26 de setembre del 2012

Urbanisme dóna llum verd a l'hotel del mas de la Xalamera, a Benifallet



BENIFALLET (Baix Ebre).- La Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) ha informat aquest dimecres favorablement sobre el pla especial urbanístic 'La Xalamera', a Benifallet, on el promotor andorrà Antoni Cachafeiro, preveu construir-hi un complex hoteler de quatre estrelles. Amb el vistiplau d'Urbanisme, l'Ajuntament podrà ara aprovar el projecte provisionalment, i en un o dos mesos ja es podria obtenir l'aprovació definitiva. Finalment, però, Urbanisme ha arribat a un acord amb l'Ajuntament i el promotor per moderar el creixement de sostre que es plantejava amb els edificis de nova construcció. El límit és de 5.200 metres quadrats, el doble del que ocupava l'antic mas.

El mas de Xalamera està situat entre el riu Ebre i la via verda -vora la carretera C-12-, al sud del terme de Benifallet. La inversió prevista és superior als 10,5 milions d'euros, 3,37 milions dels quals es destinaran a la rehabilitació de les construccions existents, algunes originàries del segle XIII.

El complex hoteler tindrà entre 80 i 100 habitacions i una sala de convencions amb capacitat per a 800 persones. El projecte preveu rehabilitar el mas principal, les dos naus i el magatzem existents a la finca, així com altres dependències menors -amb una superfície total de 2.660,50 metres quadrats- per al seu ús com a recepció, alguns dormitoris, menjador, cafeteria, gimnàs i serveis diversos, tant interns com destinats als clients. La restauració està pressupostada en 3,37 milions d'euros.

Situat en una finca de conreu de cítrics de 120 hectàrees, el conjunt arquitectònic té el seu origen al segle XIII. La construcció del mas principal va ser iniciada per monjos de Benifassà, al segle XIV, i encara són visibles una sala gòtica amb arcs i cabirons de l'època.

D'altra banda, el promotor preveu construir nous edificis d'habitacions, de planta baixa més una, en forma d''L'. Seria l'espai principalment destinat a albergar les cambres del complex, que preveuen que sigui reconegut amb quatre estrelles. Aquests espais es complementen amb la construcció de les cuines, càmeres i serveis de menjador pels clients de l'hotel, així com una sala polivalent per a convits i convencions amb capacitat per a unes 800 persones.

El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha qualificat el projecte d'iniciativa "molt bona" per l'activitat econòmica del territori, i ha lloat el pla especial tant des del punt de vista urbanístic com arquitectònic. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, també ha destacat que aquest projecte ha estat una "prioritat" pel Govern des del primer dia.

D'altra banda, la CUTE també ha fet un informe favorable del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Freginals, el municipi més petit de la comarca i que encara no disposava de planejament. Serra ha assegurat que el document és "un exemple" del que ha de ser el criteri de creixement d'un municipi d'aquestes característiques, i que compta amb 460 habitants. Segons ha explicat el director general, el document aposta per un creixement residencial, i també per incloure peces d'equipaments. Amb el vistiplau d'Urbanisme, l'Ajuntament podrà procedir a l'aprovació provisional.

Via ACN (Anna Mayor)

1 comentari:

  1. Cal recuperar el nostre patrimoni històric gairebé oblidat i caigut. Si ho fem perdrem les nostres arrels.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta