27 de març del 2013

'Ercros, sindicats i Flix en una llista', article d'Àlex de la Guia


A tota la Ribera d'Ebre, en especial a Flix, hem viscut unes setmanes molt mogudes, plenes ràbia i impotència, davant de l’ERO que Ercros ha dut a terme a la fàbrica de Flix.

En un principi van dir que afectaria el 80% de la plantilla, més endavant el reduïren al 50%. Igualment inacceptable. La gent de Flix i de tota la Ribera no vam parar de lluitar: els regidors, tancats a l’ajuntament, van fer vaga de fam, la gent vàrem donar sang... Tot i això, l’empresa no va baixar del burro.

L'assemblea de treballadors de Flix va rebutjar l’última oferta de l’ERO. Però els sindicats i els treballadors de les altres fabriques afectades per l'ERO, van mostra una falta de companyerisme i un egoisme immens, firmant la proposta d'ERO que deixava 61 treballadors de Flix a l’atur i 14 prejubilats. Mentre que a les altres fabriques no passaven dels 15 treballadors afectats. És indignant que un sindicat, que hauria de mirar sempre pels interessos de tots los treballadors, no escolti la veu de la fabrica més afectada.

Després de tot, Ercros no es va quedar satisfeta i va comunicar els noms dels treballadors acomiadats penjant una llista a la porta de la fabrica. Demostrant així la seva falta de respecte cap als treballadors, a les seves famílies, i al poble.

És inadmissible el que Ercors ha fet al poble, a la comarca i al riu. Ja que durant la seva llarga història al municipi ha anat tirant residus al riu perquè los hi sortia més econòmic que tractar els fangs tòxics. Ara tenim 700.000 tones de mercuri al riu i l’empresa segueix sense fer-se’n responsable, obligant a l’Estat a pagar la descontaminació amb fons europeus i estatals.

Així Ercros ha hipotecat un poble, Flix, i una comarca, la Ribera d’Ebre, per anys i anys. Han hipotecat el riu, posant en risc el subministrament d’aigua de tot el territori i l’ecosistema fluvial. Però, sobretot, han hipotecat el futur de la gent de Flix.

Tots sabem que des de les oficines centrals d’Ercros, la fàbrica de Flix ja ha estat sentenciada a mort. El que ells no saben és la importància que tenia la fàbrica en el teixit social i econòmic de la zona.

Què passarà amb tota aquella gent que vivia directament o indirectament de la fàbrica? Quan anys passaran fins que no hi torni haver una alternativa laboral de la mateixa mida? Com s’ho faran els pares del jóvens de Flix per assumir els costos dels seus estudis? I si no poden marxar a estudiar fora, què farem el jovent de Flix en un poble i una comarca sense futur laboral?

L’ERO no és només l’acomiadament de 61 persones, que per la fàbrica només són noms en una llista. L’ERO també suposarà l’acomiadament de la seva terra a tota una generació de jóvens que només volen viure i treballar allà on han nascut.



Àlex de la Guia Fernández
és portaveu JERC Terres de l'Ebre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta