15 de novembre del 2012

Els sindicats reclamen a la Generalitat un acord amb Cemex per mantenir la cimentera d'Alcanar



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Els sindicats que representen la plantilla de la fàbrica de Cemex a Alcanar han reclamat a la Generalitat que intervingui de forma activa per forçar la multinacional mantenir l'activitat i els llocs de treballa a la cimentera, davant l'ERO que amenaça 147 dels 166 treballadors. El comitè d'empresa ha reconegut que el dragat per millorar el calat del port de la cimentera i l'ús d'energies alternatives per als forns es perfilen com alguns dels aspectes claus de la negociació. Unes converses que Cemex fa almenys un any que manté amb representants de la Generalitat, segons va explicar fa uns dies el delegat Xavier Pallarès. De moment, la companyia només ofereix als treballadors afectats indemnitzacions lleugerament per sobre del mínim legal, de 20 dies per any treballat.

El president del comitè d'empresa de Cemex a Alcanar, Adriano Prados, ha apuntat que l'empresa ha situat com a "prioritària" la qüestió del dragat i els combustibles alternatius. Entre els arguments que empraria la multinacional per optar per Alacant en detriment de la planta canareva, estaria precisament el major calat del port alacantí perquè hi puguin atracar bucs de gran tonatge -tot i haver de traslladar el producte amb camions des de la planta, un fet que no ocorre a Alcanar. L'ús de combustibles alternatius per als forns, davant l'increment de preus dels últims temps, seria un altre pilar de les negociacions. "Però això ho hauran de pactar l'empresa i la Generalitat", s'ha limitat a constatar el mateix Prados.

En aquest context, unes 200 persones han participat aquesta tarda en una marxa lenta de cotxes des de la fàbrica d'Alcanar fins Sant Carles de la Ràpita, on els treballadors han recorregut en manifestació diversos carrers cèntrics de la població i han celebrat una assemblea al pavelló firal. L'assemblea ha comptat amb l'assistència del secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez. En aquest sentit, han reclamat el manteniment dels llocs de treball i l'activitat de la fàbrica.

"Vull dir a gent Cemex que aquesta batalla no la podem perdre. Tenim molts arguments per no fer-ho. El Govern ha d'intervenir. No és un problema administratiu. Tenen beneficis. Cemex no vol tancar planta: la vol deixar alentida. Si vol, hi ha alternatives, com la suspensió temporal. Si estan així és perquè volen tenir planta, desfer-se de la gent i a l'endemà contractar-ne amb altres condicions diferents", ha denunciat el dirigent de la UGT des de la capçalera de la protesta.

Àlvarez també ha llençat una advertència al govern espanyol, tot instant-lo a "deixar de parlar i fer" en un conflicte que "s'ha fet per política". "El PP ha de donar la cara i una resposta als treballadors, no pot ser que s'amaguin: és cosa del govern de l'Estat, qui és competent en la matèria", ha recordat. També ha avisat a Cemex que, tot i que aconsegueixi inicialment aplicar l'ERO, els sindicats podrien emprendre accions legals contra la multinacional per pràctiques que considera jurídicament dubtoses.

"Si guanyen, els treballadors acomiadats tornaran a la fàbrica i hauran de pagar els retards. Han fet jurídicament algun canvi de nom de societat per deslligar-la de l'altra. Hi ha mala fe: volen tancar una fàbrica rentable per obrir-la una altra vegada encara més rentable", ha reblat el dirigent de la UGT.

Tot i admetre que les negociacions sobre l'ERO en l'àmbit estatal del grup que mantenen a Madrid no han permès avançar de forma significativa -Cemex es manté en oferir poc més de 20 dies per any treballat, el límit legal amb la nova reforma laboral en vigor-, Prados ha explicat que mantindran el calendari de negociació previst per als pròxims dies 19, 20 i 21 de novembre, sense descartar allargar-lo -el període de consultes es tanca el pròxim dia 23-. "Farem la força que faci falta amb tots els treballadors al costat", ha apuntat. Dilluns, la plantilla d'Alcanar, com la de tots els centres estatals, es desplaça a Madrid per donar suport als seus representants.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta