30 de setembre del 2012

Amposta ja té encesa la cascada d'aigua des del Pont Penjant


AMPOSTA (Montsià).- El Pont Penjant d'Amposta ha estrenat finalment aquest diumenge a la tarda la instal·lació artística The Waterfall, la cascada d'aigua projectada pels arquitectes Ana Morcillo i Jonathan Rule. L'acte havia de fer-se dissabte a la tarda, però la pluja del cap de setmana va obligar els organitzadors a ajornar la inauguració. A més, els autors del projecte The Waterfall, guanyadors del concurs XYZ, van haver d'introduir durant les dues últimes setmanes petites modificacions al disseny original, per millorar la visibilitat del fluït en moviment des de la distància. Finalment, la cascada -alimentada pel bombeig de 2.000 litres d'aigua pel minut des del mateix riu Ebre- abasta un tram de 30 metres de la cara oest del pont, tocant a la zona del Castell, des d'on serà visible, especialment, durant la tarda i el vespre.

El procés d'instal·lació havia culminat divendres passat amb la col·locació de les quatre bombes de dos cavalls de potència, que eleven l'aigua del riu als dotze metres d'alçada on es troba la plataforma del pont. La visibilitat dels dolls d'aigua en caiguda des de la distància ha estat la principal preocupació dels seus responsables. "Al començament vam presentar una proposta posant difusors, però veient finalment l'escala del pont i les bombes que hem aconseguit, ho hem hagut de modificar sobre la marxa perquè sortís l'aigua i es visualitzés des de lluny", ha indicat Rule. Al llarg dels 30 metres de cascada, força centrada al llarg de l'estructura però més pròxima a la zona del Castell, l'actuació ha suposat la instal·lació de 240 metres de tubs de polietilè i gàrgoles cada de 32 mil·límetres de diàmetre a cada 33 centímetres de distància. Per completar la instal·lació, els arquitectes no descarten situar un focus o un punt de llum dirigit al pont que permeti visualitzar en millors condicions els dolls d'aigua. "Pel matí i per la tarda, especialment al vespre, és quan es veu millor per les condicions de la llum", ha indicat Morcillo.

"Estem molt satisfets. Aquest és realment un projecte 'low cost', amb molt poc pressupost -els guanyadors del concurs XYZ, organitzat pel Centre d'Art lo Pati, rebien 5.000 euros per materialitzar la seua proposta- i fet a contra el rellotge. També l'escala del pont és brutal i permetre visualitzar l'aigua ha estat molt complicat. Però hem aconseguit la línia de la cascada, amb els escorços que buscàvem, i estem molt contents. Convidem a la gent perquè vingui a veure-ho", ha afegit la mateixa arquitecte.

En paraules dels seus autors, el projecte vol representar un "homenatge a l'Ebre i la seva gent", simbolitzant una transició del paisatge urbà amb el paisatge natural del riu i la creació artificial d'una cascada que l'eleva, així com la transició dels llindars sonors i visuals que suposa. La idea, segons van apuntar, els va sorgir després de veure una imatge de la cascada de focs artificials al riu que tenen lloc durant les festes majors de la ciutat.

Imatge Roser Royo
Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta