18 d’agost del 2012

Alerta per una medusa invasora al Delta


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Els científics encarregats d'estudiar l'estat de l'aigua de les costes catalanes han alertat de la presència d'una nova plaga invasora de meduses al delta de l'Ebre. Concretament, s'han detectat centenars de milers d'exemplars d'una espècie de medusa provinent d'Austràlia a la badia dels Alfacs, prop de Sant Carles de la Ràpita. Segons el CSIC, tot i no ser perillosa pels humans, es tracta d'una espècie invasora. Tot i així, encara cal estudiar com evoluciona la presència d'aquesta medusa a les costes de l'Ebre, i també quin impacte pot tenir abans d'iniciar cap acció per extingir-la.

De moment, només està clar el seu carácter invasor i l'elevat índex de reproducció de la medusa, que competirà amb la resta de flora i fauna del Delta, com ara els muclos i les larves de peixos de la zona. El nom científic de la medusa és 'Phyllorhiza punctata', i s'afegeix a la localitzada fa dos anys també al delta de l'Ebre. És tracta de la 'Mnemiopsis leidyi', de la qual enguany s'han trobat també centenars de larves a la zona.

Científics de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC estan aquests dies fent mostrejos per estudiar l'evolució de la presència d'aquests tipus de meduses, i aprofitar el que queda d'estiu per obtenir el màxim d'informació posible. Amb tot, la investigadora Verònica Fuentes, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, ha volgut tranquil·litzar els veïns de la zona, tot assegurant que aquest tipus de medusa trobada als Alfacs no genera alèrgies, i que tampoc el seu contacte provoca la reacció típica i molesta de les meduses, ja que en principi no són urticants. Tot i que els primers bancs de meduses es van detectar a la badia dels Alfacs, amb mig centenar d'individus per metre cúbics, també se n'han vist en altres zones properes, com ara les platges de Sant Carles de la Ràpita o les Cases d'Alcanar.

Imatge RedOrbit

2 comentaris:

  1. L'altre dia a la platja en vam trobar una dotzena de meduses com aquesta.

    ResponElimina
  2. Jo ja n'he vist també unes quantes, fins i tot entre L'Hospitalet i Miami, la veritat es que una mos van fotre un susto sortin a la superfície estan nadan en les xiquetes, uns 40 cm de diametre mes o menos.
    Per cert, lo "vigilante de la playa" a les Delícies molt bé, va venir i la va treure. En canvi per l'Hospitalet... vos que decís? ah, una medusa... no aquí no, en la otra papelera, aquí molesta el olor... (los ho vam portar una en una bossa de basura i ni es van dignar a vore-la)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta