28 de novembre del 2012

El govern català manté l'aposta pel projecte Zèfir, però és prudent a l'hora de fixar terminis

MÓRA LA NOVA / L'AMETLLA DE MAR .- El Govern ha assegurat que continua treballant perquè el projecte d'investigació d'energia eòlica marina Zèfir tiri endavant davant la costa de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). El director general d'Energia, Josep Canós, ha detallat que fa pocs dies, juntament amb el conseller Mena, es van reunir amb els fabricants dels aerogeneradors per conèixer les previsions de desenvolupament d'aquestes empreses. Canós ha deixat clar que la situació econòmica també afecta aquest sector i s'ha mostrat prudent a l'hora de fixar un calendari. "La situació d'ara no és la mateixa que fa dos anys, però la voluntat del Govern és que Catalunya no pot perdre aquesta oportunitat", ha afegit. Canós ha reiterat que el Zèfir és un projecte d'investigació, que promou l'Institut de Recerca d'Energia de Catalunya (IREC), i ha minimitzat les reticències que ha generat, principalment, al municipi de l'Ametlla de Mar. "Quan una inversió arriba a un municipi, es genera una situació de desconeixement i d'altra banda també de buscar compensacions per acollir infraestructures. Hem parlat amb l'Ajuntament i ho continuarem fent", ha assegurat.

El director general ha fet aquestes declaracions durant la seva participació en la cloenda de les jornades d'energia i desenvolupament local, celebrades a Móra la Nova (Ribera d'Ebre), organitzades per la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya (MADE). Canós també s'ha mostrat expectant per la reforma del sector energètic i el dèficit tarifari i pels greuges que comportarà pel consumidor tant el particular com l'industrial. Unes repercussions que també ha confirmat, en aquestes jornades, el president del consell assessor d'Endesa a Catalunya, David Madí, que ja ha deixat clar que el rebut de la llum continuarà pujant. "Amb les mesures que està impulsant el govern de l'Estat, desgraciadament, el preu de la llum continuarà pujant i també per a les indústries, i això suposa una merma per a la seva competitivitat.

Madí, que ha centrat la seva ponència sobre els nous reptes del sector energètic, ha assegurat que el sector energètic es troba en un moment d'incertesa davant les reformes impulsades pel govern espanyol. "Les mesures que s'impulsen fan que el negoci elèctric a l'Estat tingui una rentabilitat més que dubtosa i això obliga a una reestructuració molt important", ha afegit.

En aquest sentit, i sobre la demanda que des de MADE es fa a les elèctriques sobre la petició que, com a territori generador d'energia, es pugui fer una rebaixa en el cost del quilowatt de llum per a noves implantacions, Madí s'ha mostrat prudent davant del context actual. "A Endesa li agradaria cuida i mimar el territori MADE, però hem de veure la viabilitat de tot això en els propers mesos davant d'aquesta reforma del sector. Veiem la petició amb bons ulls i amb ganes de donar-los-hi una satisfacció en algun moment, coma municipis generadors d'energia elèctrica i molt importants per nosaltres", ha afirmat.

Un altre dels ponents de la jornada ha estat el president de Fersa, companyia especialitzada en energies renovables, i exconseller d'Economia, Francesc Homs, que ha valorat satisfactòriament el desbloqueig, per part del Govern, del mapa eòlic Catalunya. La mesura permetrà desbloquejar el procés de desenvolupament de parcs que ja estaven adjudicats i només pendents del marc regulatori. Homs ha reconegut que tot i que la situació econòmica i financera dels moments actuals no és la mateixa que fa uns anys, l'aprovació de sis zones on es poden implementar parcs eòlics és "una bona notícia". De fet, Fersa és la companyia que més quilowatts d'energia eòlica promou a les Terres de l'Ebre.

Homs també ha posat en dubte que la supressió de primes a les renovables serveixi per a reduir el dèficit tarifari, que és l'argumentació defensada pel govern espanyol. "No compartim el soroll que aquestes primes siguin la causa del dèficit tarifari", ha assenyalat, alhora que ha qualificat d'"atzucac" el moment actual en què es troba el sector eòlic, tant pel que fa a la regulació normativa com a la seva viabilitat econòmica. Pel president de Fersa, l'actual tecnologia eòlica està "al llindar de la rendibilitat", en funció del finançament per implantar nous parcs.

Càtedra d'energia

Durant la inauguració de la jornada, a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, s'ha anunciat que l'ens supracomarcal cofinançarà la posada en marxa, l'any vinent, de la Càtedra d'energia i desenvolupament local, promoguda per MADE, juntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV). El director de la MADE, Joan Sabanza, ha explicat que es farà un conveni per tres anys per tirar endavant aquesta càtedra amb l'objectiu de conèixer el futur de l'energia i poder planificar les estratègies en aquest sector.

Així mateix, Poblet també ha anunciat la signatura d'un conveni entre la MADE i l'IREC, que finançarà en part la Diputació, per fer un inventari de recursos potencials de biomassa al territori. "L'objectiu és saber amb què comptem per si alguna empresa en un futur vol fer centrals de biomassa a l'àrea MADE", ha detallat Sabanza.

Les jornades d'energia han comptat amb un centenar d'inscrits, i també amb la ponència d'Alberto Carbajo, exdirector d'operacions de Red Eléctrica Española, que ha constatat que un dels reptes de futur en la planificació energètica és la millora de les xarxes de distribució i la coordinació de la planificació territorial entre les diferents administracions.

La Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya (MADE) està formada pels consistoris d'Ascó, Garcia, la Fatarella, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Tivissa, Riba-roja d'Ebre, la Torre de l'Espanyol, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, i Vilalba dels Arcs.

Via ACN (Anna Mayor)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta