27 de setembre del 2012

Les Terres de l'Ebre seran Reserva de la Biosfera el 2013, sense part de la Ribera


TERRES DE L'EBRE.- El Comitè MaB -Home i Biosfera en les seues sigles en anglès- espanyol ha aprovat per unanimitat la reformada candidatura de les Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera per part de la Unesco, després que el Consell Científic qualifiqués favorablement la nova proposta presentada, que exclou set municipis de l'entorn de la central nuclear d'Ascó. La candidatura Ebrebiosfera, que serà tramesa aquest mateix divendres a la seu de la Unesco a París, haurà de ser avaluada novament durant els propers mesos per l'organisme internacional, després de rebutjar la primera proposta presentada per les Terres de l'Ebre amb l'argument que incloïa espais en la zona d'influència de les plantes atòmiques.

Si es manté el calendari previst, serà el mes de juny de 2013 quan es farà públic el reconeixement de les Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha destacat "l'esforç que ha suposat per a la candidatura formular una proposta que s'adaptés a les demandes de la Unesco", tot delimitant l'àmbit territorial i excloent els termes municipals d'Ascó, Flix, Riba-roja d'Ebre, la Palma d'Ebre, Vinebre, la Torre de l'Espanyol i Garcia. El delegat, que ha lamentat "haver de deixar zones de gran valor ecològic al marge", s'ha mostrat confiat que aquests municipis es puguen integrar a la reserva "més endavant".

D'altra banda, segons ha recordat el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, "la candidatura ha de contribuir, en clau de sostenibilitat, a la diversificació econòmica de les Terres de l'Ebre i les seues àrees d'influència, a la valorització dels productes i serveis existents a la zona que, derivats del reconeixement de la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, es diferenciaran qualitativament dels seus competidors en el mercat global". Considera que aquest reconeixement "ha de ser un referent en l'aportació de valor econòmic i social a la riquesa natural existent al sud del país".

Per la seua banda, el Consell Científic ha destacat que les "Terres de l'Ebre configuren un territori geogràfic d'alt valor ambiental i patrimonial, amb una gran vocació i potencialitat per desenvolupar amb èxit propostes i models de desenvolupament socioeconòmics basats en l'ús racional i sostenible d'aquests recursos".

Mentre la proposta siga estudiada per la Unesco, el Consell Promotor de l'EbreBiosfera i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, treballaran per acabar de definir el Pla d'Acció de la futura Reserva de la Biosfera, i per donar a conèixer les possibilitats socioeconòmiques que l'aprovació definitiva pot aportar a les Terres de l'Ebre.

Imatge Generalitat de Catalunya

1 comentari:

  1. Jo li preguntaria al Senyor Delegat quins son els motius pels quals aquesta nominació de les TTEE com Reserva de la biosfera li satisfà tant....
    Es increïble com els nostres representants locals poden “empassar-se la peladilla” prèviament embolicada pels poders superiors, que no saben , no poden o no volen el desenvolupament real d’aquestes terres.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta