29 de novembre del 2012

La Fira de Móra la Nova i l'arqueòloga Margarida Genera, premis Sirga d'Or de la Ribera d'Ebre

MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El Teatre Municipal de Móra d'Ebre La Llanterna s'ha omplert aquest dijous en l'entrega dels premis Sirga d'Or 2012 que organitza el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, amb la col·laboració del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), i el suport de l'Ajuntament de Móra d'Ebre i de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV). L'acte ha estat presidit pel conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, qui ha destacat l'aportació del territori a la cultura catalana.

Com ja es va fer en la última edició, al 2010, s'han lliurat conjuntament el premi en la categoria d'Entitats, a la Fira de Móra la Nova, i el premi Individual, a l'arqueòloga i prehistoriadora Margarida Genera. Per primera vegada en 20 anys d'història dels premis, s'ha lliurat la Sirga d'Or a títol pòstum al metge Xavier Bardají, per la seva contribució en l'àmbit sanitari de la comarca, i a l'historiador Pascual Ortega, qui va estudiar la situació de la Ribera d'Ebre abans i després de la conquesta cristiana del territori.

Mascarell ha subratllat que la cultura de Catalunya s'ha fet a través "d'allò que la societat civil ha posat sobre la taula al llarg del temps". Per al conseller de Cultura en funcions, "Catalunya no s'explica sense l'esforç de les persones i les institucions" i la cultura catalana s'ha construït a partir de la creativitat individual i l'esforç de les entitats, sobretot al llarg dels últims 150 anys des que una important generació d'intel·lectuals dels segle XIX va impulsar el catalanisme. Mascarell també ha destacat el simbolisme que la sirga té en la cultura del país, una cultura que "sempre havia anat a contracorrent, sempre havia tingut condicionants, dificultats, elements en contra, i que malgrat tot, gràcies a la capitat d'estirar de persones i institucions. la nostra cultura és on és", ha dit.

Els premis


L'objectiu dels premis Sirga d'Or és reconèixer la tasca dels premiats per la comarca i es venen atorgant des de l'any 1992. Des de l'edició de 2010, tot i que els premis segueixen sent bianuals, es va decidir fer conjuntament l'entrega, en la mateixa cerimònia, dels premis en la categoria d'entitats i en la categoria individual. Antigament es feia l'entrega de cadascuna de les categories, un any a l'entitat, el següent a la persona.

El premi en la categoria Individual aquest 2012 ha estat per a la prehistoriadora i arqueòloga, Margarida Genera. La comarca ha reconegut així la tasca de Genera en l'estudi de els vestigis ibers a la Ribera d'Ebre, en què treballat des de fa gairebé 40 anys. L'arqueòloga ha fet intervencions a les poblacions de Vinebre, La Torre de l'Espanyol, Tivissa, Ascó i Flix a partir de les quals ha publicat alguns llibre com 'Vinebre: Els Primers Establiments del Ribera' o 'L'Ebre final: del Paleolític al món romà'. Genera treballa actualment al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Barcelona i imparteix classes a la UNED.

La Fira de Móra la Nova ha estat la guanyadora de la Sirga d'Or en la categoria d'entitats, una fira amb més de 180 anys de trajectòria, una de les més representatives del país, i un dels grans esdeveniments socials i econòmics de la comarca. La Fira de Móra la Nova ha anat consolidant amb els anys altres submostres que la completen com la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial que inclou la Fira del Vi, la Mostra Gastronòmica i la Fira d'Artistes, la Fira Intercomarcal de l'Oli que es va estrenar l'any 2003, la Fira de Comerç de Nadal (des de l'any 2004) o les més novelles, des de l'any 2007, que són la Fira del Vehicle d'Ocasió i la Fira de Brocanters.

Reconeixement a títol pòstum


Per primera vegada en dues dècades, s'han entregat dos premis Sirga d'Or a títol pòstum. Per una banda, s'ha homenatjat el metge Xavier Bardají, per la seva contribució com a metge especialista en radiologia a les Terres de l'Ebre. Bardají va deixar la seva empremta a la comarca amb la reducció de les llistes d'espera de la secció de Radiologia de l'hospital Comarcal de Móra d'Ebre, com a responsable de la digitalització de la imatge radiològica a l'Hospital. També va posar en marxa una campanya del prevenció del càncer de mama a la comarca, convertint l'hospital en un referent en aquest camp i hi va instal·lar un Mamògraf i un Tac, aconseguint que el 75 % de les proves de radiologia es poguessin fer al Hospital Comarcal evitant el desplaçament dels usuaris. Bardají va impulsar de manera personal un servei de teleradiologia que permet que els metges de capçalera puguin consultar via Internet el resultat de l'exploració el mateix dia que s'ha realitzat a la vegada que es pot consultar totes les proves radiològiques que s'han fet al pacient al llarg del temps.

També a títol pòstum s'ha fet un reconeixement a Pascual Ortega, geògraf i historiador, dedicat a l'estudi de la història de la Ribera d'Ebre i, en especial, en l'àmbit dels moriscos. Ortega va dedicar part del seu temps lliure a estudiar la situació de la Ribera d'Ebre abans i després de la conquesta cristiana del territori i va publicar llibres com, 'La Orden de San Juan de Jerusalén y Miravet: Dominio señorial y cambios institucionales (primera mitad del siglo XVII) o 'La sociedad de las tierras del Ebre: El señorío templario y hospitalario de Ribera d'Ebre y Terra Alta (1150-1350'. També va col·laborar amb els seus articles a multitud de revistes d'arreu de Catalunya, així com en congressos a Catalunya, Espanya i Àfrica.

Els finalistes

També els finalistes en les diferents categories de la Sirga d'Or han rebut un diploma. En la categoria d'Entitats han estat reconeguts la Societat Obrera de Tivissa, el Grup Cultural Rasquera i l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova. El finalista en la categoria individual dels premis ha estat el catedràtic i historiador Josep Sánchez Cervelló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta