6 de març del 2013

Mor l'exfutbolista i exentrenador tortosí Josep Otero Gendre, un dels mites del futbol ebrenc

TORTOSA (Baix Ebre).- L'exfutbolista i exentrenador Josep Otero Gendre, una de les figures més importants de la història centenària del futbol a les Terres de l'Ebre, ha mort a Tortosa aquesta matinada de dimecres, als 84 anys. "El nostre pare se n'ha anat al cel. A entrenar l'equip de les estrelles. En pau, amb los deures fets i rodejat de tota la seva familia. Ens ha demostrat una fortalesa i dignitat que mai oblidarem", ha explicat la família Otero Roselló a través d'un comunicat, emès aquest matinada. La vetlla serà aquest dimecres al tanatori del carrer del Comerç, mentre que el funeral per l'ànima d'Otero serà aquest proper dijous, 7 de març, a partir de les cinc de la tarda i a la catedral de Tortosa. La junta directiva del CD Tortosa ha emès aquest dimecres una nota de condol, tot reconeixent que amb la seua mort el club perd "un dels grans referent de l’entitat".


Des de feia més d'una dècada, Otero disputava un partit terrible contra l’Alzheimer, però la malaltia no l'havia fet oblidar la seua passió per futbol. Otero va començar a jugar a futbol al pati del col·legi de La Salle, just on avui hi ha l’edifici Orleans. Durant aquests anys, per lluita contra l'oblit, els seus fills han recuperat centenars d’imatges de la història personal i futbolística del pare, però també d’amics i coneguts. Ha estat la millor manera de reconstruir una trajectòria i els records de tota una època, que els tentacles de l’Alzheimer amenaçaven d’esborrar per sempre. En aquestes imatges es pot veure un Otero encara molt jove i ja vestit de futbolista, amb partits jugats en espais de Tortosa que han passat a la història, com l’Esplanada del barri de Remolins –l’actual plaça de la Immaculada– o els patis en ruïnes de les antigues casernes militars, on avui hi ha l’hospital.

Després d’enlluernar tothom en un torneig de clubs locals organitzat per Ramon Llorens, exporter del Barça, Otero va signar la seua primera fitxa amb el CD Tortosa, encara amateur, la temporada 1945/1946. Va ser en aquest campionat quan es va produir el seu debut amb el primer equip, en un partit contra el Júpiter. Otero va jugar, de seguida, com a titular, ocupant la posició d’interior dret però amb uns registres golejadors realment espectaculars. Fins fa poc, va ser el futbolista amb més partits oficials jugats amb el Tortosa (319) i també el màxim golejador de la història del club (155 gols oficials, d’un total de més de 250). A més, durant la seua primera etapa al Tortosa (fins la temporada 1954-1955), el club va viure la seua època daurada.

El cim d’aquest període va ser la memorable campanya 1948/1949, en què el Tortosa –fundat oficialment el 1941– es va proclamar campió de Catalunya de la primera regional i va pujar a la tercera divisió. Entrenats per Francesc Guillen, que va saber aprofitar la capacitat rematadora i el joc cerebral i tècnic d’Otero, el Tortosa també va disputar tres fases d’ascens a la Segona Divisió.Els roig-i-blancs van tenir rivals com el Logroñés, l’Alacant, l’Elx i el Sant Andreu.

"El nostre pare sempre ens havia semblat una persona dura i estricta, molt centrada en el futbol», comentava el seu fill en el reportatge La memòria dels gols, publicat pel setmanari Presència. "Era una persona molt recta, i quan ja era entrenador volia que els seus jugadors també ho fossin", hi afegia. "Ara, amb la malaltia, s’ha tornat una persona molt propera i afable; però a través dels seus escrits i del tracte que rep de la gent que el coneixia, ens hem adonat de la veritable dimensió humana de Josep Otero", va concloure. Així, han trobat cartes als pares de jugadors que anaven pel mal camí; però també felicitacions, anotacions plenes de psicologia i documents en què decidia no cobrar els rebuts d’alguns alumnes de l'escola de futbol Dertusa, que es desplaçaven des dels pobles del Delta fins a Tortosa.

Després de la seua etapa com a jugador en equips com el Tortosa, el Benicarló, la Rapitenca i el Girona, Otero va esdevenir entrenador i secretari tècnic del Tortosa i d’altres equips. També va ser fundador de l’escola de futbol Dertusa i pare esportiu de diverses generacions de futbolistes, com l’exjugador i exseleccionador català de futbol Àngel 'Pichi' Alonso.

1 comentari:

  1. Per a mi una gran persona. Va entrenarme durant un periode curt de temps pero tinc bons records del Sr. Otero. Recte i viu al costat d'ell. Descanse en pau.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta