11 de setembre del 2012

La manifestació més gran de la història de Catalunya clama per la independència

BARCELONA (Barcelonès).- Un milió i mig de persones, segons la Guàrdia Urbana i el Departament d'Interior, han participat en la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), cridada a entrar la història com el major clam per la independència que han viscut els carrers de Barcelona. En la manifestació han participat centenars de persones de les Terres de l'Ebre, d'on havien sortit una cinquantena d'autocars en direcció a la capital catalana, més de la meitat organitzats per la mateixa CANC. La marxa ha tingut un caràcter festiu, amb la presència de desenes de milers d'estelades i amb lemes en català i anglès, tot reclamant que Catalunya es convertisca en un nou estat a Europa. L'assistència ha sobrepassat totes les previsions i la capçalera ha quedat més d'una hora bloquejada al punt d'origen, entre els carrers Casp i Pau Claris. La marxa ha acabat amb la lectura d'un manifest al passeig Marquès d'Argentera.

Després de més d'una hora sense poder avançar, una delegació formada per sis membres de l'ANC i sis més de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han abandonat la capçalera de la manifestació i s'han desplaçat a peu fins al Parlament de Catalunya, on els ha rebut la seua presidenta, Núria de Gispert.



A dos quarts de cinc de la tarda, una hora i mitja abans de la marxa, els carrers del centre de Barcelona -especialment el Passeig de Gràcia- ja acollien milers d'assistents de la manifestació arribats des de tots els punts de Catalunya. En total, han estat al voltant d'un miler d'autocars contractats per assistir a la marxa, que excepcionalment han estacionat als dos costats de l'Eixample, depenent si venien del nord o del sud, i a les zona del Forum i la Zona Universitària.

La marxa, en la qual no s'ha produït cap incident, s'ha iniciat poc abans de les sis de la tarda, però ha avançat pocs metres davant la massiva afluència d'assistents a la Via Laietana, que pujaven en sentit contrari al que havia d'avançar la manifestació. Tot i les crides de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil perquè s'obrís pas a la capçalera i perquè els qui encara no s'havien incorporat ho fessin a partir del Passeig de Colom, aquesta no ha pogut continuar fins al cap de molta estona. Altres ciutadans s'han dirigit directament a l'avinguda Marquès de l'Argentera, on també ha estat molt difícil moure's.

Durant la mobilització, s'han pogut sentit proclames com 'Què vol aquesta tropa, un nou estat d'Europa. Què vol aquesta gent, Catalunya independent', així com els tradicionals crits d'independència. Tot plegat acompanyat del cant dels Segadors i cançons emblemàtiques com L'Estaca i La Gallineta, de Lluís Llach. També s'han pogut veure pancartes escrites anglès ('Bye bye Spain', 'Catalonia is not Spain' i 'Catalonia, next state in Europe') i d'altres al·lusives a Catalunya com a hipotètic 28è país de la Unió Europea.

La manifestació més multitudinària

La d'aquest dimarts ha estat la mobilització més multitudinària de la història a Catalunya, amb l'assistència d'un milió i mig de persones, tenint en compte manifestacions com la del 1977, en plena transició, amb el conegut lema 'Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia'. En aquella ocasió, va reunir un milió de persones pels carrers de Barcelona, considerada la marxa més nombrosa de la història durant molts anys, per exigir més autogovern per a Catalunya i un Estatut.

A més, la d'avui, ha tingut una xifra superior a la manifestació del 10-J de fa dos anys, en contra de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. Llavors, la Guàrdia Urbana va xifrar els participants en 1.100.000 persones, mentre que els organitzadors, Òmnium Cultural, va elevar la xifra a 1.500.000 persones.

Altres mobilitzacions històriques que han superat el milió de persones van ser a mitjans de febrer del 2003, quan 1,3 milions de persones van reclamar que l'Estat no participés en la segona guerra de l'Iraq; prop d'un milió de persones assistien a una marxa de condemna per l'assassinat d'Ernest Lluch per part d'ETA l'any 2000; tres anys abans, l'estiu del 1997, per reclamar l'alliberament del regidor del PP d'Èrmua Miguel Ángel Blanco, segrestat i també assassinat per ETA.

Malgrat que la manifestació ja sigui considerada la més massiva de la història a Catalunya, la subdelegació del govern espanyol a Catalunya ha rebaixat fins a 600.000 els assistents, 900.000 persones menys que la xifra oficial facilitada per la Guàrdia Urbana i el Departament d'Interior.

Parlaments al passeig Marquès d'Argentera 

Al punt final de la independència, el periodista Jordi Margarit i l'actriu Txe Arana han llegit un manifest als milers de ciutadans que s'han aplegat al passeig Marquès de l'Argentera. Han preguntat "Volem que els nostres representants polítics es comprometin a iniciar el procés de secessió?". La resposta ha estat un crit a favor del "sí" i una marea de cartolines verdes a l'aire en senyal d'aprovació. I han utilitzat la mateixa fórmula per respondre a la pregunta "Volem la independència del nostres país?" abans de posar punt i final a la marxa que ha convocat l'ANC.

D'altra banda, s'ha llegit també un manifest en castellà dirigit a Espanya en què s'ha retret "haver de pagar els excessos" a l'Estat espanyol mentre "alimenta l'animadversió cap a Catalunya" i s'ha reclamat que Catalunya siga un estat en diverses llengües com l'anglès, el francès, rus, portuguès, àrab, hebreu i italià, entre molts d'altres.

Recepció al Parlament

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha rebut la delegació de membres de l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència al Parlament un cop s'ha acabat la manifestació. Durant el seu parlament, De Gispert ha desitjat que els esforços de tothom en la manifestació d'aquesta Diada serveixin "perquè el dia de demà el poble català pugui exercir el seu dret a decidir el seu futur".

De Gispert ha assegurat sentir-se emocionada per la gran afluència a la marxa i ha afegit que aquesta ha emès un missatge "inequívocament sobiranista". A més, ha dit que el president de la Generalitat, Artur Mas, els rebrà "en un o dos dies".

Satisfacció de l'ANC per "l'extraordinària" resposta

Per la seua banda, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, s'ha mostrat satisfeta per l'"extraordinària" resposta dels catalans a la crida feta per la seua organització. Segons ha dit en els moments previs a l'inici de la marxa, aquesta quedarà a la memòria com "la manifestació més important de la nostra història", i ha afegit que així ho veurà Catalunya i també el món. Forcadell ha declarat que l'èxit de la manifestació apropa Catalunya a la independència.

Per la seua banda, el president de l'Associació de Municipis per la Independència i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat que l'èxit de la convocatòria facilita el procés per arribar a la convocatòria d'un referèndum per la independència.

Representació política

Tot i l'anunciada absència del president de la Generalitat, Artur Mas, qui va dir que seria a la manifestació en "cor i esperit", el Govern ha estat representat per la vicepresidenta, Joana Ortega, i els consellers Lluís Recoder, Josep Lluís Cleries, Boi Ruiz, Andreu-Mas Colell, Irene Rigau i Josep Maria Pelegrí. També s'hi ha pogut veure els principals dirigents de CiU, com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i els principals dirigents de CDC, Oriol Pujol i Josep Rull. D'altra banda, portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que s'ha incorporat més tard a la marxa alertant sobre els "problemes seriosos" amb què es pot trobar l'Estat si no escolta el clam del poble català i canvia la relació amb Catalunya.

Per part del PSC, hi ha assistit diversos membres de l'anomenat sector catalanista del partit, com els exconsellers i diputats al Parlament Ernest Maragall i Marina Geli, l'exconseller Antoni Castells, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, i la cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch. Maragall i Ros han destacat que, amb la seua assistència, el PSC també "és present" a la manifestació.

En representació d'ERC, han assistit a la manifestació els diputats al Parlament, el president del grup parlamentari Joan Puigcercós, els diputats al Congrés Joan Tardà i Teresa Jordà, encapçalats pel president del partit, Oriol Junqueras, que ha mostrat la seua esperança que el Govern "estigui a l'alçada d'allò que avui està demanant la gent".

Pel que fa ICV, hi han assistit el secretari general de la formació ecosocialista, Joan Herrera, acompanyat de la majoria de diputats al Parlament. Herrera ha afirmat que el futur de Catalunya passarà per un model federal o per la independència del país. "No podem aturar-nos en l'statu quo", ha explicat.

Per la seua banda, la celebració del Ple del Congrés ha reduït a la mínima expressió el nombre de representants de CiU, ERC i ICV, amb presència a la cambra baixa.

Pujol, Rigol i Benach, també presents

Els expresidents del Parlament, Joan Rigol i Ernest Benach, han instat als partits i les institucions polítiques a canalitzar el sentiment que han expressat els catalans als carrers de Barcelona durant la manifestació d'aquesta Diada. Rigol ha afirmat que ara la feina la tenen els polítics per "encarrilar això de manera positiva i constructiva", mentre que Benach ha posat de manifest que Catalunya no té cap alternativa que "agafar el camí del mig i tirar milles" en cas que "els que han d'escoltar això" no siguin capaços d'entendre-ho. Per la seua banda, l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha afirmat que "el poble de Catalunya ha parlat i jo no tinc res més a dir".

Col·lapse al metro

Si primer es va recomanar no utilitzar les estacions de Plaça Catalunya i Passeig de Gràcia i optar per les de Girona o Liceu, la massiva afluència de ciutadans ha obligat la Guàrdia Urbana a recomanar que s'utilitzessin les parades de Verdaguer i Hospital Clínic. Els nombrosos ciutadans que han arribat en metro i tren a Barcelona, s'hi ha de sumar els qui s'han desplaçat en el miler d'autocars contractats per l'ocasió.

A causa de la gran afluència de manifestants, s'ha hagut de tancar l'estació de Renfe per evitar al saturació i al vespre s'ha recomanat que el retorn a casa fos esglaonat.

Via ACN

17 comentaris:

  1. Mentre aquí milions de persones estàvem pels carreres demanant llibertat, a la capital del país veí encara ens mutilaven més com a poble prohibint que TV3 es puga veure al País Valencià http://www.324.cat/noticia/1884872/comunicacio/El-PP-impedeix-que-prosperi-lILP-perque-TV3-es-pugui-veure-al-Pais-Valencia

    I encara diu que hi podem encaixar...com no sigue a base de garrotades entre PP i PSOE no farem res de res.

    ResponElimina
  2. "Milions" es més de 2 ?. Per cert, un cop Catalunya sigui independent. Dic Catalunya. També ens capficarem per que el País valencià pugui veure TV 3 ? De passada: ahir tant partidista ( de partit ) com Canal 9.
    Ah, suposo que natros no posarem cap impediment per poder veure des d'aquí Aragón TV o TeleMadrid.

    ResponElimina
  3. I tant Jotabe, que ens hi capficarem. Perquè no ho hauríem de fer? Som part d'una mateixa nació.
    Ui, que també estàs picadet amb la manifestació?

    I és que no la veus potser tu Aragón TV ara? Et penses que som d'un altra manera o així t'agradaria que fos, veritat?

    ResponElimina
  4. Jotabe, dedueixo que ets espectador habitual de Aragon TV, tranquil que després de la independència tot seguirà igual que fins ara, jo per mi, ni trauria el Sálvame!

    ResponElimina
  5. Arjub, vols dir que no ets tu qui s'ha picat ? Jo només faig d'animador. A mi, tot el que sigui participació ciutadana i democràcia ja em va bé SEMPRE, mentre el que es reclami estigui en els paràmetres de la democràcia i el respecte. A mi no se'm ocorreria mai pensar que tu et picaries si al carrer sortissin un milió i mig de persones en una manifestació en sentit contrari a la d'ahir. O sí, Arjub ?.
    I no, no, a casa no la veig Aragón TV, però parlava de tot Catalunya.
    Per altra part, que m'estas dient, què després de l'alliberament nacional continuarem dient el que han de veure o deixar de veure al país veí ? En tot cas que siguin ells qui ho demanen.
    Lluis, canviar per a que tot continuï igual, vols dir que val la pena ? Precisament lo que m'emprenya es no poder veure Punto Pelota i El Gato al Agua, que son qui més han fet per despertar les ansies d'independentisme a Catalunya i mai els estarem prou agraïts.

    ResponElimina
  6. Eics! Molt parlar i parlar, però, ni un punt al damunt la "i".
    Tenim constitució alternativa? Tenim definició del que una gran part de gent vol?
    No.
    Ni la primera pedra, o lletra, està posada.
    A mi, m'hi fot un pito de quin estat sigue, el que em fot és que son los mateixos gossos amb els mateixos collars.
    O és que tothom és cego i no ho veu?
    Si hem de posar al Roca a treballar, qui ens assegura que no farem cap on som ara?
    Per a còmic de la quinzena "D'Eurovegas a Barcelonaworld", de pas tots els convergents a primera fila de la "Berbena de la independència".
    Òptiques més a bon preu ja!

    ResponElimina
  7. Homes, pos crec que lo contrari a la llibertat de Catalunya és la opressió de Catalunya i si és fes una manifestació per la opressió de Catalunya més val que mos piques a la immensa majoria de gent dels Països Catalans. No és així?
    I què en penses de la súper cobertura que va fer TVE i sobretot les notícies de la nit? Foten pena però a seua casa que cadascú faça el que vulga.

    ResponElimina
  8. Pauper, jo crec que un estat català serà més garantista que l'estat espanyol. Serem l'Holanda del Mediterrani.

    Jo no tinc cap problema que aquí se pugue vore, telemadrid, canalsur, ... i sobretot m'alegraria poder vore etb i "vaya semanita". com també m'agradaria poder vore sense problemes les teles públiques europees.

    ResponElimina
  9. No aviem quedat en que PSOE i PP " misma mierda es " ? llavors TVE la misma mierda es, de sempre. O no ? Arjub, o no ?. Aiiiiiiiii.

    adeosdad, tu saps el que veuen a Holanda ? ( oficialment, vull dir ) Deixem estar a traves de parabòliques i demés....I no siguis tan passarell, home. Ara resultarà que aquí, que sovint ens queixem de la presencia de mitjans en castellà des dels escrit fins als audiovisuals, ara, resulta que podríem veure de manera oberta i lliure Telemadrid i Intereconomia. Va home va, que sembla que visquem al mon de Yuppie. O és que, com algun cop he pensat, acabarem en una Catalunya independent, sí, però menys catalana ?. Que tindria pebrots. Pos jo la prefereixo autònoma, federada o confederada però catalana abans que independent però menys catalana.

    ResponElimina
  10. Jotabe que patines!!! Et recordo la manipulació de TVE en mans del PSOE amb la xiulada a l'himne reial espanyol? AAAIIIII!!!! jajajaja!!! En temes nacionals van pel mateix camí, no t'enganyes. Com tampoc t'enganyes de federalismes i confederalismes, que realment són els mundos de yuppie.

    ResponElimina
  11. Adeosdad, tu creus? Perquè el que queda clar és que no saps. Llavors, quina confiança pots transmetre en una creença que és tan futil·la com la brisa de l'estiu?
    A les persones que hem traspassat l'àmbit de les creences irracionals ens calen raons, demostracions, arguments i proves.
    Esmentava a Roca perquè és pare de la Constitució espanyola que és l'única cosa tangible que tenim. No hi ha constitució catalana per poder comparar i, si de cas, poder votar per l'una o l'altra. Altre referèndum seria un referèndum de creences e il·lusions.
    Per tant, tal com estan les coses la primera qüestió seria la constitució o "carta magna".
    I, evidentment un proces de debat popular i lliure de quin ha de ser la pròxima cadena que ens posem al coll voluntàriament.
    Sinó, els catalans serem tan rucs, pardals, beneits, etc., com els que han signat participacions preferents, que ja sabem com els hi ha anat. I estigues segur que cada banc, o partit polític, que te la vengui et posarà tanta lletra petita com per a que et desullis.
    Et recordo que per a ser com Holanda sempre ens mancaran uns quants jueus i un mercat de diamants i que el port de Barcelona canvie containers amb el de Rotterdam.

    ResponElimina
  12. Ens posem seriosos, Arjub, o continuem animant la cosa ?
    Puc patinar, però ser mirar les coses en un mínim d'objectivitat.
    Tu em vols convèncer de que TVE és el mateix amb el PSOE que amb el PP ? És d'això del que em vols convèncer ?

    M'ho has fet buscar

    aquí ho tens

    Ara compara, i compara també amb TV3 i Catalunya radio per la cobertura i incitació que han fet de la ( sí, GRANDÍSSIMA ) manifestació, però que, si ho hagés fet TVE, tu mateix criticaries.

    ResponElimina
  13. Jotabe, si vols continuem desviant l'atenció tot el temps que vulgues i continuem parlant de TV3, que és el que sembla que vols fer. Però la qüestió està sobre la taula i molta gent no volem fugir d'estudi ni pensar que en un futur pixarem vi.
    A mi no m'has de convèncer que una manifestació amb la maquinària del PSC a tota vela amb el PSOE al govern, faça el que va fer. No era una manifestació independentista. La xiulada la van silenciar com la dels jocs olímpics del 92. I simplement et torno a dir que en certs temes, com el nacional, van pel mateix camí. És tant difícil acceptar això?
    I si de vídeos parlem, aquí te'n deixo un altre, et sona allò del "Cepillo del Estatut"? http://www.youtube.com/watch?v=xi7ihYLVNRI

    ResponElimina
  14. "Et recordo la manipulació de TVE en mans del PSOE amb la xiulada a l'himne reial espanyol? " No cal anar molt amunt per veure que has escrit això. Et contesto amb probes i dius que desvio l'atenció. Pos molt bé.
    Està clar que cadascú utilitza els arguments que vol ( o que pot ) però no veig gens estrany que jo et parli de TV3 si tu em parles de TVE. El que no trobo lògic és que em traguis al capullo de Guerra, què té a veure amb el que parlem ?
    Però, si de pixar es tracta, prefereixo la colònia abans que l vi, això sí.
    I el fons: si tu tot ho embolcalles amb el celo-fan nacional pos et sortirà, sempre, una visió esbiaixa. A mi, el meu cel-fan no em fa deixar de reconèixer que TV3 -per a mi- és la millor televisió de l'estat, per exemple; tu, en canvi no pots reconèixer que, l'última etapa de ZP sobre tot, TVE no va tenir res a veure amb la d'Urdaci ni amb la d'ara. Amb dona de ministre de tertuliana, inclòs. I mira que crec saber que no és només de la cosa nacional que tens consciencia, però et pot.

    ResponElimina
  15. Això ja no ho podré veure ?

    El Intermedio

    Sempre ens quedarà Internet. Esperem.

    ResponElimina
  16. El 15 de maig de 2009 es va destituir el director d'esports de TVE. El 25 de maig d'enguany van fer el mateix. Encara no ho saps?
    TV3 manipula? I tant!! I és lo menys dolent que hi ha. Recordo el que li va costar treure el documental "Monarquia o República".
    Que TVE amb PSOE era algo diferent a la del PP? I tant! Han fet "netja".
    Que PP i PSOE en els temes nacionals (llengua, identitat, país,...) van pel mateix camí? I tant! I qui diu Guerra, diu un llarg llista com el Joan Ferran, Zaragoza, Ibarra, Simancas, Bono,...
    que sóc independentista i d'esquerres? I tant!!
    Tot clar? Avant!!

    ResponElimina
  17. Mira si clar, que tot el que m'has dit, ja ho sabia. El problema és que Ferran i Zaragoza son tan catalans com tu i jo. Clar que més d'un, amb no certa mala llet, ens podria dir: igual que Carod que demanava a ETA que no assassines a Catalunya. Amb tot hem de conviure. Inclús amb Sanchez Camacho. Al menys això és el que pretenem els demòcrates. Si faig la caricatura de Carod, però, és només com contrapunt als bonos i ibarres que tu em treus al rogle i et torno a dir com amb Guerra, i a mi que em comptes ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta