26 de setembre del 2012

Sabaté reclama a Mas un referèndum 'legal' per ratificar la nova relació amb l'Estat


BARCELONA (Barcelonès).- El nou president del grup parlamentari del PSC, el flixenc Xavier Sabaté, s'ha estrenat aquest dimecres al matí al debat de política general tot reclamant un referèndum "legal" que ratifiqui un nou marc de relacions entre Catalunya i Espanya que hagi estat prèviament pactat amb l'Estat. En aquest sentit, el socialista ha defensat caminar cap a una "tercera via" que fugi dels "carrerons sense sortida" que proposen CiU, els independentistes i el Partit Popular. Sabaté, a més, ha atacat el president de la Generalitat, Artur Mas, per no haver treballat per solucionar els problemes econòmics de Catalunya i haver convocat unes eleccions per pur "interès partidista".

Xavier Sabaté ha començat la seva intervenció citant el Tirant lo Blanc, però ràpidament ha entrat en matèria. I ha centrat gran part del seu discurs en retreure al president la seva actitud en els darreres setmanes. "Vostè amaga sota l'estelada el debat social", ha denunciat, tot afegint que "el PSC no amaga cap debat i tampoc el de la independència". És per això que ha remarcat que els socialistes prefereixen "avançar sense trencar, que trencar per avançar" i ha demanat un "estat com el de Babiera a Alemanya".

En aquest sentit, Sabaté ha apostat per "reformar la Constitució" per construir un estat federal, perquè "un sistema de sobiranies compartides és el millor en un món d'interdependències". És en aquest moment quan Sabaté ha proposat "que els ciutadans decideixin lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial de relacions entre Catalunya i Espanya, acordada entre els institucions catalanes i espanyoles, a través d'un referèndum amb una pregunta clara, que s'hagi de respondre de forma inequívoca acceptant o rebutjant el projecte proposat, i que sigui legal, naturalment".

El socialista, a més, ha criticat a Mas que quan parla de fer una consulta d'autodeterminació no estableixi "terminis, condicions legals" i, sobretot, de quina manera actuarà el Govern per "preservar la cohesió a Catalunya i les relacions amb els veïns".

En aquest sentit, el president del grup parlamentari del PSC ha recordat que la seva formació vol fugir dels "carrerons sense sortida" que ofereixen, per un costat, CiU i els independentistes, i de l'altre, el PP. "No podem estar ni amb uns ni amb altres. Hi ha una tercera via possible. Vostè s'ha rendit i ha decidit trencar perquè li aporta altres satisfaccions més o menys confessables. Nosaltres no ens rendim", ha explicat.

Sobre l'anunci de la convocatòria d'eleccions que va fer dimarts el president, Sabaté ha assegurat que Mas ha decidit fer nous comicis "per interès partidista". "Vol continuar retallant i mantenir l'ambigüitat en la ruptura amb Espanya. I ni retallades ni ambigüitat pot aguantar-les molt de temps", ha sentenciat.

Amb tot, Sabaté ha volgut trencar una llança en favor dels socialistes i evitar que la defensa de Catalunya sigui un patrimoni que es quedi CiU. "No lluitarà més que nosaltres per la llibertat dels catalans", li ha dit a Mas, tot afegint que "pel PSC la lluita per Catalunya va lligada a la lluita pels drets dels catalans".

En aquest sentit, ha retret a Mas la política econòmica portada a terme pel Govern "de la mà del PPC". "Som més dependents nacionalment, perquè no ha estat lluitant per l'Estatut. Som més dependents que mai dels mercats i dels especuladors. I sóm més dependents que mai de l'Estat per lleis com la d'estabilitat que van votar CiU i PP", ha detallat.

Precisament de les aliances amb els populars ha volgut també parlar Sabaté, en retreure que CiU i Catalunya han estat "el banc de proves del PP i les polítiques de dretes". "Ha fracassat en els seus objectius. En els dos anys que portem de legislatura, el Govern ha deixat els catalans molt pitjor", ha criticat, tot retraient que el president "parla de les dades d'atur, de la falta de creixement i dels nivells de pobresa com si res, i es queda tant ample".

També ha volgut el socialista referir-se al pacte fiscal i al "fracàs" d'una negociació que ha assegurat que no va explorar suficientment Mas. En aquest sentit, Sabaté ha dit que els socialistes no van votar del tot la proposta al Parlament perquè "sabíem que acabaria malament, perquè hi havia uns punts que acabarien malament". "Deien que volien la clau de la caixa però potser volien la clau per les eleccions", ha conclòs.

Via ACN (Rafa Garrido)

3 comentaris:

  1. He estat escoltant les intervencions del Sr. Sabate al debat de Política General i bastant deplorable. Ara com ara, el Sr. Mas no té rival en quan a orador/comunicador. No vull dir amb això que CíU sigui la panacea perquè res de lo que se li assembli, entre altres coses, "viejos rockeros" com el Sr Duran, ... han de desaparèixer del mapa polític.
    Per altra banda, el PSC, altre gran representant del poble català hauria de fer un referèndum intern a veure si continua amb el PSOE o bé es separa, segurament s'endurien més d'una sorpresa. Crec que és una llàstima que un partit majoritari com el PSC, tingui un representant al Parlament com el que té, segur que n'hi han molts de millors. La bona notícia la tenim en què és la primera representació i l'última dl Sr. Sabaté representant el PSC al parlament.
    En fi, visca Catalunya!

    ResponElimina
  2. "Su intervención fue cáustica, agria y rozó el juego sucio. Ignoro si este será el tono de su partido en la campaña electoral, o es el tono del propio Sabaté, muy ducho en el arte de boxear con el adversario político. Pero sea lo que sea, es, sin duda, una opción efectista, especialmente notable cuando la ejerce este diputado, tan brillante en la retórica como poco dado a la fineza ".

    Pilar Rahola ( La Vanguardia )
    Socialista com tothom sap.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta