11 de setembre del 2012

Més de 800 persones recorren Tortosa en la V Marxa de Torxes per la Independència


TORTOSA (Baix Ebre).- Més de 800 persones van participar dilluns al vespre en la V Marxa de Torxes per la Independència pels carrers de Tortosa, en un dels molts actes arreu del país que va esdevenir una prèvia de la manifestació convocada amb motiu de la Diada a la capital catalana. En el cas de Tortosa, els col·lectius agrupats al voltant de la Comissió 11 de Setembre de les Terres de l'Ebre havien repartit 300 torxes i 100 estelades entre la gent assistent, i van veure com centenars de persones es quedaven sense torxa o estelada. Grups de grallers i dolçainers van iniciar la marxa que encapçalava una estelada portada per diferents participants, i que anava seguida d'una pancarta on s'hi llegia el lema de marxa d'enguany: "Ni pacte fiscal, ni espanyolisme: Independència!". La Marxa de Torxes va sortir del castell de la Suda i va recórrer el nucli antic de Tortosa, fins arribar a la plaça Barcelona, al costat del mercat municipal. El fatarellenc Pep Suñé, membre de la Unió de Pagesos i de l'Assemblea Nacional Catalana va fer un parlament amb diverses referències als atacs a la llengua catalana en la comarca veïna del Matarranya, i arreu dels Països Catalans. Suñé va demanar un país independent, però "reequilibrat territorialment, socialment just, econòmicament pròsper i naciolament lliure". Així, Suñé va recordar que projectes com els d'Eurovegas o els de Barcelona World fan tornar Catalunya a "les polítiques que ens han dut fins aquí", en referència a la crisi econòmica.

D'altra banda, Suñé va demanar a la classe política que deixe de ser covarda i que faça un pas endavant, i es va preguntar "com pot ser que el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, no vulga rebre la manifestació de l'11 de Setembre". Pep Suñé va acabar el seu discurs tot fent una crida "a no defallir i a seguir lluitant" perquè l'endemà de l'11 de Setembre "s'ha de construir un país sense caure en els errors fets fins ara".

D'altra banda, la lectura del manifest de la V Marxa de Torxes per la Independència va anar a càrrec de Curt Wittlin, suís i filòleg. En el manifest es va posar èmfasi en la situació de crisi actual, causada per un sistema econòmic injust i per uns polítics que responen als interessos bancaris. A més, va denunciar els atacs a la llengua arreu del país, i la repressió a totes aquelles persones i col·lectius que alcen la veu per una societat millor i lliure nacionalment. De fet, es va recordar el cas del membre de la comissió organitzadora de l'acte, el jove tortosí Andreu Curto. Per acabar l'acte, el grup de dolçaina i tabal de Vinaròs va interpretar La Muixeranga, i els grallers de l'Aguilot, Els Segadors.

Imatge Comissió 11 de Setembre Terres de l'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta