6 de març del 2013

Artur Mas sosté que Ercros hauria d'ajudar ara Flix, la Ribera d'Ebre i Catalunya



FLIX / MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat a Ercros el suport financer que la companyia va rebre en el passat, a càrrec del govern català, per intentar forçar l'empresa a traslladar les negociacions de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) des de Madrid a Catalunya. Després de mantenir una reunió amb l'alcalde de Flix i el comitè d'empresa de la planta electroquímica del municipi, Mas ha avançat que l'executiu "farà la pressió que calgui" per minimitzar els efectes del conflicte, i que ara mateix suposa l'acomiadament de 156 treballadors. Amb tot, el president de la Generalitat ha descartat jugar de forma imminent la carta de la responsabilitat ambiental de l'empresa en la contaminació del pantà de Flix, per evitar "provocar incomoditats" en la negociació.

Tot i constatar que Ercros vol executar "de pressa" i amb voluntat "ferma" l'ERO que afecta principalment la planta riberenca -"ho poden fer legalment i no ho puc criticar", ha reconegut Mas-, el president de la Generalitat ha insistit als directius de la companyia de tenir en compte el suport rebut pel Govern en el passat, quan també passaven moments de dificultats financera perquè les negociacions es traslladin a Catalunya des de Madrid.

"Diferents governs catalans han estat al costat d'Ercros perquè fos viable quan necessitava diners o préstecs. L'Institut Català de Finances ha estat molt actiu i ha ajudat", ha assegurat el president, per instar obertament la companyia, en la mateixa mesura, a tenir una "actitud positiva" per ajudar el municipi, la comarca i Catalunya a evitar el dany que el tancament podria causar.

L'executiu ha insistit, com des del primer moment que va esclatar el conflicte, de la necessitat de revertir aquesta situació. L'empresa va presentar l'ERO al Ministeri de Treball tot aprofitant que també afecta, tot i que en molt menor mesura, a una planta de Cartagena, a Múrcia. Mas però, ha retret la voluntat d'"exportar" el conflicte a l'empresa, davant del fet que més d'un 80% dels treballadors afectats són catalans. Segons Mas, la Generalitat "ha de tenir capacitat d'interlocució", com a contrapartida a uns ajuts que es van atorgar "per protegir l'activitat industrial i els llocs de treball". "Ara tenim la mateixa preocupació i requerim una actitud positiva per part d'Ercros, per treballar amb el Govern, l'Ajuntament i el comitè d'empresa", ha reblat Mas.

La reunió, que s'ha realitzat al Mas de la Coixa de Móra la Nova, ha servit per visualitzar el suport del govern català a les reivindicacions dels treballadors i l'Ajuntament de Flix en aquesta mateixa direcció. "Sabem que algun tipus d'afectació hi haurà. L'hem de minimitzar. Farem la pressió que calgui sobre l'empresa", ha reiterat. De moment, però, i a diferència del plantejament municipal i dels treballadors, Mas no està per la labor d'utilitzar com a mesura de pressió les responsabilitats de l'empresa en l'abocament de centenars de milers de tones de residus tòxics al pantà durant la seua activitat centenària.

"No es tracta de buscar elements que provoquin incomoditats. Es tracta de protegir el màxim de llocs de treball i que Flix, la Ribera d'Ebre i Catalunya en surtin el menys perjudicades possibles. Sabem que algun tipus d'afectació hi haurà i l'hem de minimitzar", ha insistit el president, partidari de no fer públic en aquest moment la carta ambiental com a element de pressió. "Hem de negociar i seure a la taula", ha afegit Mas.

"Estem davant d'una deslocalització"

Per la seua banda, l'alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, s'ha mostrat satisfet pel suport rebut des del Govern des del primer moment i ha apostat per continuar treballant per forçar l'empresa a negociar amb Catalunya amb el Govern com a mediador, intentant reduir l'impacte de l'ERO i mantenint la producció de clor. "Estem davant d'una deslocalització", ha declarat Mur, qui ha detallat que la reunió ha servit per traslladar a Mas les opcions que pot explorar l'executiu.

L'alcalde, però, continua sent partidari d'introduir l'element de la responsabilitat ambiental en la negociació institucional i ha recordat que el mateix Govern coneix perfectament els "expedients" oberts i els casos d'abocaments en els quals hauria incorregut la companyia.

D'altra banda, aquest dijous a la tarda, a Madrid, els representants del comitè d'empresa reprenen les converses de l'ERO amb la direcció de l'empresa. En aquest sentit, els treballadors desconfien completament dels plans de la companyia, a qui acusen de mantenir una "posició molt rígida" i rebutjar la negociació del govern català. "Diuen que se senten pressionats", ha explicat el president del comitè, Francesc Xavier Garcia, tot acusant els directius de voler traslladar a Madrid les converses per evitar la influència de la Generalitat i del territori. "Estem sols a Madrid", ha advertit.

Precisament, tot coincidint amb la represa de les negociacions a Madrid, l'alcalde de Flix ha convocat un ple extraordinari. A banda, també s'ha fet públic que els alumnes dels centres d'ensenyament faran una acció de protesta aquest dijous. En funció dels resultats de la negociació, els treballadors començaran dilluns una vaga indefinida. Amb ànim de posar propostes alternatives sobre la taula, Garcia ha avançat també que aquest dijous presentaran a la direcció un documentar alternatiu per mantenir la producció de clor a la planta de Flix, amb una "fabricació autosuficient".

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta