24 de setembre del 2012

Una unitat de diàlisi a l'Hospital Verge de la Cinta evita el trasllat a Jesús dels pacients ingressats



TORTOSA (Baix Ebre).- Els pacients ingressats a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa que requereixin sessions d'hemodiàlisi s'evitaran el trasllat fins a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús. Un acord entre els dos centres hospitalaris, de titularitat pública, ha permès obrir un espai, a la Unitat de Medicina Intensiva (UMI) del Verge de la Cinta, on s'hi ha instal·lat dos monitors de diàlisi i una planta d'aigües, necessària per fer el tractament. Des d'aquest mes, un equip mèdic i d'infermeria es desplaça al Verge de la Cinta per fer les sessions i atendre els usuaris. Fins ara, l'Hospital de Tortosa derivava cada mes cinc pacients ingressats fins a l'Hospital de Jesús. El cost del nou equipament ha estat de 46.826,50 euros, a càrrec de l'Hospital de Jesús.

El centre de referència de nefrologia i hemodiàlisi de la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre està ubicat, des de fa trenta anys, a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús. Anualment, aquesta unitat, atén 150 malalts amb insuficiència renal, efectua més de 1.400 visites de seguiment de pacients amb problemes nefrològics, i duu a terme més de 95 primeres visites. Com ha explicat el cap de la unitat, el doctor Pere Angelet, "el gran volum de pacients es continuaran atenent a Jesús, només evitarem el trasllat d'aquells pacients ingressats al Verge de la Cinta que per la seva patologia el seu desplaçament suposi un risc".

Així, s'ha establert un protocol entre la unitat de nefrologia de l'hospital de Jesús i la UMI de l'hospital Verge de la Cinta per establir en quins casos s'haurà de desplaçar l'equip mèdic. El coordinador de la UMI del Verge de la Cinta, el doctor Gaspar Masdeu, ha destacat la importància de l'acord per evitar trasllats complicats que suposaven un risc pel pacient.

L'equipament no s'havia ubicat abans per falta d'espais al Verge de la Cinta. Arran de la remodelació de la UMI, l'any 2009, s'ha pogut habilitar una sala on s'hi ha instal·lat els monitors i la planta que depura l'aigua necessària per fer la diàlisi.

Amb aquest nou servei els malalts ingressats amb insuficiència renal aguda, alguns dels quals molt greus i que poden presentar complicacions en cas de trasllat, són atesos directament al mateix Hospital Verge de la Cinta, segons el protocol consensuat entre l'UMI i Nefrologia. Es dóna cobertura els set dies de la setmana i des de la seua obertura ja s'estan atenent dos pacients.

El director dels serveis territorials de Salut a les Terres de l'Ebre, Albert Gómez, ha destacat que aquesta fita era un dels objectius marcats al pla de Salut del territori ja que era una demanda dels usuaris, però també dels professionals sanitaris. "Aquest és el camí, utilitzar bé els recursos que tenim per donar un millor servei", ha afegit. En aquest sentit, Gómez també ha avançat que s'està treballant per millorar l'estructura on es fa la diàlisi a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, ubicada a la quarta planta del centre.

També ha expressat la seva satisfacció per a implantació d'aquest servei, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha assegurat que l'acord és una mostra de la col·laboració entre diferents institucions, en aquest cas, dos hospitals públics: un de l'ICS i l'altre de l'Ajuntament. "En moments de crisi també podem millorar el servei als pacients amb poc cost afegit", ha detallat Bel.

Via ACN (Anna Mayor)
Imatge ICS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta