20 de setembre del 2012

The Waterfall farà fluir 2.000 litres d'aigua per minut des del pont penjant d'Amposta



AMPOSTA (Montsià).- Els guanyadors de la primera convocatòria del concurs d’art públic XYZ, els arquitectes Ana Morcillo (Múrcia, 1980) i Jonathan Rule (Nova York 1980), del gabinet Morcillo + Pallarés, de Cieza (Múrcia), han explicat aquest dijous al matí les característiques tècniques de The Waterfall, la intervenció artística guanyadora del concurs XYZ, i que aquests dies estan muntant al pont penjant d’Amposta.

Concretament, Morcillo i Rule, que han vingut acompanyats per l’enginyera, Elena Martínez, utilitzaran 240 metres de tubs de polietilè d’entre 75 i 32 mil·límetres de diàmetre. Aquests tubs els perforaran prèviament, de manera que quedarà un orifici cada cinc centímetres, per on sortirà l’aigua bombejada del riu Ebre. Això crearà una gran cascada al pont penjant d’Amposta, que caurà des d’una alçada de 12 metres. Per cada forat sortiran entre 2 i 3 litres d’aigua cada minut, el que equival a 2.000 litres per minut quan la instal·lació funcioni a ple rendiment. La intervenció només afectarà una part del pont, la que dóna a la zona del castell, perquè les condicions de llum solars són millors, segons els artistes, per l’interès paisatgístic i patrimonial de la zona del castell. També perquè la perspectiva del pont queda més propera i, per tant, la cortina d’aigua serà més visible . La cascada tindrà uns 50 metres de longitud i s’executarà en quatre parts.

Per dur a terme aquesta complexa intervenció, els arquitectes preveuen la instal·lació de de quatre bombes submergibles de dos cavalls cadascuna, per pujar l’aigua des del riu fins a la passarel·la del pont penjant. A l’hora de dissenyar el projecte, els seus autors han jugat amb la idea de pont com a punt d’unió entre dos territoris i han volgut també lligar el pont amb el riu. “És com si el riu pugés al pont i es fes vertical”, ha dit Ana Morcillo, que assegura que s’ha inspirat en la pluja de focs artificials que per festes majors fan caure des del pont.

La proposta també busca interactuar amb el públic, que la gent creui el pont per sentir el soroll de l’aigua i la pugui tocar. Per fer la intervenció, que s’inaugurarà el proper dissabte 29 de setembre a les 6 de la tarda i funcionarà durant quinze dies seguits, els artistes comptem amb 5.000 euros de pressupost, que és la dotació econòmica del del concurs XYZ.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta, Mari Mar Panisello, ha destacat  la “importància” que el projecte XYZ té per a la ciutat a nivell de promoció, i a l’hora ha posat de manifest la complexitat tècnica del projecte. “No és gens fàcil agafar aigua del riu i pujar-la al pont”, ha dit, tot precisant que l’Ajuntament ha hagut de demanar permís a Costes, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), el ministeri de Foment i als Mossos d’Esquadra.

Per la seua banda, Antònia Ripoll, codirectora del projecte XYZ i en nom de tot l’equip de treball que l’ha fet possible ha subratllat que l’objectiu del concurs és apropar l’art contemporani a la ciutadania. “Volem que l’art s’apropi a l’espectador i a l’hora crear poesia damunt del patrimoni”, ha assenyalat Ripoll.

Aquesta és la primera edició del concurs d’art públic XYZ, un certamen impulsat per Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, dirigit per Antònia Ripoll, Maria Pons i Marian Marín, amb el suport de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (Esardi). La idea és intervenir cada any en un espai públic diferent de les Terres de l’Ebre, ja sigui urbà o natural. L’elecció de l’obra guanyadora es va fer per votació popular a través d’una consulta celebrada a Amposta coincidint amb les festes d’agost en la qual es van comptabilitzar 1.009 vots. Dels setze projectes presentats, un jurat integrat per Carles Santos, Josep Igual, Oscar José, Antònia Ripoll, Maria Pons i Marian Marín, va seleccionar nou finalistes que van ser els que va votar el públic.                                                          

Al marge de l’Ajuntament d’Amposta, la Generalitat i la Diputació de Tarragona a través del Centre d’Art, al projecte també hi ha col·laborat les següents empreses i institucions: Ebroplast, Nemea, Digit, Doble Columna, Petit Cafè i el Museu de les Terres de l’Ebre.

El mateix 29 de setembre s’aprofitarà per inaugurar una altra instal·lació de més petit format. Una intervenció als baixos de la Biblioteca Sebastià Juan Arbó que estan realitzant els alumnes del curs Ocupacions XYZ, impartit per Maria Pons.

Imatge Roser Royo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta