el tercer premi per al projecte presentat pel CEIP Remolins de Tortosa, que a través de l'estudi de la història del castell de la Suda ha fomentat el respecte a les diferents cultures. També va rebre un tercer premi l'IES de Flix, que havia presentat un projecte sobre cuina intercultural.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-05-2009 Pàgina 10

29 de maig del 2009

Cada metre de la carretera de Tortosa a Roquetes costarà uns 3.300 euros

La renovació completa de la carretera de Tortosa a Roquetes, les obres de la qual podrien acabar-se a finals de juliol, té un pressupost d'uns 1,3 milions d'euros, per damunt dels 900.000 euros previstos inicialment. El president de la Diputació, Josep Poblet, i els alcaldes de les dues ciutats, Ferran Bel i Francesc Gas, van fer ahir una visita a les obres, que afecten un tram d'uns 400 metres de la carretera T-341, entre la plaça Corona d'Aragó i el límit amb Roquetes. En aquest sentit, cada metre de la carretera haurà costat uns 3.300 euros. Poblet, que va qualificar l'obra d'«audàcia pressupostària», va remarcar que la Diputació «no defuig les operacions, per costoses que siguin». Així, va afegir-hi que en el mandat actual ja han invertit uns 7 milions d'euros en la xarxa viària de la Diputació a les Terres de l'Ebre, i que ara s'està invertint una xifra semblant. «Aquesta és una carretera fonamental per a Tortosa i Roquetes, que serà una veritable avinguda», va dir Poblet.

La millora de la T-341 consisteix en el desdoblament d'un tram d'aquesta carretera, que passarà a tenir quatre carrils. Per fer-ho possible, ha estat necessari que l'Ajuntament tortosí expropiés alguns terrenys adjacents a la carretera, un fet que va fer que el projecte es bloquegés durant un parell d'anys. La T-341, que anteriorment era competència de la Generalitat, va ser transferida a la Diputació de Tarragona al gener del 2007, i ha estat durant aquest mandat que l'Ajuntament i la Diputació han pogut desbloquejar el projecte. De fet, Bel va recordar ahir que si les obres s'han retardat uns mesos més ha estat perquè van decidir refer el projecte, perquè la nova carretera s'ajustés a les necessitats actuals de Tortosa i Roquetes. Així, Bel va remarcar que es tracta d'una obra molt esperada pels veïns de Roquetes i de Tortosa, i especialment reivindicada per la gent del barri de Ferreries. A més, l'alcalde va afegir-hi que la carretera i la nova rotonda seran fonamentals per distribuir el trànsit de vehicles en aquesta zona, sobretot després de la construcció del nou hospital de les Terres de l'Ebre i del desenvolupament dels plans parcials de la Farinera i del camí de Roquetes. En la mateixa línia, Bel va precisar que l'actuació en aquest sector es completarà amb la millora del camí del Lloron, que l'Ajuntament ha previst finançar amb el fons estatal d'inversió local.

El projecte de renovació de la carretera de Tortosa a Roquetes preveu la separació del vial en dues calçades, separades per una mitjana, que tindran dos carrils cadascuna. Les obres, que van començar al març d'enguany a càrrec de l'empresa Becsa (l'antiga Lubasa), inclouen la millora del drenatge i la construcció d'una nova rotonda al límit dels dos termes municipals, just davant de la zona lúdica de Roquetes. La rotonda tindrà 40 metres de diàmetre exterior, així com enllumenat públic, xarxa de reg i enjardinament. De la mateixa manera, la carretera també tindrà arbrat i enllumenat públic, amb columnes de llum i lluminàries a la mitjana, però també amb il·luminació específica per a vianants, a la vorera més ampla. De fet, aquesta vorera més ampla, de 9 metres, incorporarà un carril per a bicicletes, que estarà marcat amb un tipus de paviment diferent. En aquest sentit, Poblet va assenyalar que el cost de l'obra és tan elevat perquè han volgut utilitzar materials de primera qualitat i renovar tots els serveis, amb la reposició de les línies de telèfon, de gas i d'energia elèctrica, i amb la instal·lació de nous serveis de telecomunicacions. D'altra banda, Bel i Poblet van aclarir que, un cop acabada l'obra, la carretera continuarà sent competència de la Diputació, però que signaran un conveni perquè l'Ajuntament es faci càrrec del manteniment dels serveis. Només quan estiga construïda la variant de l'eix de l'Ebre (C-12), i la T-341 passi a ser una via plenament urbana, es plantejaria la transferència definitiva d'aquesta carretera a l'Ajuntament de Tortosa.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-05-2009 Pàgina 8

«Retrats», un documental 2.0

L'ulldeconenc Pau Itarte i el barceloní Quim Fuster busquen suports a través d'internet, per finançar una pel·lícula sobre un taller de pintura dirigit a persones amb malalties mentals

Fer un documental que trenqui amb l'estigma social de les malalties mentals, tot apropant l'objectiu de la càmera a les persones. Aquesta ha estat la intenció dels realitzadors Pau Itarte (Ulldecona, 1978) i Quim Fuster (Barcelona, 1977), que després de dos anys preparant el projecte han començat a filmar la seua tercera pel·lícula, titulada Retrats. Abans, Itarte i Fuster ja havien fet els reconeguts Sin piedras (2005), documental sobre el conflicte a Palestina, i Somos Viento (2007), en què acompanyaven la cantant d'Amparanoia en el seu viatge a la ciutat de Mèxic i Chiapas. La previsió dels dos directors és acabar Retrats al setembre, però les característiques del gènere i la crisi econòmica han fet que es troben amb problemes seriosos de finançament. «La cosa està molt malament, i per això hem decidit demanar la col·laboració de la gent a través d'internet», explica Fuster per justificar la posada en marxa del web www.retrats.org.

A canvi de rebre una còpia en DVD de Retrats, i de fer sortir el nom dels col·laboradors als crèdits de la pel·lícula, els directors demanen aportacions mínimes de 10 euros. La producció del documental segueix la filosofia de la internet 2.0, ja que al marge del web també han posat en línia un bloc i un videobloc, així com comptes a les xarxes socials de Twitter i Facebook, en què a més de diners també s'accepten idees, opinions i suggeriments. El principal obstacle per tirar endavant un documental, segons Fuster, és que, si no hi ha cap televisió pública que hi participe en règim de coproducció, els costos no es cobreixen fins al final. La part bona del projecte, en canvi, és que l'equip tècnic de Retrats ja fa temps que es coneixen i que treballen amb Itarte i Fuster, i han acceptat cobrar més endavant. A més, també hi ha participat una companyia farmacèutica, el grup Ferrer. Fins ara, ja tenen cobert el 25% dels 75.000 euros que els costaria poder filmar Retrats en alta definició. També tenen la col·laboració de diverses entitats i fundacions que donen suport a persones amb malalties mentals, com la Fundació Joia, l'Associació d'Usuaris de la Salut Mental (Ademm), l'Associació per la Rehabilitació del Malalt Mental (AREP) i la Federació Catalana de Familiars de Malalts Mentals (Fecefamm).

El tràiler del documental recorda que el 2,5% de la població de Catalunya pateix algun trastorn mental greu. «És un percentatge molt elevat i que va augmentant», diu Fusté, que assenyala que alguns casos s'amaguen perquè les malalties mentals encara tenen «molt mala premsa». «No volem retratar la malaltia, sinó acostar-nos a la gent que gràcies als tallers de pintura han trobat una manera de millorar la seva situació, tot assumint que són persones malaltes, però amb il·lusió i ganes de viure», remarca el director. La idea del documental va sorgir durant la preparació d'un pel·lícula sobre els maquis. Després de contactar amb la lluitadora antifranquista Llibertat Canela, els directors de Retrats van conèixer el seu fill esquizofrènic, Lluís Gràcia, que els va explicar la seua activitat artística i els va regalar un dels seus llibres. Itarte i Fuster de seguida van veure que tenien una bona història a les mans. Gràcia els va dir que estava impartint un taller de pintura al costat d'altres malalts mentals, en un local atrotinat del barri de Sants, a Barcelona. Després de visitar les classes, Itarte i Fuster van comprendre que la millor manera d'aconseguir la recuperació de les persones amb malalties mentals és promovent activitats en què ells siguin els protagonistes, tot assolint un major grau d'autonomia. «Volem fer el documental perquè pensem que també és una manera d'ajudar-los», diu Fuster, que tractant-se d'un documental sobre pintura rebutja el tòpic romàntic del geni boig: «La gran majoria dels mestres de la pintura no tenien cap malaltia mental.» Retrats no pretén ser una aproximació científica a l'esquizofrènia, sinó oferir una mirada positiva de la malaltia i donar protagonisme a les persones. «Els tallers són espais de llibertat, sense els metges, en què poden expressar-se lliurement», conclou Fuster.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-05-2009 Pàgina 40

28 de maig del 2009

Andreu Carranza, a 'L'hora del lector'

El programa L'hora del lector, del canal 33, va entrevistar ahir a la nit l'escriptor riberenc Andreu Carranza. A més de presentar la seua última novel·la, l'autor d'Impremta Babel també va desvetllar el secret del veritable Llibre de les set xibeques. Tot seguit podeu veure l'entrevista completa, gràcies al servei 3alacarta de Televisió de Catalunya.


Guanyadors de la porra de la Champions

S'han acabat els qualificatius per definir el que ha aconseguit el FC Barcelona aquesta temporada. L'equip de Pep Guardiola ha entrat en la llegenda per la porta gran, després d'haver guanyat en la seua primera temporada com a entrenador la Copa del Rei, la Lliga espanyola i la Lliga de Campions. O de Campeons, com diríem a l'Ebre. La victòria magistral contra el Manchester United, ahir a la nit a l'estadi Olímpic de Roma, fa que el llistó del Barça estiga molt alt per a la propera temporada, en què la final de la Champions és jugarà ni més ni menys que al camp de l'etern rival. Us imagineu què seria guanyar la quarta Champions de la història del Barça, contra el Real Madrid, al mismísimo Santiago Bernabéu?
Però bé, deixem de banda el futbol ficció i centrem-nos en desvetllar qui ha guanyat les còpies en DVD domèstic de la final d'ahir entre el Barça de Messi i el United de Cristiano Ronaldo. Com ja sabreu els que heu seguit la porra, qui ja té segur el pack amb els tres DVDs, de les dues finals i del 6-2 contra el Real Madrid és Lo Sifo (Gerard March), amic i blocaire de Campredó, que va ser la primera persona en pronosticar un 2-0 a favor del Barça a la porra de La Marfanta.
Però entre els participants a la porra també hem sortejat, amb l'ajuda d'una mà innocent, sis DVD més. Tenint en compte que finalment va guanyar el Barça, hem decidit variar lleument les bases de la porra i donar-vos a elegir la possibilitat de triar entre el fet de rebre una còpia del DVD amb la final de la Champions o bé un DVD amb l'històric 2-6 del Bernabéu. Els guanyadors del sorteig heu estat els següents:

-Vare 08 (que va guanyar la porra anterior, i per tant rebrà dos DVD)
-Lluket
-Ximo (que també rebrà dos DVD, en haver guanyat un sorteig anterior)
-Creepy
-Emigdi Subirats
-Manel

Moltes felicitats a tots, i gràcies per participar!
I visca el Barça!!

*Els guanyadors podeu enviar un correu a marfanta@marfanta.com per suggerir com voleu que us fem arribar el vostre obsequi, i sobretot quin és el DVD que voleu rebre (la final de la Champions o el 2-6 contra el Madrid).

Foto: www.uefa.com

També podeu llegir altres apunts sobre el triplet del Barça a l'ebresfera:

-Jo ja sé què és el paradís!!! (Emigdi Subirats)
-We Are The Champions (Tannu Tuva)
-COPA, LLIGA.....I CHAMPIONS!!! (Lo Barber)
-BARÇA, BARÇA, BARÇA!!! (La Via Augusta)
-TRES XAMPIONS, TRES LLOCS DIFERENTS (Lo Sifo)

La victòria del Barça, a les portades d'avui

La PDE recomana el vot nul en les eleccions als ebrencs decebuts amb els partits «transvasistes»

El col·lectiu edita paperetes amb el nus i planteja l'acció com una mobilització

«És la primera vegada que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) es defineix tan directament davant d'unes eleccions.» Així va definir el portaveu Manolo Tomàs la importància de la crida que la PDE va fer ahir als ciutadans de les Terres de l'Ebre perquè el 7 de juny practiquen el vot nul, «sobretot si tenien intenció d'anar a votar i estan decebuts amb tots els partits». Segons la PDE, al territori existeix «un desencís molt gran» amb els partits catalans, que han demostrat ser «transvasistes».

Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va ser l'encarregat de llegir el comunicat en què el moviment social recomana el vot nul. És el primer cop que la PDE aconsella públicament el sentit del vot, al marge de la campanya Mai més un govern transvasista, que el col·lectiu va impulsar el 2003. Segons la nota, la PDE ha hagut d'afrontar «un debat profund» fins a arribar a aquest punt, després d'haver vist les accions dels representants polítics i constatar el seu «poc interès» per garantir un cabal ecològic, «suficient per garantir les necessitats del Delta i de la resta del territori». «Al territori hi ha un desencís molt clar», va assenyalar Panisello, que va afegir-hi: «En campanya electoral tot són promeses, però, quan són elegits i governen, tot són excuses.» «El tripartit també ens ha decebut, i els exemples més clars són la gestió de la sequera de l'any passat i el fet que ara estiguen impulsant els transvasaments de forma encoberta», va dir.

Així, la PDE lamenta que tots els partits hagen demostrat que governar és incompatible amb la defensa del territori. «Creiem que és necessari que es visualitze el malestar que tenim els ebrencs davant d'unes actituds que representen l'abandonament de la defensa del riu i de les Terres de l'Ebre», va llegir Panisello. En concret, la PDE proposa practicar el vot nul introduint als sobres unes paperetes amb el nus, símbol de la lluita antitransvasament. La PDE repartirà alguns fulls amb la seua papereta de protesta, que també es podrà baixar per internet i imprimir-se, quan d'aquí a uns dies ja estiga disponible al seu bloc, www.ebre.net. «En realitat no entrem en campanya, sinó que ho plantegem com una mobilització», va aclarir Panisello.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-05-2009 Pàgina 9

La Casa de la Música «dignificarà» l'ensenyament musical a Tortosa

L'Ajuntament preveu recuperar el nom de Lamote de Grignon per a l'escola municipal de música

Tortosa ja ha començat les obres de la futura Casa de la Música, la nova seu de l'escola municipal de música, de la banda municipal i de l'Aula de Música Tradicional. Es tracta d'un edifici polivalent de tres plantes, que ocuparà un solar municipal al barri del Temple. El projecte de la Casa de la Música, que finalment té un pressupost de 782.400 euros, també inclou la urbanització d'una plaça. L'edifici tindrà una sala d'assaig i un total de dotze aules, entre les quals en destaca una de percussió i una de noves tecnologies. L'alcalde, Ferran Bel, va remarcar que el nou equipament «dignificarà» l'ensenyament musical a Tortosa.

Les obres de la futura Casa de la Música, una de les reivindicacions més antigues del col·lectiu de músics a Tortosa, ja han començat al barri del Temple, amb un termini d'execució de set mesos i un pressupost de 782.400 euros. En aquest sentit, la Casa de la Música és una de les actuacions amb més pressupost de les que Tortosa finançarà amb els 6,1 milions que li corresponen del fons estatal d'inversió local (FEIL). L'edifici polivalent es construeix en un solar municipal, a la cruïlla dels carrers Vergés Paulí i Enric d'Ossó. L'empresa que fa les obres és Tau-Icesa, que va fer la comissaria de la policia local a Remolins i que ara rehabilita l'antic mercat de Ferreries. El projecte ha estat redactat pels arquitectes Xavier Martí i Núria Martí, que també han dissenyat la urbanització d'una plaça adjacent, de 750 metres quadrats, amb bancs i arbres.

La Casa de la Música tindrà planta baixa més dues plantes, amb una superfície útil de 601 metres quadrats. A la planta baixa hi haurà els espais corresponents a la direcció, amb la secretaria, la sala de professors, la biblioteca i el despatx de l'Aula de Música Tradicional. També hi haurà els espais formatius vinculats a l'aula d'iniciació als estudis musicals, que estarà adaptada per als alumnes de 4 a 7 anys. A més, hi haurà una cambra tècnica, un traster, dues aules individuals d'instruments i l'aula de noves tecnologies, en què es podrà instal·lar un ordinador amb tecla MIDI. A la primera planta hi haurà cinc aules individuals i una de col·lectiva. A la segona planta hi habilitaran l'aula de percussió, una sala d'assaig amb escenari desmuntable i l'arxiu.

L'escola emetrà títols homologats

El regidor de Cultura, Joan Caballol, va confirmar ahir que, amb motiu del trasllat a la nova Casa de la Música, l'escola municipal recuperarà el nom de Lamote de Grignon, un músic molt vinculat a la ciutat que (al costat del mestre Joan Monclús) va fundar els ensenyaments musicals municipals. «De fet, l'escola ja va portava el nom de Lamote de Grignon, però amb el pas del temps es va perdre», va afegir-hi Caballol. Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va assenyalar que la Casa de la Música serà un equipament que «dignificarà i posarà en valor la música a Tortosa», i culmina l'esforç que fa l'Ajuntament per potenciar l'escola i la banda municipal de música. De fet, Bel va recordar que fa poques setmanes que l'Ajuntament ha signat un conveni amb el Departament d'Educació, que reconeix oficialment l'escola municipal de Tortosa. Això permetrà a l'escola emetre títols homologats i rebre subvencions, per «millorar l'oferta i l'atenció als alumnes».

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-05-2009 Pàgina 32

Apaguem les Nuclears reitera que les centrals atòmiques catalanes no són necessàries

La plataforma Apaguem les Nuclears, que reclama que no es renovin les llicències de les centrals d'Ascó i de Vandellòs II, ha reiterat que les plantes atòmiques catalanes no són necessàries. El col·lectiu va assenyalar, tot coincidint que dimarts les tres nuclears estaven desconnectades de la xarxa, que el sistema de distribució de Catalunya no va tenir cap problema per subministrar electricitat. Ascó II va tornar a connectar-se a la xarxa ahir al matí, després de comprovar un possible desajust a les vàlvules.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-05-2009 Pàgina 9

27 de maig del 2009

Guerra de pantalles gegants per veure el Barça

Falten menys de cinc hores perquè comence a l'Estadi Olímpic de Roma la final de la Lliga de Campions, entre el FC Barcelona i el Manchester United. Si sou dels que no heu pogut viatjar fins a la capital italiana i no teniu ganes de veure el partit a casa, encara sou a temps de decidir-vos per una de les moltes pantalles gegants que s'instal·laran aquest vespre arreu del territori. En el cas de Tortosa, hi haurà pantalles gegants a la plaça de l'Ajuntament (l'alcalde Ferran Bel va donar ahir instruccions perquè la retransmissió del partit es face simultàniament amb alguna locució radiofònica en català) i al Centre del Comerç (amb motiu d'una iniciativa de Ràdio Ebre), però també al Casal Jesusenc, en un acte organitzat per la Penya Barcelonista de Jesús, amb servei de bar, begudes i entrepans. També hi haurà pantalla gegant a l'Hort de Cruells de Roquetes, amb sorteig de camisetes, d'un pastís blaugrana, i d'entrades de cinema i per veure el Barça la lliga 2009-2010. A Amposta, la pantalla gegant s'instal·larà al pavelló de patinatge, mentre que Santa Bàrbara tindrà la seua pantalla a la plaça de l'Ajuntament. En el cas de Móra la Nova, l'Ajuntament també ha previst instal·lar una pantalla gegant al pavelló d'esports, on també hi haurà servei de bar, en una activitat que finalment ha patrocinat l'empresa constructora Becsa (antiga Lubasa). Altres municipis ebrencs en què es muntaran pantalles gegants són l'Ametlla de Mar (poliesportiu) i Alcanar (centre cívic).

D'altra banda, recordeu que encara podeu participar a la porra de la final, i fer el vostre pronòstic del partit entre el Barça i el Manchester. El premi és un pack de tres DVD, amb les dues finals contra el Manchester i l'Athletic de Bilbao, i amb el clàssic del Bernábeu en què el Barça va guanyar per 2-6 al Real Madrid.

[La MarfantaTV] Les famílies de l'IES Joaquim Bau adverteixen Educació que es manifestaran cada dimarts "fins que se'ls escolte"

Fotogaleria de la manifestació de l'IES Joaquim Bau

Comunicat dels serveis territorials d'Educació sobre la distribució de l'alumnat als IES de Tortosa

Els Serveis Territorials d'Educació a les Terres de l'Ebre, lamenta el malestar i la polèmica generada arran de la creació d'una nova línia d'ESO a la ciutat de Tortosa, i creu necessari aclarir alguns aspectes del procés de planificació que, any rere any, es realitza:

Aquest procés de planificació és competència exclusiva del Departament d'acord amb uns criteris establerts per normativa. Uns criteris basats en els principis d'igualtat, equilibri i cohesió social, la finalitat dels quals és garantir l'educació pública, gratuïta i de qualitat, garantint una plaça escolar per a tot l'alumnat.

La planificació sempre es realitza abans del període de preinscripció, com a mesura preventiva i a partir de les dades que tenim dels centres de primària i de la previsió que fan els centres de secundària sobre els alumnes que poden repetir.

En el moment de la preinscripció, les famílies exerceixen el seu dret a escollir l'educació dels seus fills, demanant plaça a un o més centres, i el Departament garanteix l'assignació d'aquesta plaça sempre i quan existeixen vacants en el centre demanat en primer lloc. En cas contrari, s'adjudica plaça al centre demanat en segon lloc i així succesivament.

No és un fet extraordinari que en un centre, hi hagi més demanda que oferta. Aleshores, és el Departament qui decideix la creació d'una nova línia allí on creu més convenient, d'acord amb els criteris esmentats en el primer apartat i, d'aquesta manera s'ha fet, com es fa tots els anys, igual a primària que a secundària.

Des d'aquests Serveis Territorials es va creure més lògic i equitatiu crear la nova línia a l'IES de l'Ebre, donat que aquest centre té actualment tres línies enfront de les cinc que té l'IES Joaquim Bau, tenint en compte també el fet de què es tracta de dos centres situats a la mateixa zona amb projectes educatius potents i amb uns equips humans molt professionals, com així demostren els resultats educatius des de fa molts anys. I d'aquesta manera es va anunciar als equips directius d'ambdós centres.

Per tot això, no era d'esperar cap problema i, des del primer moment de l'aparició de manifestacions en contra d'aquesta decisió, des d'aquests Serveis Territorials s'ha intentat fer un esforç per a què les famílies no ho sentin com un problema, i per aquest motiu s'han fet reunions amb els pares i mares de l'alumnat de sisè de primària de tot el municipi de Tortosa, tot i sabent que només seria una minoria l'alumnat que no podria entrar en el centre escollit en primera opció.

Malgrat que, en ocasions, s'hagin de prendre decisions que no són ben enteses per alguns, cal recordar que l'administració sempre ha d'actuar amb responsabilitat i d'acord amb la normativa establerta.

Tortosa, 26 de maig de 2009.

Clam al carrer contra la denegació de la nova línia a l'IES Joaquim Bau

Unes 300 persones es manifesten davant de la seu d'Educació a Tortosa

El conflicte entre l'IES Joaquim Bau i els serveis territorials d'Educació no s'ha tancat amb la publicació dels admesos als instituts públics de Tortosa, una mesura que ha consumat la creació de la nova línia d'ESO a l'IES de l'Ebre. De fet, la polèmica ha arribat ara al carrer, amb la primera mobilització de 300 mares i pares, alumnes i professors de l'IES Joaquim Bau davant dels serveis territorials. La manifestació, desautoritzada per Interior, va servir per reclamar la rectificació per part d'Educació.

Les famílies que encara no han pogut matricular els seus fills a l'IES Joaquim Bau no es donen per vençudes. Tampoc es rendeixen l'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) ni el claustre de professors, que també van participar en la manifestació d'ahir. Així, unes 300 persones van manifestar-se ahir al matí davant dels serveis territorials d'Educació. Cap representant del departament els va rebre, però un dels portaveus de l'AMPA, Josep Aixarch, va llegir un manifest en què van tornar a reclamar una rectificació a la directora dels serveis territorial d'Educació, Marian Rojas. «Mentre no ens faci cas, continuarem venint cada dimarts», va anunciar Aixarch, que va reiterar que no pretenen enfrontar-se amb l'IES de l'Ebre. «Podríem ser els de l'AMPA de l'IES de l'Ebre, però el problema ara és nostre i la injustícia la tenim nosaltres», va concloure.

La manifestació havia estat desautoritzada, per escrit, per la direcció general de la Policia, organisme del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, amb l'argument que no s'havia sol·licitat el permís dins del termini legal. Finalment, la protesta va fer-se en forma de caminada, «sense pancartes i sense formar escàndol», segons una portaveu de l'AMPA de l'IES Joaquim Bau. «Evidentment, ens manifestem per reclamar el dret a elegir lliurement el centre on volem que vagin els nostres fills», va dir. La marxa sí que havia estat autoritzada, dilluns, per la junta de govern de Tortosa, i la policia local va interrompre el trànsit al carrer Providència mentre va durar la concentració.

Educació no es mou

Els serveis territorials d'Educació van trencar ahir un silenci que ha durat setmanes, des que la direcció de l'IES Joaquim Bau i el consell escolar del centre van anunciar que dimitien en bloc. A través d'un comunicat oficial, Educació va lamentar «el malestar i la polèmica» generada arran de la creació d'una nova línia d'ESO a la ciutat, però va recordar que la planificació és «exclusiva del departament, d'acord amb uns criteris» basats en els principis «d'igualtat, equilibri i cohesió social, la finalitat dels quals és garantir l'educació pública, gratuïta i de qualitat». És per això que els serveis territorials van creure «més lògic i equitatiu» crear la nova línia de primer d'ESO a l'IES de l'Ebre. Així, el comunitat d'Educació recorda que aquest centre tenia fins ara tres línies de primer d'ESO, respecte de les cinc que té l'IES Joaquim Bau. «Malgrat que, en ocasions, s'hagin de prendre decisions que no són ben enteses per alguns, cal recordar que l'administració sempre ha d'actuar amb responsabilitat i d'acord amb la normativa establerta», conclou la nota.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-05-2009 Pàgina 8

Les tres nuclears catalanes, fora de servei

Les tres centrals nuclears de Catalunya (Ascó I i II, i Vandellòs II) estan actualment desconnectades de la xarxa elèctrica. La central Ascó II va haver d'aturar-se dilluns a la nit, amb un procés reglamentari de baixada de potència que va iniciar-se a les 21.00 hores, ja que l'empresa va decidir comprovar el possible desajust del punt d'obertura de dues vàlvules de seguretat fora del seu valor de tolerància. Segons va informar el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), la intenció del titular de la planta era comprovar que no hagués passat el mateix que a Ascó I, que diumenge va detectar aquest mateix incident durant el procés de recàrrega del combustible. Amb tot, el CSN va aclarir que l'aturada dels dos grups d'Ascó no ha suposat cap risc per als treballadors, la població o el medi ambient. Així, un cop fetes les comprovacions i, si és necessari, reajustar les vàlvules, Ascó II es tornarà a connectar a la xarxa. En el cas d'Ascó I, una nota difosa per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) assegurava que les vàlvules ja havien estat reajustades dins dels paràmetres establerts. Per la seua banda, Vandellòs II també es troba en procés de recàrrega, i per tant aturada, des del 15 de març passat.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-05-2009 Pàgina 7

Més informació a El Punt:
-Ascó I i II i Vandellòs II tancarien entre el 2024 i el 2028, segons recomana la fundació del PSOE

Foto: Los viajes del Ebro

Tortosa aprova els crèdits de l'EMD de Jesús i de l'empresa d'aigües

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir al migdia, en el marc d'una sessió extraordinària, el crèdit de l'empresa municipal de serveis públics (EMSP), i també el préstec anual de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Jesús. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va explicar que l'aprovació del crèdit a llarg termini de l'antiga empresa d'aigües, per valor de 370.000 euros, és un tràmit que ha de ser ratificat pel ple municipal, un cop aprovada pel consell d'administració de l'EMSP. També ha de passar pel ple de Tortosa, ja que l'EMD no té competències plenes, la contractació d'un crèdit a curt termini (d'un valor de 300.000 euros) per fer les inversions al poble.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-05-2009 Pàgina 9

26 de maig del 2009

Diego el Cigala, Take 6 i Taller de Músics, plats estel·lars de la XVI Mostra de Jazz de Tortosa

La XVI Mostra de Jazz de Tortosa, festival organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa i Acadèmic, tindrà lloc del 29 de juny al 5 de juliol. Segons una nota de premsa difosa avui per l'empresa K de Comunicación, entre les actuacions més assenyalades del festival destaca el grup nord-americà de música a capela TAKE 6 (divendres 3 de juliol). El seu segon disc, So Much 2 Say, va ser el número 2 en la llista de Jazz contemporani de Billboard i va obtenir el Grammy al Millor Àlbum Contemporani de Gospel i Soul. El tercer, He Is Christmas, va endur-se el Grammy en la categoria de Millor Interpretació de Jazz Vocal. També hi participarà Diego el Cigala (dissabte 4 de juliol) amb una fusió de flamenco-jazz. La publicació del seu últim àlbum, Dos Lágrimas, suposa una continuació del seu treball Lágrimas Negras, en el que va participar Bebo Valdés i a través del qual va aconseguir fama nacional i internacional. D'altra banda, coincidint amb el trentè aniversari del Taller de Músics, la XVI Mostra de Jazz de Tortosa ha decidit homenatjar el taller i per celebrar-ho ha programat un concert de l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics (dijous 2 de juliol).
Completarà la programació de la mostra Just 4 Fun, guanyador per votació popular de l’Espai del Jazz Jove dels Països Catalans 2008, i els seleccionats de la tercera edició de l’Espai del Jazz Jove dels Països Catalans 2009. L’objectiu del certamen és fomentar la participació a la Mostra de nous solistes o grups de jazz residents als Països Catalans, i una plataforma per promoure artistes poc coneguts. Com a les últimes edicions de la Mostra, a més de la presència musical del jazz als carrers i locals de Tortosa, també comptarà amb una àmplia oferta culinària amb la VI edició de la Mostra de Cuina Cajún, la gastronomia pròpia i tradicional del Delta del Mississipí que és, a més del sabor propi de la zona que va ser el bressol del jazz, molt similar a la cuina de les Terres de l’Ebre: rica en sabors i productes com els arrossos, verdures, peix i aus. La Mostra de Jazz de Tortosa s’inclou dins de la programació musical estable de la ciutat. En les quinze edicions anteriors, han actuat artistes de prestigi internacional com Tete Montoliu, Chick Corea, Michel Camilo, Yellowjackets, Marcus Miller, Soulbop Band (amb Bill Evans i Randy Brecker), Pedro Iturralde o Pegasus.

Porra del Barça-Manchester amb regal dels DVDs de les dues finals i del partit contra el Madrid

Arriba la final de la Lliga de Campions entre el Barça i el Manchester, i a La Marfanta tirem la casa per la finestra. Així, amb motiu de la final de la Champions us proposem participar en una porra, comentar les opcions de l'equip dirigit per Pep Guardiola i fer un pronòstic del resultat. La primera persona que encerte el marcador al final dels 90 minuts rebrà un pack amb tres DVDs: un primer DVD amb el vídeo complet de la mateixa final entre el Barça i el Manchester; el DVD de la final de la Copa del Rei, entre el FC Barcelona i l'Athletic de Bilbao, i un tercer DVD amb el partit històric del Bernabéu, en què els blaugrana van guanyar per 2-6 al Real Madrid (el clàssic més espectacular dels últims anys, que sens dubte va decantar la Lliga 2008-2009 en favor del Barça). El DVD de la final de dimecres 27 de maig serà una còpia domèstica del partit amb locució en castellà (Canal+), així com un recull dels programes especials i de les notícies sobre el partit. De la mateixa manera, entre la resta de participants a la porra sortejarem tres còpies més del DVD de la final de la Champions i tres DVDs més amb el 4-1 contra l'Athletic.

Pantalla gegant a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa

D'altra banda, recordeu que la final de la Lliga de Campions entre el FC Barcelona i el Manchester United es podrà veure en pantalla gegant a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa. La Penya Barcelonista de Tortosa, amb la col·laboració del consistori, ha confirmat la instal·lació d'una pantalla gegant a la plaça d'Espanya, el proper dimecres 27 de maig, i tothom que ho vulga podrà veure la final de la Champions i animar l'equip dirigit per Pep Guardiola. El partit començarà a les 20.45 hores, però l'animació a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa començarà cap a les 19.00 hores del vespre. Altres municipis ebrencs en què es muntaran pantalles gegants són l'Ametlla de Mar (poliesportiu), Alcanar (centre cívic) o Roquetes (Hort de Cruells).

Incident de nivell zero en l’inici de la recàrrega de combustible a Ascó I

La central nuclear Ascó I va registrar diumenge una aturada reglamentària del reactor, desconnectat de la xarxa elèctrica a causa de l’inici de la seua vintena recàrrega de combustible. L’incident, però, va ser qualificat pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) amb un nivell zero en l’escala internacional de successos i va consistir en el desajust del punt d’obertura de dues vàlvules de seguretat més enllà del seu valor de tolerància. Ascó I es va desconnectar de la xarxa elèctrica per començar una recàrrega en què un miler de treballadors d’unes 40 empreses executaran més de 9.000 ordres de treball, que inclouen feines de manteniment preventiu i modificacions de disseny de la central. La recàrrega obrirà un nou cicle d’operació que durarà 18 mesos.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-05-2009 Pàgina 8

Foto: Ecodiario

El PSC acusa el govern de Tortosa d'ocultar els incidents durant les celebracions de la victòria del Barça

El portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tortosa, Joan Sabaté, ha acusat el govern de CiU i ERC d'haver amagat deliberadament els incidents que van produir-se a la ciutat durant les últimes celebracions dels aficionats del Barça, i especialment els desperfectes ocasionats després de la victòria dels blaugrana a la final de la Copa del Rei. Segons Sabaté, mentre altres ajuntaments han informat dels incidents registrats després de les victòries del Barça, el govern de Ferran Bel, "com fa sempre, ha fet veure que a Tortosa no havia passat res". El portaveu socialista va concretar que durant la celebració per l'èxit a la Copa del Rei van cremar-se parquímetres i contenidors, i que de retruc va resultar afectat pel foc un vehicle que estava estacionat al costat d'un contenidor de la brossa. "Però la policia local no va avisar el propietari del cotxe, tot i tenir accés a les dades de les matrícules, i l'home va trobar-se el vehicle cremat quan al dematí anava cap a la feina", va lamentar Sabaté. El portaveu del PSC també va criticar que l'Ajuntament no utilitze la policia local per regular el trànsit i evitar els col·lapses que "últimament" hi ha a Tortosa, com a conseqüència de les obres a la rotonda d'accés al pont del Mil·lenari des de l'eix de l'Ebre. Sabaté va apuntar que aquesta situació crea malestar i frustració entre els ciutadans, mentre la polici local "no es veu per enlloc".

Tortosa comença les obres del Llarg de Sant Vicent i de la Casa de la Música

L'Ajuntament de Tortosa té previst començar avui la reurbanització integral del carrer Llarg de Sant Vicent. El projecte costarà uns 1,4 milions d'euros i és l'actuació amb més pressupost de les que Tortosa ha previst finançar amb els 6,1 milions d'euros que li corresponen del fons estatal d'inversió local (FEIL). Així, a partir d'aquest matí està prohibit estacionar a banda i banda del carrer Llarg de Sant Vicent, un dels eixos viaris més importants del barri de Ferreries. L'obra consisteix en la renovació de tots els serveis del carrer, així com de la calçada, de les voreres i de l'enllumenat públic. A més, el projecte també inclou el soterrament de tres illes de contenidors, així com la reforma completa de la plaça Pius XII, on s'instal·laran bancs i una zona de jocs infantils. A banda, aquesta setmana també comencen les obres de la nova Casa de la Música, un altre dels projectes que Tortosa finançarà a través del FEIL. L'edifici es construirà en un solar municipal del barri del Temple, al costat de l'església dels Dolors i molt a prop de l'auditori Felip Pedrell. La Casa de la Música costarà uns 800.00 euros i serà un edifici polivalent de tres plantes, amb dotze aules i una sala d'assaig
Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-05-2009 Pàgina 9

Caminada de protesta per reclamar la nova línia d'ESO a l'IES Joaquim Bau

La decisió en ferm que la nova línia de primer d'ESO, a Tortosa, s'obrirà a l'IES de l'Ebre no ha fet defallir les famílies dels alumnes preinscrits a l'IES Joaquim Bau, l'altre centre públic que aspirava a l'obertura de la línia. Així, mentre ahir es publicaven les llistes d'admesos en cada centre, l'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) de l'IES Joaquim Bau va anunciar que han convocat, per avui al migdia, una caminada de protesta contra la decisió d'Educació. La concentració serà a dos quart de dues del migdia a la plaça de l'Ajuntament, des d'on caminaran fins als serveis territorials d'Educació, al carrer Providència. L'objectiu de l'acte és lliurar un document de protesta per les gestions realitzades per Educació durant el procés de preinscripció.

D'altra banda, el claustre de l'IES Joaquim Bau va emetre ahir una carta oberta, per manifestar el seu «desconcert i malestar» per la situació actual. El claustre afirma que en un primer moment se'ls va dir que el nou grup de primer d'ESO es crearia a l'IES Joaquim Bau, tenint en compte que era on s'havia produït la demanda de les 27 famílies. A la carta neguen que el seu centre siga «classista», i també que hi haja un acord que limite a dos el nombre de línies de diferència entre els dos IES. A més, el claustre reitera que si la directora dels serveis territorials d'Educació, Marian Rojas, no rectifica la seua decisió, «cal que plegui».


Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-05-2009 Pàgina 8

25 de maig del 2009

[La Marfanta 3.0] Cara del Follet Tortuga que dispensa mocadors a través dels forats del nas

La botiga virtual Kurogami, especialitzada en la importació d'articles del Japó, acaba d'anunciar la comercialització al nostre país d'un producte (molt friki, genial i molt divertit) de merchandising de la sèrie Bola de Drac. Es tracta de la cara a tamany real del Follet Tortuga, que en realitat és un dispensador de mocadors de paper. Així, l'anomenat Mutenroshi face et permet guardar els teus mocadors de paper i estirar-los pels forats del nas del Follet Tortuga, un dels personatges més carismàtics de Bola de Drac. Com recordareu, el Follet Tortuga es posava mocadors al nas cada vegada que li sortia sang, quan s'excitava en veure una noia jove i bonica. El mestre Muten Roshi, també conegut com Geni Tortuga, és un personatge del manga i l'anime creat per Akira Toriyama. A Dragon Ball, el Follet Tortuga un vell mestre d'arts marcials que prepara en Son Goku i el seu amic Krilín. Durant molt temps va ser l'home més fort del món, entrenat pel mestre Mutaito i posteriorment per Karin, el Mixet Murri, l'amo de la Torre Sagrada. És el creador de l'atac més emblemàtic de Son Goku, el Kame Hame Ha (que vol dir ona de corrent Tortuga). Com podeu veure, el Follet Tortuga és calb, porta ulleres de sol, té barba i bigoti blanc, i normalment porta una closca de tortuga gegant i molt pesada a l'esquena. A més, viu a una illa minúscula enmig de l'oceà, en què només hi ha casa seua. Només té un punt feble: les noies joves i boniques. L'artilugi té aproximadament uns 30 centímetres i és un producte oficial de Dragon Ball, que ha estat fabricat per la casa Banpresto. El preu de l'article és de 22,50 euros, i si te'l compres a través d'internet a la pàgina de Kurogami t'arriba a casa al cap de 24 hores.


*Aquest apunt s'ha publicat primer a AnimEbre. L'especial La Marfanta 3.0 és l'aportació d'aquest bloc al Dia Mundial de l'Orgull Friki.

[La Marfanta 3.0] 'Cartoon Rock', d'El Hombre Linterna

Ens hem guardat aquest apunt expressament per poder celebrar des de Pantalla-Completa, avui 25 de maig, el Dia Mundial de l'Orgull Friki. Perquè cal ser descaradament friki per formar una banda de rock i cantar versions dels temes musicals de les sèries de dibuixos animats de la nostra infantesa, com han fet la gent del grup El Hombre Linterna. El disc es titula Cartoon Rock i fa pocs dies que ha sortit al mercat. De ben segur que ja haureu escoltat alguna de les cançons, si sou seguidors d'El Hormiguero, el programa de Cuatro presentat per Pablo Motos. De fet, tres dels membres d'El Hombre Linterna són col·laboradors del programa, Marron, Juanito i Damián, aquests dos últims també coneguts per posar les veus a les formigues Trancas i Barrancas. El disc (però també la formació de la banda, que ja fa un parell d'anys que s'està foguejant als escenaris) és un veritable exercisme de frikisme i un acte per reivindicar la subcultura popular de la generació Naranjito. Qui de nosaltres no va torturar els pares, durant els llargs viatges en cotxe, amb les cintes de les cançons de sèries com D'Artacan y los tres mosqueperros, Willy Fog o Dragones y mazmorras? La gent d'El Hombre Linterna li han posat morro i han enregistrat tot un disc, que s'obre amb una versió força acceptable de la cançó introductòria de Dragon Ball, que com que és en castellà potser se us farà una mica estranya, si esteu acostumats a sentir la versió catalana.
Tot seguit, hi ha la millor aportació de Cartoon Rock. Es tracta d'una versió rockera d'Oliver y Benji, el tema central de l'anime Campeones, que els nois d'El Hombre Linterna fan al costat dels Pereza [escolteu-lo aquí]. Menys atractiva és la versió de D'Artacan y los tres mosqueperros, tot i que serveix perquè tornem a cantar aquest tema immortal. El quart tema és un cover de la cançó d'obertura de la comèdia El príncipe de Bel-Air, també un dels millors dels disc, però no per mèrits d'El Hombre Linterna sinó perquè compten amb la col·laboració del Langi, la veu del grup de hip-hop La Excepción [escolteu-lo aquí]. D'altra banda, després d'un enganxós tema de presentació de la banda, titulat també El Hombre Linterna, hi ha versions de les cançons Dragones y Mazmorras, Soy un Gnomo i La Bola de Cristal. La primera està força bé, però les altres dues no milloren les versions de l'argentí Andy Chango (al disc Patitos Feos) ni molt menys la cançó original de Santiago Auserón per al mític programa infantil de TVE. La cosa millora amb la versió del tema Sílbame, que sonava als crèdits finals de Willy Fog, però torna a decaure amb Marco i La abeja Maya. Per sort, al final queda un millor gust de boca, gràcies a la versió d'El rock de Fraguel, tot i que el cantant pretén imitar la veu d'una de les titelles creades per Jim Henson.
Conclusió: si ets molt freak i t'agraden els dibuixos animats és una raresa que cal tenir, tot i que cal reconèixer que no és un disc per tirar coets.

Tot seguit podeu veure un making off del disc...


*Aquest apunt s'ha publicat primer a Pantalla-Completa. L'especial La Marfanta 3.0 és l'aportació d'aquest bloc al Dia Mundial de l'Orgull Friki.

[La Marfanta 3.0] 8TV recupera 'El equipo A'

La cadena privada 8TV ha estrenat avui la sèrie El equipo A, sens dubte una de les més populars dels anys vuintanta. El equipo A arriba just després de Walker Texas Ranger (sèrie sobreexplotada que ja comentarem un altre dia), ja que s'emetrà de dilluns a divendres a partir de les 16.00 hores. En aquest sentit, cal tenir en compte l'aposta nostàlgica que està fent 8TV a l'hora de recuperar sèries antigues com Se ha escrito un crimen, Poirot o Colombo, per citar-ne només algunes. El equipo A explica les aventures d'un grup de veterans de la guerra del Vietnam, acusats d'un delicte que no han comès i fugitius de la justícia, que esdevenen merceranis per defensar gent amb problemes. La sèrie va ser emesa primer per la cadena nord-americana NBC, del gener de 1983 al març del 1987, i a l'Estat espanyol va arribar per primer cop el 1985, a través de La 1 de TVE. El equipo A s'emetia els dissabtes a la tarda. De fet, va ser la sèrie encarregada de substituir V. Los visitantes, amb un èxit gairebé igual d'important. Després, El equipo A va ser rellevada per McGyver, però se'n van fer diferents reposicions i més endavant els drets d'emissió de la sèrie van passar a Antena 3. Amb tot tipus de rumors sobre un possible remake de la sèrie, tot i que no per a la televisió sinó per a la gran pantalla, ara El equipo A ha arribat a 8TV. Això sí, la sèrie no ha estat doblada al català, i s'emetrà amb el doblatge en castellà. Així hagués estat la mítica introducció de l'openning de la sèrie, si l'haguessin doblada al català:
El 1972, quatre dels millors homes de l'exèrcit americà que formaven un escamot, van ser empresonats per un delicte que no havien comès. No van trigar a fugar-se de la presó en què es trobaven reclosos. Avui, buscats encara pel govern, sobreviuen com a soldats de fortuna. Si té vostè algun problema i se'ls troba, potser pugui contractar ... L'Equip A.




*Aquest apunt s'ha publicat primer a Pantalla-Completa. L'especial La Marfanta 3.0 és l'aportació d'aquest bloc al Dia Mundial de l'Orgull Friki.

Tortosa, ciutat amiga del circ (sense animals?)

Un elefant de plàstic, dalt d'un camió, s'ha passejat durant els últims dies per Tortosa, tot anunciant l'arribada d'un circ a la ciutat. Sens dubte, ha estat una escena absolutament surrealista, que ha trencat la monotonia d'aquesta Tortosa aixafada pels primers dies de xafogor. La imatge hagués estat molt més impactant amb un elefant de veritat, però hauria estat una aberració lligar un animal viu dalt d'un camió. Per molta gent, també és una aberració que les companyies de circ continuen utilitzant animals per als seus espectacles. Fins a quin punt és cruel, segrestar lleons, micos, tigres siberians i elefants, per fer riure els cadells dels humans de les ciutats? Els defensors més radicals d'aquest tipus de circs, amb un argument que també utilitzen els defensors de les corrides de toros, ens diran que això és un art. Per la seua banda, els ecologistes i la gent de les protectores recorden que els animals no són pallassos. En aquest sentit, Tortosa hauria de fer una reflexió seriosa i replantejar-se la instal·lació de circs amb animals al municipi. De fet, cal recordar que el ple de l'Ajuntament va aprovar al març l'adhesió de Tortosa al protocol de la Xarxa de Ciutats Amigues del Circ, formada també per Figueres, la Bisbal d'Empordà, Lleida, Berga, Pineda de Mar, Mataró, Pineda de Mar, Reus, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Tarragona i Vilanova i la Geltrú. Les ciutats assumeixen el compromís de desenvolupar, durant un període mínim de quatre anys, una programació continuada d'activitats i espectacles de circ, en igualtat de condicions que la resta d'arts escèniques, així com a organitzar activitats que promoguen la creació de nous públics. D'altra banda, el protocol estableix els drets i deures dels ajuntaments, de les companyies i del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, per a la instal·lació dels circs en bones condicions. Per què no hi ha un manual de bones pràctiques dels animals als circs, i en canvi sí que n'hi ha un sobre les festes tradicionals amb bous?

Més informació:
-Circs SI però sense animals! (Buscant una Família)
-Campaña de AnimaNaturalis por un Circo Sin Animales
-Ciutats Amigues del Circ

Cartells d'un prostíbul als semàfors de Tortosa

Com ja sabreu, la nova ordenança de civisme de Tortosa prohibeix l'enganxada de cartells i pancartes en llocs no autoritzats de la via pública, amb multes que poden arribar als 750 euros en cas d'infracció lleu, i fins als 1.500 euros en cas de constituir una falta greu. Com a contraprestació, l'Ajuntament ha instal·lat una sèrie de columnes per garantir l'expressió pública, que han substituït les antigues cartelleres de la ciutat. Però a escassos metres de la columna que hi ha al carrer Tarragona del barri de Ferreries, prop de la plaça Joaquim Bau, algú ha penjat en un semàfor aquest cartell que anuncia un nou prostíbul, instal·lat en una casa del carrer Barranc de Caputxins. L'hem vist també, el cartell, en altres semàfors de la ciutat. Diu que per 25 euros ens esperen "conejitas calientes" en una casa del centre, i que són "muy bonitas y cariñosas". El servei és de 24 hores, i la primera copa és gratis. Al cartell no hi figura l'adreça de la casa, però sí que apareix un número de telèfon mòbil, al qual no hem trucat. Però hem fet els càlculs i amb només 30 clients, tot aplicant aquest preu mínim de 25 euros, ja es poden pagar els 750 euros de la multa...

Festa per la Nova Cultura de l'Aigua a Tortosa

Al parc municipal Teodor González de Tortosa hi ha aquest cartell que ens informa de la propera celebració de la Festa per la Nova Cultura de l'Aigua. Serà el dissabte 6 de juny, de les 10.30 hores del matí fins a les 13.30 hores del migdia, just davant de la Casa de l'Aigua, a la plaça del Carrilet. Ho llegim també avui al Blog de la Casa de l'Aigua. La festa tindrà música i actuacions desinteressades d'artistes del territori, com el duet Riu en so. A més, hi haurà jocs gegants per als més menuts, exposicions sobre l'aigua i una mostra dels treballs que han fet els xiquets i xiquetes de les escoles del municipi, així com una baldanada i botifarrada popular. Els tiquets valen 6 euros, un preu que inclou l'entrepà de l'esmorzar i la samarreta del Projecte d'Estalvi d'Aigua al municipi de Tortosa. Ja podeu adquirir els tiquets a la Casa de l'Aigua a l'Oficina de Turisme de Tortosa i al punt d'informació del Parc Natural dels Ports, a Roquetes. A més, recordeu que aquesta setmana continuen les xerrades sobre estalvi d'aigua. Avui, al casal Francesc Llop de Campredó; demà dimarts, al casal de Vinallop, i dijous, al local de l'associació de veïns de Ferreries-Sant Vicent. Ja la setmana que ve, dilluns 1 de juny, la xerrada es farà a la seu de l'EMD de Jesús. Per més informació, cliqueu aquí.

La Medalla d'Or de Gerard Vergés i Príncep

Dissabte passat al vespre, baixant pel carrer Sant Blai, entre la gentada que sortia de l'església (dia de comunions?), vam veure el poeta i farmacèutic Gerard Vergés. La seua presència sempre té una aurèola màgica, magnètica. És com si el seu nimbe majestuós traspue la solemnitat lunisolar de les paraules nobles que ha deixat escrites. Vergés, al costat d'altres noms de la seua generació com Jesús Massip o Manolo Pérez Bonfill, va ser el far de la cultura tortosina en la llarga nit del franquisme. Per això és tan merescuda la Medalla d'Or que Vergés va rebre divendres al vespre, 24 hores abans de la nostra trobada fugaç al carrer Sant Blai.
El Príncep de les lletres tortosines, Creu de Sant Jordi i premi Carles Riba de poesia, va rebre el distintiu més alt que atorga l'Ajuntament de mans de l'alcalde, Ferran Bel. L'encarregat de glossar la seua figura, però, va ser el professor i també escriptor Manel Ollé, una de les persones que més coneix l'obra de Vergés. Ollé va advertir a l'audiència que estaven assitint a un "moment històric", per poder assistir a l'homenatge a "un dels homes més il·lustres que Tortosa ha donat en la seua història". Ollé també va repassar la producció literària de Vergés, aturant-se expressament en algunes de les seves obres com L'ombra rogenca de la lloba, que li va valer el Premi Carles Riba de poesia; "Tretze biografies imperfectes", que li reportà el Premi Josep Pla, o "Lliri entre cards". Vergés ha estat traduït a diversos idiomes i va saber "entrar en el món de les paraules com si fos un orfebre". Per concloure, Ollé va remarcar que "una ciutat que honora els seus fills i filles, s'honora a ella mateixa".
Per la seua banda, Bel va recordar les moltes persones i entitats que s'han dirigit a l'Ajuntament en els últims mesos, per demanar la Medalla d'Or per a Vergés, que ja disposava de la de Plata. Bel va afirmar que Vergés encaixa a la perfecció en l'Espai Sant Domènec en què va fer-se l'acte, ja que és un element del patrimoni renaixentista de la nostra ciutat. "Vergés ha estat farmacèutic, emprenedor, traductor, escriptor, poeta... Ha estat un humanista, un home del Renaixement", va assenyalar l'alcalde, que va agrair Vergés el fet d'haver representat la seua ciutat i el seu país "amb humilitat i discreció".
Gerard Vergés va tancar l'acte dirigint unes paraules emocionades als assistents: "Estic francament emocionat per rebre una distinció que molts tortosins mereixen més que jo. En tots els meus escrits he tingut sempre present la meva ciutat, el seu paisatge, la seva història i la seva gent." L'acte de lliurament de la Medalla d'Or a Gerard Vergés va comptar amb l'actuació del Cor Flumine, que va interpretar diverses peces de jazz. Abans d'acabar, els treballadors de l'antiga empresa Vergés Oliveres van lliurar un ram de flors a Gerard Vergés.

Foto: Ajuntament de Tortosa

23 de maig del 2009

Els propietaris rebran uns 300 euros per l'ocupació temporal de les finques dels pous de Vinallop

El ritme de les obres s'alenteix per no afectar els treballs als arrossars del Delta

Les obres dels pous d'emergència de Vinallop, vinculats a la descontaminació del pantà de Flix, avancen a un ritme lent. La canonada principal, que connectarà els pous amb el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), ja està enllestida, però encara no han començat a perforar-los ni s'han fet les obres al canal de la dreta, per no interferir en els treballs als arrossars. Mentrestant, s'ha creat un fons de compensació per als propietaris, que cobraran uns 300 euros per l'ocupació temporal de les seues finques.

Els propietaris expropiats per la construcció dels pous d'emergència de Vinallop han vist que el ritme de les obres s'ha alentit en les últimes setmanes, coincidint amb la inundació dels arrossars i els primers treballs als camps del Delta. «La part de les obres que afecten el canal de la dreta encara no s'ha pogut fer, però els propietaris sí que hem constatat que s'han fet els sondejos previs a la perforació dels pous», va explicar ahir un portaveu veïnal, Àngel Martí. En canvi, la canonada que haurà de connectar els pous amb la xarxa del CAT, paral·lela al canal de la dreta, ja està enllestida. «Van tenir molta pressa a aixecar les actes d'expropiació, ocupar les finques i posar en marxa els primers treballs a Vinallop, però ara les obres van més lentes i al pantà de Flix encara no s'ha fet res», va recordar Martí.

D'altra banda, el portaveu va assenyalar que els propietaris han rebut una sèrie de cartes en què se'ls informa de la creació d'un fons de compensació per a l'expropiació temporal de les finques. Segons Martí, els veïns expropiats cobrarien quantitats «minses» per les ocupacions temporals dels terrenys, d'entre 200 i 300 euros. «Això no és res, tenint en compte que arrencaran els arbres i que hauran de passar quatre o cinc anys perquè els fruiters recuperin la seua producció», va dir Martí. «Fins ara només coneixem les propostes d'indemnització que formen part del dipòsit comú, però després cada propietari haurà de negociar la seua compensació», va afegir-hi. Martí va remarcar que la major part del centenar de propietaris afectats per les obres reben l'assessorament legal de la Unió de Pagesos. A més, sospiten que les finques on es construiran els dotze pous seran expropiades definitivament.

Sanció pel mural pintat a la C-12. «Hi ha hagut pressions als propietaris perquè venguen les finques, i sembla que els pous seran una infraestructura blindada, que podrà servir per reforçar el minitransvasament a Tarragona», va recordar ahir el portaveu. A més, Àngel Martí va lamentar la multa que Carreteres ha posat al propietari de la caseta on van pintar un mural contrari als pous. Com ja va avançar El Punt el 14 d'abril passat, Carreteres va advertir el pagès que li obriria un expedient sancionador si no esborrava el mural reivindicatiu, ja que podria distraure els conductors que circulen per l'eix de l'Ebre (C-12). El requeriment, amb data del 21 d'abril, ja li ha arribat per escrit. En declaracions a ACN, el coordinador territorial de la Unió de Pagesos, Joan Montesó, va dir que la sanció «coarta la llibertat d'expressió». Montesó va recordar que «moltes empreses ubicades a l'eix de l'Ebre també tenen murals d'anuncis i no passa res», i va alertar que «potser caldrà denunciar Carreteres si no fa esborrar totes les pintades que hi ha a la C-12, des d'Amposta fins a la Vall d'Aran».

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-05-2009 Pàgina 8

Comunicat del Consorci d'Aigües de Tarragona

Tallada preventiva de subministrament d’aigua del CAT

A causa d’uns registres anormals detectats en les analítiques d’aigua que s’efectuen en el laboratori del CAT a la planta de l’Ampolla, s’ha procedit a la tallada preventiva del subministrament d’aigua als consorciats, d’acord amb els procediments establerts.
Durant el període en què s’ha interromput el servei, s’han realitzat analítiques als dipòsits i estacions de bombament del CAT, reiterant a més aquestes analítiques en laboratoris externs, confirmant que es tractava de falsos positius.
S’ha avisat als municipis que podrien haver-se vist afectats per la tallada en el subministrament.
Una vegada comprovat que totes les analítiques es trobaven dins dels paràmetres correctes, s’ha reprès el subministrament, tant als ajuntaments com a les indústries, en un procés que ha començat a normalitzar-se a partir de les 22:15.
El CAT lamenta les molèsties que ha pogut ocasionar aquesta falsa alarma, alhora que es congratula per haver pogut comprovar l’eficàcia dels sistemes redundants de seguretat preventiva i els procediments d’actuació per garantir el subministrament d’aigua amb totes les garanties.

Constantí, 22 de maig de 2009

La direcció de l'IES Joaquim Bau manté la seua decisió de dimitir en bloc

El director dimissionari de l'IES Joaquim Bau, Joan Serra, va valorar ahir amb «resignació, però encara amb optimisme», la decisió ferma del Departament d'Educació de crear la nova línia d'ESO de Tortosa a l'IES de l'Ebre. En aquest sentit, Serra va assenyalar que només reconsideraran la dimissió en bloc de l'equip directiu i del consell escolar si els serveis territorials d'Educació modifiquen la seua decisió. «Pensem que encara hi ha marge per rectificar», va dir Serra, que va garantir que continuaran treballant «de forma responsable» fins a finals de curs, «perquè els alumnes de l'IES Joaquim Bau no noten que la direcció del centre ha dimitit». Serra va precisar que, tot i que les llistes d'admesos es publicaran dilluns, 25 de maig, els estudiants que ara es quedin sense plaça a l'IES Joaquim Bau formaran part d'una llista d'espera fins al 3 de setembre. De fet, el director va remarcar que el que no volien era que aquesta situació d'incertesa s'allargués tot l'estiu, per evitar «l'angoixa de les famílies que es quedaran en llista d'espera». Finalment, Serra va declinar fer qualsevol valoració sobre l'IES de l'Ebre: «El conflicte no és entre els dos centres, sinó entre 26 famílies i Educació.»
Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-05-2009 Pàgina 8

22 de maig del 2009

Educació confirma a la comissió d'escolarització que la nova línia d'ESO de Tortosa s'obrirà a l'IES de l'Ebre

La comissió d'escolarització de Tortosa va confirmar ahir a la tarda que finalment la nova línia de primer d'ESO es crearà a l'IES de l'Ebre, una decisió «en ferm» que dóna suport a la previsió dels serveis territorials d'Educació. En aquest sentit, els 26 alumnes sobrants que tenia l'IES Joaquim Bau un cop acabat el període de preinscripció tindran una plaça assegurada a l'IES de l'Ebre, si bé una desena podran optar per continuar els seus estudis en algun centre concertat. La resolució de la comissió es produïa una setmana després de la votació en què el mateix òrgan havia donat la raó a l'IES Joaquim Bau. La comissió d'escolarització és un òrgan consultiu format per representants del Departament d'Educació, de l'Ajuntament de Tortosa, dels centres públics i concertats, i de les associacions de mares i pares d'alumnes, però les seues decisions no són vinculants. Durant la reunió d'ahir, l'inspector en cap, Valero Camps, va remarcar que no només s'estava decidint el futur d'una línia d'ESO, sinó el fet de tenir un projecte educatiu equilibrat per al municipi.

La comissió va tenir lloc dues hores després de la reunió del consell escolar de l'IES de l'Ebre, que va donar suport unànime a la decisió de la directora territorial d'Educació, Marian Rojas. També per unanimitat, va demanar ser «l'embrió» del tercer institut de Tortosa, i va reprovar l'actitud de la regidora d'Ensenyament, Rosa Cid, que a la comissió d'escolarització de la setmana passada va donar suport a l'IES Joaquim Bau. En aquest sentit, Cid no va assistir al consell escolar del migdia, però sí a la comissió d'escolarització de la tarda. A més, el consell escolar de l'IES de l'Ebre va reprovar l'exregidor Sisco Lahosa, també professor a l'IES Joaquim Bau, per un article publicat a la premsa. A banda, l'AMPA de l'IES Joaquim Bau va emetre dimecres al vespre un comunicat, en què encara confiava en una rectificació per part d'Educació, amb l'obertura de la línia al seu centre. En aquest sentit, també el portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Ricard Forés, havia instat ahir Educació a trobar una solució «satisfactòria per a totes les parts implicades en el conflicte». Forés, soci al govern de Ferran Bel (CiU), va fer una lectura «molt crítica» sobre la gestió del conflicte per part d'Educació, «per la mala planificació feta pel departament en la disposició de les línies d'ESO com a origen del conflicte, per la creació de malestar social entre les dues comunitats educatives i per haver traslladat el conflicte als pares».

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 22-05-2009 Pàgina 8

Més informació:

-Dimiteix la direcció de l'IES Joaquim Bau
-
L'IES Joaquim Bau té prou espai per obrir-hi la línia denegada per Educació
-
Rojas manté la decisió
-
L'IES de l'Ebre diu que el més just és que la nova línia s'obri al seu centre
-
Reunió de l'alcalde amb Rojas
-
L'IES Joaquim Bau rep el suport de la comissió d'escolarització de Tortosa
-
Una solució «salomònica» i satisfactòria
-
Les famílies entreguen a Educació 2.900 signatures a favor de la línia nova d'ESO a l'IES Joaquim Bau
-
L'IES Joaquim Bau i l'IES de l'Ebre confien que el conflicte per la nova línia es resolgui en una setmana
-
L'IES de l'Ebre demana a Educació ser l'embrió del tercer institut de Tortosa

Les classes d'empresarials al campus de la URV, a l'Ebre, s'impartiran al matí

La junta de facultat de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la URV, a Reus, ratificarà avui que les classes del nou grau d'administració i direcció d'empreses (ADE), al campus de les Terres de l'Ebre, s'impartiran en horari matinal. La portaveu dels estudiants i única representant ebrenca a la junta de facultat, Consol Riesco, va confirmar ahir que l'ordre del dia només preveu horaris de matí per al grau d'ADE. En primera instància, la previsió de la URV era que els nous estudis s'impartissin només en horari de tarda, per afavorir la conciliació amb la vida laboral, però els alumnes del campus de Tortosa van rebutjar la proposta. De fet, els estudiants van presentar 113 signatures contra l'eliminació de les classes matinals, en considerar que no s'havia tingut en compte la realitat del territori ni aspectes concrets com ara el dèficit de transports públics, les dificultats per accedir a l'edifici Betània o la incompatibilitat amb l'Escola Oficial d'Idiomes. A més, van organitzar una xiulada contra la degana, durant un acte a Tortosa. Així, després de reunir-se amb l'alcalde i amb els estudiants, Glòria Barberà ja va dir que reconsiderarien la supressió de les classes matinals.
Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 22-05-2009 Pàgina 8

Disqus for Marfanta