19 de gener del 2012

La nova cara de la Casa Grego de Tortosa


Quatre mesos després, ja es pot veure la façana renovada de la Casa Grego de Tortosa, un dels edificis més emblemàtics del nucli antic. Les primeres imatges les hem pogut veure en un àlbum del tortosí Alfonso Chaney a la xarxa social de Facebook, fa només unes hores. En concret, les obres per netejar i rehabilitar la façana de l’edifici modernista de la plaça de la Cinta, al costat del Portal del Romeu i de la porta de l’Olivera de la catedral, van començar el passat mes de setembre, amb un cost d’uns 90.000 euros i a càrrec de la fundació privada que té la propietat de la Casa Grego. Així, ara no només s'ha netejat i repintat la façana, sinó que també s'ha canviat la fusteria i s'han rehabilitat els miradors tan característics de l’edifici, que està catalogat i protegit com a bé cultural d’interès local. De fet, qualsevol intervenció a la Casa Grego ha de respectar com a mínim la façana i l’escala interior.

L’edifici es va construir ara fa un segle, en el lloc de la que havia estat la casa del Marquès de Tamarit. La Casa Grego va ser dissenyada per l’arquitecte modernista Pau Monguió i Segura. La fundació privada Grego i Mayor va comprar l’edifici al desembre del 2007, i havia projectat rehabilitar-lo i convertir-lo en un hotel per frenar la seua degradació. Però la crisi econòmica va aturar el projecte de fer-hi un hotel. Veïns i comerciants del nucli antic s’han mostrat il·lusionats durant els últims mesos amb la possible arribada de Zara, ja que serviria per recuperar un dels edificis més emblemàtics del nucli històric i per dinamitzar el comerç de la zona de la catedral. De fet, la Casa Grego és una de les alternatives més sòlides perquè la cadena del grup Inditex puga obrir a Tortosa la seua primera botiga de les Terres de l’Ebre.

Imatge Alfonso Chaney, a Facebook

24 comentaris:

  1. Chapeau!
    Gràcies Alfonso, i Gustau, per estar tant a l'aguait.
    Montgió, un nom per a la història.
    Com per a gustos.... no se que miraria abans si el portal de l'olibera (si, amb "b") o la casa Grego.
    Santes Càndida i Còrdula, disculpeu-me.

    ResponElimina
  2. Esplèndida actuació. Que són les ciutats sinó les seves gents i la seva arquitectura?

    ResponElimina
  3. Emili, no son això les ciutats. Sinó un recull de persones humanes.
    Que d'arquitectura... millor oblidar que recordar. Que per un cop que va besar el sant una casa!
    A més, orientada nord.
    No és or tot el que llueix!
    I molts cops darrera la façana, s'amaga lo que s'amaga.

    ResponElimina
  4. Bloomquist. He dit que les ciutats són les seves gents (les persones) i em reitero amb l'arquitectura. Tu no fas turisme, potser? Que veus en el paisatge urbà? No, sí és que de vegades els arbres no ens deixen veure el bosc.

    ResponElimina
  5. La qüestió, és: s'han gastat una fortuna arranjant la casa Grego, bé! però, a la fi, per a que la faran servir? O la deixaran caure com ha caigut fins ara, fins que calgui redecorar-la de nou, deixant-la buida com fins ara?

    ResponElimina
  6. Per fi sembla que han fet una cosa en una mica de cara i ulls a nivell de patrimoni...perquè entre excavadora i foradament de casc antic (que sembla Beirut a trossos) i restauracions xapuceres (com algunes que han fet a la Catedral...mira les columnes i lo pouet del claustre) temó me feia cada cop que ficaven palada a n'alguna cosa. La qüestió és que ara què en farem de Casa Grego?per cert, sé que potser ara no toca, però se necessita una regidoria de patrimoni o perdrem molt del que tenim.

    ResponElimina
  7. És que som lo que no hi ha.
    Ara, no n'hi ha prou amb la rehabilitació. Ara, ja ens hem de posar en si dintre i faran ball, un puticlub o un cine.......Xeic, xeic, xeic.

    ResponElimina
  8. Bé, si miro barris perifèrics de les ciutats, Emili, veig desastres sempre.
    Si m'embadoca un monument, a la vora veig les cases deixades que cauen soles.
    I l'arquitectura des de Franco sembla feta per estudiants de primer. El mateix plànol lleugerament modificat per a totes les cases.
    Son humanes les ciutats actuals?????
    Pos tenim un dèficit.
    No només de tresoreria.
    De colors, de llum, i em sobren molts edificis, com el de l'ajuntament franquista.
    O les torres de Remolins, posem pel cas.
    Que se'n han fet dels arcs i les corbes.
    Hem tingut el "mestre" entre nosaltres i quin cas li fem? A Gaudí naturalment.
    No hem pogut adaptar i evolucionar aquest concepte d'arquitectura?
    Com va fer Montguió.
    O el nostre Abril i Guanyabens.

    ResponElimina
  9. És que si fas obres per a dixar les quatre parets tal com estan és una llàstima...els edificis solen tenir ús i per a tenir una carcassa buida, pos apaga i vamonos!no és criticar pesteta, és que pa una cosa bona que se fa sempre tens temó de que la caguen!!

    ResponElimina
  10. LO saberut té raó! Gastar calers per a no res no té sentit. Si no se'ns tornarà a caure i serà culpa nostra si no la cuidem! I crec que és de totes i tots els tortosins, la Casa Grego...és la nostra responsabilitat cuidar-la.

    ResponElimina
  11. Jo pago imposts, i tampoc te sentit. Sobre tot lo de l'ACA.
    Potser l'estètica tampoc te sentit.
    Potser sentir tampoc te sentit.
    Cego, mut, sord, inodor i sense pell tampoc te sentits.
    Heu vist la pel·licula "Perfect sense"?
    Us la recomano.

    ResponElimina
  12. Vinga que mos posaran un Zara la mar de xulo!

    ResponElimina
  13. Vols dir, Tortosina? Això esperem tots, ens cal! Però pensa una cosa abans de tot. Primer era un hotel que mai es va fer després arriba l'esperança del Zara, però també hi ha l'natic edifici del Banc Popular com a candidat per a ser la tenda de Zara a Tortosa.

    I encara pot ser que amb la crisi el grup Zara es desdigui, Déu no ho vulgui, però pot passar de tot...

    Jo preferiria esperar fins que l atenda estigués a punt d'obrir portes per a parlar i no abans, no sigui cas que ens duem una terrible desilusió, les tortosines i els tortosins.

    Ja saps el refrany "no diguis gat fins que no sigui al sac".

    ResponElimina
  14. "No digues blat!" La frase és més prosaica i lògica amb la cultura tradicional agrícola d'un cultiu de secà.
    Disculpa la correcció. Jo també deia gat.

    ResponElimina
  15. nomes volia deixar constancia que de gran vull ser com Colombo: mal vestit i desgarbat. Gracies.

    ResponElimina
  16. Seria una bona inversió, les tendes Zara més properes estan a Tarragona i Castelló. Lo que vol dir que la gent de les T.E vindria a comprar la roba a Tortosa (actualment ja passa amb l'Stradivarius). Augmentariem la oferta en aquest cas.

    ResponElimina
  17. Gràcies Bloomquist, per la correcció de la meva errata en dir el refrany, sempre he fotut la pota dient-ho, donçs! No tornarà passar en aquest refrany...en altres no puc dir-ho, però en aquest ja no més.

    Tortosina, Zara no només farà que la gent compri a Tortosa aquesta roba a aquest afirm asino que, a més, farà que de retruc, s'arranjin totes les cases velles i abandonades del carrer de la Rosa i adjacents, que l acasa del costat de l aGrego li han ficat le spnacartes del Renaixement passat per a que no es veiessin els maons que cobreixen els balcons els turistes que va a vistar la Catedral!

    I de pasa tot el barri antic es millorarà i la bblca (no biblioteca, que ja no li queden ni lletres a la façana principal!) conservarà les lletres de ferro de la façana que dón al aplaça del sestudis, entre altres necessàries i vitals reformes del nostre Casc Antic, que de tan antic que és ja gaireb´esembl auna excavació arqueològica per lo caigudes que estan les seves cases...

    Tohom resulatrà beneficiat, només cal que es faci realitat.

    ResponElimina
  18. Un zara, paque?

    Dir que jo també sóc fan de Colombo, i de fet, sóc com ell.

    ResponElimina
  19. pel teu nick,ignorant,em sabras dir que es un zara? Colombo compraria alli?

    ResponElimina
  20. Diria que és una botiga pijjjaa.
    No, no comportaria allí, mes aviat aniria al decatlhon.

    ResponElimina
  21. Zara és una botiga, entre altres que utilitza personal en règim d'esclavitud, alguns menors, amb jornades de 16 hores. Moltes irregularitats tant a les seves fàbriques al Brasil, Bangla Desh o Camboya.
    Si compreu, mireu també on compreu, també som responsables.

    http://www.setem.org/blog/cat/federacion/el-govern-del-brasil-denuncia-a-zara-per-utilitzar-ma-d-039-obra-esclava-en-30-tallers

    http://www.ropalimpia.org/noticia.php?idc=19&idn=49&idi=es

    http://www.ropalimpia.org/noticia.php?idc=19&idn=16&idi=es

    ResponElimina
  22. Jo diria que pija no és més aviat al contrari, el que passa és que posen les botigues als llocs més cèntrics. Suposo que el secret està a banda dels costos de producció baixos que facturen molt, sino no li veig l'explicació.

    ResponElimina
  23. Lo tio Amancio té la mà molt llarga...ara que prefereixo veure un Zara a casa Grego que veure-la tancada i abandonada...ai, plastik si sabessem d'on vé tot el que comprem i mengem, seriem nudistes i passariem molta gana, per desgràcia l'esclavitud existeix encara, i no cal anar al Tercer Món...natros mateixos vivim esclaus d'un munt de coses, poca llibertat tenim...lo fotut és que moltes vegades no ho sabem. Potser no te preguntes d'on vé la roba que portes, encara que no sigue de Zara...el que està clar és que els preus baixos són a costa de materials fluixos i mà d'obra barata.

    ResponElimina
  24. Veig que me dones la raó, tots som ignorants, avegades per sort,i avegades per desgràcia.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta