15 d’abril del 2013

Agricultura aprofitarà la sembra de l’arròs per intensificar la lluita contra el caragol poma

 

DELTEBRE (Baix Ebre).-  El director dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, ha valorat aquest dilluns l’inici imminent dels treballs per preparar la nova campanya de l’arròs al Delta. Vidal ha assenyalat que enguany els productors han tingut problemes, ja que l’excés de pluges ha comportat que els camps d’eixuguessen molt tard. Però el director territorial d’Agricultura ha afirmat que ja s’estan fent els treballs en sec i que la inundació dels camps podrà començar en les properes setmanes, amb el repte afegit de combatre la plaga del caragol poma aprofitant la sembra de l’arròs.

Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Vidal ha detallat que la Generalitat està treballant al costat de les cooperatives, de les comunitats de regants i dels sindicats de pagesos per aplicar diverses mesures per eliminar la plaga. Així, ha anunciat que ara el repte és aprofitar la sembra per minimitzar l’expansió del caragol maçana. De fet, Vidal ha avançat que intensificaran el tractament contra el caragol poma durant la sembra, perquè els exemplars que han quedat als camps de la campanya anterior no infecten els arrossars durant les primeres setmanes.

La situació de la finca Bombita

D’altra banda, Vidal ha preferit no valorar directament la decisió de l’actual govern de l’Estat de renunciar, per falta de pressupost, al projecte ecoturístic que l’anterior executiu espanyol havia previst per a la finca Bombita de Deltebre. La compra de la finca, que té 516 hectàrees, es va tancar al febrer del 2010 per 9,5 milions, però encara calien 14 milions d’euros més per fer diverses actuacions per obrir-la als turistes i fer diverses actuacions per restaurar-la mediambiental, amb el doble objectiu d’evitar la regressió de la línia de la costa. El director dels serveis territorials d’Agricultura ha recordat que la finca va ser adquirida pel govern de l’Estat per realitzar aquest ambiciós projecte, i que per tant qui té competències sobre el tema és el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. En qualsevol cas, Vidal ha remarcat que calia fer alguna cosa per evitar els problemes que la situació actual de Bombita estava provocant a les finques veïnes. De fet, si no s’hagués pres la decisió d’obrir un procés perquè els veïns de Deltebre puguen tornar a conrear les terres de Bombita, la Generalitat hauria hagut d’intervenir davant de les nombroses queixes.

Pagament dels ajuts agroambientals de l'arròs

Vidal també ha remarcat que durant les darrers setmanes ja s’han pagat els ajuts agroambientals pendents als productors d’arròs del Delta, tal i com s’havia anunciat. Uns ajuts que superen la xifra global de 7 milions d’euros. En aquest sentit, el director territorial d’Agricultura ha afirmat que el pagament dels ajuts pendents demostra que la moció que el PSC havia presentat a l’Ajuntament d’Amposta i en altres consistoris del territori era “oportunista”, ja que el director general de Desenvolupament Rural ja ho havia anunciat públicament.

Finalment, el director dels serveis territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha aprofitat el seu pas per Canal 21 Ebre per avançar una primera valoració positiva dels efectes beneficiosos que la riuada excepcional dels darrers tres mesos haurà tingut sobre el tram final del riu Ebre, i especialment sobre els ecosistemes del Delta. Pere Vidal ha afirmat que té molt d’interès en comprovar quins efectes positius ha tingut aquest increment continuat del cabal de l’Ebre i si ha ajudat a combatre alguns problemes ambientals com ara les algues, la mosca negra o el mateix caragol poma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta