18 de setembre del 2012

Fixar un cabal ambiental "suficient" és vital per atenuar el canvi climàtic al Delta


AMPOSTA (Montsià).- Fixar un cabal ambiental "suficient" per al tram final de l'Ebre és un dels aspectes "fonamentals" que ha de permetre atenuar i reduir la vulnerabilitat del Delta, davant els efectes previstos del canvi climàtic -com ara l'increment del nivell del mar i la reducció de les precipitacions-. Així ho ha constatat el director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, a Amposta, en la primera de les set jornades obertes a la participació que l'ens organitza arreu de Catalunya, per recollir opinions i propostes amb l'objectiu de definir l'estratègia catalana d'adaptació al fenomen. Juntament amb el Pirineu, el delta de l'Ebre està considerada la zona més vulnerable de Catalunya davant el canvi climàtic.

Samitier ha recordat que si en les condicions actuals el cabal del tram final ja "és insuficient", si es produeix un increment del mar "encara ho serà més". "Cal plantejar polítiques de cabals de manteniment del riu, per a l'aportació de sediments, veure com podem incrementar-los. Tot i que no podem evitar l'increment del nivell mar, podem apaivagar, reduir o retardar els seus efectes", ha apuntat.

El debat s'obre just en el moment que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha aprovat inicialment un cabal ambiental que no satisfà les demandes dels científics, els moviments socials i el mateix Govern en aquesta línia. "El Delta és una zona sensible des del punt de vista ecològic. El canvi climàtic accentua les tensions que puguin existir al territori. Amb l'increment constant del nivell del mar es produeix una major pressió de la falca salina que s'agreuja per la manca històrica de sediments que fa que la subsidència pròpia de la zona no es pugui compensar", ha argumentat.

Però el procés de participació en la definició de l'estratègia d'adaptació no definirà, de moment, cap proposta concreta al respecte. Serà el pròxim pas, el pla d'actuació, on es plasmi de forma explícita i pràctica la necessitat de "definir una bona política sobre aquest aspecte". La idea és poder culminar aquestes reunions participatives durant el pròxim mes d'octubre per poder enllestir abans de final d'any el document definitiu, que haurà de ser aprovat pel govern,

La trobada d'aquest dimarts, en la qual han participat una vintena de representants d'institucions locals, entitats, empreses i particulars, ha posat sobre la taula un conjunt de mesures que permetin atacar el problema del canvi climàtic també des de la perspectiva de l'actuació territorial, identificant els impactes no només futurs, "sinó els que ja s'estan observant" i definit estratègies per esmorteir els efectes.

Replantejar l'urbanisme costaner

En el cas de les Terres de l'Ebre, i del Delta en concret, aquest plantejament podria introduir també una "reflexió sobre el model de desenvolupament urbanístic general de la costa i en una zona sensible com el delta de l'Ebre", on l'increment del nivell del mar i la subsidència podrien obligar a replantejar actuacions futures "per no posar-nos en una situació de més risc que la que tenim", segons Samitier. "Hem d'intentar evitar fer projectes urbanístics que ens situen en situació de més feblesa de l'actual", ha subratllat, tot prioritzant els elements de "prevenció" abans que la possible correcció d'alguns aspectes actuals.

Aquesta reflexió, a més, podria suposar la necessitat de "reorientar o repensar" alguns aspectes de l'activitat humana en zones com la mateixa plana deltaica. "La voluntat és interioritzar en les diferents polítiques sectorials urbanístiques, de pesca, d'agricultura perquè s'introdueixin els aspectes del canvi climàtic com un element més, que faciliti la presa de decisions i es tingui en compte", sosté. "Com més aviat comencem a treballar, menys radical haurà de ser la intervenció. Hi haurà coses que no podrem evitar: espècies que no podran subsistir. Hem de veure com podem posar valor aquests nous ecosistemes", ha insistit,

En aquesta línia, el responsable de l'Oficina recorda que una de les estratègies que ja s'està desplegant al territori i que també es troben condicionades pel canvi climàtic, com la potenciació de les espècies autòctones i la lluita contra espècies invasores. La presència d'espècies al·lòctones debilitaria els ecosistemes propis i els afebliria davant els efectes d'aquest fenomen.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta