13 de setembre del 2012

Santiago Vilanova guanya el Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó amb una novel·la sobre biopirateria


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- El periodista i escriptor Santiago Vilanova, amb l’obra L’ull blau de Sibèria, ha estat el guanyador del 27è Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó, que convoca l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. El jurat del premi estava format pel regidor de Mitjans de Comunicació, Joan Baptista Forcadell, l'activista cultural Eduardo Sánchez i els escriptors ebrencs Andreu Carranza, Xavier Garcia  i Miquel Reverté. El nom del guanyador es va fer públic dilluns passat, 10 de setembre, en un acte que va comptar amb la presència del guardonat.

L’ull blau de Sibèria, de Santiago Vilanova (Olot, 1947), és una novel·la d’intriga científica, ambientada a la regió de la Sibèria Oriental, i que situa la seua trama al voltant del control de les espècies endèmiques del llac Baikal, la reserva d'aigua dolça més important del món. L'argument està motivat per una operació il·legal per traslladar un crustaci microscòpic del llac siberià cap als grans llacs americans, per tal de descontaminar-los. En l’argument, hi intervenen un personatge català i un empresari del sector del medi ambient que està instrumentalitzat per màfies russes i per interessos americans. Darrera d’aquesta història s’amaga el crit ecologista de l’autor, per denunciar “la biopirateria que s’està perpetrant per part de grans interessos globals sobre les grans reserves d’espais naturals del planeta i, sobretot, del llac Baikal”. Per Santiago Vilanova, amb una llarga trajectòria com a periodista especialitzat i activista mediambiental, “hem perdut la cultura de l’aigua, i hem convertit aquest recurs viu amb un instrument mercantil”.

Al mateix temps, L’ull blau de Sibèria presenta uns trets comuns amb la novel·la Terres de l’Ebre de Sebastià Juan Arbó. Vilanova hi veu paral·lelismes en la defensa de l’aigua viva i de les espècies autòctones, així com en l’arrelament dels homes al seu paisatge. Un paral·lelisme que Vilanova defineix com a “casual”, però que el fa sentir-se “orgullós” per haver aconseguit el premi que porta el nom de Sebastià Juan Arbó.

Imatge.- Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta