29 d’abril del 2013

Amposta bonificarà el 95% de l'impost de plusvàlua als afectats per desnonaments

AMPOSTA (Montsià).-  L'Ajuntament d'Amposta ha aprovat bonificar fins el 95% de l'import de l'impost de plusvàlues a les persones que perdin el seu habitatge habitual per un desnonament. El ple ha aprovat la mesura amb els vots de tots els grups municipals -CiU a l'equip de govern, a més d'ERC, PSC i PxC, a l'oposició-. La bonificació evitarà que els propietaris afectats hagin de fer front al pagament de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys quan hagin perdut la seva casa per no poder fer front a un deute hipotecari, com es produïa fins ara. La corporació ha aprovat també fixar un marc de criteris objectius, d'acord amb el comitè d'empresa, per fixar els incentius de productivitat a la plantilla municipal.

La transmissió de la propietat de l'habitatge habitual a l'entitat bancària que efectua l'execució hipotecària no lliurava el propietari desnonat de la seva obligació de fer front a l'impost de plusvàlua del terreny, generant-li així, addicionalment, un deute tributari amb l'Ajuntament. L'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha explicat que aquesta situació quedarà en bona mesura resolta amb la bonificació aprovada pel ple, que podrà arribar al 95% de l'impost.

En podran ser beneficiaris les persones que acreditin el seu empadronament al municipi per un mínim de dos anys, que es tracta del seu habitatge habitual i que no tinguin deutes amb la hisenda municipal. "Que li arribi un rebut de 500 euros de plusvàlua a una persona que ha hagut de donar el seu habitatge a un banc perquè no la pot pagar és una situació surrealista", ha argumentat el portaveu d'ERC, Adam Tomàs. 

D'altra banda, el ple ha aprovat una moció d'ERC -amb l'única abstenció de PxC- que preveu fixar un "marc de criteris objectius" en l'assignació dels incentius per productivitat a la plantilla municipal. Una qüestió que ha aixecat força polèmica durant els últims anys al consistori, que hi destina més de 100.000 euros, pràcticament la meitat dels quals se la reparteixen quatre funcionaris.

Els republicans han celebrat que l'equip de govern s'hagi avingut a fixar aquests criteris, amb el vist-i-plau del comitè d'empresa, i en base a la relació de llocs de treball que ha de presentar la Diputació de Tarragona, per posar fi al "punt irregular de partida" d'aquestes gratificacions. Tomàs ha qüestionat que els complements no tenen com a objectiu retribuir tasques extraordinàries atès que s'atorguen amb anterioritat. A més, el regidor de PxC, German Ciscar, ha recordat que, cobrant aquests complements, alguns d'aquests funcionaris tenen autoritzada dedicació privada.

En un altre ordre de coses, la corporació també ha aprovat, en aquest cas també per unanimitat, la moció del PSC que insta el consistori a organitzar actes commemoratius pel 75è aniversari de l'arribada del front de la guerra civil a Amposta. "El 17 d'abril de 1938 es va volar el pont d'Amposta per evitar que les tropes franquistes creuessin el riu i durant mig any va estar instal·lat a tot l'Ebre i Amposta. Això es motiu per fer algun acte commemoratiu, sense decantar-nos per cap dels bàndols, recordant uns fets que van suposar l'inici de l'exili republicà i de l'ocupació franquista de Catalunya", ha argumentat el portaveu socialista, Antoni Espanya, tot instant la regidoria de Cultura a programar actes oberts a la ciutadania per "posar en valor aquests fets".

Per contra, l'equip de govern ha rebutjat altres propostes de l'oposició com la moció republicana per unificar els consorcis de residus del territori i el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code). Una maniobra que suposaria, segons Tomàs, un estalvi de 72.000 euros a les arques municipals en costos de gestió d'aquests serveis. L'equip de govern, però, considera que aquesta xifra no s'ajusta a la proposta plantejada.

També els vots en contra de l'equip de govern de CiU han estat claus per rebutjar la proposta d'ERC en defensa de la xarxa de corresponsals de Catalunya Ràdio al territori, que ha secundat l'oposició. Tot i manifestar el seu "suport" als professionals, l'alcalde ha justificat l'acomiadament dels periodistes amb el "compromís" de "crear una delegació a les Terres de l'Ebre amb personal propi" anunciat pels directius de la ràdio pública.

Via ACN (Jordi Marsal)
Imatge Ajuntament d'Amposta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta