15 d’abril del 2011

Tortosa s'oblida de Josep Rodríguez, l'alcalde màrtir



Un carrer del grup El Temple porta el nom del batlle afusellat pels franquistes, però no hi ha cap placa ·

Tortosa ha oblidat el 80è aniversari de la proclamació de la Segona República, tot i tenir un govern municipal format per CiU i ERC. De fet, l'Ajuntament també manté en l'oblit institucional la figura de Josep Rodríguez, l'alcalde màrtir dels republicans tortosins. El consistori va batejar amb el nom de Rodríguez un petit tram de carrer al grup El Temple (abans grup 13 de Gener, per la data en què els franquistes van ocupar Tortosa). El nom apareix en alguns plànols, entre el carrer de Manel Beguer i el camí del Mig. Però han passat els anys i el consistori no ha posat cap placa. Pocs veïns saben el veritable nom del carrer, situat al costat d'un petit parc infantil amb una font.

Per tant, no hi ha cap placa ni distintiu en memòria de l'alcalde que va governar Tortosa després de l'esclat de la Guerra Civil i durant l'arribada massiva de refugiats, la riuada del 1937, els bombardejos feixistes, els nou mesos en què el front de guerra es va establir a banda i banda del riu, i, finalment, durant l'evacuació de l'Ajuntament cap al Perelló. Un cop caiguda la República, Rodríguez va ser empresonat a Tarragona, condemnat a mort i afusellat el 8 d'agost del 1939, el mateix dia que el metge tortosí Primitiu Sabaté Barjau.

De fet, tot i els tràmits fets per l'Ajuntament, la senyalització de Carreteres encara manté el topònim 13 de Gener, si bé algú l'ha tapat amb pintura. En aquest sentit, la comissió per la Retirada de Símbols Franquistes a Tortosa ha organitzat avui una taula rodona. El debat començarà a les vuit del vespre a l'auditori, amb Arcadi Oliveres, Miquel Caminal i Ramon Miravall.

Homenatge d'ERC als alcaldes republicans de Roquetes · ERC de Roquetes sí que va homenatjar ahir els dos alcaldes que va tenir la ciutat durant la Segona República, Joan Hierro Gaya i Joan Castells Vilalta, amb un acte al cementiri.

+Més informació a El Punt

3 comentaris:

  1. Molt interessant. Per cert, se sap ja si CiU i PP han acceptat les invitacions a participar en la Taula Redona d'aquesta nit? Una taula dissenyada per debatre que significa i que hem de fer amb el legat de Franco, pero si no vé tothom que tingui algo a dir, al final semblarà una barra més que una taula!
    Una barra molt interessant per aixo, amb tres bons interlocutors, com son Arcadi Oliveres, Miquel Caminal i Ramon Miravall.

    ResponElimina
  2. CiU republicana ???

    CiU sempre ha estat del sol que més calenta ...

    Això sí, si un dia tornem a tenir República en lloc de Monarquia, els de CiU seran republicans "dels de tota la vida" ....

    ResponElimina
  3. Suggereixo que, amb el difícil que és (8-|)trobar un nom alternatiu per a l'Institut Joaquim Bau, és barallés entre les propostes aquest nom.
    Un altre possible seria el de Marcel·li Domingo, que va ser ministre d'educació i democràtic.
    Tanmateix és difícil un nom nou que tingue l'alçada i popularitat de l'Ebre i Tortosa, els altres dos.
    Ilercavònia potser un altre?
    El que és evident que ha de canviar ja.
    Que s'espavile el consell escolar. O hauran de passar per franquistes eternament? No pels membres ni alumnes o professors, sinó per la seua omissió de fa massa anys.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta