13 de novembre del 2012

Mas inaugura el bosc memorial d'Horta de Sant Joan finançat pel Fons Nacional Jueu



HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat el simbolisme de l'acte de plantació de 5.000 arbres en homenatge als cinc bombers dels GRAF que van morir en l'incendi d'Horta de Sant Joan l'estiu de 2009. Per a Mas, aquest ha estat un homenatge "al servei públic i un cant a la vida". La plantació és una iniciativa del Fons Nacional Jueu, que amb un pressupost de 200.000 euros, plantarà cinc milers d'alzines a la zona cremada i ha ubicat una zona d'esbarjo al Mirador dels Ports, just al costat del monòlit amb què el poble d'Horta de Sant Joan recorda als cinc bombers morts. En una segona fase, es plantaran 5.000 arbres més al desert de Neguev, a Yattir, prop de Jerusalem.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat la senzillesa de l'acte amb què el Fons Nacional Jueu ha homenatjat als cinc bombers dels GRAF que van perdre la vida en acte de servei en l'incendi d'aquest municipi al juliol del 2009. Mas ha remarcat el simbolisme de l'acte que ha destacat com "un homenatge al servei públic" i "un cant a la vida". Mas també ha demanat "estretir lligams" entre el poble jueu i el català pel fet de tenir molts valors en comú en compartir territoris el mar Mediterrani i un clima molt semblant, però sobretot "per ser dos pobles de marcada i forta identitat que ens agrada subratllar i defensar", ha apuntat.

El president de la Generalitat ha aprofitat per agrair el treball del cos de Bombers de la Generalitat després "d'un any difícil i complicat" a causa de la dura sequera de l'hivern. El president ha tingut un record per les víctimes mortals, en aquests cas civils, que es van cobrar els incendis de l'Empordà d'aquest estiu, i per les seves famílies.

El president ha agraït la presència dels familiars de les cinc víctimes del foc d'Horta, per la càrrega emotiva que ha tingut per a ells aquest l'acte. En nom de tots ells, ha pres la paraula Dolors Espinet, germana d'un dels GRAF mort al foc de 2009, qui ha remarcat que el record dels seus familiars desapareguts es faci en forma d'arbre "perquè un arbre és vida". Espinet també ha destacat que s'hagi escollit l'alzina carrasca per repoblar la zona cremada, ja que "és un dels arbres més resistents i sostenibles per aquesta zona i en cas d'incendi, és difícil que es cremi, i si ho fes rebrotaria", ha dit.

Els Fons Nacional Europeu va prendre la iniciativa de plantar aquest bosc en homenatge dels cinc bombers del GRAF que van perdre la vida en el foc d'Horta poc després del tràgic incendi. Com ha explicat Laurence Franks, president del Fons Nacional Jueu a Espanya, el bosc ha costat uns 200.000 euros, que han estat finançats per particulars, ajuntaments, i la Diputació de Tarragona.

En una primera fase es plantaran 5.000 alzines carrasques en una de les zones cremades del Ports i s'ha creat una zona d'esbarjo amb jocs infantils i una font, al Mirador dels Ports, al costat del monòlit que el poble d'Horta de Sant Joan va ubicar per recordar les cinc víctimes del foc del 2009. En una segona fase, que segons Franks es durà a terme l'any que ve, es plantaran 5.000 arbres més al desert del Neguev, a la població de Yattir, prop de Jerusalem, a Israel.

Via ACN (Jordi Marsal / Anna Ferràs) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta