26 de setembre del 2012

Batea i la Generalitat s'enfronten pels retards en l'obertura de la residència d'avis

BATEA (Terra Alta).- L'Ajuntament de Batea ha amenaçat aquest dimecres d'incomplir les seues obligacions amb la Generalitat, si el Departament de Benestar i Família no posa en marxa de forma imminent la residència d'avis de la població, pendent de la concertació de 60 places. L'alcalde de la població, el socialista Joaquim Paladella, ha recriminat al Govern haver incomplert el mandat del Parlament perquè l'equipament obrís les portes durant aquest mes de setembre i, com a resposta, es planteja respondre amb la mateixa moneda. L'equip de govern de Batea té previst reunir-se amb el conseller, Josep Lluís Cleries, el proper 5 d'octubre, i ja ha anunciat que no pensa abandonar l'edifici del Departament sense un acord sobre la residència.

El ple de l'Ajuntament de Batea va aprovar aquest passat dilluns una moció de l'equip de govern (UPTA-PM) que considera el consistori "alliberat" del compliment de les normes "vers el mateix Govern", arran de l'incompliment de la resolució aprovada pel Parlament el passat 5 de juliol, la qual instava el Departament de Benestar i Família a concertar les 60 places de la residència abans de l'1 de setembre. "Si el Govern no ho fa, cap ciutadà està obligat a complir-ho", ha conclòs Paladella.

Aquest extrem, en el cas que no s'aconseguís cap acord abans del dia 5, es podria concretar en deixar de trametre la documentació que requereix la Generalitat al consistori o, fins i tot, mitjançant "compensacions de deute" pendent, tot assumint els recursos que el municipi recapta en conceptes com el cànon de sanejament. L'alcalde també ha volgut deixar clar que els membres de l'equip de govern tenen la intenció de no abandonar l'edifici del Departament de Benestar i Família mentre no s'arribi a una solució. La idea, ha precisat, preveu altres mesures de pressió per part del consistori, "en coordinació" amb els veïns. "Ens n'hem anat refiant i se'ns ha acabat la paciència", ha exclamat Paladella, que no ha deixat de recordar com un fet "molt greu" que el Govern no haja donat compliment a la resolució parlamentària, ni els anteriors compromisos sobre la data de posada en marxa, ja que Cleries hauria anunciat als grups municipals el passat novembre l'obertura durant el primer trimestre d'enguany. "Crea una inseguretat jurídica. El que tenim signat no significa res: la signatura de la Generalitat no val res i, a més, incompleixen resolucions del Parlament", ha insistit.

Les obres de la residència van començar poc mesos abans que, al novembre de 2010, el consistori i el llavors Departament d'Acció Social signessin un conveni per fer realitat el projecte, amb un cost de construcció d'uns 6 milions d'euros. Segons Paladella, el Govern va assumir el pagament dels terminis corresponents per finançar l'edifici -al voltant d'un 60% del cost que un primer moment va desembutxacar la societat Sagessa, que ha de gestionar el centre- i la concertació de les 60 places. "Ara es produeix la paradoxa que fa un any i mig que tenim les obres acabades i no es concerten les places", lamenta. "Això crea un greu perjudici per al poble i la gent gran de la comarca, i de les Terres de l'Ebre que formen una gran llista d'espera", ha afegit Paladella.

"Al·leguen que no tenen diners per complir però, en canvi, obren la residència de Ponent a Tarragona amb 45 places. És que som menys a les Terres de l'Ebre?", ha preguntat l'alcalde de Batea, que ja ha avançat que està obert a parlar d'una periodificació en la posada en marxa de les places concertades, però que en cap cas toleraran la seua reducció o supressió parcial.

Per la seua banda, el Govern ha reiterat a l'Ajuntament de Batea la seua proposta d'"aplanar" el finançament de la residència d'avis, reduint les quantitats anuals que aporta, per poder disposar de recursos que permetin la concertació de places i l'obertura de l'equipament. Després de les crítiques i l'amenaça d'insubmissió de l'alcalde de Batea, el Departament de Benestar Social i Família ha "reiterat" a través d'un comunicat la seua voluntat de continuar col·laborant amb el consistori per posar en marxa la residència, tot i admetre dificultats pressupostàries per fer-ho en aquests moments.

De fet, l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) reconeix que no disposa de crèdit suficient "per executar la concertació de places en aquests moments", fruit del "deficitari finançament de la Llei de la Dependència" i de l'eliminació de l'aportació de 48 milions d'euros per part del govern espanyol que obliguen l'ens "a buscar altres vies de solució per aquest tema".

Malgrat això, s'han mantingut contactes amb el consistori per "trobar solucions satisfactòries". Així, tal i com ha reconegut Paladella -que ha assegurat desconèixer els termes concrets-, l'ICASS hauria proposat "aplanar la inversió financera" de les obres per iniciar la concertació de les places. El Govern, concretament, paga a través d'una subvenció a l'Ajuntament de Batea 397.121,25 euros anuals fins el 2019 per cobrir els 3.971.212,50 euros atorgats per a la construcció i equipament del centre. "La proposta, per tant, seria reduir aquestes quantitats anuals, allargar els terminis i destinar part dels diners a la concertació de places".

D'altra banda, Benestar i Família ha precisat que el finançament al 100% d'aquesta obra, segons un acord de Govern aprovat el 2 de novembre de 2010, és un "fet bastant singular, ja que habitualment l'administració no finança la totalitat dels projectes".

El Departament ha confirmat que el pròxim 5 d'octubre el conseller Josep Lluís Cleries es reunirà a Barcelona amb representants municipals, per abordar la situació i trobar solucions.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta