29 d’abril del 2011

Hi haurà cara a cara entre Ferran Bel i Joan Sabaté

Ràdio Ebre (Cadena Ser) ha començat a anunciar el primer cara a cara de la història en unes eleccions municipals a Tortosa. El duel entre l'alcalde de Tortosa i candidat de CiU, Ferran Bel, i el candidat del PSC i exalcalde, Joan Sabaté, serà el primer dia oficial de la campanya, el proper divendres 6 de maig, a partir de les nou del matí. El cara a cara s'emetrà en directe, i es podrà escoltar pel 95.70 de l'FM. Fa quatre anys, el Col·legi de Periodistes ja va intentar organitzar un cara a cara entre Sabaté i Bel, però el candidat socialista va preferir no exposar-se a un cos a cos amb el candidat de Convergència, que sí que estava interessat en fer-lo per rematar la campanya que finalment havia de portar-lo a l'alcaldia. Ara el context és molt diferent, i això ha fet possible la celebració d'aquest programa històric, amb un inqüestionable interès ciutadà i, per tant, també periodístic.

Imatges: Web de Ferran Bel i Socialistes de l'Ebre

[Tribuna] 'Èolica, un assumpte de país', per Joaquim Paladella


Des que el Jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), senyor Taboas, dictà la mesura cautelar de suspendre la creació de la ZDPs (Zones de desenvolupament prioritaris d’energia eòlica) de tota Catalunya, atenent a un recurs presentat per una organització ecologista de Girona en el que es posava de manifest que no s’havia fet l’estudi d’impacte ambiental de totes les zones en el conjunt de tota Catalunya, hem pogut assistir atònits a un autèntic espectacle, amb declaracions de les empreses adjudicatàries del concurs de les ZDPs i d’alcaldes afectats per aquesta implantació. Hem vist també manifests signat per alguns alcaldes i hem pogut comprovar com d’altres, com jo, callàvem.

Tot això mentre el Govern, ”el dels millors”, es mostra incapaç de tranquil·litzar els inversors, de donar confiança als alcaldes i de resoldre un problema que no s’entén en un context on el que ha passat al Japó, la manca d’inversió pública i privada, la puja dels preus del petroli i l’agreujament de la crisi pel tema energètic és més que una evidència i converteixen més que mai aquest assumpte en prioritari i de país.

És evident que al Govern se li exigeixen solucions, i el que no pot ser és que no demostri aquesta solidesa que doni confiança, és l’hora que surti i doni garantia d’una solució ràpida, ja que sinó no és solució, jo li proposaria o li suggeriria que utilitzi la Llei d’acompanyament del pressupost del 2011 per resoldre un problema, que té l’obligació de resoldre.

Essent aquest assumpte important per la incertesa que està creant, no em preocupa tant com el que jo entenc com el principal problema de la implantació eòlica al territori, i és que el veritable problema és de com les empreses adjudicatàries pretenen fer aquesta implantació eòlica. I és que el problema, vist per qui mai ha demanat tenir més parcs eòlics, és quan des de Barcelona, suposo que amb criteris exclusivament tècnics, es proposa la creació d’aquestes ZDPs per fer el consegüent concurs. Feina !!! ... la que vàrem tenir per fer entendre que el nostre municipi no volia quedar envoltat de molins i reduir així la zona que se’ns havia inclòs dins la ZDP de la Terra Alta. Va ser aquesta reducció la que va fer que al final acceptéssim la creació d’aquesta ZDP entenent, també, que estàvem davant d’una necessitat de país i que tots havíem d'ajudar.

El que no entenem ni compartirem mai, és que l’adjudicació del posterior concurs es fes valorant inversions a Barcelona i que no foren les inversions al territori les que foren determinants per aquestes adjudicacions, legals suposo, però no justes amb el nostre territori que és qui ha de suportar l’impacte més negatiu d’aquesta implantació eòlica.

Dit això, que em sembla primordial, el que ara no es pot tolerar és que aquestes empreses adjudicatàries, en el cas de la Terra Alta, ens vinguin a construir els seus parcs sense atendre l’encaix amb els projectes dels nostres pobles o el simple acord amb l’ajuntament de com es farà i com es valorarà aquesta necessària col·laboració. És per això que he trencat el meu silenci, i és que estic convençut que el problema creat pel senyor Jutge, el Govern el resoldrà, és de sentit comú, però el que tinc també ben clar és que de no canviar l’actitud de les empreses eòliques, de molí a la Terra Alta no se n’ha de posar cap més.

Per la gent que vivim i que somniem aquí, el benefici del nostre territori ha de ser el primer i mai hem d’acceptar tenir la part negativa mentre d’altres obtenen la part més bona de la tallada, això ja va passar amb la Nuclear d’Ascó, eren altres temps, ara No!!!


Joaquim Paladella Curto
és alcalde de Batea.

“El futur d'Expoebre anirà lligat als emprenedors”


L'alcalde afirma que la fira multisectorial ha de fer una aposta pel foment de les empreses petites i mitjanes · El rector de la URV talla la cinta a pocs mesos de la inauguració del campus ·

El rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Francesc Xavier Grau, va ser l'encarregat d'inaugurar ahir al vespre la seixanta-setena edició de la fira multisectorial Expoebre, que inclou el sisè saló Ebreambient. El pavelló firal de Remolins serà l'escenari de la fira fins a l '1 de maig, en una edició que torna a estar afectada per la crisi. Així, finalment, hi ha 257 expositors, un 5% menys que Fira de Tortosa ha atribuït al fet que algunes empreses del sector de l'alimentació han optat per participar només en la fira alimentària Festast. L'altra explicació és que hi ha alguns expositors que no poden permetre's el preu d'un espai a l'interior del recinte firal, ja que fa dos anys que les obres del nou campus de la URV impedeixen que les diverses barres i els negocis d'alimentació puguen instal·lar-se al parc de Remolins.

De fet, Grau va tallar la cinta d'Expoebre 2011 perquè les obres del campus estan a punt d'enllestir-se. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va remarcar que Expoebre està estretint els vincles amb la URV, per la nova relació de veïnatge del campus amb el pavelló firal. Però, sobretot, l'alcalde va voler destacar que la Universitat està participant activament en el saló Ebreambient i en les Jornades d'Emprenedoria, que enguany té en el Racó de l'Emprenedor una novetat important. “El futur d'Expoebre ha d'anar lligat íntimament als emprenedors”, va sentenciar Bel. “Els emprenedors actuals són els empresaris del futur”, va afegir-hi l'alcalde just abans de recordar que ara la majoria dels nous empresaris tenen una sòlida formació universitària. Bel també va recordar que les petites i mitjanes empreses generen el 80% de l'ocupació a Catalunya, i que han de continuar tenint el suport de les administracions.

En aquest sentit, la primera jornada d'Expoebre va cedir tot el protagonisme a les activitats del saló Ebreambient i de les II Jornades d'Emprenedoria de les Terres de l'Ebre. Durant tot el matí, es va fer una jornada tècnica sobre l'eficiència energètica en l'enllumenat públic, destinada sobretot a regidors i tècnics municipals. De fet, els assistents a la jornada també van visitar el mateix saló Ebreambient, que enguany s'ha volgut centrar en una exposició d'empreses d'equipament urbà sostenible, algunes de les quals són del territori. En aquesta línia, avui està previst que s'emeti el veredicte de la segona edició dels premis Ebreambient a la sostenibilitat, una iniciativa en què les mateixes empreses del saló han tingut un paper destacat.

El programa oficial de la fira Expoebre 2011 de Tortosa

Publicat a El Punt

Imaginar-se Tortosa sense la fira Expoebre


“Algú hauria pogut imaginar-se que enguany no haguéssim fet Expoebre a Tortosa, a causa de la crisi?”. Això és el que va preguntar en veu alta el regidor de Promoció Econòmica, Ricard Forés, per començar el seu discurs durant la inauguració de la fira. Forés va repassar les dificultats i noves oportunitats que ha passat Expoebre durant els últims anys: per la crisi, el trasllat al pavelló de Remolins i la redefinició del model multisectorial, amb una clara aposta pel saló Ebreambient, el sector de l'automoció, els nous emprenedors i l'artesania. Forés va remarcar que Expoebre continua sent la fira més gran i la que genera més volum de negoci a l'Ebre, així com un veritable pol de dinamització de l'economia i de la vida de la ciutat, tant durant els dies de la fira com en les setmanes prèvies.

Publicat a El Punt

Bel ofereix un centre cívic per al barri de Sant Llàtzer


L'alcalde de Tortosa i candidat de CiU a la reelecció, Ferran Bel, va anunciar ahir un paquet de propostes electorals per al barri de Sant Llàtzer. Bel va oferir la rehabilitació de les antigues escoles, a través d'una escola taller o d'una casa d'oficis, per convertir-les en un centre cívic. Actualment, l'edifici està buit, però fa uns anys havia estat la seu de l'escola municipal de cuina. Segons Bel, els serveis tècnics municipals han indicat que caldria reparar la coberta de l'edifici, amb greus problemes. El candidat de CiU va afegir-hi que la rehabilitació es faria a través d'una casa d'oficis per estalviar costos.

El de Sant Llàtzer seria el segon centre cívic de Tortosa, ja que aquest mandat ja s'ha rehabilitat l'antic mercat de Ferreries. De fet, per evitar qualsevol polèmica futura, Bel ja va advertir que seria un centre cívic per a les entitats de Sant Llàtzer i del conjunt de Tortosa. D'altra banda, Bel també va recordar que aviat començarà el condicionament del barranc de la Llet, d'acord amb un conveni amb l'Agència Catalana de l'Aigua. L'obra facilitarà la prolongació de l'avinguda Canigó, un projecte que CiU ja portava en el programa electoral del 2007.

+Àudios:
-Ferran Bel proposa la rehabilitació de les antigues escoles de Sant Llàtzer per fer-hi un centre cívic
-L'alcalde de Tortosa i candidat de CiU explica les característiques de les antigues escoles de Sant Llàtzer
-Bel comenta el projecte de prolongació de l'avinguda de Canigó, al raval de Sant Llàtzer

Publicat a El Punt

Iniciativa proposa una planta de biomassa a Tortosa


El candidat d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jaume Forcadell, va advertir ahir que l'Ajuntament encara no ha redactat un pla d'acció per l'energia sostenible. En la mateixa línia, Forcadell va proposar la construcció d'una planta de biomassa, que a banda de generar uns 30 llocs de treball serviria per fer rendible la neteja de les zones forestals del municipi.

Iniciativa-Entesa per Tortosa proposa elaborar un pla local d'energia

Publicat a El Punt


Imatge: ICV de Tortosa

El PSC faria una llar d'infants i un dispensari a Campredó

El candidat a la presidència de l'EMD, Manel Àlvarez, i el candidat del PSC a Tortosa, Joan Sabaté, van presentar ahir el programa del PSC per a Campredó. Per exemple, van destacar la construcció d'un casal d'entitats, d'una llar d'infants i d'un dispensari mèdic. El PSC també proposa un centre de lectura i un “pulmó verd” entre el poble i el polígon.

Les 10 propostes del PSC per a Cammpredó

Publicat a El Punt

28 d’abril del 2011

'Montcada 27', a la fira Expoebre

D'esquerra a dreta: Josep Bayerri, Jordi Duran, Josep Baubí, Carlos Martorell i Gustau Moreno.
Ràdio Tortosa s'ha traslladat aquest dijous al pavelló firal de Remolins, per emetre en directe des d'Expoebre. D'aquesta manera, els visitants de la fira podran veure com es fa la ràdio en directe, com treballen els professionals i traslladar-los preguntes i suggeriments. Per exemple, aquesta tarda hem fet des de l'estand de Ràdio Tortosa a Expoebre el programa d'aquesta setmana de la tertúlia periodística 'Montcada 27', que condueix Josep Baubí amb Carlos Martorell en el control tècnic. Però, lamentablement, avui la informàtica ha fallat, i 'Montcada 27' no s'ha pogut emetre durant el seu horari habitual, a les sis de la tarda. Amb tot, sí que s'ha pogut escoltar en la repetició de les deu de la nit. En les properes hores, també tindreu disponible l'arxiu del programa en el servei de podcast del web de Ràdio Tortosa.

D'altra banda, pels micròfons de l'emissora municipal, que ha preparat una programació especial per a tot el cap de setmana, passaran aquests dies el regidor de fires, l'alcalde, els expositors i els joves emprenedors. La graella és la següent:

Divendres 29 d'abril
11h-13h. La Punta del Diamant
13,00h. En clau esportiva
13,45h. Informatiu del migdia

Dissabte 30 d'abril
PROGRAMACIÓ ESPECIAL EXPOEBRE
11.00h. La Magnitud de la Tragèdia. Programa especial en directe
12.00h. La Pèrgola. Programa especial en directe
17.00h. DO. De l'Ebre. Programa especial en directe. Tertúlia amb els alcaldes de les capitals de comarca.
18.00h. La Punta del Diamant. Programa especial

Diumenge, 1 de maig
PROGRAMACIÓ ESPECIAL EXPOEBRE
12.00h. L'hora del Vermut. Programa especial en directe. Entrevistes als quatre presidents que ha tingut l'associació Amics dels Castells i del Nucli Antic, amb motiu del 15è aniversari de l'entitat.
18.00h La Punta del Diamant. Programa especial. Sorteig del cap de setmana al Baix Maestrat.

L'aigua dels pous de Vinallop, en venda?


La Unió de Pagesos (UP) i la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) han reclamat aquest dimecres la paralització dels dotze pous d'emergència de Vinallop, al terme de Tortosa. Segons els dos col·lectius, aquesta és l'única manera d'evitar que els pous -que han de garantir el subministrament en cas d'un accident durant la descontaminació del pantà de Flix- siguen connectats a la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), i que l'aigua puga ser venuda en el futur. Segons va advertir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, els pous seran de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que només podrà amortitzar la seua construcció -el pressupost és de cinc milions d'euros- amb la venda d'un cabal que pot assolir els 1.200 litres per segon. La PDE, UP i també la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre de Roquetes consideren que els pous de Vinallop són un transvasament encobert.

+Més informació a El Punt:
-La PDE i UP també reclamen que s'aturen les obres dels pous de Vinallop




Imatge: Lluís Comí (PDE)

L'hospital de Tortosa ja ha retallat 42 dels 247 llits



[Actualitzat] · La previsió era que se'n tanquessin 35, i els sindicats afirmen que mai s'havien arribat a suprimir tants llits per Setmana Santa · Els treballadors del Verge de la Cinta es concentraran divendres davant del pavelló firal per "donar la benvinguda" a Artur Mas ·

[+Àudio: Maria José Codoñer afirma que el 'via crucis' per a la sanitat pública només acaba de començar, amb les retallades de Salut]· Els treballadors i alguns usuaris dels hospitals de Tarragona, Tortosa i Valls van tornar a protestar ahir en contra de les retallades anunciades per Salut. Els sindicats ja han advertit que les mobilitzacions es repetiran cada dimecres. En el cas de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta, més d'un centenar de treballadors van escenificar un viacrucis al voltant del centre, per denunciar “la mort de la sanitat pública i el dolor dels professionals i usuaris de la sanitat”. En la protesta es van poder veure dos regidors de l'Ajuntament: el republicà Valentí Marín, que també és membre de la UGT, i Jaume Forcadell, d'ICV. La presidenta de la junta de personal, Maria José Codoñer, va ser l'encarregada de llegir els fragments del manifest davant de l'àrea de consultes externes, a l'accés a les urgències, i a la porta principal de l'hospital. De fet, tot i que encara no coneix amb detall el pla de mesures de xoc dissenyat pels directius de l'hospital i la gerència de l'Institut Català de la Salut (ICS), Codoñer va assenyalar que al Verge de la Cinta ja s'han començat a notar els efectes de la retallada. Segons va denunciar la portaveu sindical, s'han tancat 42 dels llits dels 247 que ara té l'hospital de Tortosa, a més de dues sales d'operacions en horari de tarda.

“Sempre hi ha un descens de l'activitat assistencial en vacances, però mai s'havien tancat 42 llits per Setmana Santa”, va remarcar Codoñer, que va alertar que aquesta situació s'allargarà, com a mínim, fins a l'1 de maig. “No sabem fins quan ho allargaran; no tenim respostes perquè no ens informen, només ens envien un correu electrònic per dir-nos el que tanquen”, va lamentar. [+Àudio: La presidenta de la junta de personal denuncia que ja s'han tancat 42 llits al Verge de la Cinta de Tortosa]

En aquest sentit, la presidenta de la junta de personal també va dir que en les properes setmanes els usuaris començaran a notar els efectes de l'ajornament de proves i d'operacions, així com de la falta de professionals a l'hospital de Tortosa. De fet, els sindicats van afirmar ahir que l'hospital ja ha prescindit d'una quarantena de treballadors, als quals no se'ls ha renovat el contracte, i que abans de l'estiu poden haver-n'hi 72 més que es quedin sense feina. Tot plegat només ve a confirmar els pitjors càlculs dels sindicats, que esperaven que a Tortosa s'eliminarien entre 30 i 35 llits, i que més d'un centenar de professionals anirien al carrer. Abans de les retallades, el Verge de la Cinta tenia uns 900 treballadors, i els sindicats ja feia temps que denunciaven que estaven treballant “sota mínims”. “Ara només hi ha una infermera per cobrir mitja planta de malalts aguts”, va voler advertir una treballadora.

D'altra banda, a més de les protestes que es faran cada dimecres, els sindicats de l'hospital de Tortosa preparen una protesta aquest divendres a Tortosa, per “rebre com es mereix” el president de la Generalitat, ja que Artur Mas visita la fira Expoebre. A més, els treballadors de la sanitat també tindran un paper destacat en la manifestació unitària del primer de maig a Tortosa. [Àudio: Codoñer fa una crida a la mobilització de les Terres de l'Ebre en defensa de la sanitat pública]


Més de 600 persones volien la mona del PSC de Tortosa


Més de 600 persones han participat en el sorteig de la mona del PSC de Tortosa que es va fer el 23 d'abril, amb motiu de la diada de Sant Jordi. Finalment, la guanyadora de la mona de xocolata ha estat Anna Martí Boltaina. La mona és una obra del mestre artesà pastisser Àngel Pallarés, que fa 60x40 centímetres de base i uns 20 centímetres d'altura. De fet, per a la seua elaboració s'han necessitat fins a vuit quilos en cobertura belga de xocalata blanc i negre. Es tracta duna composició en forma de llibre que incorpora un dibuix realitzat a partir de la foto del candidat socialista a l'alcaldia de Tortosa, Joan Sabaté. Per la seua banda, la reproducció del dibuix està feta amb pa de sucre. La mona es va lliurar diumenge, 24 d'abril, a la mateixa pastisseria Pallarès.

Imatge: PSC de Tortosa

Expoebre obre portes amb una aposta pels sectors amb valor afegit


El pavelló firal de Tortosa és des d'aquest matí l'escenari de la 67a edició d'Expoebre, la fira multisectorial de les Terres de l'Ebre. Enguany, l'Expoebre tindrà 257 expositors, un 44% dels quals són d'empreses del territori. En aquest sentit, Fira de Tortosa ha volgut continuar redefinint el model multisectorial d'Expoebre, però ha reforçat l'aposta pels sectors amb valor afegit que aprofiten la mostra per promocionar-se. Així, el regidor de Promoció Econòmica, Ricard Forés, va destacar el cas del sisè saló Ebreambient, a més del Racó de l'Emprenedor, l'espai d'artesania i el sector de l'automoció. De fet, una de les novetats de l'Expoebre d'enguany serà que l'Ajuntament tortosí subvencionarà durant el 2011 l'impost de vehicles de tots els cotxes nous que es compren a la fira. L'encarregat d'inaugurar la mostra aquest vespre serà el rector de la URV, Francesc Xavier Grau. Tant avui com demà, l'accés al recinte firal serà gratuït.

El programa oficial de la fira Expoebre 2011 de Tortosa

Publicat a El Punt

27 d’abril del 2011

ERC promet un centre cívic al Temple i replantejar el del barri de Ferreries


Monclús apunta la compra o lloguer d'alguns baixos o locals buits per ajudar les associacions · Afirma que caldria anar més enllà de l'hotel d'entitats ·

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Tortosa, Josep Felip Monclús, es va comprometre ahir a la instal·lació d'un centre cívic al Temple, que puga atendre les necessitats de moltes de les entitats i veïns del barri. “Necessitem més espais de convivència”, va assenyalar Monclús. En la tanda de contactes per redactar el programa electoral, ERC ha advertit que el Temple reclama amb urgència un equipament en què les entitats del barri puguen reunir-se, realitzar les activitats i tirar endavant els seus projectes.

Amb tot, Monclús va preferir no concretar en quin lloc es podria construir o instal·lar el centre cívic del Temple. De fet, va apuntar que al barri hi ha molts baixos i locals buits que es podrien llogar o comprar en bones condicions, per part de l'Ajuntament, i ser cedits a les entitats. Així, Monclús va posar l'exemple del local que ocupen l'associació de veïns de Ferreries-Sant Vicent i altres entitats del barri. De fet, també parlant sobre Ferreries, el candidat republicà va ser crític amb el model del centre cívic que l'Ajuntament ha instal·lat aprofitant la rehabilitació de l'antic mercat. Segons Monclús, el nou equipament de Ferreries funciona com un hotel d'entitats, i necessitaria un dinamitzador. “Ara hi ha una persona que obre i tanca, i les entitats poden disposar serveis i compartir despeses, però això no és un centre cívic”, va remarcar. Monclús va concloure “taxativament” que caldria abordar un “replantejament” del centre cívic de Ferreries.

+Àudio:
-Josep Felip Monclús explica quin és el model de centre cívic que vol per al barri del Temple

CiU anuncia un casal d'atenció als malalts · El programa electoral de CiU, que aquest mandat ha governat amb ERC, proposa l'obertura d'un centre assistencial perquè les entitats de familiars de malalts puguen compartir espais i serveis, i optimitzar recursos. La Lliga Contra el Càncer ja té un despatx al centre cívic de Ferreries.

Publicat a El Punt

El bisbe de Tortosa, un altre cop a una mesa electoral


Salinas ja va ser designat per al 28-N, però va al·legar i se'n va poder lliurar ·

El bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, ha tornat a ser escollit com a membre d'una mesa electoral. Segons van confirmar fonts municipals, Salinas haurà de formar part d'una mesa al centre de la UNED. La designació arriba només uns mesos després que Salinas aconseguís evitar la presidència de la mesa electoral del col·legi habilitat a la biblioteca Marcel·lí Domingo, a les eleccions catalanes del 28 de novembre. En aquell moment, Salinas va adduir motius de feina, i va acreditar que pel 28-N ja tenia una feina programada amb antelació: haver de donar el sagrament de la confirmació a Vilalba dels Arcs. Finalment, la junta electoral va acceptar les al·legacions del bisbe. A més, aquesta segona designació té lloc després que Salinas haja canviat el seu domicili legal a la residència diocesana Sant Miquel Arcàngel, al barri de Sant Llàtzer, ja que, mantenint-lo al nucli antic, el bisbe tenia més probabilitats de tornar a ser elegit. El sorteig es va fer en un ple extraordinari celebrat ahir al matí.

Publicat a El Punt

La Fatarella rememora els 25 anys de Txernòbil


La seu de la Fundació El Solà, al número 23 del carrer Solà de la Fatarella, és des d'ahir al vespre l'escenari de l'exposició 25 anys de l'accident nuclear de Txernòbil. Les víctimes de l'enemic invisible, que es podrà veure en aquesta població de la Terra Alta fins al proper 31 de juliol. Bona part del material de la mostra ha estat cedit pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que ara fa cinc anys va estrenar l'exposició Hi havia una vegada Txernòbil. De fet, la Fundació El Solà podrà comptar amb qui va ser la comissària d'aquella exposició, Galia Ackerman, qui l'11 de juny pronunciarà una conferència a la Fatarella. Però, a més a més, a la Fatarella també s'ha inclòs una mostra de cartells i fotografies del moviment antinuclear de Catalunya, des dels anys vuitanta fins a l'actualitat. Amb l'exposició, la Fundació El Solà vol ajudar a entendre el com, el perquè i les conseqüències de l'accident nuclear, amb fotografies, objectes, vídeos, textos i dibuixos dels infants de Txernòbil. A banda, a més de projectar diversos documentals sobre el tema, també han programat un cicle de conferències.

Tríptic de l'exposició '25 anys de Txernòbil' que es pot veure a la Fatarella

Publicat a El Punt

Imatge: CCCB

El CSN millorarà la informació als municipis en àrees nuclears


La presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, i el president de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC), Rafael González Mediavilla, van signar ahir un conveni de col·laboració per reforçar les polítiques de comunicació. Aquesta era una de les demandes més insistents dels municipis amb nuclears, sobretot després de la fuita de partícules radioactives a la central d'Ascó, produïda al novembre del 2007 però notificada a l'abril del 2008. En concret, amb el conveni es comprometen a fomentar les activitats dirigides als diversos sectors de les zones nuclears, amb l'objectiu de millorar la comunicació als habitants. És el cas dels comitès d'informació en què participen els alcaldes de les zones nuclears i els sectors socioeconòmics dels municipis.D'altra banda, el 18 d'abril, els alcaldes de la zona d'Ascó van ser informats per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) dels treballs de recàrrega del grup I, de la pròxima realització de la prova de resistència, i de les mesures preses després de l'accident de Fukushima.

Publicat a El Punt

Imatge: CSN

L'Estat afirma que tancarà les nuclears que no siguen segures



El senador flixenc Pere Muñoz reclama a Rubalcaba la revisió dels plans d'emergència nuclear · Esquerra sol·licita un estudi sobre el risc sísmic i d'inundacions ·

El vicepresident primer del govern de l'Estat i ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar ahir al Senat que si alguna central nuclear espanyola no supera les proves de resistència serà “immediatament tancada”. Rubalcaba va assenyalar que les proves de resistència es faran abans de l'estiu, un cop el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) haja dissenyat els tests que va anunciar la Unió Europea després de l'accident de Fukushima, al Japó.

Rubalcaba va fer aquestes declaracions en resposta a una pregunta del senador flixenc de l'Entesa Catalana de Progrés, el republicà Pere Muñoz. En aquest sentit, Muñoz li havia preguntat si l'executiu estatal tenia previst “revisar i actualitzar” els diversos plans d'emergència nuclear, atenent la inquietud que el desastre de la planta japonesa ha provocat en els municipis de les zones properes a les centrals. Segons el ministre, la revisió dels plans s'està fent en col·laboració amb els ajuntaments i les comunitats autònomes.

En la seua intervenció, Muñoz va recordar que just ahir es complien 25 anys de l'accident de Txernòbil, i que casa seua, a Flix, es troba a només tres quilòmetres del complex nuclear d'Ascó. L'exalcalde flixenc va advertir, també, que a la zona d'influència de la central no s'han fet proves de megafonia ni simulacres, tot i que a Ascó s'han produït incidents tan greus com la fuita de partícules radioactives del novembre del 2007. Muñoz va plantejar que cal resoldre les mancances econòmiques del servei de Protecció Civil, així com professionalitzar els responsables dels plans d'emergència exterior. Segons el senador, “els alcaldes van i vénen”, mentre que la població desconeix què hauria de fer en cas d'un accident a les nuclears.
Tot això passava gairebé al mateix temps que el diputat i portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, era a Móra d'Ebre reunint-se amb alcaldes i candidats republicans de la Ribera d'Ebre. Ridao va anunciar que ERC impulsarà una proposició no de llei per substituir gradualment l'energia nuclear i tancar les centrals. També va dir que sol·licitaran un estudi de risc sísmic i d'inundacions per a les nuclears.

Publicat a El Punt

Imatge: La Razón

El nostre Sant Jordi


La novel·la "L'espiera", de l'escriptora xertolina Francesca Aliern, ha estat el llibre més venut de la passada diada de Sant Jordi a les Terres de l'Ebre. Vam estar parlant amb la Francesca dissabte al matí, poc abans de la inauguració de la nova llibreria Ebrebooks, que els actuals propietaris de l'antiga llibreria d'El Parc de Tortosa han obert uns metres més enllà, al número 107 de l'avinguda de la Generalitat. L'obertura de l'Ebrebooks ha estat la gran sorpresa del Sant Jordi del 2011 a Tortosa. Feia temps que la ciutat necessita un espai així, concebut com un espai per fomentar la lectura i els jocs didàctics o educatius. De fet, el canvi de local facilitarà que als diversos espais de la llibreria Ebrebooks es puguen organitzar també sessions de conta-contes (el primer que s'ha anunciat, el proper 7 de maig, serà en anglès i català amb Sílvia Panisello), però també xerrades, presentacions de llibres, tallers de manualitats i, fins i tot, aniversaris infantils. A l'Ebrebooks, per exemple, vam comprar un conte puzzle d'"El Libro de la Selva", editat per Susaeta: una versió infantil del clàssic de Rudyard Kipling, amb il·lustracions de Jordi Busquets. Poc abans, a la llibreria La 2 de Viladrich, que ja al matí era plena de gent, un llibre va atrapar la nostra atenció per casualitat. Més que trobar-lo nosaltres a ell, es podria dir que "Aeródromo", d'Octavio Botana, una deliciosa novel·la juvenil editada en català i en castellà per La Galera, ens va trobar a nosaltres. Ja a la tarda, a la llibreria El Cid del barri de Ferreries també ens vam decantar per una obra de literatura juvenil: "L'ombra del Stuka", de Pau-Joan Hernàndez, l'autor de "Porta falsa" i de "Tot et serà pres". Editada fa uns anys per Empúries, la novel·la està ambientada en el poble fictici de Benissuda, situat entre Tivenys i Móra la Nova, en què uns joves reconstrueixen la història de la seua família durant la Batalla de l'Ebre.

26 d’abril del 2011

Mohsen Bilal, d'amic de Tortosa a enemic del poble de Síria


Mohsen Bilal era l'ambaixador de Síria a l'Estat espanyol, quan Tortosa va iniciar el protocol d'agermanament amb la població siriana de Tartous, a finals del 2005. Ara, Bilal és el ministre d'Informació del règim de Baixar al-Assad, que aquest cap de setmana ha tancat la frontera amb Jordània i ha disparat contra la població civil desarmada en un barri de Damasc i a la ciutat de Deraa, amb l'objectiu de sufocar la revolta popular del país àrab. Es parla que va haver-hi més de 20 morts i mig miler de detinguts, segons l'organització humanitària Sawasiah. El ministeri d'Informació dirigit per Bilal ha expulsat els periodistes estrangers del país, o bé ha impedit l'entrada dels informadors a Síria. Per tant, ara per ara és impossible que la premsa internacional puga comprovar sobre el terreny quina és la realitat al país àrab. L'únic contacte amb l'exterior és a través d'internet. Fa un mes, Bilal deia en una entrevista a la Cadena Ser que el clima a les ciutats sirianes era "totalment pacífic", i que els "terroristes" havien estat detinguts [escolteu-la aquí]. Avui sabem que l'ONU ja ha demanat a Síria que s'aturen els assassinats.



Durant el 2006, l'agermanament entre Tortosa i Tartous es va haver d'ajornar durant uns mesos, i va ser el ja ministre d'Informació de Síria qui va haver de comunicar a l'alcalde Joan Sabaté que suspenia el viatge que tenien previst fer amb motiu de la Festa del Renaixement. L'ambient prebèl·lic que hi havia al juliol del 2006 en tota la regió, provocat per l'intercanvi d'hostilitats entre Israel i i Hezbol·là, va afectar la republicà àrab i més concretament la ciutat portuària de Tartous, que va veure's abocada a l'atenció de centenars de milers de refugiats libanesos que fugien dels bombardejos israelians. Tortosa i Tartous havien signat un primer protocol d'agermanament el desembre del 2005, durant el viatge d'una delegació tortosina a la ciutat siriana. L'agermanament es va iniciar pel curiós lligam històric i toponímic amb Tartous, ja que la ciutat siriana va ser rebatejada com a Tortosa pels cavallers catalans i occitans de l'orde del Temple el segle XI.

+Més informació:
-Una delegació de Tortosa arriba a Síria per agermanar-se amb Tartous


Imatge: Digital Production Middle East

El Pinell de Brai ja s'il·lumina amb fanals fotovoltaics

L'empresa Grisverd instal·la a la zona de la Bassa enllumenat públic “sostenible” ·

L'empresa Grisverd, amb seu a Gandesa i especialitzada en la construcció de mobiliari urbà sostenible, ha instal·lat els seus primers fanals solars a la zona lúdica de la Bassa del Pinell de Brai, també a la Terra Alta. Els responsables del projecte es van decantar per instal·lar un enllumenat “totalment sostenible”, amb fanals fotovoltaics que no estan connectats a la xarxa elèctrica. Grisverd, que des de fa dos anys s'està fent un lloc en el sector del mobiliari urbà sostenible, va instal·lar els fanals el dia 15 d'abril. En concret, al Pinell de Brai s'ha optat pel fanal Eko, que es caracteritza per un ample ventall de models que formen part de la mateixa família. Els fanals estan fabricats totalment en acer Corten, un aliatge especial que permet que el material no necessite cap tipus de manteniment. De fet, com que no ha estat sotmès a cap procés químic, un cop es rovella, no cal envernissar-lo ni pintar-lo. A més, el seu disseny està concebut per evitar actes vandàlics, i té un sistema especial d'orientació múltiple, la qual cosa permet orientar els panells i els braços per optimitzar la recepció dels rajos del sol. En aquest sentit, els responsables de Grisverd consideren que els fanals Eko representen “l'eficiència energètica al seu màxim exponent”.

Grisverd va començar fa un parell d'anys com a nova línia de producció de la carrossera Alazor de Gandesa, amb l'objectiu de superar la crisi tot apostant per la innovació. També prepara fanals que combinen l'energia solar amb l'eòlica.

L'Expoebre celebra una jornada tècnica · Tortosa ha organitzat una jornada tècnica sobre l'eficiència energètica en l'enllumenat públic, que tindrà lloc dijous, 28 d'abril, en el marc del saló Ebreambient, a la fira multisectorial Expoebre. Després de conèixer el cas de l'Ajuntament de Reus, amb el tècnic Josep Maria Ollé, els participants en la jornada podran aprofundir en el coneixement dels nous equips destinats al control de l'enllumenat exterior, guiats per Javier Rodríguez, de l'empresa Orbis. Tot seguit, l'enginyer Manuel Díaz explicarà la legislació europea sobre enllumenats públics, i el catedràtic en tecnologia electrònica Lluís Marsal pronunciarà una conferència sobre l'evolució i el futur de les fonts de llum.

Publicat a El Punt

Imatge: Grisverd

25 d’abril del 2011

Expropiacions al nucli antic de Tortosa per allargar el passeig de Ronda


L'Ajuntament aprofita la reconstrucció del barri de la Pujada del Castell per prolongar el vial de circumval·lació del turó de la Suda ·

L'Ajuntament de Tortosa ja ha activat l'expropiació de les cases afectades per la construcció del nou parc del Castell. La taxació conjunta dels cinc immobles per expropiar, situats al carrer dels Capellans, s'ha fixat en un preu de 90.000 euros, segons ha explicat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé. En total, les cases tenen una superfície real de 285 metres quadrats. De fet, l'immoble més gran té 86,6 metres quadrats, però la finca més menuda només té 25,9 metres quadrats, segons el mateix projecte de taxació conjunta.

L'operació permetrà que el consistori puga disposar de les cases i els solars que li faltaven per esponjar i sanejar el barri de la Pujada del Castell, en el marc d'un dels projectes més ambiciosos del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat). “Ja havíem adquirit i enderrocat altres habitatges, i també havíem netejat alguns solars, però encara ens faltaven aquests immobles per poder prolongar el passeig de Ronda”, ha detallat Roigé. Així, la regidora ha recordat que també ha calgut impulsar una modificació puntual del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), perquè la comissió de Patrimoni puga autoritzar un altre esponjament a les cases de la plaça de l'Absis, necessari per connectar l'actual passeig de Ronda amb la prolongació del vial de circumval·lació del turó de la Suda. De fet, Roigé ha remarcat que el nou parc del Castell serà la zona verda que recorrerà els peus del turó de la Suda, un cop reurbanitzat el barri. El sector del Castell té 9.500 metres quadrats entre la plaça de l'Absis i els carrers Costa del Castell i Sant Felip Neri, i la reurbanització del barri té un pressupost global de 6,5 milions.

Publicat a El Punt

Canvis en la façana de la plaça de l'Absis


La rehabilitació de la Casa Brull entra en la recta final ·

Les façanes de les cases de la plaça de l'Absis ja tenen una altra cara. La reforma de l'antiga Casa Brull, amb vistes al carrer Sant Felip Neri i a la plaça de l'Absis, ja ha entrat en la recta final. L'Ajuntament té previst instal·lar-hi la nova seu de l'àrea de Festes. L'actuació s'ha fet coincidint amb les obres de la nova plaça elevada del barri del Castell, que com el nou passeig de Ronda també servirà per oferir una vista insòlita del nucli antic i de la catedral.

Publicat a El Punt

Sant Jordi electoral a Tortosa


La coincidència de la diada de Sant Jordi amb la precampanya electoral va provocar, aquest dissabte, que la cèntrica plaça de l'Àngel de Tortosa s'omplís d'activitat política. Una gran vela del PSC compartia espai amb un estand, també força gran, de CiU, cosa que va fer que Joan Sabaté i Ferran Bel estiguessen competint per un mateix públic. A la vela del PSC és on hi havia més activitat: a més de rebre els tradicionals punts de llibre i roses de paper, la gent podia omplir les butlletes per al sorteig de la mona del PSC, que durant les últimes setmanes s'ha exposat a l'aparador de la pastisseria Pallarès. A banda, els més menuts rebien un ou de xocolata amb l'embolcall del PSC, i un avió de cartró fet amb les pancartes reciclades de la campanya de José Montilla del passat 28-N. Mentrestant, els més grans rebien una edició especial d'una versió reduïda del poemari 'L'obra rogenca de la lloba', de Gerard Vergés.

A la parada de CiU donaven punts de llibre, el programa electoral de Bel, bolígrafs i paquets de post-its amb l'anagrama de la campanya 'Ferran Bel per Tortosa'. D'altra banda, just davant de l'espai de CiU, hi havia la paradeta de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que venia per primer cop el seu cd-llibre sobre els 10 anys del moviment social contra els transvasaments. I uns metres més enllà, ja dins del carrer Sant Blai, hi havia una altra paradeta del PP, en el que ha estat el primer acte al carrer de la candidatura de Javier Dalmau. Pel que vam veure, venien roses i donaven banderetes de plàstic amb els colors del PP, d'aquelles que es fan servir en els mítings. Al matí, no vam veure cap estand d'Iniciativa-Entesa per Tortosa en aquesta zona, però sí que ens vam trobar amb el seu candidat, Jaume Forcadell, acompanyat per altres membres de la candidatura. Al final del carrer Sant Blai, just en la placeta d'unió amb el carrer Cervantes, hi havia la parada d'Esquerra, amb el seu candidat al capdavant, Josep Felip Monclús. La més activa dirigint-se als vianants era la número 2 de la llista, Alícia Gamundi. Els republicans donaven punts de llibre amb el missatge 'Avant Tortosa! Monclús alcalde' i amb un codi especial que, en ser llegit pel telèfon mòbil, mostrava una felicitació.

[Tribuna] 'Perilla el sistema públic de salut', per Antoni Sabaté


El sistema pùblic de salut basat en la universalitat i qualitat és un dels pilars fonamentals de l'estat del benestar que garanteix la igualtat d'oportunitats de les persones.

De fet, és una de les conquestes més importants que hem assolit en democràcia, juntament amb l'educació, el sistema públic de pensions i l'atenció a les persones dependents.

Ara, amb l'excusa de la crisi económica, el govern bipartit de CiU que presideix l'Hble. sr. Artur Mas, està posant en perill el sistema públic de salut.

No, no és alarmisme ni l'afirmació és meva. Ho és del Dr. Vilardell, metge de l'hospital Vall d'Hebron, president del Col·legi de Metges de Barcelona, president del consell assessor de malalties del Servei Català de la Salut i president del consell assessor de salut del President de la Generalitat. Per tant, escoltant una veu tan qualificada en la matèria, és per estar preocupats.

A les Terres d el'Ebre ja se'ns ha anunciat la paralització del procés per a la construcció del nou hospital de les Terres de l'Ebre, tan necessari pel territori. Ara del que estan parlant no és ja de les noves inversions en equipaments. Estan parlant de l'estructura i funcionament del propi sistema de salut i això es pot traduir en menys personal, disminució de quiròfans i consultes externes i més llistes d'espera.

No podem tornar a temps passats. No podem permetre, diguem-ho clar, que es propiciïn noves oportunitats de negoci a costelles del sector públic.

Ens fa estar alerta el fet que el conseller de salut vingui del sector privat. I no estic dient que la seva actitud sigui d'afavoriment d'aquest sector. El que vull dir és que el seu pensament està més a prop de la gestió privada que de la pùblica.

El Dr. Vilardell ha estat contundent en defensa del sistema públic de salut. La ciutadania ho serà en el combat per la defensa de l'estat del benestar, n'estic segur. Perquè el que s'anuncia va més enllà de la conseqüent crítica legítima.

Per cert, què ens vindrà després? L'educació? Els serveis socials?....Temps al temps.

Antoni Sabaté Ibarz
és primer secretari del PSC a les Terres de l'Ebre i candidat a la presidència de l'EMD de Jesús

23 d’abril del 2011

Ferran Bel diu ara que revisarà el conveni amb Adif pels terrenys de Renfe



El programa de CiU inclou la urbanització dels terrenys que Renfe té en desús ·

L'alcalde de Tortosa i candidat de CiU a la reelecció, Ferran Bel, va afirmar dijous que caldrà renegociar el conveni de l'Ajuntament amb Adif per a la urbanització dels terrenys de Renfe. Bel va fer aquest anunci durant la presentació del programa electoral de CiU, just al costat de l'estació del tren, i menys d'una setmana després de la posada en servei del pas provisional, a través de les vies en desús, que l'Ajuntament ha construït. La renegociació serà “en termes econòmics”, ja que l'anterior alcalde, Joan Sabaté, va signar el conveni l'any 2006, en un context de bonança i de fortalesa del sector de la construcció. Segons el conveni, Tortosa hauria de pagar tres milions, a més de 2,6 milions més per costejar la reforma de l'estació. “Era un conveni molt costós i feixuc per a l'Ajuntament, que amb aquesta operació no ha de guanyar diners, però tampoc n'ha de perdre”, va assenyalar.

Bel va afegir que han notat una “certa sensibilitat” d'Adif, però va assenyalar que potser caldrà esperar fins després de les eleccions estatals. La urbanització dels terrenys permetrà unir els barris de l'Eixample i del Temple amb una nova zona residencial i comercial; fer-hi un gran pàrquing subterrani, i traure el pont de l'avinguda Generalitat.

+Àudios:
-L'alcalde de Tortosa afirma que caldrà renegociar el conveni amb Adif per a la urbanització dels terrenys de Renfe
-Ferran Bel explica les línies generals del programa de CiU a Tortosa
-El candidat de CiU anuncia la creació d'un casal per a les entitats que es dediquen a l'atenció i cura de familiars malalts
-Bel promet una residència universitària per a uns 50 estudiants al barri de Remolins

Publicat a El Punt

Josep Pujol Jové ‘només' és el candidat d'ERC a l'EMD de Jesús


ERC va detectar una errada en el BOP de dimecres, ja que Josep Pujol Jové també hi apareix com a candidat del PSC a l'EMD de Jesús. El candidat socialista a Jesús és Antoni Sabaté.

El BOP amb totes les llistes electorals del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre


Publicat a El Punt


Imatge: ERC de Tortosa

La pluja obliga a suspendre la processó del Silenci



Les confraries prenen la decisió encertada de no sortir, perquè a les dotze en punt ja plovia amb força ·

L'amenaça de pluja va obligar l'Agrupació de Confraries de Setmana Santa a suspendre la processó del Silenci de Tortosa. La processó més austera i penitencial de la Setmana Santa tortosina, que la mitjanit del Dijous Sant recorre només els carrers del nucli antic amb el pas del Crist de la Puríssima, no va arribar a sortir de la plaça de la Immaculada, al barri de Remolins. Tot i que durant les primeres hores de la nit la pluja era gairebé imperceptible, un xim-xim molt feble, la previsió era que podia ploure de valent cap a la una. Finalment, la decisió presa va ser del tot encertada, ja que la pluja es va avançar just a les dotze de la nit, que era l'hora de sortida de la processó.

Tot i així, una dotzena de persones van arribar, amb paraigües, fins a la porta de l'església de Remolins per veure si la processó del Silenci s'ajornava fins que passés la pluja. Però el mateix president de l'agrupació, Josep Borrell, els va confirmar que les confraries havien pres la decisió de suspendre la processó, ja que la pluja podia malmetre el pas del Crist de la Puríssima, així com alguns dels hàbits confeccionats amb roba molt delicada. De la mateixa manera, la pluja també feia perillar la processó del Sant Enterrament, prevista per ahir a la nit. L'últim cop que la pluja va obligar a suspendre la processó del Silenci va ser el 5 d'abril del 2007.

D'altra banda, el concert de l'Orquestra de Grau Professional del Conservatori de Tortosa, previst per al proper dimarts, 26 d'abril, no es farà a la cripta de l'església de la Reparació, tal com s'havia anunciat. Finalment, el concert tindrà lloc a la nau central de la catedral de Santa Maria, el mateix dimarts, a partir de les 20.30 hores.

Publicat a El Punt

Iniciativa-Entesa per Tortosa vol posar ordre a les antenes de mòbil


Iniciativa-Entesa per Tortosa ha proposat una ordenança per revisar a la baixa els límits màxims d'emissió de les antenes de telefonia mòbil. També s'ha compromès a retirar les antenes il·legals i negociar amb les operadores el trasllat a fora del nucli urbà de les antenes amb permís. El candidat, Jaume Forcadell, ha assenyalat que cal posar ordre en un sector en què, fins ara, “els interessos econòmics han prevalgut sobre la necessitat de preservar la salut pública“. Forcadell també ha recordat que la Unió Europea ha advertit els estats membres del risc per a la salut que suposen els camps electromagnètics.

Iniciativa proposa una ordenança per regular les antenes de telefonia mòbil

Publicat a El Punt

Mediació resol el 90% dels casos de conflictes menors a Tortosa


El Servei de Mediació Comunitària ha resolt positivament el 90% dels casos des que l'Ajuntament de Tortosa el va posar en funcionament fa dos anys i mig. El servei està format per un equip multidisciplinari, amb una antropòloga, una jurista i diversos mediadors interculturals, que tenen l'objectiu de treballar des del diàleg en la resolució de conflictes ciutadans i de convivència. Així, la majoria de les 3.000 intervencions del servei van ser per conflictes de convivència veïnal, interculturals i d'infracció de les normes cíviques.

Publicat a El Punt

Imatge: Ajuntament de Tortosa

22 d’abril del 2011

Moltes cares conegudes entre els passatgers de l'Euromed avariat a Ulldecona


Una gran part dels passatgers de l'Euromed que dijous a la tarda es va quedar aturat a Ulldecona eren afeccionats del Barça, que tornaven de València després d'haver presenciat a Mestalla la final de la Copa del Rei contra el Real Madrid, dimecres a la nit. Així, entre els viatgers hi havia més d'una cara coneguda, com el periodista Joaquim Maria Puyal, que precisament havia narrat la final de Copa la nit abans, com és habitual, des dels micròfons de Catalunya Ràdio. També hi havia Ivan Tibau, secretari general de l'Esport i Josep Lluís Vila-seca, la persona que va ocupar el mateix càrrec durant la dècada dels noranta. També hi havia el secretari del Govern, Germà Gordó, a més de l'exconseller d'Agricultura i diputat socialista, Joaquim Llena. Finalment, un altre tren procedent de València va poder recollir part del passatge de l'Euromed avariat, amb 600 persones a l'interior, però bona part dels viatgers van haver de repartir-se en una dotzena d'autocars habilitats per Renfe. El retard va provocar que alguns no poguessen arribar a temps a Barcelona, per poder agafar d'altres enllaços aeris i marítims que tenien previstos per passar les vacances de Setmana Santa. Renfe ha indicat que es tornarà l'import del bitllet de tren a tots els passatgers.

+Més informació a El Punt:
-Un altre tren i una dotzena d'autocars recullen els passatgers de l'Euromed avariat




Imatge: IEC

21 d’abril del 2011

L'Euromed s'atura a Ulldecona


Un tren Euromed que ha sortit aquest migdia de València amb destinació Barcelona s'ha avariat, i es troba aturat a prop d'Ulldecona (Montsià) amb 600 passatgers a bord, segons ha informat la companyia Renfe. De fet, el tren transportava molts dels afeccionats del Barça que ahir van viatjar fins a València per presenciar la final de la Copa del Rei. L'avaria s'ha produït a dos quarts de dues del migdia i, de moment, no afecta cap altre comboi de la mateixa línia. Alguns viatgers han explicat que han estat més d'una hora aturats dins del vagó, sense llums. Molts s'han pogut comunicar amb l'exterior a través del telèfon mòbil, però també a través de Twitter, on s'ha utilitzat el hashtag #renfefacts. Renfe ha anunciat que tornarà íntegrament l'import dels bitllets als viatgers afectats, que segons explicava fa uns minuts l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, a través de Twitter, ja han començat a ser evacuats amb una dotzena d'autocars. Però potser un dels missatges més interessants que s'han fet sobre aquest episodi ha estat de Marc Vinya, regidor de CiU a Prat de Comte. Per Vinya, aquestes avaries són "la única forma que aquests trens facin parada a les Terres de l'Ebre".



Imatge: Jesús Cano a Flickr

El PP es rearma per recuperar pes a Tortosa


El Partit Popular, sota la influència de la família Fabra, era la segona força a l'Ajuntament els anys vuitanta i noranta · Aquesta dècada, els pactes polítics i el transvasament de l'Ebre han ensorrat els conservadors ·

L'independent Javier Dalmau, director de l'oficina d'Hisenda, és el cap de la llista d'un Partit Popular (PP) que busca recuperar pes polític a Tortosa. Dalmau, expresident de l'associació de veïns de la Simpàtica, admet amb sinceritat que ja estarien “contents” amb dos regidors. El PP ha fet una llista renovada, en què destaquen el director mèdic de la clínica Terres de l'Ebre, Adolfo Criado (2); la comerciant Cinta Barberà (4); el jove Jaume Solé (6), i el president local del partit, l'empresari Pau Fernández (3), que també serà el candidat del PP a l'EMD de Jesús.

Des del 1983 fins al 1999, el PP (abans Alianza Popular) va ser la segona força a l'Ajuntament. Des del 1987, amb sis regidors. El 1999, els sis regidors del PP –encapçalats per Josep Maria Franquet– van decantar la balança en favor de Joan Sabaté, ja que la llista PSC-Iniciativa d'Esquerres havia empatat a set regidors amb CiU. Això va estroncar l'alcaldia del convergent Marià Curto. Però l'estada del PP en el primer govern de Sabaté només va durar fins al maig del 2001. Joaquim Fabra ja s'havia imposat com a portaveu, i la polèmica del transvasament de l'Ebre va provocar que Franquet i tres regidors més marxessen al grup mixt. Només Fabra i el desaparegut Carlos Curto es van quedar al PP, i en les municipals del 2003 van repetir com a únics regidors populars.

En els comicis del 2007, el PP va tocar fons, ja que el seu candidat, Antonio Faura, va ser l'únic regidor. El PP havia perdut més de 3.250 vots des del 1995, quan s'havia produït el seu sostre electoral, amb 4.117 vots. De fet, al PP de Tortosa creuen que una part dels 5.901 vots que Ferran Bel (CiU) va aconseguir fa quatre anys són “prestats”, i que ara es poden recuperar.

Publicat a El Punt

El BOP amb totes les llistes electorals del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

La processó del Silenci de Tortosa acabarà amb una novetat


La plaça de la Immaculada, al barri de Remolins, serà aquesta mitjanit el punt de sortida de la processó del Silenci, la més austera i penitencial de la Setmana Santa tortosina. Enguany hi haurà una novetat important, ja que, quan les vestes estiguen a punt d'arribar al convent de la Puríssima, els llums de la plaça dels Dolors s'apagaran i els natzarens, amb torxes, faran un passadís al pas del Crist de la Puríssima.

Publicat a El Punt

La cursa popular tornarà a coincidir amb l'1 de maig

Tortosa celebrarà l'1 de maig, en el marc de la fira multisectorial Expoebre, la XII Cursa Popular i la VIII Caminada Ciutat de Tortosa. L'any passat, el fet que una part del recorregut de la cursa coincidís amb l'itinerari de la manifestació del Primer de Maig va molestar els sindicats tortosins. Enguany, la sortida i arribada de la cursa serà un altre cop a l'avinguda de la Generalitat, davant el parc.

Publicat a El Punt

20 d’abril del 2011

Espectacular 'lipdub' de l'Institut de l'Ebre


Els alumnes i professors de l'Institut de l'Ebre, a Tortosa, han penjat a la xarxa aquest 'lipdub' espectacular i molt emocionant. Han fet servir la cançó 'Stay the night', de James Blunt, i el càmera ha estat l'alumne Àxel Gutiérrez. La factura tècnica i artística del vídeo musical és excel·lent, i es nota que han xalat molt fent-lo. El 'lipdub' també serveix el centre per anunciar la jornada de portes obertes que l'Institut de l'Ebre ha organitzat per al 5 de maig a partir de les 20.00 hores.

Forcadell proposa un parc d'aventura a les Avançades de Sant Joan


El candidat d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jaume Forcadell, va presentar ahir la seua proposta per aprofitar turísticament el recinte fortificat de les Avançades de Sant Joan. Segons Forcadell, en els 18.000 metres quadrats del recinte, de propietat municipal, es podria fer l'anomenat parc Muralles i Aventura de les Avançades., un zona d'oci en què també hi hauria espai per als esports d'aventura i altres activitats de lleure, però també per al turisme cultural i les activitats didàctiques En un primer espai d'aventura s'instal·larien ponts tibetans, tirolines, una zona de tir amb arc i una àrea d'escalada. Tot seguit, hi hauria una zona d'hípica, que organitzaria excursions a cavall, així com un espai didàctic, amb sales d'audiovisuals sobre la història de Catalunya i de Tortosa, i una aula de jocs didàctics. Finalment, hi hauria una zona per a restaurants i cafeteries, que difondrien la cuina medieval, renaixentista i moderna, així com els productes ebrencs.

Segons Forcadell, Tortosa té completament infrautilitzades les Avançades de Sant Joan, ja que només hi programa activitats durant els quatre dies de la Festa del Renaixement. De fet, va acusar el govern de CiU i ERC d'haver frenat l'acabament de les obres de rehabilitació, tot destinant l'escola taller a la reforma del nou edifici d'Acció Social.Segons Forcadell, caldria acabar la rehabilitació de les Avançades, i aprofitar la recepció i entrada dels Jardins del Príncep i l'àrea d'interpretació de les muralles. La gestió del complex s'atorgaria per concurs a empreses privades. A banda, Forcadell va admetre que la proposta de CiU de fer una zona lúdica al pont del tren és “molt atractiva”, però va rebutjar que Ferran Bel vulga fer carrils bici amb formigó a les platges fluvials.

Proposta d'Iniciativa-Entesa per Tortosa per a les avançades de Sant Joan

Publicat a El Punt

Sabaté estrena web i el PSC acusa Bel de “frenar” Tortosa


El candidat del PSC, Joan Sabaté, ha estrenat aquesta setmana un nou web, amb domini “.cat”. El portal www.joansabateborras.cat inclou les notícies i les propostes electorals de Sabaté, i accessos directes al seu perfil de Facebook (hi té més de 580 amics), al seu bloc personal, i a la cançó de campanya composta per David Espinós. D'altra banda, els socialistes han editat un altre número del butlletí La Rosa de Tortosa, amb una secció en què parodien la campanya de Ferran Bel (CiU). Així, tot fent el joc de paraules “FrenanTortosa”, el PSC critica els punts negatius del govern de Bel.

Publicat a El Punt

Disqus for Marfanta