14 de novembre del 2012

El govern de l'Estat confirma que la neteja de Flix començarà enguany i acusa Recoder d''irresponsable'

FLIX (Ribera d'Ebre).- L'extracció dels llots tòxics de l'embassament de Flix podria començar a finals d'any. Així ho ha assegurat per primera vegada oficialment, a través d'un comunicat emès aquest dimecres al matí, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. De fet, el govern de l'Estat ha volgut sortir al pas de les declaracions fetes aquest dilluns pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, sobre la seguretat del projecte de descontaminació. Segons el govern espanyol, les obres s'estan duent a terme "amb totes les garanties", i ha titllat "d'irresponsables" les crítiques de la Generalitat. El Ministeri assegura que l'actualització del pla d'emergència, aprovat el 2008, estarà enllestida a finals d'any, i que serà llavors quan s'iniciarà el dragat dels fangs.

A través del mateix comunicat, el secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, ha assegurat que no hi ha cap decisió presa sobre l'inici o no de les tasques de dragat dels llots, tot i que ha admès que els treballs previs ja s'han enllestit i que, per tant, l'obra es troba "en disposició" d'iniciar l'extracció. "El Ministeri és conscient de la toxicitat d'aquests llots i, per això, s'han pres quantitat de garanties al projecte que suposarà una inversió de més de 200 milions d'euros per recuperar un "dany històric per aquesta comarca", ha assegurat.

Amb tot, Ramos apunta que després que el passat mes de maig el govern espanyol contactés amb Protecció Civil de la Generalitat per actualitzar el pla d'emergències, aprovat el 2008, els treballs de dragat podrien començar a finals d'any. "Aquesta actualització del pla podria estar enllestida a finals d'any,moment a partir del qual començaran les tasques de dragat dels llots de Flix", assegura el comunicat.

De fet, el Ministeri insisteix en titllar "d'irresponsable" l'actitud del govern de la Generalitat, manifestada pel conseller Lluís Recoder, demanant que es retardin les obres, al parer del govern espanyol, "sense cap motiu fonamentat", ja que, segons asseveren, "la seguretat de les persones està plenament garantida". A més, el secretari d'Estat ha assegurat que la descontaminació s'ha de fer sense més dilacions, tot desvetllant que hi ha analítiques que mostren que "existeixen unes concentracions molt superiors a l'habitual de diferents contaminants aigües avall de Flix".

Així, Ramos ha qualificat "d'irresponsables i electoralistes" les declaracions de Recoder, i ha assegurat que "hauria de donar explicacions als ciutadans dels interessos que el porten a intentar obstaculitzar una iniciativa mediambientalment tan ambiciosa com aquesta, incomplint els seus compromisos, i posant en risc el cofinançament europeu del projecte".

Des del govern espanyol, s'ha defensat la seva actuació en l'execució d'un projecte que no ha provocat cap conflicte ni discussió mediambiental, i s'han mostrat "sorpresos" per les objeccions del Govern. Segons ha assegurat el secretari d'Estat, "mentre ara amenaça amb citar al Ministeri als tribunals, el mateix Recoder va manifestat, el passat mes d'agost, el desig de visitar les obres per llançar un missatge positiu a la població de Flix". "Encara que estem en campanya electoral, no tot val", ha etzibat Ramos.

D'altra banda, el Ministeri ha assegurat que en el projecte de descontaminació de l'embassament de Flix estan treballant els millors especialistes de l'Estat, que asseguren que els treballs es poden executar amb totes les garanties de seguretat. En aquest sentit, Ramos ha insistit que és "fals" que si es produís un episodi de contaminació gran part de la població només tindria aigua garantida per un curt període de temps. "El pla d'emergència aprovat assegura que el 100% de la població podria abastir-se amb garanties", ha reblat.

El projecte de descontaminació del pantà està considerada una obra d'interès general, finançada en un 30% pel govern espanyol, i en un 70% per la Unió Europea, amb una inversió de 165 milions d'euros. A més, el pla de restitució territorial associat a aquestes obres suposa una inversió de 57 milions d'euros més -36 milions de l'Estat i 21 milions de la Generalitat.

En aquest punt, el Ministeri ha assegurat que les obres d'aquest pla de restitució que havia de fer l'Estat, prèviament l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) havia de redactar els projectes i posar a disposició els terrenys afectats per les obres. Segons el comunicat del Ministeri, almenys set d'aquestes obres, ja adjudicades, no han pogut executar-se perquè l'ACA no ha posat a disposició els terrenys necessaris, un extrem que la Generalitat nega. El Ministeri també assegura que l'ACA no ha acabat de redactar i aprovar cap projecte més, i que, per això, el govern espanyol no ha pogut continuar amb les licitacions.

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta