18 de novembre del 2012

La nuclear d'Ascó començarà a omplir el seu nou magatzem individual de residus al març del 2013


ASCÓ (Ribera d'Ebre).- Els residus radioactius que s'acumulen a les piscines de la centra nuclear d'Ascó començaran a traslladar-se al nou magatzem temporal individualitzat (MTI) a partir de finals del mes de març de 2013. Així ho han anunciat els responsables de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV), que gestiona el complex. Un cop finalitzada la construcció de l'ATI, en aquests moments s'estan efectuant a les instal·lacions proves en fred sense elements combustibles en paral·lel a la selecció dels lots de combustible de les piscines, segons les característiques de cremat i refredament. Els dos primers contenidors, amb 32 elements radioactius cadascun, seran dipositats a l'espai a finals de març.

El projecte, que es va començar a executar el mes d'octubre del passat 2011, ha de permetre als gestors del complex atòmic poder fer front a la saturació de les piscines de les dues centrals, davant el retard en la construcció del magatzem temporal centralitzat (MTC) que s'ha de posar en marxa el 2017 a Villar de Cañas (Castella-la Manxa). En aquests moments, s'efectuen proves amb elements combustibles simulats i durant el primer semestre de l'any vinent es practicaran els tests reglamentaris.

Segons ha explicat el director de la central nuclear d'Ascó, Manel Campoy, les noves instal·lacions, amb capacitat total per a 32 contenidors i formades per dues lloses "sísmiques" capaces de "suportar un terratrèmol sense afectacions" -un sistema que ja utilitzen 60 centrals a tot el món-, permetran a la central disposar de capacitat per als 40 anys de vida previstos des de la seva posada en marxa -tot i que la intenció d'ANAV es prorrogar aquest períde-. "Quan es posi en marxa l'MTC s'evacuaran -els elements combustibles- cap allà i la vida de la central quedarà desacoblada", ha subratllat.

De moment, els responsables del complex atòmic aprofitaran les operacions de recàrrega anual de combustible -que s'estan duent a terme en aquests moments al grup I, amb 11.000 operacions previstes i 1.000 treballadors addicionals- per treure elements de la piscina, "deixant més espai que el que hem d'ocupar" per poder disposar d'un marge més que suficient per a les operacions previstes. "Hem de tenir un romanent de reserva per a la recàrrega i poder fer maniobres al mig del cicle", ha apuntat Campoy.

D'altra banda, problema dels residus radioactius al marge, la gestió d'ANAV a les centrals atòmiques catalanes estarà marcada, a mig termini, per les inversions derivades de les proves de resistència arran l'accident de Fukushima. El director general de la societat, José Antonio Gago, ha precisat que les inversions en manteniment, actualització i modernització de les tres centrals no baixaran dels 150 milions d'euros anuals durant els pròxims exercicis per fer front a aquestes mesures. "Fukushima ens obligarà a mantenir aquest perfil d'inversió", ha subratllat, tot reconeixent que l'accident ha introduït més "incertesa" en el negoci nuclear.

Concretament, i fins desembre de 2016, quan està previst que s'hagi implementat el paquet d'actuacions a llarg termini imposat per la Unió Europea, ANAV té previst invertir un mínim de 100 milions d'euros en modificacions de disseny de seguretat i la compra d'equips -actuacions de "curt termini" ja efectuades: equips de generació dièsel alternatius o bombes de refrigeració- a les tres plantes atòmiques d'Ascó i Vandellòs.

"Estem acabant de concebre les modificacions i encara no tenim preus reals de mercat fins que el regulador les pugui avaluï i demanem ofertes de detall", ha explicat Gago per assegurar que es podria acabar superant aquesta xifra. Les actuacions més quantioses -sistemes de venteig filtrat de la contenció o recombinadors autocatalítics d'hidrogen-, de fet, seran les que s'executin en el tram final. "Sobredimensionen els paràmetres raonables que serien d'esperar a la nostra instal·lació: tant per fenòmens naturals com altres que puguin tenir impacte", ha resumit.

Partidaris de retardar la neteja de Flix

En canvi, el que aparentment no suposa una preocupació per als responsables d'ANAV és el projecte de neteja dels llots tòxics del pantà de Flix que ha de començar a finals d'any només uns pocs quilòmetres aigües amunt de la captació de la central d'Ascó. "No preveiem afectació als sistemes de la central", ha assegurat Gago que, tot i això, ha explicat que s'han pres mesures de precaució "pel que pugui passar", com controls més periòdics que han de permetre conèixer amb exactitud la composició química de l'aigua que ha de refrigerar el complex atòmic. "En cap cas poden aturar la central: s'hauria de produir un bloqueig del cabal més que una allau contra la que ens preparem", ha conclòs.

Malgrat això, els directius consideren que "com més tard" comencin les obres, "millor". Una qüestió més política que pràctica, atesos els raonaments anteriors. El director d'Ascó ho certifica: "Tenim sol·licituds d'alcaldes de la zona perquè ens posem al seu costat, perquè ens diuen que no estan preparats i no tenen les mesures disponibles. Els alcaldes ens demanem que estem al seu costat i ho estem. Seríem partidaris d'acabar el pla de restitució abans on comencin. Cal que els alcaldes i la població se sentin confortables amb la maniobra".

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta