21 d’abril del 2013

Aldover estrena amb embolats i correbous la primera temporada taurina de l'Ebre amb el nou reglament



ALDOVER (Baix Ebre).- Una de les principals reivindicacions de les penyes taurines de l'Ebre era recuperar correbous en alguns municipis i en certes dates en els quals ja no se'n feien. Aquest és el cas d'Aldover que, un cop demostrada la tradició dels actes amb bous per Sant Jordi, es va convertir l'any passat en el municipi que engega la temporada de correbous a l'Ebre. Enguany, a més, l'afició taurina estrena també nou reglament. Es preveu que enguany es repeteixi un nombre similar de dies de bous que al 2012, quan se'n van fer 183. Els animalistes, per la seua part, adverteixen que seguiran vigilant les males pràctiques. Tot i així, la majoria de la seixantena de denúncies dels cinc últims anys, han quedat arxivades.

Aldover ha donat el tret de sortida a la nova temporada de correbous a les Terres de l'Ebre. És el segon any que obren la campanya taurina, després que -amb la nova llei- alguns municipis, que així ho han pogut documentar, hagin recuperat actes amb bous tradicionals que s'havien deixat de fer. Aldover fa festes amb bous per Sant Jordi i a la festa major del mes de setembre. Les dues tardes de correbous i els quatre bous embolats que s'han fet aquest cap de setmana han obert una temporada molt important per als aficionats, organitzadors i ramaders taurins ebrencs.

Tres anys després de l'aprovació de la llei de festejos populars que blindava la tradició dels correbous davant la prohibició de les corrides de toros a Catalunya, s'ha aprovat definitivament el reglament que regirà aquestes festes i que per primera vegada es posa en pràctica aquest 2013. La nova normativa recull un seguit de directives en matèria de seguretat i protecció de les persones i els animals, entre altres. Per exemple, es prohibeix la participació de menors de catorze anys, manté la limitació de temps per als bous embolats, i autoritza nous correbous si se n'acredita la tradicionalitat, com ha estat el cas d'Aldover per la festa de Sant Jordi.

La prohibició als menors de 14 anys, però, ha deixat una escletxa per a la polèmica. El reglament parla dels actes fets a les places o en espais tancats però no recull cap normativa per a les modalitats que es fan a l'aire lliure com el bou capllaçat. Des de l'Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre, el seu tresorer, Santi Albiol, ha assegurat que "els principals interessats que això surti bé són els organitzadors de festes amb bous" i per això, com ha explicat, les comissions taurines estan vetllant perquè no participin en les celebracions amb bous aquests menors.

La posada en marxa del reglament ha estat, en definitiva, molt celebrada i esperada, però des de les Terres de l'Ebre insisteixen en què les bones pràctiques i la defensa dels interessos de la seva pròpia festa fa anys que es du a terme. Com ha apuntat l'alcalde d'Aldover, Joan Ferré, el reglament aporta "seguretat i confiança", però es faria de la mateixa manera si no existís. "Si alguna persona es passa, els propis companys i la gent l'escridassen i si cal l'expulsen del recinte", ha explicat.

Com ha recordat Albiol, la recuperació de celebracions per la seva tradicionalitat no està suposant "una barra lliure de dies de bous", com havien denunciat les antitaurins. Des de l'agrupació ebrenca es calcula que aquest 2013 es celebraran un nombre similar a l'any passat de dies amb espectacles amb bous, que van ser, en concret, 183 dies. Els antitaurins, per la seva banda, ja han advertit que seguiran vigilant aquestes festes i denunciant qualsevol irregularitat o mala pràctica que s'hi produeixi.

Tot i així, les denúncies interposades en els darrers anys han estat arxivades. Més concretament, únicament "un o dos casos" dels 56 casos registrats des de 2008, han acabat amb una multa als organitzadors. La disminució de les denúncies durant les últimes temporades respon a una millora de les pràctiques i el respecte als animals en els correbous. De les set denúncies rebudes pel Departament d'Interior aquest 2012, cinc ja estan arxivades.

"L'afició està més viva que mai a les Terres de l'Ebre, s'ha parlat molt de la nostra festa i ha fet que creixi en popularitat. L'afició està demostrant que lluita per la festa", ha destacat Albiol. En el mateix sentit, l'alcalde d'Aldover ha desitjat que aquesta afició taurina segueix creixent al territori i "que sigui així per molts anys".

Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta