20 de novembre del 2012

Què proposen els partits polítics catalans per al 25-N, en matèria d'energia nuclear?

TERRES DE L'EBRE.- El col·lectiu Tanquem les Nuclears-100%Renovables ha donat a conèixer un estudi dels programes electorals de les candidatures que, segons les darreres enquestes, tenen més possibilitats d’obtenir representació al Parlament de Catalunya en les eleccions del proper 25 de novembre. En concret, l’anàlisi s’ha centrat en la qüestió nuclear, un punt que aquests col·lectius ecologistes consideren "clau" per al futur del país. De fet, TLN-100%EER defensa un tancament "urgent i ordenat" dels tres reactors nuclears catalans, i un futur on l’energia de Catalunya tinga l'origen únicament de fonts energètiques renovables. "Això permetria gaudir d’una independència energètica que, avui per avui, estem ben lluny de tenir", afirmen.

Així, Solidaritat Catalana per la Independència (SI) compleix "completament" els criteris bàsics fixats per TLN-100%EER, ja que demana el tancament de les centrals nuclears catalanes “a curt termini i d'una manera irreversible”. En segon lloc, valoren els posicionaments de les CUP i ICV-EUiA. Així, les CUP es defineixen clarament com a antinuclears, "però sense indicar cap calendari de tancament". Per la seua part ICV-EUiA proposa tancar les nuclears progressivament, “en un horitzó temporal de l’any 2020”, tot introduint un “impost sobre l'energia nuclear i l'emmagatzematge de residus radioactius”.

ERC s’ha declarat contrària a l’energia nuclear, però aquests col·lectius no acaben d’entendre "determinats aspectes d’ambigüitat del seu programa". Així, proposa “elaborar un pla integral de substitució nuclear basat en les dates de saturació de les piscines de combustible, i que prevegi els impactes socials i laborals dels territoris afectats”. "Des de TLN-100%EER no podem entendre perquè el tancament de les nuclears ha d’estar supeditat a la saturació de les piscines", afirmen. ERC també proposa un “estudi de viabilitat tècnica post-nuclear (hipòtesis de tancament dels tres grups al voltant del 2020).” Un aspecte innecessari per als col·lectius ecologistes, ja que s'ha demostrat que una Catalunya sense energia nuclear "és "tècnica, econòmica i socialment viable a curt termini. "Més encara si tenim en compte l’actual sobrecapacitat de generació elèctrica de Catalunya i el conjunt de l’Estat", afirmen.

TLN-100%EER valora positivament el viratge del PSC a favor de les renovables, però la seua proposta de tancament al 2025 no els sembla "gens ambiciosa", ja que per aquesta data les nuclears catalanes haurien complert –a excepció de Vandellòs II- els 40 anys de vida. Quant al PP i Ciutadans, no hi ha menció del tema nuclear en els seus programes. Només Ciutadans proposa un impost a la producció nuclear. En aquest sentit, el candidat de Ciutadans per Tarragona, Matias Alonso, va afirmar fa uns dies a Canal 21 Ebre que el seu partit és favorable a l'ús de l'energia nuclear, però incrementant la inversió en seguretat a les centrals catalans. D'altra banda, el col·lectiu recorda que tres dies després de l'accident nuclear de Fukushima, la popular Alícia Sánchez Camacho es declarava defensora de l'energia atòmica.

Finalment, CiU remet el seu programa al nou Pla de l’Energia de Catalunya (PECAC), que indica que les nuclears s’han de tancar quan “acabi la seva vida útil” sense indicar cap data concreta. Des de TLN-100%EER consideren que CiU ha mostrat històricament una defensa de l’energia nuclear "sense cap mena d’esquerdes".

1 comentari:

  1. En materia d'antenes de telefonia mòbil i radiacions electromagnetiques CAP PARTIT diu res. De vergonya!! Bueno, Iniciativa els Verds de forma molt light diuen al article 204 que " Implementar els plans pendents de lluita contra la contaminació acústica,
    lumínica, odorífera i electromagnètica, així com impulsar l’aprovació d'una nova
    legislació en àmbits que, com la contaminació odorífera encara no en disposem, o
    actualitzant i simplificant la legislació vigent, alhora que incrementarem els
    mecanismes de cooperació amb els ajuntaments i d’altres entitats locals “ad
    hoc” perquè pugin actuar en aquests àmbits.

    Pero molt light i no diuen res de cambiar la llei. A la India han reduit un 90% les radiacions de les antenes. Aquí com sempre a la cua d'Europa en tot!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta