14 de setembre del 2012

Bel alerta que el dèficit fiscal s'incrementarà en 1.000 milions si no puja la recaptació autonòmica de l'IVA

TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa i portaveu de CiU a la comissió d’Hisenda del Senat, Ferran Bel, ha defensat en el ple de la cambra alta una moció que instava el govern espanyol a permetre la participació de la Generalitat en l’alça de l’IVA i dels impostos especials, tot modificant la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes. Una iniciativa que ha estat rebutjada pels 148 vots en contra del PP. Així, tal i com ha explicat Bel, s’ha perdut "una bona oportunitat" per "modificar l’asimetria actual", que "afavoreix molt l’Administració Central i penalitza a les Comunitats Autònomes". De fet, el senador tortosí ha matisat que "l’Estat es reserva el dèficit, l’Estat es reserva l’increment dels ingressos", mentre que les comunitats autònomes només tenen marge per reduir la seua despesa. "Si es gestiona la sanitat, l’educació i els serveis socials, aquesta reducció té un límit, una línia vermella que Catalunya no vol creuar; però si no es creua no es reduirà la despesa i no es podrà complir amb l’objectiu de dèficit”, ha afirmat Bel.

En aquest sentit, Bel ha indicat que “el 2013 a Catalunya es recaptaran 2.000 milions d’euros més" amb la pujada de l'IVA, però que d’aquests diners la Generalitat de Catalunya no gestionarà "ni un euro addicional”. Per tant, Bel ha explicat que “si és extraordinari incrementar els tipus de l’IVA perquè la situació ho requereix, també s’ha de ser lleial amb les comunitats autònomes i fer les modificacions legislatives que necessiten les autonomies. Si no ho fan generaran a  Catalunya, i a d’altres comunitats, una situació de greuge addicional en la compensació fiscal de la nostra comunitat autònoma”, ha advertit.

En aquest sentit, el senador de CiU per Tarragona ha subratllat que fins ara, a Catalunya, el dèficit fiscal era del 8% del PIB, uns 16.000 milions d’euros. I ha afegit que, “si no s’efectua cap correcció addicional dels tipus impositius de l’IVA d’acord amb els Pressupostos Generals de l’Estat, que no varien en quant a l’assignació de despesa, aquest dèficit fiscal es veurà incrementat, no sé si en nou-cents o em mil cent milions d’euros, però per una quantitat molt significativa”.

Sobre aquest punt, Bel ha destacat que el govern de Mariano Rajoy aboca les comunitats a “un carreró sense sortida” i les “criminalitza”, tot i que “no de forma conscient” perquè les culpabilitza “del mals de l’Estat” en disciplina fiscal. "Si les perverses comunitats incompleixen, és perquè no se les dota dels instruments necessaris per assumir aquests objectius de dèficit”, ha conclòs Bel.      

Imatge CiU
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta