18 de novembre del 2012

Carta de Josep Bayerri Raga a amics i companys periodistes, amb motiu de les eleccions del 25-N


Sóc Josep Bayerri Raga. Tots els que rebreu aquest missatge em coneixeu per raons familiars, d’amistat o relació amb les meves tasques periodístiques.

Davant la situació actual i en el context electoral crec que tots ens hem de mullar i fixar quina és la posició de cadascú. No valen les ambigüitats.

A partir de la relació que hem tingut coneixeu la meva trajectòria professional, política i cívica. En base a la independència com a esser lliure que mai he deixat de proclamar, tot i identificar-me amb el socialisme, i la coherència personal que sempre he defensat, em considero legitimat per fer-vos arribar la meva opinió i demanar-vos que reflexioneu. Ho vull fer sense cap connotació política partidista, com a un de tants ciutadans anònims preocupat per la maldat i la mentida d’algunes persones influents del nostre país que volen pervertir l’opinió de la gent en contra d’elementals principis democràtics

Primer: Us demano que aneu a votar. Durant prop de quaranta anys no es podia votar democràticament. Demanar la democràcia, el dret a votar i a decidir el futur, era un delicte i motiu per a que la dictadura detingués, torturés i empresonés a la gent. Avui encara hi ha alguns que ideològicament se senten identificats amb els reprensors o defensen posicions que s’hi assemblen molt. Aquelles dones i homes que varen lluitar i patir en defensa de la democràcia i la llibertat del nostre poble, expressat en l’acte de votar, mereixen ser reconeguts amb la nostra actitud. És el mínim homenatge que els podem retre. Anar a votar.

Segon: La llibertat no es pot trossejar. No es pot parlar de l’exercici els drets individuals: llibertat d’expressió, d’organització, de sindicació, de religió com a accions personals lliures i en canvi negar altres llibertats que ens afecten en les nostres actuacions col·lectives o com a membres d’un col·lectiu, com són els drets com a pobles, com a nacions, com a comunitats humanes: el dret al treball, a un salari digne, a l’habitatge, a la sanitat, a l’educació, a les prestacions socials, a la jubilació, el dret de vaga. Es aquí on cal situar el dret a decidir, el dret d’autodeterminació.

Tercer: Igual que cada persona, cada poble col·lectivament ha decidir lliurement per ell mateix i sense cap imposició ni coacció quin ha de ser el seu futur respecte a altres pobles. Ningú està legitimat per amenaçar amb els formalismes legals, amb la força de les armes, amb l’engany respecte a falses conseqüències, ni amb la violència econòmica, moral o psíquica ni exercir represàlies de cap tipus en contra del dret que ens correspon com a poble, com a nació.

Quart: Mes de milió i mig de persones d’arreu del país, lliurement i democràticament, es varen manifestar amb pau i joia l’11 de setembre de 2012 sota el lema “Catalunya: nou estat d’Europa”

Cinquè: El Parlament de Catalunya, a la seva sessió del 27 de setembre de 2012 va aprovar una resolució on constata la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu i insta al govern a fer una consulta en un marc de plena llibertat. El resultat fou de 84 vots a favor (CiU, ICV, ERC, SI, Laporta i Maragall), 21 vots en contra (PPC i C’s), i 25 abstencions (PSC)

Sisè: Des d’aleshores cada partit polític, així com organitzacions sindicals, professionals i col·lectius socials diversos han fixat la seva posició i publicat manifestos al respecte que deixen perfectament dibuixada una línia divisòria: els que estan d’acord amb la celebració d’un referèndum; i els que estan en contra i insten el govern espanyol per que ho impedeixi coactivament.

Setè: Des de l’estat espanyol, promogut per la dreta més reaccionaria que representa el PP i altres forces politiques nacionalistes espanyoles, algunes que es diuen d’esquerres, amb els seus mitjans d’informació i les institucions que controlen, s’han organitzat campanyes perverses basades amb les falsedats mes escandaloses per ridiculitzar les aspiracions democràtiques de Catalunya, criminalitzar els dirigents politics catalans soberanistes i mobilitzar tots els recursos al seu abast, fins i tot a nivell internacional, per crear un estat d’opinió entre els ciutadans espanyols en contra de la voluntat dels catalans d’expressar-se lliurement. En definitiva estan fomentant l’odi contra Catalunya i contra els catalans que no s’identifiquen cegament amb el seu estat-nació dominador: la “España una, grande y libre” del feixisme franquista.

Vuitè: Falsegen la realitat: el dia 25 de novembre no es vota la independència, ni el federalisme, ni l’unionisme. Mitjançant les propostes que fan els partits, es vota si volem o no exercir el dret a decidir. En definitiva votar pels partits que estan a favor o en contra d’un referèndum d’autodeterminació. Després, amb el referèndum, ja es decidirà el que vol la majoria. Introduir elements independentistes a les actuals eleccions és una forma de manipular l’opinió publica per espantar els que estarien a favor del referèndum i el seu dia podrien votar en contra de la independència; a fi de comptes, afavorir una única opció nacionalista: l’espanyola.

Novè: Es per això que les eleccions d’ara tenen una importància excepcional i dels seus resultats depèn en bona part qui serà el futur de Catalunya. Només hi ha dos camins: la submissió a un estat espanyol que no ens vol ni ens respecta, o la llibertat per poder decidir quin futur volem. El diumenge vinent si els partits que defensen el dret a decidir obtenen una amplia majoria, podrem celebrar un referèndum per votar si volem un futur dins o fora d’Espanya. Si els partits que estan en contra del dret a decidir obtenen uns bons resultats, la possibilitat de fer els referèndum serà impossible.

És per tot això, per dignitat, que us suggereixo que el proper dia 25 de novembre aneu a votar i voteu per alguna de les opcions politiques que en els seus programes electorals inclouen la celebració d’un referèndum per exercir el dret d’autodeterminació. Us exhorto alhora perquè traslladeu aquest missatge als vostres familiars i amics. Que tot el país sigui un clam.

És la meva reflexió. Que tots tinguem sort. Adéu-siau

Tortosa, 16 de novembre de 2012   

7 comentaris:

  1. Bon dia Sr. Bayerri, me pot explicar quina diferència hi ha entre les dretes reaccionàries espanyoles que cohibeixen el dret a decidir del poble català i, les dretes reaccionaries catalanes que estafen al Palau de la Música, prevariquen amb les concessions de les ITV aprofitant que són els fills de l'amo, evadeixen capitals a Suïssa o, treuen als Mossos al carrer per reprimir i agredir a la classe treballadora i als menors d'edat? Me pot explicar Sr. Bayerri quin és el govern de la Generalitat que més ha retallat i desballestat les polítiques socials d'ença de la restauració de la democràcia? Me pot explicar Sr. Bayerri que té a veure la voluntat d'un poble amb el hòlding Innova a Reus?

    Espero amb deler la seva propera lliçó magistral sobre el devenir del poble català a partir del 26 de novembre. Rebi una forta abraçada del seu humil alumne.

    ResponElimina
  2. sneijder, em sembla que te'n vas de mare.
    Josep ho posa ben clar.
    Ell ja no exerceix de polític, però, és que el que demanes es una classe particular sobre uns temes que estan prou clars llegint la premsa quotidiana.
    Ell, com cadascú de natros que vol, diu la seua. Posa tu la teua i tots contents, que d'això va el tema en eleccions.
    A més, per a la teua informació, en el programa del partit que va fundar Bayerri, el PSC, el dret a l'autodeterminació ja hi figurava. Sembla que en això o no ha canviat o ha tornat als orígens.

    ResponElimina
  3. Bona tarda i, de la mateixa manera que Pepe Bayerri té dret a dir la seva, jo exerceixo el meu a dissentir d'allò que ell proclama. Només un parell de matisos sobre el que dius, el dret d'autodeterminació dels pobles és un dret universalment reconegut sobre el que no hi ha discussió possible, ara bé, pretendre que l'autodeterminació de Catalunya sigui un fet consumat abans de decidir-ho la ciutadania em sembla com a mínim agossarat. I una altra cosa, que Pepe no exerceix de polític és la teva opinió, Bayerri no ha deixat mai de torpedinar al PSC perquè no li donàven càrrec, i ara segueix fent el mateix com a jubilat emèrit, per tant, des del difama que alguna cosa queda ell fa la campanya per a CIU, vestint els seus arguments d'una pretesa independència i llibertat que ningú que el conegue pot creure.

    ResponElimina
  4. A tu qui t'entén?
    Ni expliques la teva postura i tens la barra de criticar perquè saps no que quines coses i no les expliques.
    Ja ens contaràs com torpedina el PSC, tinc curiositat.
    Que no beu oli en un llum amb la matàfula PSOE que ha destrossat el socialisme català?
    Pos si ell va ser el primer en obrir-se al pacte amb aquest partit estatal.
    Ara, hi ha que veure el que us ha anat entrant per liderar-vos i que els que seguim la política tortosina, des d'abans de la minicracia, sabem els orígens de molts dels que ara us porten al ridícul electoral si el poble tortosí ho decideix.
    Que els esdeveniments no us marquen el camí????
    Vaja, ho deixo aquí que m'he posat en una guerra que ni em va ni em ve. Seguiu fomentant el socialisme neo-lliberal, i centralista, seguiu...
    Total, jo seré un sofridor més, com fins ara, dels desoris de esta pseudo-democracia i llurs partits.
    No se, ja em costa prou entrar darrerament a La marfanta amb la Venus d'Ulldecona i lo rei dels castells a cada pàgina que obro.


    ResponElimina
  5. Claro, claro, perdona... Les teves preferències passen per la menina de Tortosa i l'alliberadora de La Sènia no? Ui ho sento que esta guerra no et va ni et ve, encara més, de la manera que parles suposo que ets apolític de dretes...

    ResponElimina
  6. Tens tota la raó, de dreta rancia i contumaç. ;-D ☺☻ Jajajajajajaja Visca el Papa!

    ResponElimina
  7. Viva el papa, viva el rey, viva el orden y la ley!!! toma LACASITOS...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta