22 de novembre del 2012

La plantilla de Cemex d'Alcanar esgota la negociació i només espera millorar les indemnitzacions


ALCANAR (Montsià).- La plantilla de la fàbrica de ciment de Cemex a Alcanar afronta els últims dos dies de negociacions de l'ERO sobre 147 treballadors amb l'objectiu de millorar sensiblement l'última oferta de 30 dies per any treballat i 22 mensualitats. Els representants sindicals han constatat que l'empresa es nega en rodó a reduir els acomiadaments, i només accepta 59 recol·locacions per als 370 afectats del grup a tot l'Estat espanyol. Per la seua banda, després de prendre part en un nou tall de la carretera N-340 amb els treballadors, el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha instat el Govern a forçar l'empresa a negociar i aclarir quin futur preveu per a la planta d'Alcanar.

"Ens sap mal perquè nosaltres no busquem la part econòmica, sinó salvar 147 llocs de treball aquí i els 370 de tot el grup. Però l'empresa és inflexible totalment i no dóna el braç a tòrcer. És impossible: és un mur i no respon a res", ha manifestat un cop finalitzada aquesta nova protesta el president del comitè d'empresa de la fàbrica canareva, Adriano Prados, qui ha constatat que la direcció només ha plantejat durant les últimes hores incrementar en dos dies per any treballat la seua oferta per acomiadament.

Els treballadors han vist com, successivament, les seues estratègies per buscar una escletxa que permetés negociar l'activitat a la planta han estat descartades de ple. Van proposar al director un organigrama i la reorganització dels torns per mantenir la productivitat amb una cinquantena d'empleats. "Ell mateix s'ha encarregat de desmuntar-ho de cara als seus caps", ha lamentat. Fins i tot, van plantejar reduir-se el sou un 20% i eliminar una paga extra, proposta que tampoc hauria estat acceptada.

De moment, la direcció de Cemex només hauria ofert la possibilitat de mantenir 59 llocs dels 370 que vol suprimir a tot l'Estat espanyol, assumint tasques que tenia externalitzades sempre i quan "no els costi diners". Una xifra del tot insuficient, apunta Prados, que també rebutja de ple la possibilitat de recol·locacions a indrets com Sud-Amèrica, on el poder adquisitiu és molt inferior.

El comitè d'empresa ha constatat que tampoc resultaria viable qüestionar legalment el canvi societari impulsat recentment pels directius de Cemex España, reorganitzant el grup sota una nova societat -Cemex Operaciones SL- i incorporant les diverses empreses sota les quals operava a l'Estat, que en un primer moment havien posat en dubte perquè podia servir per justificar els acomiadaments i encobrir els guanys que hauria acumulat durant els últims dos anys.

"Ens quedava això però ens han dit que legalment tot està correcte. Només ens queda lluitar per la part econòmica perquè per llocs de treball, si no són les 59 recol·locacions, no ens donaran res. Més de 300 persones ens n'anirem a l'atur", ha certificat el mateix president del comitè. La plantilla està convocada demà dijous a una nova assemblea informativa i té previst mobilitzar-se a les portes del míting que té previst fer al vespre a Tortosa la candidata del PP a la presidència de la Generalitat, Alícia Sánchez-Camacho.

D'altra banda, un altre grup de treballadors es desplaçarà fins a Vinaròs (Baix Maestrat), per assistir al ple on es debatrà una moció de suport a la plantilla. Prados, però, ha retret a l'alcalde de la població, Baptista Juan, no haver-los manifestat en cap moment el seu suport i haver convocat la sessió forçat pels regidors del PSPV.

Present a la mobilització dels treballadors Cemex, com fa uns dies va fer el seu homòleg d'UGT Josep Maria Álvarez, el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha instat a continuar lluitant per mantenir els llocs de treball i l'activitat a la planta. Per aconseguir-ho, també ha instat obertament al Govern a "forçar" l'empresa a seure a la taula de negociacions amb un plantejament obert i clar sobre aspectes com el dragatge del port i l'increment d'emissions que haurien aparegut en les converses amb la Generalitat.

"Per què vol el port si parla d'acomiadar?"

"L'empresa hauria de dir quines contrapartides demana al Govern. Ha de dir si vol mantenir durant un temps la producció i els llocs de treball, compromisos d'inversió i amb l'entorn. No poden pretendre treure més beneficis i acomiadar als treballadors. Cal que la Generalitat s'impliqui i forci l'empresa a negociar amb compromisos de l'empresa seriosos. No té sentit que plantegi el tema del port al mateix temps que diu que vol acomiadar 147 persones. Per què vols més port si no produiràs? Caldria que ens aclarissin les coses: la Generalitat ha d'obligar l'empresa a seure i a partir d'aquí, parlar-ne", ha argumentat Gallego.

El dirigent sindical ha lamentat que la reforma laboral aprovada pel govern del PP estigui permetent a empreses com Cemex presentar un ERO "per acomiadar molt barat i seguir acumulant guanys, sense preocupar-se de les persones i l'entorn". En aquest sentit, ha recordat que l'empresa va haver de rebre permisos i autoritzacions públics, assumint compromisos amb la societat de l'entorn. "Ara menysprea totalment això i aprofita per situar-se amb beneficis més ràpids i elevats", ha reblat, tot recordant els efectes superiors que l'expedient pot tenir en un territori ja molt tocat pels acomiadaments industrials, generant un efecte superior per la implicació de les empreses auxiliars.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta