19 de febrer del 2013

Iniciativa reclama la intervenció de la Sindicatura de Comptes en l'empresa municipal d'urbanisme de Tortosa

TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal d'Iniciativa-Entesa per Tortosa ha sol·licitat aquest dimarts a la Sindicatura de Comptes que estudiï la comptabilitat de les societats municipals de l'Ajuntament de Tortosa durant l'exercici de 2011. Sobretot, els comptes de l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa), perquè puga determinar l'existència de possibles irregularitats. El portaveu ecosocialista, Jordi Jordan, ha denunciat que, d'acord amb l'interventor municipal, una persona vinculada professionalment a la societat Gumtsa va efectuar la seua auditoria comptable. També apunta que aquesta auditoria no hauria alertat de l'estat financer real de la societat, que acumula un fons de maniobra de negatiu de 6,4 milions d'euros. Jordan i l'altra regidora d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Cinta Galiana, han presentat la sol·licitud davant la Sindicatura de Comptes en el registre general de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre.

Jordan ha demanat a la Sindicatura de Comptes, com a òrgan encarregat de fiscalitzar i controlar l'actuació de les administracions públiques, que redacte un informe sobre aquests comptes i determine si l'equip de govern de CiU va actuar d'acord amb la legalitat o hauria d'esmenar la seva actuació fent-la "transparent". La denúncia dels ecosocialistes se centra en la gestió de les societats municipals que, asseguren, gestionen "de mitjana el 70% del pressupost" de l'Ajuntament de Tortosa, d'acord amb el canvi d'orientació marcat durant els últims anys per l'equip de govern de Ferran Bel. En aquest sentit, recorden que, a partir de l'informe dels comptes d'aquest passat 2011, l'interventor municipal "alertava" de "possibles irregularitats".

La Gumtsa seria el principal focus d'aquestes actuacions, segons Iniciativa. Per una banda, consideren que l'auditoria no s'hauria executat de forma correcta perquè, al·ludint al mateix informe de l'interventor, hauria estat elaborada per una persona que havia certificat anteriorment obres a la mateixa societat. "Una persona que ha treballat per una empresa no la pot auditar: ha de ser independent", sosté Jordan. A més d'això, apunta, aquests estudis presenten "manca d'informació" i són valorats de forma diferent, segons el cas. Així, indica el portaveu d'Iniciativa, en el cas de l'escorxador municipal l'auditoria va posar de relleu el "risc important" que suposava disposar d'un marge de maniobra financer de -178.000 euros; una alerta que no s'hauria produït en el cas de la Gumtsa, amb un marge negatiu de 6,4 milions, segons la intervenció.

"Si la Guntsa té un fons maniobra de -6,4 milions està en una situació financera molt complicada i no té sentit que continuï. En canvi, l'equip de govern no ho ha dit mai i la mostra com una empresa que funciona molt bé", ha indicat Jordan, que també ha citat la incorporació de despeses de gestió al capítol d'immobilitzat. El regidor, però, no ha volgut abundar en més valoracions fins disposar dels resultats de l'informe de la Sindicatura de Comptes, que podria arribar, segons ha calculat Iniciativa, en un any i mig.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta