18 de setembre del 2012

[Tribuna] 'Condemnats sense judici', article de Pere Panisello

“Se disuelvan todas las Entidades Locales menores existentes en el momento de la entrada en vigor de la presente Ley, que es el dia siguiente de su publicación en el “Boletín Oficial del Estado”.

Aquesta és la sentència i la condemna que el Partit Popular proposa en el “Anteproyecto de Ley para la racionalización y sostenibilidad de la Administració Local.

És una condemna sense judici previ i que pretén eliminar les 3725 EMD’s que hi ha a Espanya.

Aquesta mesura es generalitzada a tot l’Estat, de manera uniforme i sense cap anàlisi, ni econòmic ni del nombre d’habitants per justificar aquesta decisió.

Com és possible que des del Govern Central es pugui tirar per terra 18 anys de treball que han servit per anar avançant progressivament en un seguit de serveis i, a més, fer-ho complint tots els ràtios d’endeutament permesos?

És just que el nostre Poble, a més a més de la crisi econòmica que tots sofrim, siguem més castigats, privant-nos d’uns serveis útils i necessaris per a Jesús?

Està demostrat que del deute de les Administracions Públiques només un 3,4% és degut al Món Local, un 13,5% és per les Administracions Autonòmiques i un 81,1% és de l’Administració de l’Estat.

Algú ens podria dir quin percentatge d’aquest 3,4% és degut a les EMD’s? Segur que la xifra seria ridícula.

Amb aquestes reformes que proposen, no hi ha ni una mesura que afecta a l’Administració de l’Estat com a tal. Algú ha escoltat que el govern del PP planifiqui una supressió o disminució d’algun Ministeri?

Tot el contrari. Totes les actuacions van dirigides a la pèrdua de serveis dels Municipis i a una recentralització de les competències autonòmiques.

Ningú amb les dades a la mà, pot pensar que els Municipis som els responsables de la crisi que estem sofrint.

La mesura de supressió de les EMD’s no té cap justificació de tipus econòmic. Una vegada més i ja és pràctica habitual, el Govern Central no ha tingut en compte l’Estatut, que tot i les retallades que van efectuar primer les Corts de Madrid i després el Tribunal Constitucional, diu ben clar que el model territorial del nostre País depèn del Parlament de Catalunya.

En concret, al nostre Municipi, el Govern de l’Ajuntament de Tortosa ha apostat per aquest model descentralitzador amb els creacions de les EMD’s de Campredó i Bitem, que tan bon resultat està donant, ja que al tenir personalitat jurídica pròpia es té la possibilitat d’obtenir més recursos econòmics d’altres Administracions i representa un augment de la democràcia participativa en el que cada Poble pot enfortir la seva identitat amb un bon encaix de tot el Municipi.

Tenim el compromís del nostre Govern, i tal com ens ha manifestat la Vicepresidenta i Consellera de Governació, Hble. Sra. Joana Ortega, farà tot el possible perquè respectin el nostre Estatut i no eliminen les EMD’s de Catalunya com pretén el Govern Central.

Si en el Debat Parlamentari que ara s’inicia en les Corts Generals no es així, a més de les signatures que estem recollint, cosa que agraïm a tots els qui col.laboren, ens haurem de plantejar un seguit d’actuacions per mostrar el nostre rebuig i fer tot el possible per salvar la nostra Administració. Tots hem de ser conscients del que ens juguem si no volem tornar 30 anys enrera.

Jesús som un Poble i ho volem seguir sent.


Pere Panisello i Chavarria 
és alcalde-president de l'EMD de Jesús

1 comentari:

  1. Vull pensar que el President Mas, que tindrà dijous una reunió molt important a Madrid amb Mariano Rajoy, ho té anotat a la llibreta de les reclamacions i temes a tractar. Perquè clar, a banda de reclamar estructures d'estat, suposo que també cal reclamar que, al menys a Catalunya, no es portin a terme determinades mesures com esta que no fan res més que brindar al sol de cara a l'electorat més recentralitzador i no solucionant res d'important.
    Si cal, quan sigui, parlem de la racionalització, dimensions mínimes, estructures etc. però no de indiscriminada eliminació

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta