18 de maig del 2011

Bel avisa que el PSC, ERC i Iniciativa volen un tripartit a Tortosa



El candidat de CiU és l'únic que afirma que respectaran que l'alcaldia siga per a la llista més votada · Rebuig unànime a la proposta del PP de fer controls sanitaris als immigrants ·

Ferran Bel va aprofitar ahir l'últim debat de la campanya tortosina per advertir l'electorat de CiU que la intenció dels candidats Joan Sabaté (PSC), Josep Felip Monclús (ERC) i Jaume Forcadell (Iniciativa-Entesa per Tortosa) és “configurar” un tripartit a l'Ajuntament. De fet, uns minuts abans, Monclús havia assenyalat que ERC ha participat en dos tripartits, un al govern de la Generalitat i l'altre a Tortosa, és a dir, al costat d'Unió i de Convergència. Però l'argument no va convèncer Bel, que en una entrevista a El Punt havia reclamat a ERC que deixés clar si ara voldria fer un tripartit, ja que l'ambigüitat dels republicans podria dificultar la reedició del pacte actual. El debat es va fer a l'auditori Felip Pedrell, obert al públic, organitzat per la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes i amb el suport del Sindicat de Periodistes, així com de tots els mitjans de comunicació amb seu a Tortosa.

“Es posa de manifest, i la gent ho ha de saber, que s'està configurant un tripartit”, va assenyalar Bel. “De tripartit només n'hi ha un, que és la marca coneguda i que és el tripartit que agrada al senyor Monclús, al senyor Sabaté i al senyor Forcadell”, va concloure el candidat de CiU a la reelecció. En aquest sentit, Bel va acusar Monclús de “renunciar” a l'acció de govern feta pels dos regidors d'ERC, Ricard Forés i Valentí Marín, al costat de CiU. En la mateixa línia, l'alcalde sí que va defensar l'obra de govern, “quatre anys de compliments”, i va destacar que per primer cop Tortosa no ha tingut un govern “de pedaços, retalls i interessos” diversos. De fet, Bel va contraposar aquesta realitat amb el fet que “l'únic objectiu” dels candidats del PSC, ERC i ICV és “evitar un govern liderat per la força més votada” pels tortosins.

El candidat de CiU va fer aquesta afirmació perquè, durant el debat, només ell va afirmar que caldria respectar la llista més votada. En realitat, Bel partia amb l'avantatge que li dóna l'única enquesta que s'ha fet pública, encarregada per Imagina Ràdio, i que pronostica una majoria absoluta de CiU amb 11 regidors. Però sobretot, Bel va voler recordar que el 1999 CiU va ser la força més votada, tot i que un pacte del PSC-Iniciativa d'Esquerres amb el PP va apartar Marià Curto de l'alcaldia. Segons Bel, el resultat van ser vuit anys de governs “dèbils i de pedaços”, liderats per Joan Sabaté. Però, en aquest punt, el candidat del PSC va ser prou ràpid de reflexos, i va recordar que Bel també va assolir la presidència del Consell Comarcal del Baix Ebre, el 2003, després d'un pacte que arraconava el PSC, el partit que havia rebut més vots. Durant les seues intervencions, Sabaté, Monclús i Forcadell, però també Xavier Dalmau (PP), van afirmar que el candidat de la llista més votada hauria de ser el que iniciés les converses per intentar formar govern. Però, tot seguit, van advertir que, si no ho aconseguís, seria tan “legal” com “legítim” que altres candidats arribessin a pactes per intentar presidir el consistori. “Al més votat li correspon intentar formar el nou govern, però no hem d'oblidar que en el nostre sistema electoral són els regidors, els que trien l'alcalde”, va recordar Sabaté.

D'altra banda, els candidats es van haver de pronunciar sobre la proposta del PP de crear un centre d'acollida i control sanitari dels nouvinguts. En el bloc sobre immigració, cap alcaldable, ni tan sols Dalmau, havia fet cap referència a aquesta polèmica amb ressò estatal. Bel, Sabaté, Monclús i Forcadell van rebutjar unànimement la promesa del PP, que van titllar respectivament de “bajanada” i “demagògica”, “estigmatitzadora”, “despropòsit sanitari” i “proposta inacceptable”. Dalmau, que és independent, va arribar a afirmar que no subscrivia la proposta del PP, però va mirar de justificar-la, tot assegurant que els nouvinguts tenen un “sistema immunològic” diferent del de la població autòctona, i que Tortosa no pot ignorar el suposat problema sanitari. A banda, Forcadell i Dalmau van ser els únics que van revelar el pressupost de campanya: Iniciativa, 13.317 euros, i el PP, menys de 6.000 euros.


1x1 dels candidats en el debat electoral de Tortosa


Ferran Bel
Convergència i Unió (CiU)
Tenia l'objectiu de defensar l'acció de govern de CiU, però va acabar atiant la por d'un tripartit.
"Ha quedat clar que l'únic objectiu del PSC, ERC i ICV és evitar el govern de la llista més votada.
Els ajustos en el pressupost s'han de fer, perquè algú s'ha cruspit el que tenia i el que no tenia"

Joan Sabaté
PSC
Duia el debat ben preparat i se'l va veure còmode, tant explicant propostes de futur com atacant CiU.
"No podem tornar a perdre el tren del futur. Tortosa ha de ser el motor de les Terres de l'Ebre.
Als ciutadans no se'ls pot enganyar. El govern de la retallada és el que farà l'escola de Sant Llàtzer?"

Josep F. Monclús
ERC
Va protagonitzar el debat quan va enfrontar-se a Bel pel comerç local i per l'escola de Sant Llàtzer.
"Com a metge, puc dir que el que explica el PP sobre els nouvinguts és un despropòsit sanitari.
Sempre hem cregut en el nucli antic. Cal reintroduir-hi la vida i apostar per la rehabilitació"

Jaume Forcadell
Iniciativa-Entesa per Tortosa
Va fer que els altres candidats parlessin del pla estratègic, i que el PP revelés el pressupost electoral.
"Bona part del nostre futur passa pel nostre passat. Hem de fer una aposta pel turisme cultural.
Tortosa no té pla estratègic i no és líder a l'Ebre, ni en la nova cultura de l'energia ni en agroindústria"

Xavier Dalmau
Partit Popular (PP)
Va intentar evitar la proposta de fer controls sanitaris als immigrants, però la va justificar.
"No podem fer com els estruços i ignorar els problemes sanitaris derivats de la immigració.
Proposem el cobriment de l'eix de l'Ebre per evitar l'impacte sobre la zona del Canalet"


Publicat a El Punt

3 comentaris:

  1. He visto el debate en la televión y no todo entero. Pero no entiendo cómo puede ser que forcadell quiera hacer un hípica (para 4 ricos) en un sitio histórico como el castillo?

    ResponElimina
  2. La veritat és que no entenc aquesta estratègia de CIU. Les enquestes diuen que van al davant però ells prefereixen "atacar" als que van al darrera.

    Primer la Meritxell qualificant de "patètic" el web del PSC, quan CIU Tortosa té una web buida de contingut, i després rient-se del seu vídeo. Recordeu que aquesta persona és diputada al parlament del nostre país.

    En el debat, Bel atacant-nos quan hem estat governant junts durant 4 anys amb un tripartit, fent un discurs "de la por" anunciant un tripartit o quadripartit de tots contra ell.

    Però bé, llegint els diaris, te n'adones que CIU fa el mateix discurs a altres pobles i ciutats de Catalunya.

    ResponElimina
  3. Anem apanyats, entre els uns i els altres. Que mani el poble, que hagin portes obertes els plens i que la gent parli i digui la seva a cada ple. Que mani la ciutadania, per una democràcia participativa, prou de la democràcia representativa que tenim ara. S'ha d'acabar l'escollir a uns polítics durant 4 anys de mandat, que tenen carta blanca i fan i desfan el que ells volen. Mireu la web de democracia participativa. Val la pena.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta