13 de novembre del 2012

Recoder amenaça amb portar l'Estat als tribunals si comencen les obres de descontaminació del pantà de Flix

FLIX (Ribera d'Ebre).- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha amenaçat aquest dilluns amb portar l'Estat als tribunals si comencen les obres de descontaminació del pantà de Flix. "Ho estem estudiant, no puc concretar més però és necessari actuar", ha sentenciat Recoder, que considera una "gravíssima irresponsabilitat" iniciar unilateralment aquests treballs de retirada dels llots tòxics sense que estiguin finalitzades les obres d'abastament alternatiu a diverses poblacions de l'Ebre. "Si hi hagués una fuita en el procés, Aznalcóllar ens vindrà a la memòria", ha alertat el conseller, que ha recordat que més de 720.000 persones depenen de l'aigua de l'Ebre aigües avall del pantà de Flix.

"Els números són evidents, més del 85% de la població del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre s'abasteixen en captacions que estan riu avall de l'embassament de Flix. I aquí hi hem d'afegir els usos industrials i els usos agrícoles", ha puntualitzat Recoder. "En cas d'un imprevist episodi de contaminació, a banda dels greus efectes mediambientals irreparables es podria posar en perill el subministrament d'aigua a molta gent i perjudicar greument les activitats econòmiques", ha reiterat el conseller de Territori i Sostenibilitat.

De fet, Recoder ha recordat que el Consorci d'Aigües de Tarragona ja va avisar fa una setmana que en el cas hipotètic que es produís un episodi de contaminació només es podria garantir l'abastament "entre tres dies i una setmana". "Ens plantegem per descomptat totes les accions polítiques que convinguin i, si és necessari, també adoptarem mesures legals per aturar el que considerem que és un despropòsit", ha assenyalat el conseller de Territori i Sostenibilitat, que ha estat acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. "Si hem de recórrer als tribunals ho farem, no sé amb quin èxit, però la via de la justícia està oberta i estem estudiant d'utilitzar-la", ha avançat Recoder sense entrar en més detalls.
El conseller ha explicat que fa temps que lluiten per "fer entrar en raó" el Ministeri d'Agricultura, i la seva filial Acuamed, per aplaçar els treballs de retirada dels llocs tòxics fins que s'acabin els plans de restitució i la cinquantena d'actuacions d'emergència previstes a diverses poblacions de les Terres de l'Ebre en el conveni signat l'any 2010.

"En el seu moment vaig enviar una carta al ministre Arias Cañete, on li vaig demanar que no comencessin les actuacions al pantà de Flix, i a dia d'avui encara no hem rebut cap mena de resposta", ha lamentat el conseller de Territori i Sostenibilitat, que ha afirmat que han tingut coneixement de la imminència de l'extracció dels llots tòxics del pantà de Flix a través dels mitjans de comunicació i "de persones que ens ha confirmat l'arribada d'alguna de les dragues encarregades de la descontaminació". Des del Departament de Territori i Sostenibilitat asseguren tenir un total desconeixement de l'inici dels treballs a l'embassament de Flix. "Ens diuen que és imminent, però no sabem això que vol dir. No ens ho concreten més, no ens diuen si comencen les obres en una setmana, dues", ha corroborat amb indignació Recoder.

"Que la pressa no ens faci arribar a un episodi del qual ens arrepentiríem durant molts anys", ha reflexionat en veu alta el conseller de Territori i Sostenibilitat, que considera que no hi ha cap mena de pressa en iniciar les tasques de descontaminació a Flix. "No ens ve ni d'una setmana, ni uns mesos. Portem dècades esperant i ara veiem ja la llum al final del túnel. Per tant, acabem les obres alternatives, garantim el subministrament a la població i a la indústria i després retirem els llots tòxics", ha enumerat.

Crítiques a l'Ajuntament de Flix

El conseller Recoder també ha tingut alguna paraula crítica amb el consistori de Flix, encapçalat pel socialista Marc Mur, partidari d'iniciar les obres com més aviat millor. "Que jo sàpiga només hi ha dues veus favorables a l'inici de la descontaminació: una és el Ministeri d'Agricultura i l'altra és l'Ajuntament de Flix, que li preocupa la descontaminació del pantà però no li preocupa el que pugui passar si hi hagués algun problema", ha comentat el conseller de Territori, que considera que Flix hauria d'actuar "d'una forma més responsable". "La resta d'ajuntaments i de consells comarcals de l'Ebre s'han expressat de forma contundent perquè saben el perjudici que provocaria al seu territori sense les obres d'abastament acabades", ha puntualitzat. "Jo no em vull curar en salut, vull que les coses es facin bé. Tenim la sensació que és un problema que es percep com molt local, dels municipis afectats, però és un problema nacional", ha insistit Recoder. "Imagini's que passés allò que no ha de passar, seria terrible", ha finalitzat el conseller de Territori i Sostenibilitat.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta