6 de novembre del 2012

Xavier Pallarès: 'Ha estat una legislatura breu, que no ens ha permès fer tot allò que volíem'


TORTOSA (Baix Ebre).- “Ha estat una legislatura breu, que no ens ha permès fer tot allò que volíem però, en moments especials, s’han de prendre decisions transcendentals. Així, hem apostat per pagar deute i facilitar la gestió administrativa als ciutadans, mitjançant les Lleis Òmnibus”, ha afirmat aquest dimarts el delegat de Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, per resumir els dos anys de govern de CiU. Pallarès ha presidit aquest matí el darrer Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat d'aquesta legislatura. Una legislatura en què el govern de CiU ha intentat, “sobretot, facilitar la gestió administrativa dels ciutadans i desencallar alguns projectes, a través de les Lleis Òmnibus, i hem apostat per pagar el deute i ajornar infraestructures. De fet, no hem pogut tot allò que volíem; no hem estat perfectes ni segurament a gust de tothom però, sí hem intentat que fos a gust de la majoria", ha conclòs el delegat.

En aquesta darrera sessió, s’ha dut a terme una valoració dels diversos departaments al territori i s’han destacat algunes de les actuacions que el Govern a les Terres de l’Ebre ha pogut desencallar i implementar. Així, des del Departament d’Empresa i Ocupació s’ha desenvolupat el projecte de la fibra òptica, perquè el campus de la URV pogués iniciar el curs amb el servei a punt. A més, s’ha pogut desencallar l’únic Pla Estratègic per a l’Ocupació de les Terres de l’Ebre a Catalunya, a càrrec de la Universitat Rovira i Virgili i, s’han acabat el projectes del Pla 7 Comarques, que inclou les quatre comarques ebrenques, del qual s’obrirà nova convocatòria.

Pel que fa a Ensenyament, s’ha implantat amb bon resultat el Pla d’Èxit Escolar; s’ha potenciat la Formació Professional i s’han pogut tirar endavant dues actuacions destacades com el nou col·legi Sant Llàtzer de Tortosa i l’Institut de Tecnificació del Centre de Tecnificació Esportiva de les Terres de l’Ebre, a Amposta.

D'altra banda, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) ha potenciat la navegabilitat al riu Ebre i, sobretot, s’ha implantat els tractaments pluriennals contra la mosca negra, amb tractaments no condicionats al pressupost, que ha permès uns excel·lents resultats, amb un major control del simúlid i una disminució de l’atenció als CAP de les Terres de l’Ebre.

El Departament d’Interior, a més de la tasca de protecció ciutadana dels Mossos i les tasques de prevenció i control dels incendis, ha desenvolupament el Reglament de la Llei dels Correbous, que està a punt per ser aprovat i entrar en vigència la propera temporada.

Pel que fa al Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha desencallat definitivament el projecte de la variant de la C12 a Tortosa, com també els projectes turístics de primer ordre de Cardó i la Xalamera; i ha presentant les al·legacions al Pla de Conca de l’Ebre, aprovades la passada setmana i que s’han fet arribar als ajuntaments i consells comarcals, perquè amb la més àmplia majoria possible, es presenten a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i a la Unió Europea.

El Departament de Salut ha treballat, especialment, en el desenvolupament del Pla de Salut Territorial; en el projecte pioner de cribatge de càncer de còlon al Baix Ebre, amb la previsió que sigui implantat a la resta de les comarques de l'Ebre; i s’ha treballat en un nou Model d’Atenció a la Cronicitat, que ha permès disminuït les llistes d’espera de les malalties cròniques.

En el cas del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s’ha implicat directament en la reforma de la PAC perquè sigui favorable als interessos dels pagesos de les Terres de l’Ebre; s’han aportat les subvencions a les Comunitats de Regants del territori; s’ha apostat per la qualitat dels productes com el lliurament de dos premis als vins de la DO Terra Alta, entre els tres millors vins de Catalunya. I, a més a més, ha fet un esforç important per simplificar les peticions a l’administració i ha avançat el pagament de la DUN.

Per la seua banda, l’Institut Català de les Dones ha consolidat els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) a les quatre comarques i tots els ajuntaments ebrencs, a excepció del de Batea; i ha implantat el Circuit contra la violència masclista de les Terres de l’Ebre.

El Departament de Governació ha complert amb un dels principals compromisos adquirits a  l’iniciar aquesta legislatura de prestar atenció a tots els ajuntaments, la qual cosa ha permès desbloquejar deutes que tenien algun d’ells davant d’Economia, com és el cas de Sant Jaume d’Enveja. Ha implementat el darrer PUOSC i ja presenta una nova convocatòria d’aquest Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya, “més realista, que podrà pagar-se i que contempla el manteniment d’infraestructures dutes a terme amb anteriors convocatòries”, segons Pallarès.

Pel que fa al Departament de Benestar Social i Família, ha estat capaç de reduir a l’entorn del 50% el temps d’espera dels ajuts de la Llei de la Dependència; ha posat en marxa 30 places de centres de dia, 60 places de residència i 20 places de discapacitat noves a diversos municipis ebrencs. Ha invertit 84.000 euros en el programa de lluita contra la pobresa a l’Ebre; s’han increment en 442.000 euros els contractes programa amb les 4 comarques i els ajuntament de Tortosa i Amposta, i també s’han finalitzat les obres del casal d’Alcanar que han suposat una inversió de 2’5 milions d'euros.

Pel que fa a Esports, s’ha implementat el Pla d’Instal·lacions Esportives de Catalunya que regularà les diverses infraestructures per fer-les més rentables, i s’ha dut a terme un treball conjuntament els consells comarcals i els agents esportius. També s’han implantat els Graus Universitaris de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) a Amposta, i el de Fisioteràpia a Tortosa. S’ha acabat la residència esportiva del Centre de Tecnificació Esportiva de les Terres de l’Ebre i altres instal·lacions com la piscina d’Alcanar; les pistes de Vinallop o al Club de Rem d’Amposta. A més a més, s’han creat les delegacions de Natació i Ciclisme de les Terres de l’Ebre de la Federació Catalana.

Des de Joventut s’ha assessorat els ens locals en polítiques del jovent; s’ha consolidat la xarxa de joventut i s’han potenciat les Oficines Joves del Montsià i del Baix Ebre.

El Departament de Cultura ha treballat conjuntament amb els agents culturals del territori per implementar el Pla Estratègic de Cultura de les Terres de l’Ebre. I pel que fa al Departament de Justícia ha aconseguit en aquests dos anys la creació de l’Oficina de lo Penal i el Jutjat de lo Social a Tortosa i ha estat aprovada la Fiscalia d’Amposta que ara haurà de reconèixer l’Estat espanyol.

Del global de les accions dels diversos departaments, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha volgut destacar el treball encetat des de la mateixa Delegació “amb projectes que ens han de permetre mirar el futur amb un cert optimisme, com les actuacions turístiques de Cardó o la Xalamera que potenciaran notablement un dels nostres sectors més importants, o el Barcelona World, que hem d’agafar com una oportunitat per a les Terres de l’Ebre”.

En aquest sentit, la Delegació del Govern ha presentant un Pla de Treball que, d’una banda, pretén reactivar sectors industrials com la construcció o el moble, desencallar infraestructures viàries, ferroviàries i millorar el transport públic i també planificar la formació dels potencials treballadors d’aquest complex turístic. I, d’altra banda, a llarg termini caldrà establir sinergies amb Barcelona World per aprofitar l’arribada dels 10 milions de visitants previstos, “perquè visitin també les Terres de l’Ebre, ja que, només que sigui un tant per cent molt petit, serà un gran revulsiu per a les nostres comarques", ha conclòs Pallarès.

Imatge Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta