7 de novembre del 2010

[Tribuna] 'Per un riu sense Franco', article de Brian Cutts

El riu Ebre uneix a les Terres de l’Ebre i a la seva gent. Tothom se sent identificat amb el riu; per a molta gent representa una manera de viure, per a altres és un símbol de la nostra identitat col·lectiva. Sigui com sigui, l’Ebre és part de la nostra vida. Una vida que, al seu pas per la ciutat “capital”, té una ferida oberta. Que allò tan important per als ebrencs com el riu tingui encara el monument feixista de Franco clavat al mig és d’una vergonya impressionat.

Ja han passat trenta-cinc anys des de la mort del dictador, han nascut una o dues generacions d’ebrencs que només han viscut en pau i democràcia, i no té cap sentit que el lloc més emblemàtic del nostre territori hagi d’aguantar encara la petjada de Franco. Aquesta monstruositat no té cap sentit d’existir. Bé, no l’ha tinguda mai, però ara encara menys. Vivim a la Unió Europea del segle XXI! Repeteixo, som al segle XXI.

S’han donat molts arguments pobres sobre els motius per mantenir el monument però els fets són més forts. Va ser erigit per glorificar els morts del bàndol franquista que va tombar un govern democràtic, per reemplaçar-lo amb quaranta anys de dictadura, misèria i repressió. A pesar d’alguns canvis, avui dia encara manté símbols franquistes com l’àguila, o la creu de la Cruzada nacional-catòlica. El fet més rellevant és que el monument en si mateix és franquista de cap a peus i amb això al riu ja n’hi ha prou per a que els ebrencs no puguem gaudir plenament de la democràcia i la pau.

La campanya per treure el monument del riu ja fa anys que va. Han passat ajuntaments i governs de tots colors però el monument, i la glorificació del feixisme, s’han aguantat. Suposo que ni Franco mateix s’imaginava que toleraríem el seu llegat tant de temps. Però sembla que amb el pas dels anys hi ha cada cop més gent que ho té clar i que ja no té por de dir les coses com són. Aquest mes el Casal Panxampla ha presentat 2000 signatures per a demanar que l’ajuntament de Tortosa presenti una moció per desfer-nos del monument. Tortosa ha de pensar no en ella mateixa en aquesta qüestió sinó en les Terres de l’Ebre perquè tot allò que afecta al riu ens afecta a tots els ebrencs. Al mateix temps, la Generalitat també s’ha pronunciat a favor de treure’l i en pagarien les despeses. Crec que no s’ha de demorar més, ni intentar explicar el monument ni tolerar-lo un dia més. Què farem després amb aquest tros de ferro, i que hi podríem construir en el seu lloc? Són preguntes secundàries. Per a caminar, s’ha de començar fent el primer pas. I va sent hora que Tortosa camine cap al futur sense por.

Brian Cutts
és veí de Tortosa i membre de la Plataforma en Defensa de l'Ebre

13 comentaris:

  1. I el Valle de los Caidos perque no pot tenir el mateix tractament ?

    ResponElimina
  2. Mireu quin contrapicat més bonic, de passada, Mc Calan, trobaràs l'explicació de basílica menor que demanaves en un altre post.

    pasa, pasa

    .

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Pos si, perquè deu ser l'únic cas a les nostres terres, sinó més enllà. Exagerant una mica, és clar.

    ResponElimina
  5. Gràcies, crec.

    Tornat a la questió que ens importa:
    CiU vol aplicar una llei que els mateixos van aprovar al Parlament?

    Oblidant-nos per un moment de si ho podem pagar o no, si el cost fos zero, l'ajuntament de Tortosa (en aquest cas, la pregunta depen dels regidors de CiU) volen aquest monument o no?

    I de passo, algun artista pot affirmar que es pot convertir/trasnformar allò que un artista ha volgut simbolitzar en la seva obra?

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. John ; néixer britànic no afegeix cap plus al pedigree de Brian, però si el fet de poder comunicar-se amb la nostra llengua, lo qual no poden dir tots el britànics de les TTEE.

    ResponElimina
  8. Hola, estic aqui!
    La pregunta és, si m'he expressat tan correctament, les meves preguntes també s'han entes?
    Bé, suposo que hauré d'esperar fins demà.

    (un altre dia podem debatre si neixer britanic és un plus o no en aquesta vida ..... ;)

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. No cal que esperes demà, Brian, " La resposta està al vent " com deia Bob Dylan.
    Respecte si és o no un plus, és indiferent, la qüestió és que us ho penseu, o és un tòpic?

    ResponElimina
  11. Per suposat que no ho es...

    ResponElimina
  12. Si no vaig errat la major part dels britànics de les nostres terres és gent gran, i aprendre una nova llengua els deu ser molt dificil. Jo no veig a mare aprenent anglès als 70 anys, sincerament.

    ResponElimina
  13. Peró t'amare potser no se'n aniria a Anglaterra, entre altres coses perquè tindria temor de no poder ser atesa o viure normalment sense parlar ni entendre l'anglès.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta