18 de setembre del 2012

Detinguts dos homes pel robatori de garrofes i l'agressió a un pagès a Masdenverge

MASDENVERGE (Montsià).- Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes de nacionalitat espanyola, un jove de 22 anys i veí d'Amposta, i un altre de 27 anys i veí de Reus, com a presumptes autors del robatori amb violència i lesions que va patir un pagès a la seua finca de Masdenverge. El passat 13 de setembre, el propietari de la finca, Lluís Porta, que és veí de la Galera, va ser apallissat brutalment quan va sorprendre dos homes que li robaven les garrofes, i els va instar a descarregar el fruit de la furgoneta. Com a conseqüència de l'agressió, Porta va patir diversos traumatismes a la cara i en un dit, així com un tall al cap, pels quals continua ingressat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.  Segons havia relatat Porta, durant les últimes dues setmanes la seua finca havia estat objecte del robatori d'uns 10.000 quilos de garrofes.

La investigació policial oberta pels Mossos arran d'aquests fets ha portat a la detenció dels dos homes aquest passat dilluns. Un d'ells, el jove de 22 anys ja tenia antecedents policials. Està previst que en els pròxims dies passin a disposició del Jutjat d'Instrucció de Guàrdia d'Amposta.


Els fets es van produir quan el pagès, que havia estat treballant durant dues hores a la finca de la zona de la Foia, va decidir anar a fer una ullada rutinària abans de marxar. Va ser llavors quan va sorprendre dos homes que es trobaven a la seua propietat robant-li les garrofes. Segons ha explicat, els va tancar el pas per evitar que fugissin i els va requerir que descarreguessin de la furgoneta el fruit que havien sostret.

Els dos homes, però, no només van fer cas omís a la seva demanda, sinó que el van agredir. Un d'ells el va colpejar reiteradament amb un mànec de fusta que Porta va aconseguir arrabassar. "Jo no vaig anar a atacar-lo. Tampoc sabia si em podia treure una navalla, per exemple", ha relatat. L'altre, segons la versió de la víctima, l'intimidava i amenaçava amb participar en l'agressió. "No va ser una agressió només per atemorir-me", ha constatat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), des del centre hospitalari.

Tot i les ferides de consideració, Porta va poder arribar pels seus propis mitjans fins al CAP de Santa Bàrbara, on va ser derivat a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i, posteriorment, a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Segons ha explicat, va rebre quatre cops forts al cos i tres al cap. Aquests últims són els que revesteixen major gravetat: té una fractura a l'òrbita ocular que li podria dificultar la circulació i podria acabar requerint una intervenció quirúrgica. També li van trencar el pòmul, li van obrir un tall al cap, que ha requerit deu punts de sutura i li van fracturar un dit.

L'atenció mèdica va activar el protocol policial establert i els Mossos van obrir una investigació per esclarir els fets. Porta, però, analitza de forma pessimista la situació actual de robatoris al camp i les seues conseqüències, amb retrets de passivitat cap a les administracions competents. "Cada cop són més generals i ningú hi fa res. Només es posen benes als ulls i es passa el tema com es pot", ha lamentat.

En una carta que ha enviat a diversos mitjans de comunicació, critica que la delegació del Govern i el Departament d'Agricultura "no tinguin cap intenció d'intervenir", al·ludint a la dificultat de resoldre el problema a estadístiques que parlen d'una tendència a l'estabilització. Els retreu també que ho considerin "un mal menor, una vàlvula d'escapament necessària per aquesta societat sense reparar en la víctima última d'aquesta deixadesa, el pagès que veu impotent com li furten les seves collites, maquinària, arreus de treball, assalten cases de camps i instal·lacions i, a més, veu seriosament amenaçada la seva vida".

"Ens sentim desprotegits, imbècils, donant pals de cec a un enemic que no podem veure. Perdent el temps a la comissaria, on la indiferència del funcionari ens deixa molt clar on farà cap la nostra denúncia", sosté en la missiva. Lamenta Porta que, davant d'aquest tipus de situacions, molts pagesos han perdut ja la confiança en les administracions i la policia, fins al punt que molts ja desisteixen a l'hora de denunciar els robatoris i intenten resoldre els problema pel seu compte. "Fins on ens portarà aquesta dinàmica?", es pregunta.

Una part molt important del problema, recorda, és la compra d'aquest fruit robat per part d'establiments legals del territori. En aquest terreny proposa que els cossos policials disposin d'un registre actualitzat de persones i vehicles amb antecedents provats "amb les portes tancades a qualsevol magatzem que es dedica al negoci de la compra de productes del camp", apunta Porta, conegut a la comarca del Montsià per promocionar l'oli d'oliva mil·lenari i gestionar la finca d'oliveres monumentals propietat de la seua família a la partida de l'Arion, a Ulldecona.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta