22 de març del 2013

Alerta ecologista per una nova línia d'alta tensió que afecta 26 municipis del Camp i l'Ebre

GANDESA (Terra Alta).- Els municipis afectats per la línia d'alta tensió de 400KV que Red Elèctrica Española ha projectat a cavall entre l'Aragó i Tarragona, ja van traslladar el seu malestar a la companyia en la reunió que es va dur a terme a finals de 2012. Els consistoris preparen ara al·legacions a l'aprovació del projecte mentre que alguns s'han interessat per les mocions que la nova coordinadora de plataformes Xarxa Sud demana que aproven tots els ajuntaments i consells comarcals dels territoris afectats. La plataforma ecologista insisteix que la demarcació de Tarragona segueix sent "l'abocador" de Catalunya on projectar "les infraestructures energètiques més agressives". A més, Xarxa Sud ha recordat que aquest projecte no aporta cap benefici al territori.

Són 26 els municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre afectats per la nova línia elèctrica aèria que Red Elèctrica Española ha projectat a cavall entre l'Aragó i Tarragona. Alguns dels alcaldes d'aquestes poblacions han lamentat la manca d'informació que han rebut fins al moment sobre el projecte i que hagi estat amb l'aprovació de l'avantprojecte, al mes de juliol de 2012, que s'assabentessin per primer cop de la intenció de construir aquesta infraestructura al territori.

Al mes de desembre, i davant el malestar generat, Red Elèctrica Española es va reunir amb els alcaldes afectats que van aprofitar per traslladar la seva oposició al projecte. Una de les zones més afectades és la comarca de la Terra Alta, on la línia ha generat molta preocupació per, "la manera i forma com la creua, en una zona plena de parcs eòlics i línies d'evacuació", com ha apuntat el president del Consell Comarcal i alcalde de Gandesa, Carles Luz. "Els vam demanar que volem que es posi ordre aquí", ha remarcat Luz.

Un dels municipis més afectats seria Batea, "on la línia trinxa literalment el terme municipal" per evitar un espai protegit PEIN. "Creua gairebé tot el terme, envolta la població i continua paral·lela a la línia existent amb torres molt altes de dos circuits", ha detallat Luz. La comarca, a més, està pendent de la construcció de la línia d'evacuació dels parcs eòlics a la zona nord. "I mentre, tenim una deficiència elèctrica i voldríem una subestació", ha lamentat l'alcalde de Gandesa.

Les al·legacions que es presentaran a la Terra Alta seguiran aquesta línia de reclamacions. També altres ajuntaments, com la Secuita, al Tarragonès, Falset o Pradell de la Teixeta, al Priorat, s'han interessat per les mocions que ha preparat la plataforma ecologista Xarxa Sud i que demanen a tots els municipis afectats i als consells comarcals que les recolzin.

Més infraestructures sense beneficis

Des de la plataforma ecologista Xarxa Sud han recordat que aquesta línia d'alta tensió no aporta cap benefici, ni econòmic ni social, al territori mentre posa en perill els espais naturals i la salut de les persones. El portaveu de Xarxa Sud, Andreu Escolà, ha qüestionat quin és el bé que aporta aquesta línia al territori afectat, amb quin argument s'ha declarat el projecte d'interès general, i si existeix altres motius amagats per a la seva construcció. "Que ens diguin quin benefici aporta al territori i a la gent que viu aquí, igual com ha passat amb els parcs eòlics", ha demanat Escolà.

Escolà ha lamentat que el territori de l'Ebre i el Camp de Tarragona s'hagi de mostrar sempre en peu de guerra contra les instal·lacions energètiques. "Sembla que sempre estem protestant i la realitat és que sempre ho aboquen tot aquí", ha dit Escolà. "Som el pati del darrera, Barcelona és la casa, Girona el jardí, Lleida el rebost i nosaltres el traster", ha afegit.

L'última "agressió" arriba en forma de línia elèctrica aèria, una construcció que es construirà paral·lelament a la línia ja existent i que creuarà la demarcació des del municipi aragonès d'Escatrón fins a la Secuita, al Tarragonès. La línia d'alta tensió, de 400 KV, afectarà a cinc comarques catalanes, - Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès- i algunes zones de la Franja d'Aragó, com el municipi de Calaceit, amb un recorregut de més de 163 quilòmetre, gairebé 102 en territori català.

Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta