9 de juliol del 2012

El PSC, ERC i ICV afirmen que no cal esperar tots els pous i dipòsits d'emergència per descontaminar Flix



El PSC, Esquerra i Iniciativa afirmen que no cal esperar a què estiguen fets tots els pous i els dipòsits d’emergència de les Terres de l’Ebre i del Priorat, abans de començar les obres d’extracció dels sediments contaminats del pantà de Flix. Aquesta és la principal conclusió de la visita que han fet aquest dilluns -a les obres preliminars- una delegació de diputats i diputades del PSC, d’Esquerra i d’Iniciativa, convidats per l’alcalde de la població, el socialista Marc Mur. I és que Mur i els diputats dels partits d’esquerres, a l’oposició, afirmen que amb els diversos plans d’emergència aprovats en els ajuntaments de riu avall, ja no és necessari que estiguen enllestides totes les obres de l’anomenat pla de restitució. Un total de 144 actuacions a les Terres de l’Ebre i al Priorat, amb un pressupost de més de 57 milions d’euros, que l’anterior govern del PSOE i l’anterior govern de la Generalitat, el tripartit, van pactar ara fa dos anys. De fet, la previsió era que les obres del pla de restitució s’acabessen enguany, el 2012. A més a més, en aquell moment tant el govern de l’Estat com la Generalitat van afirmar que si la neteja del pantà de Flix s’havia retardat un total de quatre anys -primer es parlava d'una finalització de les obres per al 2008- era perquè abans de començar a retirar els sediments contanimants calia tenir a punt totes les obres del pla de restitució.

Siga com siga, la incertesa sobre els terminis i l'execució de la descontaminació del pantà de Flix continuen preocupant l'Ajuntament i els partits de l'oposició al Parlament. L'alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, ha exigit als governs espanyol i català que complisquen l'últim calendari previst, i que inicien l'extracció dels llots tòxics un cop finalitzin els treballs previs, la propera tardor. En una visita a les obres, Mur i diputats del PSC, ICV i ERC, han subratllat aquest dilluns que, amb els plans d'emergència aprovats en les poblacions de riu avall, ja no és necessari esperar que es completen totes les obres del pla de restitució territorial. A més, han advertit que es poden perdre fons europeus, a més de l'oportunitat de netejar el riu i impulsar l'economia.

Després de finalitzar fa tres setmanes el tancament de la zona on es troben els llots, la unió temporal d'empreses (UTE) formada per FCC Construcción i FCC Ámbito, que s'encarrega de les obres, treballa per enllestir la planta de tractament dels fangs i condicionar l'abocador especial del Racó de la Pubilla. Segons l'alcalde, aquestes actuacions prèvies, que suposen una inversió d'uns 100 dels 165 milions d'euros en total -un 85% cofinançats per la Unió Europea i la resta per part de l'Estat-, quedaran enllestides entre finals de setembre i principis d'octubre. "Preocupa al municipi, a les Terres de l'Ebre i al país que quan estiguin acabats aquests treballs continuïn amb l'extracció dels llots de l'embassament", ha subratllat Mur, durant la visita a les obres acompanyat dels diputats Xavier Sabaté (PSC), Núria Ventura (PSC), Hortènsia Grau (ICV-EUiA) i Marc Sanglas (ERC) aquest dilluns al matí.

L'alcalde flixenc assegura haver detectat "un mínim risc" respecte el compliment real d'aquest calendari per part del govern català i del Ministeri de Medi Ambient, arran les últimes reunions mantingudes i declaracions públiques al respecte. "Ens preocupen els rumors. Quan et presenten interrogants sobre una cosa clara que havíem de tenir coll avall no podem córrer el risc. És una actuació pionera, amb molts ulls posats a sobre nostre i ens juguem el futur de l'Ebre a Catalunya. O es fa ara o mai", ha sentenciat Mur. En aquest escenari, ha reclamat a les dues administracions un compromís inequívoc d'executar les obres de forma imminent. "És la inversió ambiental més important al sud d'Europa des d'Aznalcóllar. No tindria sentit que, l'objecte principal del projecte que és netejar l'embassament i deixar nét l'Ebre català, tingués una dilació o suspensió. Ens preocupa perquè es finança amb fons europeus, estem sotmesos a un calendari i no ens podem permetre cap retard més, després dels dos anys que ja portem", ha argumentat.

Però les insistents demandes dels alcaldes de CiU a la Ribera d'Ebre, que reclamen al govern no iniciar les obres d'extracció fins que estiguen finalitzades les obres del pla de restitució -dissenyat per l'anterior govern del PSOE, conjuntament amb el projecte de l'embassament per millorar els abastaments d'aigua dels municipis del territori emparat en la Llei d'Aigües-, han enterbolit l'ambient. "Aquí hi ha hagut una confusió amb efecte de contagi. Es confon el pla de restitució amb els plans d'emergència, que són dos coses diferents", ha indicat Mur. Segons ha apuntat, les actuacions del pla de restitució -captacions, abastaments o dipòsits- són independents de les previstes i aprovades "definitivament" en els plans d'emergència, les mesures a adoptar en el cas que tingués lloc un accident en l'extracció dels llots. "El pa de restitució s'ha de fer, però no ha de condicionar l'extracció dels fangs, perquè llavors s'hauria de parar dos anys l'obra i Flix, el territori i Catalunya no s'ho poden permetre", ha reblat, tot recordant que els retards en les obres que reclamen els alcaldes s'han d'atribuir a la crisi de l'Agència Catalana de l'Aigua -que ha d'assumir una part del pla de restitució-.

Per intentar "esvair" els dubtes sobre el calendari i la voluntat real dels governs tant català com espanyol, Mur els ha instat i convidat formalment a visitar les actuacions en marxa del projecte a Flix perquè "rebin explicacions de primera mà" i coneguin la trascendència ambiental i econòmica de l'actuació. Aquest dilluns, han estat els diputats dels grups que formaven l'anterior govern tripartit, els que han visitat les instal·lacions, en una visita on no s'ha permès l'accés als mitjans de comunicació.

"És increïble que cap representant del Govern hagi vingut a veure una obra capdavantera al món", ha lamentat el diputat del PSC, el també flixenc Xavier Sabaté, tot ressaltant les oportunitats econòmiques que poden generar instal·lacions com la planta de tractament de residus, que podria ser utilitzada per tractar residus d'altres punts del món, ha assegurat. "El govern hauria de fer de comercial. És una planta única. Això no es pot deixar paralitzat, es degradaria la planta, l'aïllament del riu i deixaria l'abocador en una precarietat que no podem permetre. A més, es perdrien fons europeus", ha indicat. De fet, els socialistes presentaran una moció al ple del Parlament per instar el Govern ha avançar activament en l'execució del projecte.

Des d'ICV, la diputada Hortènsia Grau considera que seria "un escàndol" si les obres es paralitzessin. Prenent l'argument de l'alcalde, la diputada ha retret als alcaldes de CiU la "confusió" entre el pla de restitució i els plans d'emergència -"estan garantits i aprovats des del passat mandat amb el Procicat"-. "Apel·lo els alcaldes a deixar de banda baralles de campanar i que tots siguin prou generosos, que per una obra seva no poden hipotecar una obra necessària per a Catalunya", ha reptat. Grau, d'altra banda, ha lamentat que si s'hagués tractat d'una obra "al costat de Barcelona" no hauria estat qüestionada. "El govern no té sensibilitat ambiental", ha retret, tot recordant que el conseller de Territori i Sostenibilitat va expressar la setmana passada la seua preferència per sepultar els residus. Per últim, el diputat d'ERC, Marc Sanglas, ha donat suport al consistori en les seues reclamacions i ha instat el govern a facilitar el camí perquè es puguen executar de forma immediata les obres. "Anirem enrere si la Generalitat no s'hi implica, enviarem una carta al conseller Recoder convidant-lo a visitar les obres", ha dit Sanglas. Els republicans, que han anunciat que donaran suport a la moció socialista al Parlament i "pressionaran" al govern, han desvinculat també el projecte del pla de restitució i han recordat que la paralització podria perjudicar les tasques fetes durant els dos últims anys.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta