14 de desembre del 2012

'Batavia Jazz, una orquestra irrepetible' es presenta aquest divendres a Tortosa

TORTOSA (Baix Ebre).- La sala d'actes del Patronat de Tortosa és aquest divendres al vespre, a partir de les 19.45 hores, l'escenari de la presentació del llibre 'Batavia Jazz, una orquestra irrepetible', que ha escrit Carlos Martorell Fabregat amb la col·laboració de Quimo Panisello en el disseny. En molts aspectes, es tracta d'un volum excepcional, que explica la història de la mítica banda de revetlla, o grup de música de ball, que va amenitzar les festes de les Terres de l'Ebre -o del territori històric de Tortosa- entre els anys 1931 i 1962. En aquest sentit, la Batavia va ser una de les primeres del país que va incorporar la bateria, i entre els seus components van haver-hi músics de la talla del mestre Joan Monclús o el mestre Josep Faiges.

Però 'Batavia Jazz, una orquestra irrepetible' també repassa la trajectòria de la vintena de músics que van ser formar part de la banda, amb imatges de les seues actuacions però també amb fotografies dels components en el seu entorn familiar o més íntim. A banda, Carlos Martorell Fabregat hi explica la història de la Batavia i la posa en el seu context històric: durant la II República, durant l'aturada forçosa per la Guerra Civil, i durant la postguerra i els primers anys del franquisme. A més, l'autor també dedica bona part del llibre al repertori de l'orquestra Batavia Jazz i als seus balls, amb un repàs als seus llocs d'actuació, les festes, i els mitjans tècnics i de transport de què disposaven aquests músics autodidactes i multiinstrumentistes. De la mateixa manera, en la part final hi ha un interessant apartat dedicat a les anècdotes que es recorden dels membres de la Batavia.

Per tant, 'Batàvia Jazz, una orquestra irrepetible' és també el retrat nostàlgic sobre la Tortosa d'una època perduda, en la línia de 'La vida tortosina', l'obra de Quimo Panisello sobre els comerços, empreses i negocis de la capital del Baix Ebre durant el segle XX. D'altra banda, també cal destacar el pròleg del músic i periodista Arturo Gaya, així com la il·lustració de portada de Paco Roca, guardonat amb el Premio Nacional de Cómic 2008 i guanyador de dos premis Goya de cinema per la pel·lícula 'Arrugas'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta