6 de setembre del 2012

La CHE confirma a la PDE que no pensa corregir el cabal mínim previst al nou pla de conca


TERRES DE L'EBRE.- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no té cap intenció de modificar el cabal mínim per al tram final del riu aprovat dins del nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Aquest és el missatge que ha pogut confirmar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, aquest dimecres de Saragossa, després de participar en una trobada amb el president de la CHE, Xavier de Pedro. El moviment antitransvasament, que ha convidat De Pedro a visitar el Delta en les properes setmanes, ha insistit que, davant la negativa de la CHE a revisar els regadius de la part alta de la conca, mantindrà l'estratègia de denunciar el nou pla davant de la Unió Europea. A banda, la PDE ja porta recollides més de 4.000 signatures en contra de cabal mínim proposat per la CHE, i té previst presentar-hi al·legacions que complementaran les que també han anunciat que presentaran el govern de la Generalitat i diversos ajuntaments de les Terres de l'Ebre.

La reunió de la PDE i de grups ecologistes amb De Pedro, tot i que "cordial", ha servit per constatar que la CHE no està disposada a moure ni una coma del document aprovat, pel que fa al cabal ambiental del tram final del riu, el gran cavall de batalla. "Hem sortit convençuts que no es modificarà res. Només hem omplert un formulari per intentar argumentar que el Pla Hidrològic té carta blanca, ha estat exposat a tots els sectors afectats i ens han escoltat els suggeriments, un tràmit al que obliga la Directiva Europea per la participació ciutadana", ha precisat. "Però hi hem de ser i continuarem anant on ens convoquin", ha precisat Tomàs, qui ha reclamat novament a De Pedro la revisió a la baixa les previsions de regadiu del Pla, les mateixes del Pacte de l'Aigua de l'Aragó que es van comprometre en el PHN del 2001, per poder dotar el tram final de l'Ebre del cabal ambiental suficient que garantisca les necessitats ecològiques i les activitats econòmiques per al desenvolupament del territori.

Però el responsable de la CHE ha argumentat que una variació del cabal del tram final "desequilibraria" tot el pla. "El nostre interès és respectar al cent per cent el Delta, preveient cabals mínims fins i tot durant la sequera", però hem de ser responsables i hem de mantenir un equilibri del desenvolupament dins de la conca", ha explicat De Pedro, per descartar una revisió a l'alça dels cabals ambientals, que segons el president de la CHE han estat fixant seguint criteris "tècnics". Em aquest sentit, s'hauria limitat a plantejar obres com la instal·lació de barreres contra la falca salina a la desembocadura, que els antitransvasament consideren que estancarien l'aigua i empitjorarien la seua salubritat.

D'altra banda, malgrat el total desacord amb aquests plantejaments, la PDE ha decidit convidar De Pedro a visitar el Delta en les pròximes setmanes, per ajudar-lo a conèixer sobre el terreny els problemes que pateix el territori. Al mateix temps, la PDE continuarà la campanya de recollida de signatures per denunciar el pla i demanar la tutel·la de les autoritats comunitàries en el tràmit de la seua aprovació. "No ens en refiem del Pla Hidrològic, Estem convençuts més que mai que infringeix les normatives per protegir el Delta i el tram final de l'Ebre", ha reblat Tomàs. La PDE, a més, ha instat el Govern a defensar, amb les seues al·legacions davant la CHE -"que espererem que siguin reals"-, la proposta de cabals ambientals de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre i aprovada pel Parlament, unes xifres de cabals mínims que l'organisme regulador de la conca considera "inacceptables i que ni tan sols es poden considerar". "Si no es dota el tram final del riu d'un cabal mínim suficient es generarà un conflicte social de llarga durada", ha avisat.

Imatge CHE

5 comentaris:

  1. No passa res que no es veigues vindre.
    Por los cojones de Cañete, que es qui mana i per als interesos del PAR=regants aragonesos, al que pertany el director de la CHE.
    A més, del Segre i de l'Ebre manca aigua per a Barcelonaworld.
    PAR, CiU, PP.... CDU, sempre igual. A destruir el mon.

    ResponElimina
  2. Sí que passa sí, passa que les tesi que fonamentaven el discurs plataformero criminalitzant els socialistes ara no s'aguanta per cap banda. Ara toca seuren's a la taula amb el PP i posar cara de prunes agres com aquell xiquet enfadat perquè no li treuen a la taula pastissets i mistel·la per a berenar. I tot això, havent dinamitat els aliats polítics necessaris més enllà del Sènia. Pos au estratega, a las barricadas!!! Jo segueixo llegint la marfanta i discutint sobre la tristor de Cristiano Ronaldo a Punto Pelota que la vida són dos dies.

    ResponElimina
  3. Sneijder, no entenc la ira i l'enjudicia que mostres. El PSOE va tindre 8 anys per a fer els deures i presentar el pla hidrològic a la UE. I no ho va fer. I per la meua part, única e indivisible ;-), repartir a tots els que es van treure un transvasament de la màniga abans que resar a la Moreneta, que van ser PSC-PSOE, ERC i ICV quan tenien les rendes de la Generalitat a la mà. Sort de la Cinta.
    Tot s'ha de reconèixer i tots els partits catalans, excepte el PP, van aprovar un cabal ecològic al parlament català, a instàncies del COSEC on hi era tothom, dos cops a manca d'un. Cabal que ara els hi toca defensar. Veurem el que passarà. De moment el Recoder no ha dit res, mut i a la gàbia.
    Total, lo que deia jo només era una ironia més de la trista realitat que passem. O no has vist la cara del Rubalcaba?
    Jo també estic trist, com CR7, el que per altres motius, evidentment.
    Trobes que ell pot intercedir pel cabal ecològic?

    ResponElimina
  4. el pla hidrològic de la Conca de l'Ebre que s'ha presentat i està en periode d'al.legacions està datat en Juny de 2011.

    crec que les eleccions van ser al novembre de 2011 i es va canviar el govern central

    Per tant, el PP ha posat damunt la taula la proposta de cabal que havia elaborat el PSOE.

    Crec que ja està ve de prendre el pèl a la gent. S’hauria de ser mes respectuós amb una lluita que porta mes de treinta anys i no pensa aturar-se fins assegurar el futur de les Terres de l’Ebre. Mani qui mani.

    Manolo Tomàs

    ResponElimina
  5. La sort que tindrem al final serà quan la UE, en vista de l'èxit i la gestió que se'n fa tanqui l'aixeta i acabessem amb el malson del transvasament, això sí, de manera temporal perquè aquest és un tema que desperta cíclicament des del segle XIX a la península. Ara bé, tot i els defectes i els empastres de l'etapa socialista, aquest va ser un mal de cap constant per al PSC, és va ser capaç d'aturar l'amenaça del PP i derogar aquells articles del PHN que feien referència al transvasament, el que passa és que les contradiccions a la meseta no van possibilitar un tancament ferm del tema, que repeteixo, sempre serà provisional. Ara que les coses tornen a pintar malament perquè el PP no necessita Catalunya per a guanyar i pretén sacrificar-la si hi ha necessitat, tindrem la sort que no hi haurà els euros que es necessiten i per tant, tot quedarà en aigua de borraines. Ara bé, com l'economia millori una mica i Cañete encara estigui d'encarregat de medi ambient tornarem a ser-hi. Quan s'hi torni, el moviment social no podrà restablir el cercle de confiança que es va trencar allà pel 2004 amb una part de l'esquerra i els sindicats amb la conseqüent pèrdua de musculatura per al moviment. Tot plegat un despropòsit.

    En resum, no passa res, aquest és un territori amenaçat històricament. El que no s'entén però són les ganes de criminalitzar a una part d'aquells que han de ser els aliats, amb més o menys fortuna però, aliats a la fi. En un territori de 180.000 persones no es pot prescindir de ningú perquè tothom és necessari, pensi el que pensi i militi on militi. Si els caps pensants dels moviments socials són incapços d'entendre-ho, s'esta condemnant al moviment i al territori a la marginalitat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta