29 de novembre del 2012

Alcanar al·legarà impossibilitat material o legal per evitar l'enderroc dels 32 habitatges irregulars

ALCANAR (Montsià).- Els serveis jurídics de l'Ajuntament d'Alcanar al·legaran impossibilitat material o legal per intentar aturar el requeriment del jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona de procedir a l'enderroc de 32 habitatges construïts irregularment a la urbanització de Serramar. El recurs es farà efectiu abans del termini de deu dies hàbils que finalitza el pròxim dimecres, 5 de desembre. El consistori confia en exhaurir totes les vies legals per evitar executar de forma immediata la restitució de la legalitat urbanística ordenada judicialment i que el cas, avançat per l'ACN, no es reprodueixi en les més de 50 llicències a la mateixa zona que podrien haver estat concedides irregularment.

L'alcalde d'Alcanar, el republicà Alfons Montserrat, ha avançat en una compareixença urgent davant els mitjans de comunicació que es reunirà aquest divendres a Barcelona amb l'equip d'advocats que treballa per al consistori, amb la intenció de trobar la millor solució jurídica que pugui donar forma al recurs -que la presentació del qual podria ser aprovada per decret d'alcaldia i, fins i tot, passar pel ple municipal-.

Entre les vies que es barallen en aquests moments figura la "impossibilitat material" de poder dur a terme l'enderroc en els deu dies hàbils de termini atorgats pel jutjat per procedir a la restitució de la legalitat urbanística atès l'escàs marge de temps per dur a terme una operació que requeriria un projecte així com donar temps als veïns per treure les seves pertinences i marxar. Amb tot, l'opció que ha guanyat més possibilitats seria l'opció d'"impossibilitat legal" d'executar la restitució atesa, precisament, la possible necessitat d'haver d'accedir als immobles afectats, fet que requeriria permís dels propietaris amb un cert marge de temps. Aquesta última estratègia permetria mantenir intacte el recurs de cassació de la Generalitat que ha de resoldre el Tribunal Suprem sobre el pla de reforma interior (PERI) aprovat per redistribuir les densitats i legalitzar de facto la situació.

"No és tan fàcil fer-ho només amb deu dies", ha adduït l'alcalde, tot demanant "prudència" per continuar treballant en una solució que eviti l'enderroc arran l'explosió a la llum públic d'un cas que s'arrossega als despatxos de les administracions i dels jutjats des de fa més de deu anys i que ha destapat l'ACN aquest dijous a primera hora del matí. Preocupen, especialment, les repercussions econòmiques que pugui tenir el procés per al consistori. "Encara confiem en guanyar el partit. Hem de ser optimistes i exhaurir tot el recorregut del procediment. En cada etapa haurem d'anar valorant", ha apuntat, sense descartar un possible enderroca parcial, per adequar el complex a la legalitat urbanística.

Arran el procés obert per una veïna del complex, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ratificava l'abril de 2009 la sentència del jutjat del Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona que declarava nul·la de ple dret la llicència atorgada l'any 2003 pel consistori a la promotora Turov, SL. El projecte aprovat va permetre construir dos blocs plurifamiliars de 32 apartaments en una zona qualificada com a ciutat jardí, on només cabien nou xalets unifamiliars, superant en un 255% la densitat d'edificació permesa pel planejament. La mateixa veïna ha exigit ara l'execució de la sentència.

Precisament, el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha reconegut aquest matí des de Tarragona que el projecte ja va ser objecte d'un expedient de disciplina urbanística i que el problema radica en aquest mateix concepte de densitat així com d'una tipologia d'habitatge diferent a l'autoritzada.

Preocupació veïnal

Durant tot aquest dijous, Montserrat ha hagut d'atendre nombroses trucades de veïns del mateix bloc afectat així com d'altres zones d'Alcanar Platja -on es troba la urbanització de Serramar-, inquirint sobre el futur dels habitatges -on hi viuen de forma estable entre dos i tres inquilins, mentre que la resta solen ser segones residències- i la possibilitat que aquest mateix procés, que podria concloure també amb enderrocs i possibles reclamacions patrimonials al consistori, es pugui reproduir en les més de 50 llicències irregulars que el peritatge judicial durant el procés hauria detectat a la zona com a pràctica habitual entre els anys 1997 i 2005.

L'alcalde ja ha anunciat que convocarà una reunió amb l'associació de veïns per tranquil·litzar-los i exposar-los l'estat de la qüestió. "No voldríem cridar el mal temps. No ens podem pronunciar sobre una situació que encara no s'ha produït. Són situacions no desitjades perquè es produeixin", ha apuntat al respecte.

Qui de moment ha tornat a moure fitxa en l'àmbit judicial ha estat la mateixa Turov, SL, la promotora que va impulsar, construir i comercialitzar els habitatges -en concurs de creditors des de febrer-. Després de veure recentment rebutjada pel jutjat Contenciós Administratiu de Tarragona la seva reclamació patrimonial a l'Ajuntament d'Alcanar per valor de 6,85 milions d'euros, ara ha recorregut aquesta decisió tot rebaixant les seves pretensions econòmiques a 1,07 milions d'euros.

En aquest cas, Montserrat s'ha mostrat confiat que la demanda, com l'anterior, no acabi prosperant per les maniobres comercials efectuades per l'empresa amb posterioritat a la declaració de nul·litat de la llicència urbanística. "La promotora ha anat venent els apartaments i no ha anat informant els veïns que existia el contenciós -que va acabar declarant la llicència nul·la de ple dret-".

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta